Održana svečana dodjela stipendija za učenike i studente općine Ilijaš

stipendije11111Tradicionalno, kao i svake godine, u sklopu programa obilježavanja Dana reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH u kino sali JU Kulturno-sportskog centra Ilijaš upriličena je svečana dodjela stipendija za učenike i studente sa područja općine Ilijaš. Dodjeljeno je ukupno 241 ugovor o stipendiranju. Od toga za učenike 109 stipendija, za studente 127, te pet sportskih stipendija. Ove godine u budžetu Općine Ilijaš izdvojeno je 185.000 KM za stipendiranje učenika i studenata. Ovim projektom Općina Ilijaš nastavila je davati podršku za obrazovanje mladim ljudima i u 2018. godini.

Stipendiranje za učenike i studente traje devet mjeseci, studentska stipendija iznosi 100 KM, učenička 50 KM, a sportska 80 KM.

stipendije21111111„Tradicionalno svake godine organiziramo svečanu dodjelu stipendija našim stipendistima. Nastojimo da obezbjedimo fond za stipendiranje i ove godine je on respektabilan i najveći 185 hiljada KM. Nastojimo pomoći i obezbjediti materijalne uslove mladima za obrazovanje i školovanje, to je ono što Ilijašu i našoj državi treba i što donosi novu nadu, progres i zaista sam presretan što vidim punu salu onih koji su svojim trudom i znanjem zaslužili stipendije i priznanja“, kazao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Ugovore o stipendiranju dodijelili su predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Alen Hasković i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić. Najboljim i najvrijednijim učenicima koji postižu zapažene rezultate na kantonalnim i federalnim takmičenjima Općina Ilijaš dodjelila je i novčane nagrade.

Posebna čestitka upućena je studentima koji su u prethodnoj godini ostvarili prosjek ocjena preko devet. Jedna od njih je i studentica turskog jezika i književnosti sa prosjekom 10 Emina Mostić, koja je kazala: „Već šest godina sam stipendista Općine Ilijaš i to mi mnogo znači jer sebi mogu priuštiti neko studijsko putovanje ili nešto za što bi me bilo stid pitati roditelje koji finasiraju moj studij. Sada sam peta godina fakulteta, a u budućnosti razmišljam da apliciram za neki doktorski studij.“

stipedije333333U sklopu programa dodjeljene su nagrade mladim ilijaškim stvaraocima koji su se pokazali na polju literarnog stvaralaštva. Ranije je JU KSC i Radio Ilijaš objavio literarni natječaj na koji je prispjelo 36 radova, a najboljima iz kategorija proze i poezije nagrade su uručili direktor JU KSC i Radio Ilijaš Benis Fazlić i načelnik Akif Fazlić. Uz svesrdnu pomoć načelnika, koji je finansijski podržao ovaj projekat štampana je knjiga čiji su autori mladi ilijaški osnovci, pod nazivom „Tu, gdje rodih se“.

Svečanost su izvedbama kompozicija upotpunili Atif Krdžić, učenik šestog razreda Osnovne muzičke i baletske škole ''Novo Sarajevo'' - područno odjeljenje Ilijaš u klasi nastavnika Enesa Fazlića i Amar Abaz, učenik šestog razreda u klasi nastavnika Izudina Rahića.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba