Uspostavljanje rada Ambulante porodične medicine u MZ Mrakovo u punom kapacitetu

AmbulantaMrakovoSastanak 001Na inicijativu Predsjednika Savjeta MZ Mrakovo g. Smajlović Mehmeda, jučer je u Domu zdravlja Ilijaš održan sastanak, na temu: "Uspostavljanje rada ambulante porodične medicine u Mrakovu u punom kapacitetu". Sastanku su prisustvovali: Općinski načelnik g. Akif Fazlić, Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti g. Sanja Zagorac-Jozić, Predsjednik savjeta MZ Mrakovo g. Mehmed Smajlović, pomoćnici generalnog direktora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo prim.dr. Dženana Tanović i prim dr. Milan Mioković, direktor Doma zdravlja Ilijaš dr. Nijaz Štitkovac i glavna medicinska sestra u Domu zdravlja Ilijaš g. Nusreta Dervišević.
Podsjetimo, Skupština Kantona Sarajevo 2005. godine je donijela Odluku o usvajanju mreže ambulanti porodične medicine u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo. Na području Općine Ilijaš pored Centralnog objekta Doma zdravlja egzistira i pet ambulanti porodične medicine. Ambulanta porodične medicine Mrakovo otvorena je u oktobru 2013. godine međutim rad ove ambulante nikad nije zaživio u punom kapacitetu zbog nedovoljnog broja zainteresovanih građana da usluge primarne zdravstvene zaštite traže na ovom lokalitetu.
Izgradnju i otvaranje objekta finansirala je Općina Ilijaš u saradnji sa Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo u iznosu od cca 350.00,00 KM, a opremu za Ambulantu obezbijedilo je Federalno ministarstvo zdravstva.

Na sastanku je istaknuto da ambulanta porodične medicine Mrakovo trenutno broji 700 prijavljenih korisnika što omogućava da ambulanta radi samo tri dana u sedmici sa pola radnog vremena. Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine, na ovom području živi 3500 stanovnika, što daje realne osnove da u ovoj ambulanti broj korisnika bude veći od 2000. Da bi Ambulanta radila svaki radni dan u punom radnom vremenu neophodno je da se za usluge pružanja primarne zdravstvene zaštite na ovom lokalitetu registruje 1200 pacijenata. Proporcionalno broju registrovanih pacijenata podizat će se nivo zdravstvenih usluga uključujući laboratorijske analize i otvaranje stomatološke ordinacije.
Općinski načelnik se obratio prisutnima konstatujući: "Problem je znatno kompleksniji nego što izgleda, broj prenesenih kartona je nedovoljan prema važećim standardima, a s druge strane neophodno je uspostaviti kontinuiran rad ove ambulante jer njenim radom će se smanjiti gužve u centralnom objektu Doma zdravlja Ilijaš i područnoj ambulanti Podlugovi".

Pored brojnih inicijativa, kampanja i anketa koje je provodio Dom zdravlja Ilijaš i Savjet mjesne zajednice Mrakovo interes građana da prenesu svoje zdravstvene kartone u ovu Ambulantu nikad nije bio dovoljan.
Kako bi se osigurala kompletna usluga, u blizini Ambulante otvorena je i apoteka.

U sklopu reformi koje se provode u oblasti zdravstvene zaštite, a u cilju racionalizacije troškova, vrši se i analiza rada područnih ambulanti porodične medicine u Kantonu Sarajevo s ciljem da se zatvore ambulante koje nemaju dovoljan broj korisnika.

Na kraju sastanka Općinski načelnik je predložio zaključak koji treba uputiti menadžmentu JU Dom zdravlja KS, a to je da se: "Uspostavi model rada Ambulante porodične medicine u Mrakovu u punom kapacitetu narednih 6 mjeseci počev od 1.12.2016. godine, radnim danima sa punim radnim vremenom jednog tima porodične medicine sa jednim ljekarom koji se neće mijenjati i koji će kontinuirano pratiti pacijente.

Uvažavajući sav rad, trud i ulaganje lokalne zajednice na otvaranju ovog objekta apelujemo na građane MZ Mrakovo da svoje zdravstvene kartone prenesu u Ambulantu porodične medicine Mrakovo, kako bi spasili ovaj lokalitet od zatvaranja, a ujedno rasteretili kapacitete centralnog objekta i Ambulante porodične medicine Podlugovi.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba