Previous Next

Predstavnici općine Ilijaš učestvovali na radionici u okviru projekta STECCI Horizon Europe – Inovativne strategije za zaštitu kulturnog nasljeđa u borbi protiv klimatskih promjena

U okviru Horizon Europe programa, koji finansira Europska komisija, 15. maja 2024. godine održana je tematska radionica STone monument Ensembles and the Climate Change Impact, akr. STECCI - Inovativne strategije za zaštitu kulturnog nasljeđa u borbi protiv klimatskih promjena, a kojoj je prisustovala pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslovne mjesih zajednica Općine Ilijaš Sanja Zgaorac-Jozić, kao i predstavnici JU OŠ Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović“, JU „Stari Ilijaš“ i Fondacije Staro-bosanski grad Dubrovnik.


Radu se o multidisciplinarnom projekatu tipa RIA (Reaserch and Innovation Action), a koji ima za cilj izučavanje utjecaja klimatskih promjena na kameno kulturno naslijeđe Europe.
Tokom radionice učesnici su diskutovali o o problemimatici zaštite stećaka i njihovog održivog očuvanja kroz njihovu integraciju u koncept održivog kulturnog turizma. Rezultati radionice poslužit će kao polazna osnova za dalje aktivnosti planirane projektom STECCI, a koje se tiču kreiranja inovativnih i održivih strategija za zaštitu kamenog kulturno-historijskog naslijeđa od uticaja klimatskih promjena i prirodnih nepogoda, zagađenosti životne sredine i antropogenih prijetnji.

Podsjećamo, multidisciplinarni međunarodni tim koji čini devet članica iz osam evropskih zemalja, a kojim koordinira Univerzitet u Sarajevu – Prirodno-matematički fakultet, aktivno radi na realizaciji projektu STECCI, u okviru Horizon Europe programa. Ovo je prvi put da jedna institucija iz Bosne i Hercegovine koordinira projektom u okvriru Horizon Europe programa, čime je Univerzitet u Sarajevu – Prirodno-matematički fakultet potvrdio svoj visoki međunarodni naučni renome. Uz multidisciplinarni tim sa Prirodno-matematičkog fakulteta, koji za ovaj radni paket projekta STECCI sačinjavaju prof.dr. Nusret Drešković, dekan Univerziteta u Sarajevu – Prirodno-matematičkog fakulteta, prof.dr. Saida Ibragić, doc.dr. Edin Bujak, doc.dr. Amina Sivac i mr. sc. Muniba Osmanović, u pripremi i realizaciji projekta sudjeluju istraživači sa Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta, te Akademije likovnih umjetnosti, koji su također prisustvovali ovoj radionici.
Prof. dr. Nusret Drešković, koordinator projekta STECCI, izrazio je zadovoljstvo zbog angažmana svih učesnika i istakao važnost zajedničkog napora u borbi protiv klimatskih promjena i zaštiti kulturnog naslijeđa.

Više informacija o STECCI projektu dostupno je na ovoj web adresi https://steccihorizoneu.com

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba