Vijesti
Program obilježavanja Dana šehida 2021. PDF Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Ponedjeljak, 10 Svi 2021 13:50

Na petoj sjednici Upravnog odbora Organizacije Porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš i na sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje Dan šehida na području općine Ilijaš utvrđen je Plan i program obilježavanja povodom “Dana šehida“ 2021. godine.

Program obilježvanja Dana šehida 2021. 1

Dan šehida - Drugi dan Ramazanskog bajrama, obilježit će se u petak, 14. maja 2021. godine, prema sljedećim programskim aktivnostima:

08:00 sati – Okupljanje delegacija, polaganje cvijeća i odavanje počasti na Centralnom spomen-obilježju u Ilijašu;

08:30 sati - Okupljanje delegacija, polaganje cvijeća, odavanje počasti i učenje Jasina na šehidskom mezarju u Misoči;

09:15 sati - Okupljanje delegacija, polaganje cvijeća, odavanje počasti i učenje Jasina na šehidskom mezarju u Starom Ilijašu;

10:00 sati - Okupljanje delegacija, polaganje cvijeća, odavanje počasti i učenje Jasina na šehidskom mezarju u Lješevu;

11:00 sati - Okupljanje delegacija, polaganje cvijeća, odavanje počasti i učenje Jasina na šehidskom mezarju u Brezi;

08:30 sati – Polazak delegacije Općine Ilijaš i Koordinacije boračkih udruženja na šehidska mezarja u Crnoj Rijeci, Solakovićima i Solunu;

08:30 sati – Polazak delegacije Općine Ilijaš i Koordinacije boračkih udruženja na šehidska mezarja u Vlasenici, Zaklopači. Bratuncu i Potočare. Na svim navedenim mezaristanima će se položiti cvijeće i proučiti Fatiha.

19:00 sati – Svečana akademija povdom Dana šehida (online).

Zbog trenutne epidemiološke situacije i preporuka Kriznog štaba neće biti organizovan obilazak mezarja autobusom.

LAST_UPDATED2
 
Općinski načelnik upriličio tradicionalni prijem za članove šehidskih porodica PDF Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Ponedjeljak, 10 Svi 2021 12:55

Povodom Ramazanskog bajrama i Dana šehida općinski načelnik Akif Fazlić upriličio je u Biznis centru tradicionalni prijem i podjelu hedija za 20 članova šehidskih porodica sa područja općine Ilijaš u saradnji sa Udruženjem porodica šehida i poginulih boraca Ilijaš.

DSC 0808

Prijemu su, pored načelnika prisustvovali saradnici u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović i članovi Udruženja.

Novoizabrana predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš Edina Genjac poselamila je prisutne, predstavila aktivnosti koje planiraju u narednom periodu realizirati i zahvalila općinskom načelniku na tradicionalnom prijemu, te na nesebičnoj podršci za projekte koje ovo Udruženje realizira.

Općinski načelnik Akif Fazlić pozvao je sve građane da se na Dan šehida masovno odazovu, obiđu šehidska mezarja, te na taj način odaju počast našim borcima.

“Dan šehida i susreti sa vama bude jaka emocije i svi znamo kako je nositi bol i tugu zbog gubitka najmilijih. Međutim, moramo imati snage i hrabrosti da idemo dalje, upravo radi omladine i vaše djece, koja su najveći uspjeh naše općine. Svi oni danas su visokoobrazovani mladi ljudi, koji gaje kulturu sjećanja na naše šehide i zbog toga čestitam vama – majkama, jer ste odgojili sjajnu i uspješnu djecu. Pred nama je jedan od najznačajnih datum za bošnjački narod, a to je Dan šehida i jako je bitno da ga obilježimo dostojanstveno. Bitno je da u velikom broju obiđemo mezarja i odamo počast onima koji su nam osigurali da danas slobodno živimo”, istakao je načelnik Fazlić.

DSC 0810

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Ilijaš Alma Omerović govorila je o važnosti rada Udruženja porodica šehida i poginulih boraca, ali i bitnosti obilazaka šehitluka tokom Dana šehida.

“Ogromna je snaga u našim majkama, suprugama šehida i njihovim roditeljima. U proteklim danima vrijedno smo radili na snimanju Akademije povom Dana šehida i zaista sam ponosna što smo tu aktivnosti organizovali i radili upravo mi – djeca šehida. Ponosna sam što smo danas u prilici nastaviti borbu koju su započeli naši očevi i pokazati snagu koje ste vi, majke, prenijele na nas. Pozivam vas da na Drugi dan Bajrama dostojanstveno i u što većem broju posjetimo naše šehitluke i pokažemo da šehidi nikad neće biti zaboravljeni”, rekla je predsjedavajuća Omerović.

DSC 0814

Članovi porodica šehida i poginulih boraca zahvalili su se Općinskom načelniku, jer kako kažu, bitno je znati da neko misli na njih i njihovu bol. “Hvala Općinskom načelniku i Udruženju porodica šehida na ovom prijemu i hediji. Zaista nam mnogo znači ova vrsta podrške, a posebno u ovim predbajramskim danima, kada nam naši najdraži posebno nedostaju”, rekla je Sifa Čiva iz Crne Rijeke, a koja je izgubila muža i brata tokom agresije na BiH.

LAST_UPDATED2
 
Potpisani ugovori o finansiranju rada i projekata sportskih udruženja u iznosu od 166 hiljade KM PDF Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Ponedjeljak, 10 Svi 2021 11:35

U Općini Ilijaš u ponedjeljak, 10. maja 2021. godine načelnik Akif Fazlić potpisao je ugovore sa predstavnicima 16 sportskih udruženja o finansijskoj podršci Općine za implementaciju projekata i redovnog rada udruženja u iznosu od 166 hiljada KM.

DSC 0793

Prisutnim predstavnicima obratila se Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesih zajednica Sanja Zagorac-Jozić, koja je istakla da je na Javni poziv apliciralo 16 sportskih udruženja te da su ostvarili uslove za podršku.

Općinski načelnik Akif Fazlić kazao je da se iz Budžeta općine Ilijaš izdvajaju značajna sredstva za razvoj sporta i sportske infrasturkture te da su sportisti jedni od najboljih ambasadora naše općine.

“Ove godine očekujemo da sportski klubovi počnu sa aktivnostima u punom kapacitetu te smo zbog toga izdvojili i značajna finansijska sredstva za njihov rad. Cijenimo da je ova podrška dovoljna, ali isto tako naša udruženja trebaju aplicirati i na više nivoe vlasti za dodatna sredstva.Ovu priliku koristim da se zahvalim i čestitam sportskim udruženjima i njihovim upravljačkim strukturama za vrijedan rad i predanost. Zaista je važno da okupljaju što više omladine i djece, a da kroz to okupljanje dolaze i određeni sportski rezultati, koji će afirmirati našu općinu”, istakao je načelnik Fazlić.

DSC 0778

Predstavnicimi sportskih udruženja izrazili su zahvalnost na dodjeljenim finansijskim sredstvima, kao i na pružanju podrške u radu, odnosno na besplatno ustupljenim resursima, jer je na taj način osiguran nesmetan trenažno-takmičarski proces svih sportskih klubova.

“Najveći finansijer Nogometnog kluba “Ilijaš” je Općina Ilijaš i u skladu s tim naš cilj jeste da zadovoljimo potrebe šire lokalne zajednice i opštu društvenu korisnost za sve građane, a posebno za djecu i mlade. Općina nam daje maksimalnu podršku i nadam se da u narednim godinama ta podrška neće izostati. Zahvaljujem se Općinskom načelniku i Općini Ilijaš za podršku u radu ali i naporima koje ulažu u izgradnju Gradskog stadiona u Ilijašu”, rekao je Selmir Vrabac predsjednik Upravnog odbora NK “Ilijaš”.

DSC 0785

Pored finansijskih izdvajanja za projekte i rad sportskih udruženja, u Budžetu općine Ilijaš za 2021. godinu izdvojeno je i 12 hiljada KM za održavanje Gradskog stadiona.

LAST_UPDATED2
 
Obilježen Dan zlatnih lijljana i dobitnika najvećnih ratnih priznanja PDF Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Nedjelja, 09 Svi 2021 18:06

Za dobitnike najviših ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ i čalnove porodica poginulih, Općinski načelnik Akif Fazlić organizirao je tradiocionlani prijem povodom obilježavanja 9. maja - Dana zlatnih ljiljana. U okviru programa obilježavanja, položeno je cvijeće i odana počast na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u Ilijašu.

akif fazlic

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, u Bosni i Hercegovini obilježava se i kao Dan zlatnih ljiljana. Dobitnici ovog najvećeg ratnog priznanja Armije BiH u najtežim trenucima odbranili su domovinu od fašizma, stoga je izuzetno značajno što su 9. maj odabrali kao svoj dan. To je posebno naglasio načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

"Neko je ovaj dan tako lijepo spojio sa Danom pobjede nad fašizmom i Danom Evrope. Mi obilježavamo danas našu pobjedu nad fašizmom, koja nije konačna jer se mi i dalje borimo protiv raznih fašizama,a ovo je prilika da pošaljemo poruku naše civilizacijske opredjeljenosti za antifašizam, slobodu i demokratiju i moramo se jače boriti protiv svih pošasti koje fašizam nosi kako bismo ga pobjedili, jer bez toga i budućnost je neizvjesna", kazao je Fazlić.

Dodaje da je prijem porodica i dobitnika priznanja najmanje što su zaslužili za svoju žrtvu i hrabrost, te da im puno znači kada vide zahvalnost i brigu društva za njihov veliki doprinos odbrani domovine.

zlatni ljiljani 2

Dobitnih priznanja Zlatna policijska zvijezda i sekretar Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Ilijaš Mirsad Omanović ističe da Udruženje radi prema ustaljenoj praksi i ima izuzetnu saradnju sa lokalnom vlašću.

"Naše Udruženje trenutno broji 29 članova, okuplja najbolje borce koji žive na području općine Ilijaš, dobitnike najvećih priznanja-zlatne ljiljane, zlatne policijske zvijezde, medalje za hrabrost, srebrne policijske značke i srebrnih štitova. Mi obilježavamo sve događaje i učestvujemo u projektima koji imaju za cilj očuvanje sjećanja, da se ne zaborave naši dobitnici najvećih priznanja, ljudi koji su dali puno za odbranu, poslije šehida najviše", poručio je Omanović.

Dobitnik medalje za hrabrost, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja i komandant 126. Brdske brigade Enes Durak evocirao je uspomene na dan kada je dobio svoje priznanje.

"Ja sam jedan od 12 živih dobitnika medalje za hrabrost, a medalju sam dobio kao pripadnik policije, komandant jedne manevarske jedinice u augustu 1993. godine, a medalja mi je dodijeljena 6. aprila 1994. godine i ponosan sam što sam se mogao zahvaliti predsjedniku Predsjedništva RBiH, članovima Predsjedništva i drugim visokim zvanicama u BKC-u tog dana. Želim da naglasim da je Ilijaš mjesto koje je trebalo imati puno više dobitnika ratnih priznanja, zbog strateškog položaja i važnosti, teških okolnosti i stalnih borbenih dejstava u izuzetno teškim uslovima u kojima su sve vrijeme borci bili. Tužno je što su mnogi saborci dali svoje živote, tužno je što smo odlazeća generacija i svakim danom nas je sve manje. Ipak, čast je što sam bio komandant i pripadnik 126. brigade jer mi smo ponosni na ono što smo radili i uradili u periodu od 1992. do 1996. godine",naglasio je Durak.

zlatni ljiljani 3

Ovom prilikom je poručeno kako se vrijednosti borbe za odbranu Bosne i Hercegovine moraju njegovati.

LAST_UPDATED2
 
Potpisani ugovori za finansiranje rada boračkih udruženja u 2021. godini PDF Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Petak, 07 Svi 2021 12:00

U Općini Ilijaš u petak, 7. maja 2021. godine načelnik Akif Fazlić potpisao je ugovore sa predstavnicima 12 boračkih organizacija o finansijskoj podršci Općine za implementaciju projekata i redovnog rada udruženja.

DSC 0763

Ove godine za udruženja iz boračke populacije iz Budžeta Općine Ilijaš izdvojeno je 100 hiljada KM i to a za redovan rad 60 hiljada KM, a za aplikacije programa 40 hiljada KM.

Prisutnim predstavnicima obratio se Pomoćnik načelnika u Služba za opću upravu, boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Nijaz Spahić, koji je napomenuo da je Javni poziv bio otvoren u martu, a Budžetom su definisana finansijska sredstva. Općinski načelnik je na prijedlog Komisije za selkciju i odabir projekata donio konačnu Odluku o raspodjeli sredstava.

DSC 0759

Prilikom potpisivanja ugovora načelnik Fazlić istakao je opredjeljenje lokalne zajednice da podržava projekte koji doprinose poboljšanju kvaliteta života pripadnika boračke populacije.

“Imajući u vidu važnost rada i postojanja boračkih udruženja, Općina Ilijaš u okviru kontinuirane brige o boračkoj populaciji, najzaslužnijoj za današnju slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, dugi niz godina redovno iz svog budžeta izdvaja značajna sredstva kako bi im pružila podršku i razne vrste pomoći. U općinskom budžetu za 2021. godinu za tu namjenu obezbijeđeno oko 139 hiljada KM. U narednom periodu realizovat će se niz veoma važnih projekata, kao što su završetak knjige o 126. Ilijaškoj brigadi kao i filma o komandatu rahmetli Hašimu Spahiću. Naša obaveza je da podržavamo ovakve projekte te obezbjedimo uslove za kvalitetan rad boračkih udruženja. Koristim ovu priliku da čestitam našim boračkim udurženjima na njihovim aktivnostima i vjerujem da će svoj rad uspješno obavljati i u budućnosti”, pojasnio je Fazlić.

DSC 0748

Predstavnici boračkih udruženja zahvalili su se načeliku Fazliću i Općini Ilijaš. Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja općine Ilijaš Enes Durak istakao je važnost projekata koji će se realizovati u narednom periodu te očuvanja kulture sjećanja.

“Želim da se zahvalim Općini i načelniku na izdvojenim sredstvima i prilici da boračka udruženja rade te daju svoj doprinos da kultura sjećanja ostane i dalje aktivna. Bez ovih sredstava boračka udruženja ne bi mogla ni funkcionisati. Boračka udruženja u narednom periodu realizovat će nekoliko bitni projekata, od monografije 126.ilijaške brigade, filma o rahmetli Hašimu Spahiću, knjige i filma o doprinosu patriotske lige u proteklom ratu do pravljenja memeorijalne sobe u okviru udruženja 126. ilijaške brigade. Mi moramo njegovati ovakav način rada, da se ne bi desio zaborav. Narod i narodi koji to sebi dozvole, mogu očekivati da im se i ponovi. U školama nemamo priliku da mlade generacije uče i izučavaju šta se dešavalo u proteklom narodno-oslobodilačkom ratu. Zbog toga moramo dati svoj doprinos kroz pisanu riječ i snimanje filmova o akterima i situacijama koje su se tada dešavale”, rekao je Durak.

DSC 0757U Budžetu općine Ilijaš za 2021. godinu, 139 hiljada KM previđeno je ta podršku boračkoj populaciji i aktivnostima udruženja. Pored finansijske podrške udruženjima, Općina izdvaja i 30 hiljada KM za pružanje besplatne pravne pomoći, 7 hiljadaKM za obilježavanje 11. jula i 2 hiljade KM za podršku Manifestaciji “Odbrana BiH – Igman”.

LAST_UPDATED2
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

alt

Javni poziv

Obavještavaju se građani i pravna lica da su na području Općine Ilijaš za katastarske općine Medojevići i Dragoradi pokrenute aktivnosti na pripremi podataka i izradi dokumentacije za sistemsku zamjenu /uspostavu zemljišne knjige po podacima novog katastarskog premjera.

 Pozivaju se sva fizička i pravna lica sa područja predmetnih katastarskih općina da ovlaštenom izvođaču omoguće pristup i dostave dokumentaciju potrebnu za ažuriranje evidencija o nekretninama u katastru i zemljišnoj knjizi, te na taj način registruju svoje nekretnine i upišu prva na nekretninama bez dodatnih troškova i plaćanja sudskih taksi.

 

 
alt
 
 
 
 
alt
 
 Z A K LJ U Č A K"
 
 
   
Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 
 
 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 

 
 Odluka o pristupanju izradi Regulaiconog plana "Apartmansko naselje Mrakovo II"
 
 
   
Izvod iz prostornog plana Kantona Sarajevo za period 2003-2023 za Lokalitet Regulacionog plana "Mrakovo II"
 
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas910
mod_vvisit_counterJuče1962
mod_vvisit_counterOva sedmica15509
mod_vvisit_counterOvaj mjesec35003