Previous Next

Općinski načelnik održao sastanak sa poljoprivrednicima

Program i način utroška sredstava koja su iz budžeta Općine Ilijaš namijenjena poljoprivredi u 2022. godini, bili su teme održanog sastanka poljoprivrednih proizvođača s općinskim načelnikom Akifom Fazlićem i pomoćnicom načelnika za privredu i finansije Merimom Osmanović.

Sastanak je održan na inicijativu poljoprivrednih proizvođača sa područja općine Ilijaš, a prisutan je bio i Admir Kahriman predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Federacija BiH.

"Inicirali smo ovaj sastanak kako bismo sa načelnikom razgovarali o Odluci o novčanim poticajima za poljoprivredne proizvođače sa područja općine Ilijaš za 2022. godinu, koja je u fazi pripreme i koja će ići na usvajanje Općinskog vijeća u mjesecu maju. Uputili smo zahtjev da sredstva za ovu godinu ostanu ista kao i u 2021. godini. Ako uzmemo u obzir poljoprivrednu proizvodnju na području općine Ilijaš i dodatna sredstva koja bi Općina mogla osigurati to su po jedinici mjere zanemarljiva povećanja. Smatram da u momentu kada su kantonalni i federalni poticaji povećani Općina treba zadržati trend poticaja kapitalnih ulaganja. U protekle dvije godine investirano je u preko 20 traktora što je približno milion KM, također je uvedeno subvencioniranje za 100 novih grla visoke genetike iz uvoza", rekao je Kahriman.

Podrška poljoprivrednoj proizvodnji ove godine, zbog globalnih okolnosti imaće posebno značenje, jer se proizvodnja vlastite hrane nametnula kao imperativ. Budžetom Općine Ilijaš planirana su sredstva za poljoprivrednike u iznosu od 250.000 KM i predstoji da se kreira Odluka o njihovom utrošku.

Načelnik je naglasio da želi od poljoprivrednih proizvođača neposredno saznati njihove potrebe i planove, te dodao: "Zbog enormnog poskupljenja đubriva, repromaterijala i energenata, ovogodišnja poljoprivredna proizvodnja je dovedena u tešku situaciju, pa poljoprivrednici očekuju snažniju podršku nadležnih institucija sa svih nivoa."

Nakon sastanka nadležna služba i načelnik su upoznati sa zahtjeivma poljoprivrednih proizvođača, kao i situacijom na terenu. Na osnovu toga kreirati će se prijedlog Odluke o poticajima za 2022. godinu kao i određena povećanja sredstava za ovu namjenu kroz rebalnas budžeta za ovu godinu.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba