Karavan ponosa u Konjicu

U okviru 10. festivala srednjoškolskog teatra u Konjicu, „Perzijsko-bosanski koledž sa internatom“ predstavio se predstavom „Karavan ponosa“, reditelja Admira Džanke.

Naime, riječ je o predstavi koja dekonstruiše kulturalno-historijske modele i tjera ljude na promišljanje o sebi i svijetu koji ih okružuje. Aplauzi publike i pohvale žirija, na okruglom stolu, pokazatelji su marljivog rada ovih mladih glumaca.

Žiri je istakao da je u pitanju predstava savršenog scenskog pokreta, u kojoj se, kroz igru boja i muzike, prelamaju tri plana radnje. Elementi akrobatike i scenske borbe zaokružuju dinamizam koji prijeti da će svakog trena mirni kolaž radnje raspršiti u haos. Osim teksta, koji plijeni dubinom misli, vrlo je jaka intertekstualna instanca sa djelima „Ruke“ Ranka Marinkovića i „Derviš i smrt“ Meše Selimovića, te ne čudi da su upravo ruke simbolični naratori priče u ovoj predstavi.

„Zahvaljujem se organizatorima na predivnoj organizaciji, stručnom žiriju (Zorana Šuman, Miroljub Mijatović, Hamica Nametak) na pedagoškom i nadasve ljudskom odnosu prema mladim glumcima, te svim mladima koji su uložili mnogo rada i truda da bi se, kvalitetom predstave, pojavili na festivalu. Ovakvih festivala trebalo bi biti još više, jer ovo je jedinstvena prilika da se mladi, iz cijele Bosne i Hercegovine, druže i predstave svoj rad. Mi uvijek govorimo da na mladima svijet ostaje, pa obezbijedimo im priliku i dajmo im prostora da to i dokažu“, riječi su reditelja Admira Džanke.

Učenici „Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom“ još su jednom pokazali da se kvalitetnim radom može mnogo toga postići.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba