Previous Next

Dodijeljeni Ugovori o finansiranju projekata za mlade i udruženja iz oblasti kulture u iznosu od 52.000 KM

Potpisivanje Ugovora o finansiranju projekata za mlade i udruženja iz oblasti kulture sredstvima budžeta Općine Ilijaš za 2022. godinu upriličeno je jutros u kabinetu općinskog načelnika.

Odlukom o dodjeli sredstava iz granta za projekte mladih osigurano je 10.000 KM. Sredstva će biti raspoređena na 12 projekata u cilju realizacije Akcionog plana Strategije prema mladima Općine Ilijaš za period 2018 – 2022. godine iz oblasti omladinski aktivizam, volonterski rad, zaštita životne sredine, kultura življenja, projekti za očuvanje , čišćenje i zaštitu prirode.

Odlukom o dodjeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje udruženja iz oblasti kulture u cilju unaprijeđenja kulturnih aktivnosti i oplemenjivanja kulturnog ambijenta na lokalnom nivou osigurano je 35.000 KM. Dodatno su osigurana namjenska sredstva za plaćanje režijskih troškova u iznosu od 7.000 KM.

Govoreći o potpisanim ugovorima, prisutnima se obratio općinski načelnik Akif Fazlić, koji je istakao važnost pružanja kontinuirane podrške omladinskim i udruženjima iz oblasti kulture, a sve u cilju kvalitetnijeg života građana općine Ilijaš. "Prije svega, čestitam našim udruženjima na uspješnom radu i zaista sam ponosan što Općina Ilijaš ima sjajne partnere u oblasti kulture i omladinskog aktivizma. U proteklom periodu mnogo smo radili kako bismo omogućili sve materijalne uslove za rad i djelovanje udruženja, a sada je vrijeme da mnogo više finansijskih sredstava i truda uložimo u društvenu nadgradnju, kao i promociju kulture i rada sa mladima", istakao je načelnik Fazlić.

Stanko Ivanić, sekretar Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Ilijaš, kazao je kako su sredstva ove godine povećana i iznose preko 7.000 KM.

"Koristim priliku da se u ime HKD "Napredak" Ilijaš zahvalim Općini Ilijaš, općinskom načelniku i vijećnicima koji su donijeli ovu Odluku o finansiranju. Ove godine sredstva za rad našeg udruženja su uvećana. Do sada je Općina Ilijaš u strukturi finansiranja našeg udruženja učestvovala preko 80 posto i bez te pomoći mi sigurno ne bismo mogli funkcionisasti, jer ne bismo imali dovoljno sredstava za provođenje programskih aktivnosti. HKD "Napredak" je prepoznatljiv po Božićnom koncertu, koji smo od osnivanja do danas uspješno organizovali sedam puta, te učešću u organizaciji Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina na lokalitetu Starobosanskog grada Dubrovnika i nekropole stećaka Kopošići", rekao je Ivanić.

Omladinska organizacija “Iskoristi dan – Carpe Diem” realizovat će devet projekata i biti administrativna podrška za dva projekta ukupne vrijednost 8.500 KM.

"Carpe Diem postoji osam godina i Općina Ilijaš je za to vrijeme naš najveći donator i kontinuirana podrška. Ove godine odobreno nam je devet projekta različitog sadržaja, počevši od djece, mladih, osoba sa poteškoćama u razvoju, nacionalnih manjina itd. Na dodatna dva projekta smo administrativna podrška Vijeću učenika Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović" Ilijaš", kazala je Elma Glamoč predsjednica omladinske organizacija “Iskoristi dan – Carpe Diem”.

Adis Duraković, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Ilijaš, najavio je raznovrsan program rada ovog udruženja.

"Želim se zahvaliti u ime BZK "Preporod" Ilijaš Općini Ilijaš koja je generalni pokrovitelj našeg udruženja. Pored redovnih aktivnosti koje imamo u sklopu BZK "Preporod", a to su muški i ženski ansambl hora, likovna i maketarska sekcije imamo i projekte poput "Dani Preporoda". Ove godine planiramo književne večeri, tribine i promocije knjiga. Naš projekat po kojem je prepoznatljiva ova lokalna zajednica je koncert "Večer najljepših ilahija", koji smo do sada organizovali u sportskoj dvorani, a ove godine planiramo realizaciju koncerta na novoizgrađenom Gradskom stadionu u Ilijašu. Nadam se da će uz pomoć Općine i ostalih sponzora realizacija ovog koncerta biti uspješna", rekao je Duraković.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba