Književno veče i koncert učenika muzičke škole

prljacapromoKnjiževno veče i nastup učenika Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo PO Ilijaš obilježili su četvrtu noć Manifestacije kulture, sporta i trgovine “Ilijaški dani 2013”.

Mustafa Prljača je urednik u El-Kalemu, izdavačkom centru Rijaseta Islamske zajednice u BiH i urednik Glasnika RIZ BiH prisutnima je govorio ovom najvećem izdavaču islamske knjige u jugoistočnoj Evropi i velikom jubileju - 40 godina postojanja ove izdavačke kuće.

Posebna pažnja posvećena je izabranim djelima Rešada Kadića, poznatog autora Mevluda, koji je svoj zadnji radni angažman imao upravo u El-Kalemu.

Govoreći o svom prijateljstvu sa Kadićem Prljača je iznio i neke nepoznate crtice iz njegova života kazavši da je Kadić u potpunosti iskoristio svoj spisateljski dar za islam, za razliku od nekih velikana bošnjačke književnosti koji u svojoj bibliografiji imaju djela kojih se muslimani stide. Međutim, djelo Rešada Kadića, u našem društvu je zapostavljeno. Najpoznatija Kadićeva djela su: Bašeškijin posljednji zapis (roman iz života starog Sarajeva), Hadži Lojo (historijski roman iz austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine), Ilhamijin put u smrt (uzbudljiva pripovijest o posljednjim danima života ovog našeg poznatog sufijskog pjesnika), Pripovijedanje o ljudskim sudbinama i paši Latasu (zbirka pripovijedaka), Gazi Husrev-beg, (poema) i Život i smrt hazreti Fatime (pobožni spjev). Rešad Kadić je kod našeg svijeta najpoznatiji po svome Mevludu za koji je dobio prvu nagradu na natječaju Vrhovnog islamskog starješinstva 1963. godine. Za ovih 40 godina Mevlud Rešada Kadića je doživio više izdanja u vrlo velikim tiražima. Jedna od najizrazitijih Kadićevih spisateljskih odlika jest da je uvijek pisao jednostavnim, razumljivim i iznad svega jezgrovitim narodnim jezikom. Rešad Kadić je preselio na Ahiret 1988. god. u Sarajevu. Pisao je o čovjekovom bolu, o jadima i belajima, o čemeru i zulumu koji su muslimane, ali i njihove komšije hrišćane, kršćane i Jevreje, satirali ostavljajući trag, svaki put teži i žešći.

 

Prljača je na kraju preporučio poznato autobiografsko djelo Muhameda Asada “Put u Mekku” koje je poklonio ilijaškoj Gradskoj biblioteci kao i Izabrana djela Rešada Kadića . Također, svoje prvo literarno djelo “Trenuci zavičaja” darovao je učesnicima koncerta.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba