Previous Next

Općinski načelnik prisustvovao svečanom obilježavanju blagdana svetog Ilije, zaštitnika Župe Čemerno i blagoslov nove crkve u Taračin Dolu

U povodu blagdana svetog Ilije, blagoslova nove crkve u Taračin dolu te 141. godišnjice Župe Čemerno danas je upričena svečanost obilježavanja kojoj je prisustovao i Općinski načelnik Akif Fazlić. 

"Zahvaljujem se domaćinima iz župe Čemerno na pozivu i zaista mi je čast i veliko zadovoljstvo prisustvovati ovoj svečanosti i biti sa svojim prijateljima i sugrađanima katoličke vjere i ostalim gostima. Predivno je danas biti ovdje na Taračin Dolu i vidjeti ove ljude koji svojim okupljanjem pokazuju da u svom srcu nose svoju rodnu grudu i svoju tradiciju, gdje god bili u bijelome svijetu. Radujem se danas i obnovljenoj crkvi sv. Ilije proroka koja je bila i, ako Bog da, biti će mjesto služenja i okupljanja ljudi. Čestitam Ilindan uvaženom župniku, svećenicima i svim župljanima. Također, zahvaljujem svim dobrim ljudima koji su pomogli u obnovi ove crkve i kultiviranju njenog okoliša. Obaveza lokalne vlasti je daljnje ulaganje u projekte koji gravitiraju ovom prostoru, u cilju stvaranja uslova za značajniji povratak stanovništva“, rekao je načelnik Fazlić u svom obraćanju.

Iljko Barić, član Odbora za pripremu današnjeg programa kazao nam je da se crkva gradi godinama, a danas je na radost vjernika njeno svečano otvorenje. „Ovo je zavjetna ili spomen crkva, sagradili smo je na mjestu stare crkve koja je bila stara više od 100 godine i porušena je 1993. godine. Ova crkva se gradi 11 godina, 2012. posvećeni su temelji, posvetio je kardinal Vinko Puljić. Prošle godine smo imali priliku da posvetimo zvono crkvo, a ove je godine otvorena. Samo nam fali bolji put, oko dva kilometra i 600 metara asfaltnog puta kako bismo mogli ovdje lakše doći da se sjećamo naših predaka koji su ovdje kršteni, krizmani, vjenčani itd“, kazao je Barić i zahvalio Općini Ilijaš koja je svih ovih godina finansijski pomagala izgradnju crkve na Taračin Dolu.

Ivo Jezidžić, dugogodišnji Župnik župe Čemerno istakao je značaj blagdana svetog Ilije. „Uvijek 20. srpnja se slavi sveti Ilija i ova je crkva posvećena njemu. Danas je bio uz to i svečani blagoslov crkve i novog oltara povodom završetka izgradnje crkve. Sveti Ilija je zaštitnik Bosne i Hercegovine i svih naših župljanja i on je živio na brdu i mi se popnemo na ovo brdo da slavimo svetog Iliju i želim svima da im bude blagoslov i svima koji su došli da ih prati sveti Ilija i njegov zagovor“.

Misu, propovijed i posvećenje održao je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, a sinoć je u crkvi na Taračin Dolu održana molitva za žrtve Genocida u Srebrenici.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba