Home Vijesti Novogodišnji intervju sa načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem
Novogodišnji intervju sa načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem PDF Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Četvrtak, 31 Pro 2020 09:41

NACELNIK-OPCINE-ILIJASNačelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić u novogodišnjem intervju za Radio Ilijaš,2020. godinu ocjenjuje teškom i punom izazova, koju je definisala pandemija koronavirusa i u kojoj su prioritet bili zdravstvo, socijalna problematika i podrška privrednom i poljoprivrednom sektoru. Osim toga, ovo je godina u kojoj su građani općine Ilijaš izabrali načelnika Fazlića treći put, da sljedeće četiri godine bude lider i nastavi sa realizacijom brojnih započetih projekata

Koristimo priliku da Vam čestitamo na novom mandatu na čelu Općine Ilijaš i molimo za kratak komentar rezultata Lokalnih izbora 2020?

Fazlić: Lokalni izbori, Centralna izborna komisija je objavila rezultate,verificirala rezultata, SDA pobjednik je u općini Ilijaš, ja sam kao njen kandidat voljom građana dobio najviše glasova. Nastavljamo voditi ovu općinu u kapacitetu kakav je bio u prethodnom mandatu, SDA i ja imamo kapicitet da ćemo imati većinu u OV, koristim priliku da čestitam novoizabranim vijećnicima, da ih pozovem na saradnju i mislim da možemo dobroj atmosferi nastaviti realizirati projekte bitne za općinu i nastaviti raditi u najboljem interesu građana.

Na samom smo kraju godine obilježene pandemijom koronavirusa koja je otežala funkcionisanje cjelokupnog sistema , koliko su planovi i ciljevi ostvareni, kako ste zadovoljni postignutim s obzirom na cjelukupnu situaciju?

Fazlić: Pandemija je ostavila traga na svjetsku ekonomiju, način života ljudi, mnoge stvari su promijenjene, nametnute uslovno rečeno, što je utjecalo da promijenimo način života. Povećane su potrebe za jačanjem zdravstvenog sistema, jačanje sektora iz socijalne sfere, kao i da se pomogne ekonomiji koja je značajno pala,6,5 posto pao je BDP u BiH, to je prevelik pad i refleksije prevelike, izgubljena radna mjesta, manji prihodi, nivo egzistencije koji smo imali do polovine marta kada je proglašeno ovo stanje. Od polovine marta do polovine maja izgubljeno je 507 radnih mjesta. Ono što smo mi radili kroz razne mjere sa ostalim nivoima vlasti, uspjeli smo u julu amortizirati, 300 ljudi se uspjelo vratiti na posao, ipak je i dalje manji je broj uposlenih nego prije pandemije. Imamo privredne aktivnosti, što ukazuje da ćemo se vratiti na broj zaposlenih i ostvariti pozitivne rezultate u smislu privrednog rasta. Taj rast ovisit će od generalnog stanja svjetske ekonomije, ekonomije u EU, ilijaška privreda je izvozno orijentirana i ako se oporave ta tržišta, vratit će se naša preduzeća, koja su pokazala vitalnost fleksibilnost u ovom procesu. Podržali smo i segment poljoprivrede, imamo 800 registrovanih gazdinstava, nastojali smo da se poveća poljoprivredna proizvodnja i više smo izdvojili iz Budžeta, 270 hiljada prošle godine, ove 420 hiljada u nizu programa, proljetne i jesenske sjetve, redovne aktivnosti , nabavka mehanizacije, a sve to dopronosi povećanju poljoprivredne proizvodnje.Zdravstveni i socijalni aspekt bili su najvažniji, provođenje mjera kriznih štabova, uključili smo se u rješavanje potreba građana i našeg Doma zdravlja, sredstva za zaštitu, a u nekom narednom periodu kupili i sanitetsko vozilo jako potrebno ne samo zbog korone, nego za bolji kvalitet pružanja usluga.Socijalna sfera uključila je povećane pozicije budžetski, obuhvaćen veći broj ljudi, saradnja sa humanitarnim organizacijama, što je utjecalo da egzistencija građana bude zaštićena.

Donesene su mjere štednje, budžet je bio manji, osjetan je pad prihoda ipak brojni projkti su relizirani. Na koji način?

Fazlić: Mi smo početkom marta napravili plan mjera i ušteda, gdje smo obezbjedili 500 00 hiljada KM za socijalni, zdravstveni i privredni sektor, pad prihoda značajan od 15 posto, izgubili smo pola miliona maraka. Prihodi iz ekonomskih aktivnosti također su manji i sam budžet je manji. Ono što je bila obaveza, uspostavili smo prioritete u realizaciji projekata, srećom kroz izvršavanje budžeta Vlada FBiH pomogla je 350 hiljada i KS budžetska i kreditna uključuli su se u realizaciju projekata. Mi smo se borili za svaki projekat u našem planu za ovu godinu i nisam vjerovao da ćemo uspjeti realizirati sve projekte, obezbjeđena su sredstva ili potpisani ugovori. Negativni efekti nedostatka novca je da je jedan broj projekata terminski odgođen ali svi su se našle u procedurama i određen broj projekata u fazi je realizacije.

Najvažiji projekat kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura je sanacija i rekonstrukcija regionalne ceste od Malešića do Starog Ilijaša. Srećom, kriza i pandemija nisu utjecali na njegovu realizaciju.

Fazlić: Najavljujemo taj projekat dvije do tri godine, to je složen projekat, s aspekta da smo željeli da realizujemo i komunalna, energetska infrastruktura, javna rasvjeta i trebalo je vremena, sve je završeno i kroz okvirni sporazum Ministarstvo saobraćaja, Direkcija za ceste KS i Općina Ilijaš potpisali su sporazum vrijednosti 2,6 miliona maraka, intenzivno se radi, prije svega energetske i komunalne infrastrukture i nadam se da će do proljeća biti završeno, kako bi se krenula sa rekonstrukcijom saobraćajnice.Ono što je važno je sigurnost pješaka i s obje strane gradit će se trotoar i cijelo naselje će biti potpuno infrastrukturno riješeno i nadam se završetku do kraja 2021. godine i kroz ugovore namjenska sredstva za realizaciju. Mi zaista regionalnu cestu tretiramo kao ključni prioritet, to je saobraćajna žila kucavica Ilijaša s obzirom na to da smo završili dio do granice prema Visokom,kroz etapno rješavanje dionica sve smo bliži da dobijemo potpuno rekonstruisanu regionalnu cestu.

Jedan od važnih projekata, posebno potreban i funkcionalan u trenutnoj epidemiološkoj situaciji je savremeni Operativni centar CZ Ilijaš.

Fazlić: Ovaj centar je od velike važnosti za općinu Ilijaš. Operativni centar će pokriti kompletno područje općine Ilijaš. Sve službe u sistemu sigurnosti će biti uvezane sa ovim centrom kao što je profesionalna vatrogasna jedinica, Dom zdravlja i PU Ilijaš. Komunikacija će biti olakšana i efikasnija i sve ovo se odnosi na aktivnost CZ.Ovaj centar će unaprijediti usluge CZ.

Kapitalni projekat za sportiste, građane ali i sam Ilijaš je izgradnja Gradskog stadiona. Osim tog projekta, koliko je Općina ove godine učestvovala u drugim projektima iz oblasti sporta, kulture, obrazovanja?

Fazlić: Ušli smo u projekat izgradnje Gradskog stadiona, koji osim što je potreba građana i sportista, ima i aspekt urbanističkog uređenja grada, obezbjeđuje moderne sadržaje u gradu. Od Karašnice i filter postrojenja za gradski vodovod , od zgrade općine, šetališta dvije sportske dvorane, tržnice čini kičmu grada, daje urbani imidž grada, koji se razvija na osnovu potreba građana na najbolji način. Projekat stadiona vrijedan je pet miliona koji finasiramo sa Kantonom Sarajevo.Ove godine su modernizirane plohe u Luci, Kamenici, Lješevu, u Srednjem u saradnji sa UNDP-om. Rad sportskih društava adekvatno pratimo, finansiramo, tražimo odgovornost u organizaciji, kontinuitet ulaganja daje rezultate počevši od atletičara, karatista, odbojkaša. Ilijaš je dug period bio pritisnut potrebama materijalne sfere -obnova kuća, infrastrukture, vrlo malo se ulagalo u drušvenu nadgradnju, drago mi je što smo došli u tu poziciju da možemo više izdvajati za sport, kulture, društvene potrebe naših građana.

Već je izvjesno da će 2021. godina biti izazovna, posebno s ekonomskog aspekta, ipak kakvi su planovi i prioriteti, šta možemo očekivati?

-Moje opredjeljenje da će 2021 teška te smo donijeli privremenu odluka o finansiranju koja pokriva realizaciju sredstava,kako bi imali parametre za kreiranje budžeta za 2021. Godinu. Redovni prihodi bit će puno manji.Ne znamo kakva je izvjesnost sredstava koje treba dobiti FBIH i država iz međunarodnih izvora, ta sredstva moraju namiriti nedostajuća sredstva na svim nivoima, pa i na nivou općina. Ono što me dijelom raduje, 30 miliona Vlada FBiH 375 hiljada po općini, vidjet ćemo aspekt Budžeta KS koji će biti manji. Kad sve to znamo kreirat ćemo svoj budžet. Ono što je važno jeste da imamo obezbijeđenih 2,5 miliona maraka za saobraćajnu, komunalnu i društvenu infrastrukturu i realizirat ćemo značajan broj projekata. Cijeneći aspekt koji donosi pandemijia morat ćemo podršku usmjeriti na socijalne, zdravstvene i ekonomske mjere, građani će biti prioritet u odnosu na infrastrukturu.

Jedno lično pitanje za kraj, šta biste vi željeli ostvariti kao načelnik u ovom mandatu, šta je najvažnije za građane i Općinu Ilijaš?

Fazlić: Ekonomski rast je prvi prioritet, po informacijama koje imam, iz razgovora sa ozbiljnim privrednicima koji su izvezli 250 miliona vrijednosti roba, tri firme nastaviti će izgradnj hala, proširenje proizvodnje. Na Banovac će se pokrenuti izgradnja zgrada, investotor ispunio sve uslove. Realizarajući niz projekata, uvijek se otvara lepeza novih, cilj je da završimo ključne -započeti stadion, rekonstrukciju regionalne ceste i dr. Ovo je period kada će pažnju više zauzimati projekti zaštite okoliša, energetske efikasnosti, rješavanje problema zagađenja zraka koji će imati svoju dinamiku i biti sve više prisutni.

Načelnik Fazlić poželio je svim građanima puno zdravlja, sreće i uspjeha u privatnom životu u 2021. godini.

Izvor: Radio Ilijaš

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

 
 Z A K LJ U Č A K"
 
 
   
Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 
 
 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 

 
 Odluka o pristupanju izradi Regulaiconog plana "Apartmansko naselje Mrakovo II"
 
 
   
Izvod iz prostornog plana Kantona Sarajevo za period 2003-2023 za Lokalitet Regulacionog plana "Mrakovo II"
 
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2098
mod_vvisit_counterJuče1991
mod_vvisit_counterOva sedmica11217
mod_vvisit_counterOvaj mjesec17188