Previous Next

Aktivnosti na otklanjanju štete prouzrokovane poplavama na području općine Ilijaš

U toku su aktivnosti na otklanjanju štete prouzrokovane poplavama na području općine Ilijaš. Informacije sa terena pokazuju da je trenutna situacija stabilna.

Ekipe na terenu vrše čišćenje putne komunikacije. Također, ekipe JKP "Vodostan" i Civilne zaštite konstantno vrše aktivnosti na ispumpavanju vode ispod podvožnjaka na pravcu Stari Ilijaš – Bioča.

Trenutno su na dva lokaliteta uslijed obilinih padavina aktivirana klizišta i to u Ljubnićima i Ribarićima.

"Zbog stalnih padavina očekuju se daljnje erozije tla i eventualno pokretanje klizišta. Situacija je trenutno pod kontrolom. Pratimo stanje i poduzet će se sve potrebne mjere shodno stanju na terenu", rekao je Jasmin Šuvalija stručni saradnik operativnog centra u Službi CZ Općine Ilijaš.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ljubnići Dževad Alispahić kazao je da je trenutna situacija pod kontrolom te da je operativa na terenu i mašine dežuraju u slučaju potrebe.

Na području mjesne zajednica Luka, prema riječima predsjednika Savjeta MZ Elmina Brkića, bila su ugrožena tri naselja i to Ribarići, Donja Luka i Gornja Luka.

"Na lokalitetu Gornje Luke rijeka Bosna je probila nasip koji je izgrađen 2014. godine kako bi se zaštitile kuće Šehića. Brzom intervencijom nasip je vraćen u prvobitno stanje. Tako da smo spriječili ulazak vode u kuće.

Na području naselja Ribarići bila je ugrožena putna komunikacija naselja. Korišteni su alternativni putevi preko Gornjih Malešića. Imamo i jedno registrovano klizište u Ribarićima, kojim je ugrožen jedan stamebni objekat. Civilna zaštita je izašla na teren i konstatovali su da je uzrok klizišta podzemena voda. Čekamo da se smiri trenutna situacija i da krenemo u rješavanje ovog problema.

U naselju Donja Luka kuće Suša su bile poplavljenje, voda je ušla u podrume. Predstavinci Agencije za vodno područje rijeke Save su ovdje izlazili na teren prije dva dana i detektovali smo neke od problema. Nadam se da ćemo sa riješavanjem tih problema krenuti naredne godine", rekao je Brkić.

Fikret Šehić, stanovnik naselja Gornja Luka, kazao je kako je brzom intervencijom ekipe Civilne zaštite i usposlenih firme Niskogradnja Durmić spašena njegova kuća.

"Voda je počela prijetiti te sam odmah obavijestio Civilnu zaštitu Općine Ilijaš. Došli su zajedno sa radnicima firme Niskogradnja Durmić i spasili nas. Voda bi ušla u stambene objekte da nisu brzinski navukli metar nasipa te tako spasili kuće. Rijeka Bosna je često plavila na ovom području i 2014. godine smo bili poplavljeni. Ovaj put zahvaljujući brzoj interveniciji mi smo spašeni", rekao je Šehić.

Belma Zukić direktorica JKP "Vodostan" Ilijaš naglasila je kako ulaganje u infrastrukturu nije trošak već investicija koja se višestruko vraća.

"Ova godina je zaista bila teška. Prvo su bile ekstremne suše, a potom velike poplave. Zahvaljujući projektima koje smo realizovali prethodnih nekoliko godina nismo imali nikakvih problema sa vodosnabdijevanjem, ni sa aspekta količine, niti sa aspekta kvalitete. Uredno vodosnabdijevanje rezultat je filter postrojenja, regulacije korita iznad rijeke Misoče, drenažnih sistema i svega onoga u šta je investirano u prethodnom periodu. Od petka smo iz predostrožnosti uveli i dodatne kontrole vode. Uzeti su dodatni uzorci posebno na poplavljenim predijelima i svi ti uzorci pokazali su da je voda zdravstveno ispravna.

Pored centralnog vodovoda mi imamo i pet loklanih vodovoda i pratimo njihovu ispravnost. Sve je uredno snabdijeveno sa izuzetkom mutnoće na lokalnom vodovodu u Crnoj Rijeci. Građani se vodosnabdijevaju putem cisterni sa pitkom vodom, a na toj mjesnoj zajednici se radi novo filter postrojenje koje će otkloniti ovaj problem", kazala je Zukić.

Načelnik Općine Ilijaš obišao je teren, te podcrtao značaj sanacije vodotoka prve i druge kategorije u proteklim godinama.

"Sve ono što je rađeno godinama unazad u smislu regulacije korita upravo je sada dalo efekte. Naravno dalo je efekte i 2014. godine, ali tada je bio manji obim uređenih korita. Ove poplave nisu donijele probleme na vodotocima druge kategorije i bujičnim potocima. Jer se na njihovoj sanaciji puno toga uradilo kroz male projkte zajedno sa Kantonalnom upravom civilne zaštite. Također projekat koji Općina vodi zajedno sa Agencijom za vodono područje rijeke Save na potezu između mosta u Kadrićima i ušća rijeke Gnionice je u potpunosti pokazao svu opravdanost investicije. Zaštićena je regionalana cesta i veliki kompleks poljoprivrednog zemljišta. Na tom lakalitetu nije bilo problema iako je vodostaj rijeke Bosne bio veći nego onaj 2014. godine.

Želim istaći da je cijeli sistem, počevši od Civlne zaštite, vatrogasnih društava, Policijske uprave, JKP "Vodostan" i firmi koje su angažovane, zaista odradio dobar posao i da nije bilo nekih incidentnih i ozbiljnijih situacija. Već drugi dan intenzivno saniramo štete od poplava, te da ćemo I i dalje raditi na sanaciji. Sa prestankom padavina ćemo vršitit procjenu šteta koje su nastale na poslovnim i stambenim objektima te poljoprivrednim dobrima kako bimo pomogli građanaima u saniranju štete", zaključio je Fazlić.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba