Novi punktovi hitne pomoći u septembru

hitnaOtvaranje nova tri punkta 24-satne hitne pomoći u Ilijašu, Hadžićima i Vogošći, očekuje se polovinom sljedećeg mjeseca, prenosi bh. novinska agencija Patria. Rezultat je to realizacije projekta Zavoda zdravstvenog osiguranja na čelu sa direktorom Kenanom Crnkićem i Hitne pomoći sa direktoricom Senom Softić-Taljanović.

Direktor Zavoda Kenan Crnkić kazao je da je za ovu namjenu izdvojeno 700.000 KM što će omogućiti otvaranje tri nova punkta istovremeno.

- Duboko smo uvjereni  da će veliki broj građana koji po bilo kom osnovu gravitiraju ovim područjima sada biti u prilici imati kvalitetniju, efikasniju i bolju zdravstvenu zaštitu što je primarni cilj Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Ukoliko ovim projektom pomognemo da samo jedan ljudski život bude spašen, vjerujem da će misija mene kao čovjeka, struktura koje su mi povjerile ovu dužnost i institucije koju predstavljam biti ispunjena, a benefiti ovog historijskog poduhvata sigurno će značajno nadmašiti troškove istog - istakao je Crnkić.

Naime, već dugi niz godina postoji potreba za više punktova hitne pomoći, jer su u Sarajevu samo tri  hitne pomoći koje su odgovarale ne sve pozive i gubile puno vremena do udaljenih lokacija. A pacijenti često nemaju dovoljno vremena i život im ovisi o minutama. Stoga su predstavnici općinskih i kantonalnih vlasti  prepoznali ovaj dugogodišnji problem i uz upodršku resornog ministarstva zdravstva iznašle su se mogućnosti za implementaciju ovog  važnog projekta.

Direktorica Hitne pomoći Sena Softić-Taljanović istakla je da se od 2006. godine pokušava realizirati ovaj projekat, ali da očigledno nije postojala volja ni sposobnost za rješavanje ovog problema za više od 70.000 građana koji žive u ove tri općine.

- Zahvaljujući novom direktoru Zavoda Kenanu Crnkiću i resornom ministarstvu građani koji gravitiraju području ove tri opštine više neće biti u nepravedno diskriminirajućem položaju u odnosu na ostale građane Kantona. Naime, do sada smo bili u situaciji da najčešće osobama koje su  bile u stanju da im je neophodna hitna medincinska pomoć istu nismo objektivno mogli pružiti unutar tzv. „zlatnog sata" kao standarda u našem poslu, a zbog velike udaljenosti i čestih saobraćajnih gužvi. Otvaranjem ova tri punkta lokacijski smo bliže izuzetno velikom geografskom području, značajno brže možemo odreagovati, te pružiti blagovremenu i adekvatnu medicinsku pomoć  i na taj način doprinijeti spašavanju života – kazala je Softić –Taljanović.

Izvor : Oslobođenje

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba