Home Vijesti U Ilijašu počela „Druga konferencija mladih u BiH“: Mladi su resurs, a nikako problem
U Ilijašu počela „Druga konferencija mladih u BiH“: Mladi su resurs, a nikako problem PDF Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Četvrtak, 17 Pro 2020 13:42

ml2U prostorijama Biznis centra u Ilijašu danas je počela dvodnevna „Druga konferencija mladih u Bosni i Hercegovini“ u organizaciji Fondacije Muharem Berbić. Cilj konferencije jeste predstavljanje osnovnih problema i izazova sa kojima se susreću mladi na ovom prostoru, kao i mjera koje su usvojene od strane nadležnih, državnih, entitetskih i kantonalnih institucija.

Konferencija se organizuje sa idejom zajedničkog rada na ostvarenju boljitka za život mladih u našoj zajednici.

Tim povodom na jednom mjestu će se okupiti mladi i predstavnici institucija izvršne i zakonodavne vlasti, koji imaju kapacitete i nadležnosti za rješavanje aktuelnih problema sa kojima se suočavaju mlade osobe u bosanskohercegovačkom društvu.

„Osnovni cilj same „Druge konferencije mladih u BiH“ koju fondacije Muhamer Berbić realizuje već drugu godinu za redom, jeste da se kreira jedna platforma za dijalog između predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti i predstavnika mladih. Jasno je da ne možemo sve mlade pozvati, ali možemo pozvati predstavnike omladinskih udruženja, predsatvnike različitih omladinskih nefromalnih grupa kako bi oni dali prijedlog, sugestije ili uputili kritike koje su svakako dobro došle, ali i dali određena svoja saznanja koja se mogu iskoristiti u parlamentu, vladi, ministarstvima i drugim ustanovama. Ove godine smo konferenciju ogranizovali u saradnji s Općinom Ilijaš, kojim se ovim putem zahvaljujem,te agenciji Produkcija i Federalnom ministarstvu kulture i sporta koji su podržali događaj, ali i sam projekat“ kazao je Adnan Mević projektni menadžer Fondacije Muharem Berbić.

Također, Mević je kazao da planiraju nastaviti organizovati konferencije jer se prošle godine, ali i ove pokazalo da je koristan alat za mlade u rješavanju njihovih problema.

„Tu su problemi koji se vežu na osnovna životna pitanja, stambenu problematiku, obrazovanje i nezaposlenosti. Ukoliko počnete s njima da radite, i krenete da istražujete, počnete da ih ispitujete vidjet ćete da se jako puno baziraju i na nepotizam, korupciju, te mogućnosti rješavanje toga, ali i mogućnosti poboljšanja i povećanja same sigurnosti u BiH i sve ono što može utjecati na njihov život i svakodnevnicu“rekao je Mević.

"Zaista mi je čast i zadovoljstvo da se danas u Ilijašu održava "Druga konferencija za mlade u BiH", te želim izkazati zahvalnost Fondaciji Muhamer Berbić na organizaciji ove konferencije. Ovo predstavlja postrekt mladim ljudima i nama koji vodimo Općinu Ilijaš, kada su u pitanju potrebe i razmišljanja mladih. O iskustvima Općine Ilijaš u radu sa mladima, možemo kazati da je naše opredjeljenje donesena strategija za mlade 2018-22, gdje smo definisali aktivnosti za potrebe mladih na području Općine Ilijaš. Aktivnosti koje Općina Ilijaš provodi u radu sa mladima, najbolje pokazuju nagrade od krovnih tijela mladih u BiH, gdje smo priznati kao lideri u podršci mladih i njihovog potencijala. Sve ono što možemo pomoći mladima radimo kroz budžet općine, gdje jedan značajan procenat se odnosi na sav program koji artikuliše potrebe mladih.Trudimo se da stvorimo dobre ml1uslove,prije svega u obrazovnom sistemu gdje ulažemo znatna sredstva kako u osnovne škole na području Općine Ilijaš, tako i u Srednjoškolski centar. Jedna od najvažnijih aktivnosti naše općine, je svakako stipendiranje učenika i studenata gdje oni sami svojim radom i zalaganjem ispunjavaju potrebne uslove za dobivanje stipendija. Također mladima obezbjeđujemo volontiranje u cijelom našem sektoru, kao i u javnim preduzećima koji su u našoj nadležnosti. Općina Ilijaš također podržava poduzetničke ideje mladih, gdje je dosta onih koji su pokrenuli vlastite biznise.Ključno pitanje na kojem trebamo raditi jeste kako stvoriti uslove da mladi ljudi ostanu u svojoj domovini BiH." kazao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Stručna saradnica za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sektor Općine Ilijaš Enisa Mešetović istakla je veliko zadovoljstvo što je Općina Ilijaš domaćin „Druge konferencije mladih u Bosni i Hercegovini“.

„ To pokazuje koliko Općina Ilijaš na čelu s općinskim načelnikom Akifom Fazlićem ulaže u mlade ljude, i da smo nakon nagrade za Lidera oblasti i potencijala mladih i na ovaj način prepoznati i nagrađeni za naše zalaganje. To se ogleda i kroz održavanje„Druge konferencije mladih u Bosni i Hercegovini“ u Ilijašu. Ono što je također važno jeste reći da ćemo danas govoriti i o tome šta je sve Općina Ilijaš u proteklom periodu uradila za mlade, odnosno koliko i na koji način je ispoštovala sve zakonske osnove koji su propisani Zakonu o mladima FBiH, i da ćemo u narednom periodu raditi na unapređenju položaja mladih. Danas ćemo imati određena obraćanja, a već sutra ćemo direktno raditi s mladim ljudima kroz fokus grupe, gdje ćemo pokušati doći do nekih podataka, analiza, o tome šta su problemi mladih, šta bi oni promijenili i kako vide svoju budućnost u BiH u narednom periodu“ rekla je.

Ističe da imaju odličnu saradnju s mladim ljudima, gdje su prepoznali zalaganja, ali i sam rad Općine Ilijaš.

„Mladi nam se javljaju sa svojim zahtjevima, željama, interesima, potrebama i mi se trudimo da ispunimo njihova sva očekivanja. Odziv na konferenciju je relativno dobar, ali naravno zbog pandemije koronavirus morali smo to svesti na određeni broj. Konferencija se održava i putem live stream-a, tako da svi koji nisu mogli doći, mogu pratiti konferenciju online“ istakla je.

Mešetović poziva mlade da ukoliko imaju bilo kakvih pitanja, ali i potreba da se obrate njima, jer Općina Ilijaš već dvije godine ima službenicu za mlade, koja je tu za njih.

„Mi smo tu za njih da sarađujemo, da ih savjetujemo, dostupni smo im u svakom momentu i ne trebaju oklijevati da nam se jave. Poruka mladima jeste da buml3du aktivni, da vrijedno rade, i da su mladi u BiH resurs,a nikako problem“ rekla je.

Konferencija se sutra nastavlja, gdje će mladi svakako imati priliku razmjeniti mišljenja i zajedničkim radom, kroz panel diskusije i fokus grupe, kreirati i ponuditi konstruktivna rješenja i preporuke za dalje djelovanje, a koja će biti sumirana i poslana na adrese nadležnih institucija vlasti u Bosni i Hercegovini.

Na „Drugoj konferenciji mladih u Bosni i Hercegovini“ gosti su bili : načenik Općine Ilijaš Akif Fazlić, načenik Općine Breza Vedad Jusić, Čomor Eldar zastupnik u Parlamenta FBiH, Šemsudin Mehmedović zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te drugi.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

 
 Z A K LJ U Č A K"
 
 
   
Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 
 
 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 

 
 Odluka o pristupanju izradi Regulaiconog plana "Apartmansko naselje Mrakovo II"
 
 
   
Izvod iz prostornog plana Kantona Sarajevo za period 2003-2023 za Lokalitet Regulacionog plana "Mrakovo II"
 
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2052
mod_vvisit_counterJuče1991
mod_vvisit_counterOva sedmica11171
mod_vvisit_counterOvaj mjesec17142