• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Potpisani ugovori za finansiranje rada boračkih udruženja u 2021. godini Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Petak, 07 Svi 2021 12:00

U Općini Ilijaš u petak, 7. maja 2021. godine načelnik Akif Fazlić potpisao je ugovore sa predstavnicima 12 boračkih organizacija o finansijskoj podršci Općine za implementaciju projekata i redovnog rada udruženja.

DSC 0763

Ove godine za udruženja iz boračke populacije iz Budžeta Općine Ilijaš izdvojeno je 100 hiljada KM i to a za redovan rad 60 hiljada KM, a za aplikacije programa 40 hiljada KM.

Prisutnim predstavnicima obratio se Pomoćnik načelnika u Služba za opću upravu, boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Nijaz Spahić, koji je napomenuo da je Javni poziv bio otvoren u martu, a Budžetom su definisana finansijska sredstva. Općinski načelnik je na prijedlog Komisije za selkciju i odabir projekata donio konačnu Odluku o raspodjeli sredstava.

DSC 0759

Prilikom potpisivanja ugovora načelnik Fazlić istakao je opredjeljenje lokalne zajednice da podržava projekte koji doprinose poboljšanju kvaliteta života pripadnika boračke populacije.

“Imajući u vidu važnost rada i postojanja boračkih udruženja, Općina Ilijaš u okviru kontinuirane brige o boračkoj populaciji, najzaslužnijoj za današnju slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, dugi niz godina redovno iz svog budžeta izdvaja značajna sredstva kako bi im pružila podršku i razne vrste pomoći. U općinskom budžetu za 2021. godinu za tu namjenu obezbijeđeno oko 139 hiljada KM. U narednom periodu realizovat će se niz veoma važnih projekata, kao što su završetak knjige o 126. Ilijaškoj brigadi kao i filma o komandatu rahmetli Hašimu Spahiću. Naša obaveza je da podržavamo ovakve projekte te obezbjedimo uslove za kvalitetan rad boračkih udruženja. Koristim ovu priliku da čestitam našim boračkim udurženjima na njihovim aktivnostima i vjerujem da će svoj rad uspješno obavljati i u budućnosti”, pojasnio je Fazlić.

DSC 0748

Predstavnici boračkih udruženja zahvalili su se načeliku Fazliću i Općini Ilijaš. Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja općine Ilijaš Enes Durak istakao je važnost projekata koji će se realizovati u narednom periodu te očuvanja kulture sjećanja.

“Želim da se zahvalim Općini i načelniku na izdvojenim sredstvima i prilici da boračka udruženja rade te daju svoj doprinos da kultura sjećanja ostane i dalje aktivna. Bez ovih sredstava boračka udruženja ne bi mogla ni funkcionisati. Boračka udruženja u narednom periodu realizovat će nekoliko bitni projekata, od monografije 126.ilijaške brigade, filma o rahmetli Hašimu Spahiću, knjige i filma o doprinosu patriotske lige u proteklom ratu do pravljenja memeorijalne sobe u okviru udruženja 126. ilijaške brigade. Mi moramo njegovati ovakav način rada, da se ne bi desio zaborav. Narod i narodi koji to sebi dozvole, mogu očekivati da im se i ponovi. U školama nemamo priliku da mlade generacije uče i izučavaju šta se dešavalo u proteklom narodno-oslobodilačkom ratu. Zbog toga moramo dati svoj doprinos kroz pisanu riječ i snimanje filmova o akterima i situacijama koje su se tada dešavale”, rekao je Durak.

DSC 0757U Budžetu općine Ilijaš za 2021. godinu, 139 hiljada KM previđeno je ta podršku boračkoj populaciji i aktivnostima udruženja. Pored finansijske podrške udruženjima, Općina izdvaja i 30 hiljada KM za pružanje besplatne pravne pomoći, 7 hiljadaKM za obilježavanje 11. jula i 2 hiljade KM za podršku Manifestaciji “Odbrana BiH – Igman”.

 
OKONČAN POSTUPAK IZLAGANJA NA JAVNI UVID ZA K.O. DRAGORADI I K.O. MEDOJEVIĆI Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Četvrtak, 06 Svi 2021 13:17

U službenoj posjeti općini Ilijaš boravio je Federalni inspektor iz oblasti katastra nekretnina Zijad Džananović. Razlog službene posjete bio je pregled elaborata izlaganja podataka premjera i katastarskog klasiranja na javni uvid za K.o. Dragoradi i K.o. Medojevići. Pregled elaborata izlaganja obavljen je u službenim prostorijama općine Ilijaš.

OKONČAN POSTUPAK IZLAGANJA PODATAKA PREMJERA I KATASTARSKOG KLASIRANJA NA JAVNI UVID ZA K.O. DRAGORADI I K.O. MEDOJEVIĆI

Elaborati izlaganja za navedene katastarske općine odobreni su i za iste je od strane Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove izdata Potvrda o stupanju na snagu sa 29.04.2021. godine, čime su se stekli uvjeti za početak održavanja tehničkog podataka novog premjera kao i njegovog korištenja u postupku uspostave/ zamjene nove zemljišne knjige. Ovim je u potpunosti okončan postupak izlaganja podataka premjera i katastarskog klasiranja za navedene katastarske općine.

Opširnije...
 
Da li znate da se prva zaštićena područja u BiH prema kriterijima IUCN-a nalaze na prostoru Ilijaša? Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Četvrtak, 06 Svi 2021 12:04

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi teritorije koji su značajni zbog biodiverziteta, relativne očuvanosti izvornog pejzaža ili estetsko-turističkih potencijala.

Nadležnost u oblasti zaštite prirode u Bosni i Hercegovini regulisana je na entitetskom nivou i nivou Brčko Distrikta. U Bosni i Hercegovini zaštićeno je 39 područja, 27 u Republici Srpskoj, 12 u Federaciji, dok u Brčko Distriktu do sada nije stavljeno pod zaštitu nijedno područje što predstavlja manje od 3 % teritorije Bosne i Hercegovine ili 105.602,18 ha.

Međunarodna Unija (International Union for Conservation of Nature-IUCN) je 1994. godine razvila sistem od šest kategorija zaštićenih područja u skladu sa njihovim primarnim ciljevima i to je općeprihvaćena kategorizacija u Evropi i svijetu. Standard Evropske unije i jedan od preduslova za ulazak u Evropsku uniju je da svaka zemlja treba zaštiti najmanje 10 % svoje teritorije i to uvažavajući sistem Međunarodne unije za zaštitu prirode. Upravo prva zaštićena područja prema kriterijima IUCN-a su Zaštićeni pejzaž "Bijambare" i Spomenik prirode "Skakavac" koji se dijelom nalazi na teritoriji opštine Ilijaš.

skakavac

Spomenik prirode Skakavac je prvi zaštićeni objekat prirodnog naslijeđa na području Kantona Sarajevo prema kriterijima Međunarodne unije za zaštitu prirode. Odluka o proglašenju donesena je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo održanoj 05.04.2002. godine.

Opširnije...
 
Odluka o dodjeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje udruženja iz oblasti sporta za 2021. godinu Ispis Email
Četvrtak, 06 Svi 2021 00:00
alt
 
Odluka o dodjeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje iz Budžeta Opcine Ilijaš - Redovan rad Ispis Email
Četvrtak, 06 Svi 2021 00:00
alt
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

 
 Z A K LJ U Č A K"
 
 
   
Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 
 
 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 

 
 Odluka o pristupanju izradi Regulaiconog plana "Apartmansko naselje Mrakovo II"
 
 
   
Izvod iz prostornog plana Kantona Sarajevo za period 2003-2023 za Lokalitet Regulacionog plana "Mrakovo II"
 
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1735
mod_vvisit_counterJuče1991
mod_vvisit_counterOva sedmica10854
mod_vvisit_counterOvaj mjesec16825