Održana javna tribina o temi “Bračni sterilitet i inkontinencija”

tribinasU organizaciji Kantonalnog odbora SDA a u saradnji sa Asocijacijom žena SDA i Asocijacijom Fatma Ilijaš danas je u našem gradu održana javna tribina o malo poznatim temama " Bračni sterilitet i inkontinencija"

Predavači su bili eminentni doktori, uposlenici Klinike za urologiju Klinčkog centra Univerziteta u Sarajevu dr.Mustafa Hiroš, dr. Mirsad Selimović i docent Benjamin Kulovac.

Doktor Mirsad Selimović naglasio je da su teme nesvakidašnje pa je u svom izlaganju obrazložio temu bračnog steriliteta, a posebno tzv. muški infertilitet-neplodnost. Objasnio je pojam, nastanak, uzroke i medicinski tretman i način liječenja muškog infertiliteta. selmap

 

-I pored toga što to veliki broj muškaraca u našem podneblju ne želi priznati, najmanje 50 posto odgovornosti za infertilitet snosi muška strana i muškarci su prvi koje treba medicinski ispitivati ukoliko bračni par pokušava riješiti problem neplodnosti. To je iz razloga što se brzo može ustanoviti da li i koji problem infertilnosti ima muškarac, a za žene se mora provjeriti cijeli spektar nalaza i uzroka, kazao je, između ostalog , doktor Kulovac.

Posebno je naglašeno da trebamo imati bolju zdravstvenu informisanost, osobito o temama o kojima se kao o ovoj veoma malo i zna govori, a ovakve tribine su jedan od efikasnih načina.

S obzirom da je jedan pokušaj vještačke oplodnje u našoj zemlji veoma skup, da se otvara prostor za djelovanje dobrih ali i mešetarskih privatnih klinika za oplodnju, u narednom periodu će se nastojati delegirati nadležnim institucijama prijedlog da barem za dva takva pokušaja trošak snosi država, kao što je slučaj u susjednim zemljama, najavljeno je na današnjem skupu.

Druga tema tribine bila je inkontinencija, odnosno nekontrolisano puštanje mokraće kod žena o čemu je govorio docent Benjamin Kulovac.

-Čak 25-33 posto žena do 30 godina doživjele su neki oblik inkontinencije, kao i 6 posto mlađe populacije što je značajan procenat. Veliki je problem što to žene ne žele priznati zbog stida ili što to smatraju bogomdanim stanjem i tako produbljuju svoju agoniju, te se ne može pristupiti liječenju. Zbog te pojave žene imaju niz problema u svakodnevnom životu-izbjegavaju izlaske, izbjegavaju seksualni odnos, boje se da se od njih ne širi neugodan miris. Inkontinencija je češća kod žena koje su više rađale, posebno krupnu djecu, uzrok može biti i gojaznost ili neki genetički faktor, naglasio je Kulovac.

Najbitnije je priznati problem, istaknuo je, uz napomenu da 93 posto liječenih žena problem nemaju najmanje 10 godina od tretmana bilo medikamentima ili operativnim zahvatom i poboljšaju se svi aspekti njihovog života.

Predsjednica Asocijacije žena SDA Ilijaš Selma Pušina na kraju se zahvalila predavačima kazavši da je tema jako zanimljiva, da je i sama puno naučila te najavivši skoru organizaciju novih predavanja u Ilijašu koja će tretirati zdravstvene probleme.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba