Na takmičenju "Znanjem gradi BiH" 112 učenika iz 21 škole

predavanjeddpbkPerzijsko-bosanski koledž sa Internatom u Lješevu manifestacijom „Znanjem gradi BiH“ osmu godinu zaredom obilježio je 25. novembar- Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Prema riječima direktora Koledža Seada Poturka hiljade takmičara i đaka učestvovale su u proteklim godinama u ovom projektu, a mnoge škole dale svoj doprinos obilježavanju ovog historijskog datuma za potvrđivanje državotvornosti i opstojnosti domovine. Ove godine 21 škola i 112 učenika učestvuje na takmičenju.

 - Svaka godina ima svoje čari i raznolikosti. Osim takmičenja iz matematike i jezika, imamo i takmičenje iz likovne kulture i literarnih radova. Osnov je ove godine bio poštivanje ljudskih prava i prava djece i sve za događaj ove su godine pripremila djeca, a nastavnici su im bili na usluzi. Odaziv učenika i škola je pokazatelj da imamo potencijal, pa ćemo inicirati i da 01. mart – Dan nezavisnosti obilježimo na sličan način.dandnagradjenirad U Visokom, Kaknju, Sarajevu učenici će podijeliti 5000 zastava kao simbol državnosti i podsjetnik na državnu historiju. Bosne ima, bit će je i što bi rekli naši stari „teško je Bosnu utunuti“. Cilj nam je svih ovih godina razvoj ljubavi i patriotizma i mislim da nam se trebaju pridružiti i druge javne ličnosti, kaže direktor Poturak.

Svake godine šalju se pozivnice i školama u RS, a direktor Poturak kaže da će sljedećih godina slati pozivnice i školama u svim bivšim jugoslovenskim republikama, te da imaju namjeru manifestaciju podići na inernacionalni nivo.

 

Predavanje o historiji Bosne, njenom imenu i o BiH kroz vijekove održala je načelnica Općine Visoko Amra Babić istakavši ovom prilikom potrebu očuvanja historije naroda ove zemlje , ali naglasivši i koliko je bitno da se bilježi i aktuelni trenutak u kojem smo kako bi buduće generacije saznale pravu istinu i o ovoj našoj historiji. Istakla je da je bitno ne predati se i raditi na osnaživanju i jačanju države. Drugi predavač bio je docent doktor Amel Alić, koji je održao stručno predavanje pod nazivom „Touch screen kultura“ o potrebi novog pristupa i novih pedagoških metoda za generaciju koja sve više saznaje putem jezika znaka, a jezik simbola sve je rjeđi u njihovoj spoznaji i traženju smisla.

 

REZULTATI

OD 11.30. SATI JE TAKMIČARSKA KOMISIJA IZ BOSANSKOG JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI I MATEMATIKE, PREGLEDALA UČENIČKE RADOVE I DONIJELA KONAČNI SUD O NAJBOLJIMA. NARAVNO, VRIJEME ZA ŽALBE UČENIKA JE PREDVIĐENO CJELOKUPNIM PROTOKOLOM.

 

NAJUSPJEŠNIJI UČENICI IZ NASTAVNOG PREDMETA BOSANSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST SU:

1.MJESTO-HADŽIĆ IMANA, OŠ “KISELJAK 1” BILALOVAC

2.MJESTO-MEMIŠEVIĆ AZRA, OŠ “SAFVET-BEG BAŠAGIĆ” VISOKO

3.MJESTO-SINANOVIĆ HADŽER, OŠ “HASAN KAIMIJA” SARAJEVO

 

NAJUSPJEŠNIJI UČENICI IZ NASTAVNOG PREDMETA MATEMATIKA SU:

1.MJESTO-MRKONJA EMIN, OŠ “ČENGIĆ VILA 2” SARAJEVO

2.MJESTO-MUHAREMOVIĆ AJDIN, OŠ “HAMZA HUMO” BABINO

3.MJESTO-ALIJAGIĆ LEJLA, OŠ “SAFVET-BEG BAŠAGIĆ” VISOKO

 

PREMA UKUPNOM PLASMANU, NAJUSPJEŠNIJE SU BILE SLJEDEĆE ŠKOLE:

1.MJESTO-OŠ”SAFVET-BEG BAŠAGIĆ “VISOKO, SA OSVOJENIH 329 BODOVA

2.MJESTO-OŠ “HASAN KAIMIJA” SARAJEVO, SA OSVOJENIH 275,5 BODOVA

3.MJESTO-OŠ “ĐULISTAN”LJEŠEVO, SA OSVOJENIH 237 BODOVA

 

NAGRADE SU TAKOĐER DODIJELJENE I ZA NAJUSPJEŠNIJE LITERARNE I LIKOVNE RADOVE KOJI SU PRISPJELI NA KONKURS KOJI JE KOLEDŽ RASPISAO POVODOM 25.NOVEMBRA, A NAJUSPJEŠNIJI SU BILI SLJEDEĆI UČENICI:

 

         I   U KATEGORIJI LITERARNIH RADOVA:

1.MJESTO-MAK BISER, OŠ”MUSA ĆAZIM ĆATIĆ” SARAJEVO

2.MJESTO-KENAN MEHMEDOVIĆ, OŠ “HUMCI” ČELIĆ

3.MJESTO-HABIBOVIĆ ADELISA,CENTAR ZA SLUŠNU I GOVORNU REHABILITACIJU

 

       II U KATEGORIJI LIKOVNIH RADOVA:

1.MJESTO-DIN SMAJLAGIĆ, OŠ 2GRBAVICA 2” SARAJEVO

2.MJESTO-ZRNO AMINA, OŠ “KISELJAK 1”BILALOVAC

3.MJESTO-SEJAD MUŠANOVIĆ, OŠ”SREDNJE”SREDNJE-ILIJAŠ

 

            OD 14.00 SATI, PROTOKOLOM PREDVIĐENI DRUGI DIO PROGRAMA JE I POČEO. NASTUPILE SU HORSKA, DRAMSKA I RECITATORSKA SEKCIJA KOLEDŽA, A NAKON PROGRAMA JE USLIJEDILA DODJELA NAGRADA.

 

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba