Obilježen Dan sjećanja na kakanjske šehide semizovačkog ratišta

ljubinakakanj4Pokušavajući osloboditi opkoljeno Sarajevo, 13 najhrabrijih momaka iz Trećeg manevarskog bataljona Kakanj držalo je u blokadi magistralni put Sarajevo-Tuzla punih pet sati 21. juna 1995. godine. Na tom mjestu u Ljubini, općina Ilijaš, su dali svoje živote u nesebičnom žrtvovanju za dio teritorija svoje domovine. Danas tu stoji spomen obilježje i oko njega su procvjetali ljiljani. Porodice, članovi boračkih organizacija, predstavnici Općine Kakanj, MZ Ljubina i Udruženja žena San u znak sjećanja na kakanjske šehide i poginule borce semizovačkog ratišta, danas su na tom mjestu odali počast i položili cvijeće poručivši da neće zaboraviti njihovu hrabrost i žrtvu. ljubinakakanj5

 

-Nemojmo zaboraviti da je Kakanj od Ljubine udaljen oko 50 kilometara. Na ovom mjestu najhrabriji su svojom krvlju ispisali historiju BiH. Borci koji su preživjeli odužuju se šehidima na najbolji način, već u septembru ’95. godine zauzeli su Vogošću, zatim Ozren i Maglaj. Borci Trećeg manevarskog bataljona svoje su ratovanje završili u Sanskom Mostu gdje su dočekali potpisivanje Dejtonskog sporazuma. Zbog toga i ovaj dan obilježavamo kao dan slobode, ili Dan državnosti ili Dan nezavisnosti, sve ono što je Bosna i Hercegovina, kazao je, ovom prilikom, Elvedin Šehagić, ratni komandant Trećeg manevarskog bataljona Kakanj.

Pomoćnik Općinskog načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Kakanj Rešad Zaimović kazao je da su ovo značajni događaji iz perioda proteklog rata. Svakoj borbi u kojoj su učestvovali Kakanjci daje se poseban značaj, a jedan od najznačajnih datuma je 21. juni -Dan sjećanja na šehide semizovačkog ratišta koji znače i nesebičnu borbu za opstanak Bosne i Hercegovine.

Glavni imam Medžlisa IZ Kakanj Sulejman Čeliković kazao je, između ostalog, da su šehidi dali živote časno i dostojanstveno i odbranili zemlju i imetak. I ostavili u amanet da se te vrijednosti čuvaju i u miru.

Kćerka šehida Ilhana Neimarlija pročitala je svoj literarni rad, a nakon toga je uslijedio vjerski program, učenje sure Ja sin, dove, te polaganje cvijeća.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba