Previous Next

U Misoči obilježena godišnjica pogibije heroja Ibre Talića – Taleta

Udruženje boraca Odred "Tale" Misoča obilježilo je godišnjicu pogibije heroja Ibre Talića -Taleta.

Program je započeo učenjem Tevhida i Yasina šehidima u džamiji Misoča, a nastavljen polaganjem cvijeća u haremu džamije Misoča, na šehidskom mezarju u Gornjoj Misoči, te na spomen obilježju Ibro Talić – Tale u Halugama.

Na važnost obilježavanja današnjeg dana podsjetio je i načelnik Akif Fazlić.

"Svaki datum u odbrani države BiH je važan i mora biti za nas važan. Svaki čovjek, svaki heroj, svaki borac koji se borio, a neki od njih dali čak i svoje živote, kao što je Ibro Talić. Moramo se sjećati njegove samosvjesti na samom početku rata o važnosti odbrane domovine. I to je poruka svima nama da se domovina gradi i brani svaki dan i da naša budućnost i perspektiva pripadaju ovdje, u našoj državi. A naravno tu smo i da bismo pokazali Ibrinoj porodici i ljudima koji su mu bliski da ga nismo zaboravili. U to ime bih se zahvalio svima koji su danas prisutni ovdje a posebno organizatorima i Savjetu MZ Misoča koji svake godine obilježavaju ovaj datum na dostojanstven način", zaključio je načelnik Fazlić.

Salhudin Matoruga, predsjednik Udruženja boraca Odred "Tale" Misoča koje je nastalo 2013. godine kroz suze je govorio o prvom ljiljanu Misoče.

"Majka samo jednom rađa takvog borca, komšiju, rođaka. Jednom rječju bio je gromada od čovjeka. Za njega nije postojalo ne mogu i neću. Glavni cilj ovog današnjeg okupljanja je da na mlade generacije prenesemo barem dio onoga kakav je Tale bio i mnogi drugi koji su svoje živote ugradili u temelje ove države. Također, 26. juni je veoma bitan datum za nas Misočane, jer je taj dan izvršen jak napad na kotu 701. i tom prilikom smo izgubili mnogo naših drugih saboraca. Da se taj dan nije odbranila spomenuta kota, Misoča bi pala u okruženje", istakao je Matoruga

Misoča je bilo teško ratište, predodređena za nestanak jer je smetala agresoru. Pretrpjela je razaranja i najveće žrtve na području općine Ilijaš. Bila je ratište koje je u tom periodu pružilo najveći otpor agresoru. Cijena tome su nažalost i ljudski životi. Današnji događaj i dostojanstveno obilježavanje pokazuje da postoji htijenje, volja i želja da se historija ne zaboravi zbog budućnosti svih nas.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba