Previous Next

Općini Ilijaš dodijeljeno priznanje za najuspješniju JLS u drugoj fazi MEG projekta

Načelnici/gradonačelnici, predsjednici vijeća/skupština i koordinatori MEG2 projekta iz 31 lokalne uprave iz Bosne i Hercegovine učestvovali su na konferenciji u Sarajevu, tokom koje su razmijenjena iskustva i predstavljane dobre prakse lokalne uprave u BiH, okruženju i zemljama Evropske unije.

U ime Općine Ilijaš, konferenciji su prisustvovali načelnik Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Mešić i koordinatorica MEG projekta Pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović.

Konferencija je organizirana u okviru Projekta općinskog okolišnog upravljanja (MEG2), kojeg zajednički finansiraju Vlada Švicarske, Švedska i Vlada Češke Republike, kao i Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. Svrha konferencije bila je omogućiti potpuno razumijevanje i prihvatanje novih trendova i praksi u radu lokalne uprave, poput efikasnijeg funkcioniranja skupštine/vijeća, veće transparentnosti i odgovornosti lokalnih uprava, jednostavnijeg učešća građana i građanki u procesu donošenja odluka, kao i generalnom povećanju efikasnosti i efektivnosti rada lokalnih uprava. Sve ove prakse doprinose poboljšanju kvaliteta života građana i građanki.


Tokom događaja su dodijeljena i priznanja za osam jedinica lokalne samouprave (JLS) koje su ostvarile najveći napredak na polju dobre uprave i zaštite okoliša tokom prvog ciklusa dodjele grantova. Načelnik Fazlić bio je panelista ove konferencije kao predstavnik prvorangirane JLS u kategoriji novih članica. Općina Ilijaš ostvarila je grant u iznosu 180.000 USD za projekat proširenje sistema vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda. “Želim kazati da je MEG projekat zaista jedan od najvažnijih projekata za lokalnu samoupravu zbog benefita koje imaju građani. Opredjeljenje Općine Ilijaš generalno je bila transparentnost. Međutim, ono što smo mi radili nije bilo ni blizu onoga što smo uradili uključivanjem u MEG projekat. Ono što je posebno važno jeste način na koje su kreirane procedure, tehnička unaprijeđenja i zapravo došli smo do jednog standarda da svaki građanin općine Ilijaš ima mogućnost pristupa svakoj informaciji koja je shodno zakonu dozvoljena da se istoj može pristupiti. Naše opredjeljenje je da kao lokalna samouprava sami, ne čekajući da građani traže pristup informacijama objavimo sve ono što je relevantno za vođenje javnih lokalnih politika. I mi to radimo. Pristupili smo i novim modelima pristupa javnim informacijama preko platforme eCitizen i dakle poznat je svaki službenik pa do registara, izvještaja i sve ono što sublimira rad naše uprave a to su budžeti, izvještaji, načini rukovođenja u našoj Upravi i vođenje javnih politika. Lokalna zajednica na ovaj način pravi barijere za eventualne devijacije i sprječava pojavu korupcije. Građanin kroz ovakav način rada dobija kvalitetnu javnu upravu jer i on ima priliku da učestvuje al i da vrši javni nadzor”, kazao je načelnik Fazlić.


Tokom konferencije su sagledani pozitivni efekti implementacije Srednjoročnih akcionih planova (SAP-ova) na unapređenje rezultata lokalne uprave u BiH. Potcrtana je važnost dvosmjerne komunikacije između lokalnih uprava i građana i građanki te je u tu svrhu promoviran online alat eCitizen (https://www.ecitizen.ba/), kao i savremene tehnologije općenito.
Pored toga, lokalne uprave su potvrdile da će, uz kontinuiranu tehničku podršku MEG2 projekta, i u idućem periodu aktivno i intenzivno raditi na implementaciji SAP-ova te se diskutovalo o usaglašavanju zakonskog okvira i regulative sa standardima i postojećim dobrim praksama u lokalnim samoupravama.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba