Vijesti
Delegacija Općine Ilijaš na obilježavanju 27. godišnjice masakra na Markalama

markaleU povodu obilježavanja Dana sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine i 27. godišnjice stradanja na pijaci Markale, danas je održana zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva, općinskih vijeća i načelnika općina s područja KS, kojoj su prisustvovali i Općinski načelnik Akif Fazlić te Predsjevajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović.

Brojne delegacije, građani Sarajeva, porodice poginulih i preživjeli danas su odali počast poginulim Sarajlijama i polaganjem cvijća na pijaci Markale. Porodice ubijenih i ranjenih prve su položile cvijeće, a potom i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Kobnog 5. februara 1994. godine s agresorskih položaja ispaljen je minobacački projektil kalibra 120 mm na gradsku pijacu u Sarajevu. Tog datuma ubijeno je 68 osoba, a teže i lakše su ranjene 142 osobe.

 
Održana druga redovna sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

OV 04.02.2020.Druga redovna sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je ovog četvrtka uz prisustvo 25 vijećnika i Općinskog načelnika Akifa Fazlića. Sjednicu je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, a na dnevnom redu našlo se 19 tačaka.

Nakon usvajanja dnevnog reda, vijećničkih pitanja i inicijativa te Izvještaja o realizaciji zaključaka sa 1. sjednice Općinskog vijeća Ilijaš, prezentovana je Informacija o stanju sigurnosti na području općine Ilijaš za 2020. godinu. Nakon diskusije i detaljne analize sadržaja Informacije o stanju sigurnosti na području općine Ilijaš za 2020. godinu, uz izuzeće zavidnih rezultata rada Odjeljenja krim policije Sedme policijske uprave Ilijaš, ista je zaključkom Općinskog vijeća ocjenjena kao nepotpuna, te je kao takva odbačena. U skladu sa navedenim, zaključeno je da se u roku od 30 dana dopuni Informacija o stanju sigurnosti na području općine Ilijaš za 2020. godinu u skladu sa realnim stanjem na terenu te odgovorima na pitanja vijećnika, postavljenim tokom druge sjednice. Općinskog vijeće smatra da je nedopustiva količina izdatih kazni građanima općine Ilijaš u vezi sa kršenjem epidemioloških mjera za razliku od drugih općina u Kantonu Sarajevo.

U nastavku sjednice Općinsko vijeće usvojilo je Prijedlog Odluke o davanjuslika načelnik mišljenja na Godišnji plan realizacije šumskoprivredne osnove, Prijedlog Zaključka kojim se usvaja Izvještaj o rješavanju upravnih predmeta u Jedinstvenom općinskom organu uprave općine Ilijaš za 2020. godinu i Prijedlog Programa rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021. godinu. Nakon provedene konkursne procedure za stipendiranje učenika i studenta ustanovljeno je da je zaprimljen znatno veći broj zahtjeva za stipendiranje nadarenih učenika i studenata u odnosu na usvojeni Plan stipediranja. U skladu sa dugogodišnjom pozitivnom praksom da se stipendije dodjele svim učenicima i studentima koji ispunjavanju uslove, na sjednici je razmatran Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Plana stipendiranja izuzetno nadarenih učenika u srednjem i studenata u visokoškolskom obrazovanju u školskoj/akademskoj 2020/2021. godini. Općinsko vijeće jednoglasno je usvojilo navedenu Odluku, što će omogućiti da se stipendija dodjeli za 115 učenika i 172 studenta, u odnosu na prvobitni plan kojim je bilo planirano 80 učenika i 127 studenata.

Na današnjoj sjednici većinom glasova usvojenu su i Nacrti Odluka o usvajanju Regulacionog plana "Apartmansko naselje Doci" i provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje Doci", kao i Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana "Apartmansko naselje Mrakovo II" Ilijaš.

Općinsko vijeće usvojilo je i Prijedlog Odluke o visini bazne cijene za određivanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta na području općine Ilijaš za 2021. godinu i Prijedlog Odluke o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene 1m2 korisne stambene površine u stambenoj izgradnji na području općine Ilijaš za 2021. godinu. Shodno Odlukama, prosječna cijena uređenja građevinskog zemljišta za 2021. godinu iznosi 200,00 KM/1m2 korisne stambene površine, na nivou cijene iz 2020. godine, dok prosječna konačna građevinska cijena 1m2 korisne stambene površine u stambenoj izgradnji na području općine Ilijaš u 2021. godini iznosi 1.000,00 KM.

Na dnevnom redu našao se i Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o potvrđivanju rezultata izbora za predsjednika i članove Savjeta mjesnih zajednica na području Općine Ilijaš, kao i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za zaključenje Anex-a Ugovora o kreditnoj liniji uz regresiranje ukupne kamatne stope (profitne marže) u 2020. godini, koje su usvojene većinom glasova vijećnika.

OV 04.02.2020.2Budući da u okviru jedinice lokalne samouprave Općine Ilijaš ne postoji Općinsko pravobranilištvo te Općina Ilijaš svake godine poslove zastupanja povjerava Pravobranilaštvu Kantona Sarajevo, a koji iste obavlja u skladu sa Zakonom o pravobranilaštvu Kantona Sarajevo, Općinsko vijeće većinom glasova usvojilo je i Prijedlog Odluke o povjeravanju vršenja poslova Pravobranilaštva Kantona Sarajevo za 2021. godinu.

Općinsko vijeće razmatralo je i usvojilo Prijedlog Odluke o utvrđivanju raspona cijena za neizgrađeno građevinsko zemljište prema zonama građevinskog zemljišta u općini Ilijaš za 2021. godinu. Ovom Odlukom utvrđen je raspon cijena neizgrađenog građevinskog zemljišta utvrđen Odlukom o građevinskom zemljištu i to: zona III (cijena od 80,00 do 100,00 KM po 1m2 površine); zona IV (cijena od 40,00 do 80,00 KM po 1m2 površine); zona V (cijena od 20,00 do 40,00 KM po 1m2 površine) i zona VI (cijena od 3,00 do 20,00 KM po 1m2 površine).

Većinom glasova usvojen je i Prijedlog Odluke o prestanku važenja Odluke o neposrednoj pogodbi za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta, Prijedlog Odluke o neposrednoj pogodbi za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta k.č.br. 760/25 Srednje i Prijedlog Rješenja iz imovinsko-pravne oblasti, broj: 06/1-27-3414/20 od 22.01.2021. godine.

Na samom kraju današnje sjednice primljena je k znanju Informacija Službe Civilne zaštite o protivminskim akcijama i mjerama zaštite i spašavanja za 2020. godinu.

Termin emitovanja sjednice Vijeća u programu Radio Ilijaš je u petak, 05.02.2021. godine u 10:00 sati.

 
Održan sastanak sa predstavnicima PRONI Centra za omladinski razvoj

proniU prostorijama Općine Ilijaš održan je sastanak predstavnika PRONI Centra za omladinski razvoj Jasmina Jašarevića i Vedada Lemeša sa Službenicom za mlade Enisom Mešetović, nakon čega je upriličen obilazak novootvorenog Prostora za mlade u Srednjoškolskom centru “Nedžad Ibrišimović“, kojem je prisustvovala predsjednica Omladinske organizacije “Iskoristi dan-Carpe Diem“ Elma Glamoč.

Sastanak je upriličen u cilju upoznavanja sa radom PRONI Centra i ostvarivanja moguće saradnje u području rada sa mladima na području općine Ilijaš.

„U proteklom periodu pratili smo kako mladi u Ilijašu realizuju sjajane aktivnosti te da je otvoren prostor za mlade. Danas smo tu kako bismo posjetili taj prostor, ostvarili saradnju, razgovarali o mogućnostima osnivanja PRONI Omladinskog kluba u Ilijašu te promovisali Europsku Omladinsku Karticu, što bi u konačinici rezultiralo da mladi ljudi u Ilijašu imaju pristup informacijama i mogućnostima kao što to imaju mladi u općinama i gradovima gdje PRONI realizuje svoje aktivnosti. Naš zajednički cilj jeste pružiti mladima prilike da se ostvare u svoje slobodno vrijeme,da unaprijede svoje kapacite i vještine te steknu nova znanja i poznanstva. Ovo je naša prva posjeta i nadamo se uspješnoj saradnji sa institucijama i organizacijama u Ilijašu“, istakao je Generalni menadžer PRONI Centra za omladinski razvoj Jasmin Jašarević.proni 2

Službenica za mlade Enisa Mešetović izrazila je otvorenost i spremnost Općine Ilijaš za saradnju, posebno u vidu provedbe zajedničkih projekata te osnivanja PRONI Omladinskog kluba za mlade u Ilijašu.

Predsjednica Omladinske organizacije “Iskoristi dan-Carpe Diem“ Elma Glamoč istakla je važnost postojanja kvalitetnih aktivnosti za mlade u Ilijašu, kao i mogućnosti učešća mladih u programima koje realizuje PRONI Centar.

PRONI je osnivač najveće mreže omladinskih klubova u Bosni i Hercegovini – 42 omladinska kluba, kao i inicijator i suosnivač obnove jednog od najvećih Omladinskih centara u BiH – Omladinskog centra Brčko distrikta BiH.

 
Počele pripreme za obilježavanje Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH

Ilijas-1-768x576U kabinetu Općinskog načelnika održana je prva sjednica Organizacionog odbor za obilježavanje Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH, na čelu sa Predsjednicom Organizacionog odbora Almom Omerović.

Općinski načelnik Akif Fazlić istakao je da će zbog situacije sa koronaviruosm, ovogodišnji program obilježavanja biti skromniji u odnosu na prethodne godine te organizovan u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Članovi Odbora usvojili su Nacrt Programa obilježavanja jednog od najznačajnih datuma u historiji Općine Ilijaš, kojim je predviđeno održavanje svečane sjednice Općinskog vijeća Ilijaš, polaganja cvijeća na Centralnom spomen obilježju, postavljanje izložbe dječijih radova te svečani prijem učenika i studenata dobitnika posebnih priznanja, zlatnih i srebrenih znački.

Zbog epidemioloških mjera te zabrane većih okupljanja, u sklopu obilježavanja Dana Općine ove godine neće biti upriličeno svečano dodjeljivanje Ugovora o stipendiranju učenika i studenata kao ni Izbor sportiste, sportiskinje i sportskog kolektiva općine Ilijaš.

Nakon konačnog usvajanja Programa obilejžavanja Dana Općine Ilijaš i i Dan nezavisnosti BiH isti će biti objavljen na web stranici.

 
Održan sastanak načelnika i gradonačelnika o inicijativi osnivanja Regionalog Razvojnog Centra

DSC 0097U organizaciji Fondacije Muharem Berbić, danas je u Sarajevu održan radni sastanak o inicijativi za osnivanje Regionalog Razvojnog Centra, kojem je prisustvovalo šest načelnika i gradonačelnika iz Ilijaša, Breze, Vareša, Kaknja, Kiseljaka i Visokog.

Tema sastanka bila je zajedničko djelovanje, saradnja i realizacija projekata DSC 0052putem priključenja inicijativi Razvojnog centra u svrhu osiguranja dodatnih donatorskih sredstava namjenjenih za infrastrukturne projekte, poduzetništvo, zapošljavanje, mlade i socio-ekonomski razvoj. Na samom početku prisutnim se obratila direktorica Fondacije Muharem Berbić Halida Sinanović-Sarač, koja je istakla važnost inicijative. Detaljan plan i potrebu za osnivanjem Razvojnog centra predstavio je Adnan Mević, projektni menadžer Fondacije.

Općinski načelnik Akif Fazlić iskazao je zadovoljstvo zbog navedene inicijative te buduće saradnje sa susjednim općinama i gradovima. “Općina Ilijaš ima mnogo toga zajedničkog sa susjednim općinama te je zaista važno da realizujemo ideje i projekte od međunarodnih fondova i finansijera. Za jedninice lokalne samouprave izuzetno je važno da izađemo iz okvira vladinim sredstava te počnemo povlačiti sredstva iz drugih fondova kroz zajedničke projekte, a koji će omogućiti poboljšanje kvaliteta života stanovnika u svih šest općina“, istakao je načelnik Fazlić.

Učesnici sastanaka podržali su inicijativu osnivanja Regionalog Razvojnog Centra, a u narednom periodu definisat će se načini osnivanja i funkcinisanja Centra.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

 
 Z A K LJ U Č A K"
 
 
   
Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 
 
 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 

 
 Odluka o pristupanju izradi Regulaiconog plana "Apartmansko naselje Mrakovo II"
 
 
   
Izvod iz prostornog plana Kantona Sarajevo za period 2003-2023 za Lokalitet Regulacionog plana "Mrakovo II"
 
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1866
mod_vvisit_counterJuče1991
mod_vvisit_counterOva sedmica10985
mod_vvisit_counterOvaj mjesec16956