Home Vijesti U Ilijašu obilježena 80. godišnjica Dana ustanka naroda Bosne i Hercegovine
U Ilijašu obilježena 80. godišnjica Dana ustanka naroda Bosne i Hercegovine PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Ponedjeljak, 26 Srp 2021 07:00

U organizaciji Saveza antifašista Kantona Sarajevo i UABNOR Ilijaš uz pokroviteljstvo gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, prigodnim programom i polaganjem cvijeća na spomen ploči na Alića česmi i na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima, te programom na Trgu Alije Izetbegovića danas je obilježen veliki jubilej-80 godina od Dana ustanka naroda BiH-27. Jula.

publika1-300x200Programu su prisustvovale brojne delegacije i udruženja iz Ilijaša, brojnih gradova BiH, a događaj su svojim dolaskom ponovo uveličali i gosti iz Slovenije.

Dan ustanka naroda je podsjećanje na 1941. godinu kada su ovdašnji narodi započeli oružanu borbu protiv okupatora i državnih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da je sretan i ponosan što Ilijaš baštini civilizacijske vrijednosti antifašizma i ima ponosnu historiju pružanja otpora agresoru.

fazlic-300x200- Ponosan sam jer Ilijaš je slobodarski grad, u Ilijašu je pukla prva puška 1941. godine i u posljednjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu , građani su pružili otpor i pokazali da baštinimo ključna civilizacijske vrednote i dostignuća, pokazavši da smo na strani antifašizma. Te 1941. godine nije bio vojni ustanak, nego svih naroda i oslobodilački, a kroz tu borbu stvoreni su uslovi da se dođe i do ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a na kome je potvrđena državnost Bosne i Hercegovine i data šansa nama da možemo graditi svjetliju i bolju budućnost i danas je to putokaz kako možemo ići naprijed, kazao je načelnik Fazlić zahvalivši organizatorima i pokroviteljima Manifestacije.

Mirsad Ćatić, predsjednik Savez antifašista Kantona Sarajevo kaže da je antifašizam prirođen našoj domovini i brojnim generacijama, koje su odrasle noseći pečat i vrijednosti njegovih tekovina.

- Antifašizam je tekovina koja je prirođena našoj domovini Bosni i Hercegovini, sve ono što mi od vrijednosti baštinimo kao zajedništvo, razumijevanje, toleranciju to su vrijednosti antifašizma. Dio smo priče koju su izvojevali naši narodi, antifašizam nije strano tkivo i treba da odgajamo mlade generacije da odrastaju sa pečatom antifašizma. Bitno je da u ovom herojskom kraju, dijelu Sarajevskog polja, gdje je pukla prva puška u prvoj akciji damo počast tome i našim precima koju su nam ostavili našu domovinu, kazao je Ćatić.

Gradonačelnica Benjamina Karić poručila je da je bitno ovaj važan događaj obilježiti u svim gradovima naše domovine.

karic-300x200- Za sve nas je jako važno da 80 godina od Dana ustanka obilježimo u svim krajevima Bosne i Hercegovine. Mi danas oživljavamotradicionalne vrijednosti antifašizma, uživamo u ljepoti naše časne i poštene historije i učimo mlade generacije kako se ovakvi događaji nikada ne smiju zaboraviti i kako nam trebaju služiti kao paouka kojim vrijednostima treba da se priklonimo, kako da poštujemo naše pretke, ali i na koji način da odgajamo našu djecu, poručila je gradonačelnica Karić.

Predsjednik UABNOR Ilijaš Selver Herić zahvalio je svima prisutnima na doprinosu Manifestaciji, kao i gradonačelnici Karić na pokroviteljstvu 80. godišnjice Dana ustanka naroda i narodnosti BiH u Ilijašu.

Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH kazao je, između ostalog u svom obraćanju, da borba naroda te 1941. godine treba biti inspiracija nama danas za otpor agresiji, borbu protiv svih oblika fašizma i nacionalizma, nadahnuće za uspostavljanje pravde, jednakosti i slobode.

Postojao je samo jedan cilj za sve borce posljednja dva rata – borba protiv fašizma, oslobađanje domovine od okupatora i domaćih izdajnika. Iako su znali da predstoji teška borba koja će odnijeti mnogo života, vjerovali su da je borba vrijedna te žrtve, te su u tom cilju ustrajali, poručeno je prilikom obilježavanja Dana ustanka naroda i narodnosti BiH.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su: KUD Ilijaš, doajen bh. glume Josip Pejaković, doajen opere Ivica Šarić i mladi član UABNOR Ilijaš Faris Selmanović.

Savez antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine u partnerstvu sa Opštinom Drvar u utorak 27. jula 2021. godine sa početkom u 11 sati u Drvaru organizuje Centralnu manifestaciju obilježavanja 80. godišnjice ustanka naroda Bosne i Hercegovine.

Izvor: radioilijas.ba

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE
 
 Obavještenje
OPĆINSKI SUD VISOKO
 
 
   
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2021.godinu
 

 

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
JAVNA RASPRAVA
na Nacrt plana "Apartmansko naselje Alain"
petak, 17. septembra 2021. godine
 
 
JAVNA RASPRAVA
na Nacrt RP "Junakovac"
petak, 1. oktobra 2021. godine
 


alt

 
 Odluka o novčanim podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Ilijaš za 2021. godinu
 
 
   
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas247
mod_vvisit_counterJuče1680
mod_vvisit_counterOva sedmica3429
mod_vvisit_counterOvaj mjesec34505