Home Vijesti Ministar privrede Kantona Sarajevo posjetio Industrijsku zonu “Luka“ u Ilijašu
Ministar privrede Kantona Sarajevo posjetio Industrijsku zonu “Luka“ u Ilijašu PDF Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Subota, 06 Velj 2021 16:16

DSC 0321U okviru aktivnosti Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, dana 06. 02. 2021. godine ministar privrede Adnan Delić sa pomoćnikom za sektor energetike, vodoprivrede, poduzetništva i ugostiteljstva Nurijom Memić posjetio je Industrijsku zonu „“Luka“ u Ilijašu te održao sastanak sa načelnikom općine Akifom Fazlićem i šefom odsjeka za privredu i lokalni razvoj Općine Ilijaš Mirzom Marukićem.

Tokom posjete upriličene su i zajedničke posjete i razgovori sa direktorima privrednih subjekata KUPRO d.o.o, CloudIT d.o.o, Superior Group d.o.o, LimSar d.o.o, Fabrika namještaja Kalea te Tranzit Export d.o.o.

Općinski načelnik Akif Fazlić istakao je značaj razvoja industrijskih zona u Ilijašu te ukazao na važnost nastavka ulaganja u njeno proširenje. „Općina Ilijaš je sa aspekta kapaciteta u poljoprivrednoj proizvodnji najveća u Kantonu Sarajevo i cijenim da je jako važno da institucije vlasti imaju direktnu komunikaciju sa privrednicima. Danas smo posjetili Industrijsku zonu “Luka“, razgovarali sa našim privrednicima o temama bitnim za razvoj povoljnog ambijenta za poslovanje na našoj općini. Budući da postojeći privredni subjekti imaju potrebu za novim prostorom i širenjem svojih kapaciteta, razgovarali smo o opremanju, širenju i oplemenjivanuju industrijskih zona u Ilijašu. U konačnici, to će donijeti novu društvenu vrijednost, zapošljavanje i izvoz. Općinu Ilijaš i njena privreda je izvozno orijentisana i jedna petina izvoza iz Kantona Sarajevo je upravo iz općine Ilijaš te se oko 230 milona KM vrijednosti robe i usluga izveze na inostrano tržište“, rekao je načelnik Fazlić.

Općinski načelnik Akif Fazlić najavio je proširenje industrijskih zona u IlijašuDSC 0330 izgradnjom nove hale firme AMA Adriatic od 3500m2, završetak radova na objektu od 1500m2 u zoni 3 te početak gradnje objekta firme Kaela od 10000m2. Sve navedeno razultirat će povećanju društvenog bruto proizvoda te otvaranju novih radnih mjesta u Ilijašu.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić naglasio je značaj saradnje ministarstva, lokalne zajednice i privrednika za stvaranje još boljeg poslovnog ambijenta za razvoj privrede Kantona te je istakao da je općina Ilijaš pozitivan primjer ulaganja ministrsva u lokalne samouprave. „Industrijska zona Luka primjer je planske gradnje i primjer na koji način trebamo razvijati zone ali i privrednu koja tu posluje. Ministrstvo privrede je u periodu od 2017- 2020. u ovu zonu uložili oko 1,3 miliona KM i to za rješavanja imovinsko pravnih odnosa, ulaganja u infrastrukturu ali i podršku privrednim subjektima. Zadovoljstvo mi je da imamo ovakve reprezentativne kompanije, koje definitivno stvaraju konkuretski poslovni ambijent i dokaz su da i u toku pandemiji mogu rasti radna mjesta, da Bosna i Hercegovina ima uslove za izvoz te da privredu trebamo graditi na inovacijama i našem znanju“, istakao je ministar Delić.

DSC 0318Jedan od primjera uspješnog poslovanja je kompanija CloudIT, koja je i tokom koronavirusa ostvarila pozitivno poslovanje i povećala broj radnika. „Naša kompanija posluje na području općine Ilijaš od 2018. godine i naš cilj bio je da postavimo nove standarde kada je riječ o pružanju usluge upravljanja dokumentima , poslovnim informacijama i procesima. Iako je 2020. godina bila godina pandemije, za nas je bila izuzetno uspješna te smo uspjeli realizovati drugu fazu, odnosno zaokružiti jedan od najmodernijih objekata u Adriatic regiji za ovu vrstu poslovanja te unaprijediti kvalitet poslovanja na izvan prosječan europski nivo. U Ilijaš smo 2018. godine došli sa 7 zaposlenih radnika, a danas imamo 29 stalno zaposlenih radnika. Korisnici smo programa Ministarstva privrede KS i takvi programi su od izuzetne koristi za male firme kao što je naša“, naglasio je direktor kompaniej Admir Kulić.

Tokom posjete, ministar je najavio kreiranje programa Ministarstva privrede KS, koji će biti finansiran iz Fonda podrške za sanaciju negativnih posljednica koronavirusa u vrijednosti od 21 milion KM, a koji će biti pripremljeni u dogovoru sa privrednim subjektima koji posluju u KS. Također, najavljena je i podrška lokalnim samoupravama u iznosu od 6 milona KM kroz budžetsku stavku podrške opremanja poslovnih zona u KS.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

 
 Z A K LJ U Č A K"
 
 
   
Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 
 
 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 

 
 Odluka o pristupanju izradi Regulaiconog plana "Apartmansko naselje Mrakovo II"
 
 
   
Izvod iz prostornog plana Kantona Sarajevo za period 2003-2023 za Lokalitet Regulacionog plana "Mrakovo II"
 
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2118
mod_vvisit_counterJuče1991
mod_vvisit_counterOva sedmica11237
mod_vvisit_counterOvaj mjesec17208