Druženje sa Nurom Bazdulj- Hubijar

 Poznata bosanskohercegovačka spisateljica Nura Bazdulj- Hubijar sinoć je u kino sali KSC Ilijaš bila ganuta dočekom koju su za nju upriličila ilijaška djeca, a učenici na ovom  književnom druženju bili su gotovo i jedina publika. Svoju dirljivu monodramu izvanredno je interpretirao Emrah Đozić, a sjajan igrokaz koji govori o odrastanju izveli su učenici Osnovne škole „Hašim Spahić“ .

Nura Bazdulj- Hubijar je prvo govorila o nastajanju njenog romana „Ruža“, koji je uvršten u školsku lektiru i  u kojem je, kako je kazala, željela ovjekovječiti ljubav djeteta prema roditelju i nastajanje prve ljubavi između junaka Minje i Tahira. Nakon toga, djeca su imala priliku pitati autoricu sve što žele. Prvo pitanje je bilo gdje pronalazi inspiraciju. Književnica je odgovorila da priča pronalazi pisca.

- Prije dva dana  počela sam pisati jedan roman. Priča uvijek nađe pisca. Jedna žena mi je putem facebooka počela pisati svoj život, život gori nego horor. Ona je sada sretno udata, ali to njeno nesretno djetinjstvo prati je i ona plače svaki dan. Ja sam plakala čitajući svako njeno pismo. Pitala sam je da li dopušta da ja napišem roman o njenom životu. Jedino pravilo u životu je da pravila ne postoje. Ja sam bila sklona povjerovati da svako ko je u djetinjstvu bio teško treumatiziran mora izrasti u zlog čovjeka, ali mi je ukazala da griješim jer je izrasla u čestitog poštenog čovjeka, kazala je, između ostalog.

Naglasila je da piše o realnosti, da puno ne filozofira i ne fantazira,  nego su u njenim djelima zrnca mudrosti  iz kojih čitatelji mogu izvuči pouke o životu, ljubavi, čovjeku, dobroti.

Na pitanje o svom najdražem djelu odgovorila je da je to roman „ Ljubav je sihirbaz, babo“ u kojem opisuje pogibiju svoje majke i njen predosjećaj te nesreće, te da je ta knjiga drugi nišan njenoj majci.  

Iako jedan od najtiražnijih pisaca, čija djela redovito postaju bestselleri, kaže da izdavaštvo u Bosni i Hercegovini nikad nije bilo u goroj situaciji.

- Ljudi bi čitali, kupili bi gomilu knjiga, ali, nažalost, nemaju para ni za jednu, naglašava spisateljica.

Nura Bazdulj Hubijar kaže da knježevna kritika u našoj zemlji i ne postoji.

- Ja sam dobila sve relevantne nagrade na takmičenjima, a 90 posto njih na anonimnim takmičenjima, kritičari nisu naklonjeni ni meni ni pisanju mog sina.

O spojivosti svoje dvije ljubavi književnosti i medicine kaže da su obje slične jer su ljekovite.

- I književnost i medicina su lijepi i humani. Knjiga pomaže čovjeku, kao i lijepa riječ. Smatram da sam dobar čovjek, što sam pisac i ljekar , to je manje važno. Svakom imam vremena reći nešto lijepo, date čovjeku lijepu riječ, date mu osmijeh vi ste mu već dali ljubav, a ljubav djeluje ljekovito., poručila je Nura Bazdulj-Hubijar na kraju razgovora.

Brojni učenici imali su priliku uzeti autogram i fotografisati se sa  svojom omiljenom  autoricom.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba