Danas je Međunarodni Dan žena

DanZena1Širom svijeta obilježava se Međunarodni dan žena. Ustanovljen je 1910. godine, na prvoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu, i to na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Iduće godine Međunarodni dan žena obilježilo je više od milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Istodobno se dogodio požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, u kojem je živote izgubilo više od 140 žena. Slabe mjere sigurnosti bile su uzrok tako velikom broju žrtava.

Rođen na prijelomu stoljeća, u vrijeme velikog industrijskog napretka, ali i velikih preokreta, kriza i radikalnih ideologija, Dan žena nosio je u sebi korijene prosvjeda i političkog aktivizma s ciljem općeg napretka, a posebno ravnopravnosti žena.

 

Ovo je peta godina zaredom kako aktivistkinje i aktivisti organizuju Osmomartovski marš, što je pokazatelj ustrajnosti i posvećenosti ideji zalaganja za ravnopravan položaj žena u BiH, kao i u cijelom svijetu koju su započele naše pretkinje i heroine. Fondacija CURE Osmomartovskim maršem želi podsjetiti građane i građanke BiH na istinske vrijednosti  8. marta, ali i skrenuti pažnju na probleme sa kojima se i danas žene diljem BiH i svijeta susreću. Ovim maršem želimo još jednom ukazati na zakone koji se ne implementiraju i na taj način podstaći vlasti da shvate njihovu važnost i prihvate svoju odgovornost u kreiranju jednakog i jednakopravnog društva za sve građane i građanke.

Fokus ovogodišnjeg Osmomartovskog marša stavljen je na sve žene koje trenutno proživljavaju različite vrste nasilja (fizičkog, psihičkog, verbalnog, ekonomskog i dr.), skrenuti pažnju na probleme sa kojima se susreću žene u svim sferama društva, na seksizam koji je prisutan u bh. društvu, govor mržnje i mizoginiju koja se svakodnevno ispoljava u privatnom i javnom prostoru (od ulica bh. gradova do vladinih institucija), verbalnu diskriminaciju i seksualni terorizam kojeg žene svakodnevno trpe.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba