Previous Next

Akademija izvrsnosti za mlade iz Ilijaša

U nastavku ciklusa besplatnih jednodnevnih seminara za mlade, organizacija „East West Bridge BiH“, danas je u Biznis centru Ilijaš održala „Akademiju izvrsnosti“ za mlade sa područja općine Ilijaš.

„Akademija izvrsnosti ima za cilj da okupi određeni broj mladih ljudi koji žele da učestvuju u promjenama u svom društvu. Na ovoj akademiji imat će priliku da čuju i da razgovaraju sa vrhunskim predavačima, ekspertima, našim bivšim diplomatama, ljudima koju su spremni da odvoje svoje vrijeme i prenesu znanja na mlade ljude. Daćemo im vještine i alate s kojima će u svojim lokalnim zajednicama upućivati na neka bolja rješenja od postojećih. Ovo je već peta radionica u nizu, prije toga smo bili u Jajcu, Ugljeviku, Brčkom, Livnu… i tako ćemo ići redom sve do završne napredne radionice u martu naredne godine, gdje ćemo iz svake lokalne zajednice odabrati nekoliko učesnika koji će se zajedno naći u finalu, kada će konačno i donijeti svoje zaključke. Sve to skupa ćemo staviti na papir i adresirati na donosioce odluka odnosno javnoj upravi, u vidu zahtjeva za implementaciju promjena na koje ukazujemo“, istakao je Robert Jovanović, predsjednik organizacije “East West Bridge BiH”

Učesnici/predavači na današnjem seminaru bili su dr. Nermina Mujagić sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, dr. Sabina Silajdžić sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Vedran Zubić profesor geografije u Gimnaziji Dobrinja, Jakob Finci predsjednik Jevrejske zajednice u BiH i počasni predsjednik EWB BiH.

„Danas je igrom slučaja 21. novembar, dan kada je parafiran Dejtonski sporazum i to će biti tema mog predavanja danas, tj. šta smo dobili mirovnim sporazumom, kako danas živimo, šta bi trebalo i moglo da se poboljša u BiH i kako mladi mogu da se uključe u tu aktivnost a ne da čekaju da nešto dobiju servirano kako bi kreirali svoj položaj onakvim kakav žele. Da ne moraju da razmišljaju da je bolje tamo negdje sa druge strane granice“, istakao je pred početak Akademije Jakob Finci.

Akademija izvrsnosti ima za cilj da poveže mlade iz deset lokalnih zajednica u BiH ( Jajce, Ugljevik, Livno, Brčko Ilijaš, Pale, Čapljina, Trebinje, Banovići, Doboj ) sa ekspertima Udruženja koji će zajedno raditi na promociji aktivizma i angažmanu mladih na lokalnom nivou. Akademija će promovisati angažman mladih u razvoju demokratskih procesa na lokalnom nivou, te zagovarati odgovorno upravljanje, kritičko rezmišljanje i inkluzivno društvo.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba