Previous Next

Posjeta gradonačelnika Grada Konjica i predsjednika Uprave FK Igman Općini Ilijaš i Gradskom stadionu

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić ugostio je u svom kabinetu gradonačelnika Grada Konjica Osmana Ćatića i generalnog direktora kompanije Igman d.d. te predsjednika Uprave FK Igman iz Konjica Džahida Muratbegovića. Povod sastanka bio je razmjena znanja i iskustava ove dvije lokalne zajednice i dva fudbalska kluba u cilju prosperitetnog razvoja sporta, sportskih aktivnosti i sportske infrastrukture.

Sastanku su prisustvovali i direktor Javne ustanove “Kulturno – sportski centar i Radio Ilijaš” Nermin Hodžić i predsjednik Uprave NK Ilijaš Selmir Vrabac. Posjeta je potom nastavljena obilaskom Gradskog stadiona u Ilijašu.

Općinski načelnik Akif Fazlić istakao je da je ova posjeta značajna u smislu razmjene korisnih prijedloga i iskustava jer se na takav način postižu i najbolji rezultati.

„Prije svega, ova posjeta je upriličena da razmjenimo iskustvo kada je u pitanju izgradnja sportskih objekata i generalno sportske infrastrukture, i naravno drugi sportski aspekt – funkcioniranje sportskih društava i klubova. Kada je u pitanju sportska infrastruktura, mi smo otišli značajan korak dalje izgradnjom ovog našeg kompleksa. Naše kolege iz Konjica su sada u fazi u kojoj treba da definišu kako će oni graditi ili rekonstruisati postojeću infrastrukturu, obzirom da trenutno stanje ne zadovoljava uslove potrebne za takmičenje Fudbalskog kluba Igman. Mnogo korisnih razmišljanja, prijedloga, sugestija i međusobnih iskustava razmjenjeno je danas. Trebamo vidjeti kako to rade drugi, prezentirati ono na čemu mi radimo jer se na takav način postižu najbolji rezultati“, kazao je načelnik Fazlić.

Na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš novoizgrađeni Sportsko – rekreativni centar Banovac u Ilijašu povjeren je na korištenje i upravljanje JU “Kulturno – sportski centar i Radio Ilijaš”.

„Bili smo u obavezi da riješimo pitanje korištenja i upravljanja ovim kompleksom. Do sada je upravljanje ovim kompleksom odlukom Općinskog vijeća Ilijaš bilo dato Nogometnom klubu Ilijaš. NK Ilijaš i sportska društva uopće su udruženja građana i zbog toga smo to morali riješiti na ozbiljnijem i odgovornijem nivou. U tom smislu smo se opredijelili da korištenje i upravljanje preuzme JU „Kulturno – sportski centar i Radio Ilijaš“ kao ustanova čiji je osnivač Općina Ilijaš, koja odgovara Općini i OV Ilijaš i koja se finansira iz općinskog budžeta. Sa tog aspekta ova odluka je najbolje rješenje. Kroz finansiranje KSC -a Ilijaš uzet ćemo u obzir i pitanje troškova održavanja ovoga kompleksa i napraviti jednu simbiozu između ustanove i naših sportskih klubova koji će koristiti ovaj stadion. U tim zajedničkim aktivnostima doći ćemo do najboljih rezultata. Mi smo još uvijek na početku svega ovoga, naravno da nam trebaju iskustva, i evo nadam se da ćemo kroz ta iskustva neke stvari definisati drugačije i uraditi na poboljšanju ovog Ugovora koji će Općina Ilijaš sklopiti s JU „Kulturno – sportski centar i Radio Ilijaš“. Napravili smo ključne korake, donijeli odluke, definisali odgovornosti i obaveze i u ovom trenutku to je najvažnija stvar“, dodao je načelnik Fazlić.

Fudbalski klub Igman iz Konjica u junu ove godine je ostvario historijski rezultat plasmanom u Premijer ligu BiH. Domaće utakmice u najvišem rangu bh. fudbala igraju na stadionu u Doboju kod Kaknja dok se ne steknu uslovi za odigravanje utakmica na stadionu u Konjicu. Džahid Muratbegović direktor kompanije Igman d.d. i predsjednik Uprave FK Igman čestitao je općinskom načelniku na značajnom sportskom infrastrukturnom projektu.

„Danas smo s gradonačelnikom Ćatićem posjetili načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića. Razlog posjete je razmjena iskustava prije svega na sportskom odnosno fudbalskom planu. Od ove godine članovi smo Premijer lige Bosne i Hercegovine i dali smo sebi, općini i Kantonu zadatak, pa čak i Federaciji da uspijemo obezbijediti uslove našem timu“, rekao je Muratbegović.

U nekoliko posljednjih godina Konjic je nanizao sportske uspjehe zahvaljujući ljudima koji upravljaju gradom i vrijednim privrednicima, a među kojima je i predsjednik FK Igman Džahid Muratbegović i svakako gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

„Prije svega želim da se zahvalim načelniku općine Ilijaš Akifu Fazliću na dobrodošlici i prihvatanju inicijative da dođemo i sagledamo u kojem pravcu dalje da idemo kada je u pitanju sportska infrastruktura Grada Konjica. Nažalost trenutno zbog loše infrastrukture nismo u mogućnosti da naši momci iz FK Igman nastupaju u Konjicu i željeli smo što prije da dođemo ovdje jer smo pratili aktivnosti koje se rade na području općine Ilijaš. Ovim putem želim čestitati načelniku Fazliću, kao i Upravi fudbalskog kluba na rezultatima koji su postigli na ovoj sportskoj infrastrukturi. Obilazeći samu infrastrukturu stadiona uvidjeli smo određene stvari koje i mi možemo implementirati u Konjicu. Nadam se da će nakon ove, doći i do drugih suradnji kao i prijateljskih utakmica između naših klubova“, kazao je gradonačelnik Ćatić.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba