• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Obilježen završetak projekta energetske efikasnosti na objektima JKP „Vodostan“ na Karašnici Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Subota, 27 Velj 2021 17:04

ASP 4902-768x512U sklopu programa obilježavanja Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH na Karašnici je prezentovan završetak projekta energetske efikasnosti na objektima JKP „Vodostan“ Ilijaš, koji je okončan u prethodnoj godini.

Nešto više o samom projektu kazala je direktorica JKP „Vodostan“ Belma Zukić.

-Radi se o projektu utopljavanja zgrade na Karašnici, na objektu koji je star oko 60 godina, gdje smo imali velike probleme sa krovom, stolarijom, prokišnjavalo je i nakon više sanacija, tako da je bila neophodna hitna intervencija i sanacija. U 2019. godini smo počeli taj projekat, 2020. godine smo završili njegovu realizaciju. Vrijednost projekta je 160 hiljada KM, a ono što je urađeno je : postavljan potpuno novi krov, zamijenjena je stolarija, zgrada je dobila i novu fasadu. Tako je osim energetske efikasnosti i funkcionalnost, zgrada dobila i novi lijepi estetski izgled, kazala je direktorica JKP „Vodostan“ Belma Zukić ćestitavši Dan nezavisnosti BiH i Dan Općine Ilijaš.ASP 4937-768x513

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, čestitao je JKP „Vodostan“ na realizaciji ovog važnog projekta, poručivši da će se i dalje ulagati u razvoj sistema vodosnabdijevanja na cijelom području općine Ilijaš.

-Danas smo u prilici da na svečan način zabilježimo završetak vrlo značajnog projekta ovdje na Karašnici. Ovo je fabrika vode za naš gradski vodovod, već nekoliko godina intenzivno ulažemo u ovaj projekat, od rekonstrukcije taložnice, instaliranja novih filter postrojenja, ukupne vrijednosti oko dva miliona KM i time pokazujemo odgovornost kada je upitanju ovaj važan segment za koji je nadležna lokalna zajednica a to je snabdijevanje zdravstveno ispravnom vodom. Mi smo ponosni na sve što je urađeno jer su ovo vrlo zahtjevni tehnološki procesi i naše JKP spada u preduzeća koji su otišla daleko kada je u pitanju tretman pitke vode. Stalna vrsta je obaveze ulaganje u ovu vrstu infrastrukture, ove godine neki projekti značit će širenje gradske mreže, kao i na sistemima koji nisu vezani za gradski vodovod, raditi na tim sistema mislim na Crnu Rijeku i početak rješavanja problema u nekim MZ gdje postoji problem vodosnabdijevanja, naveo je Fazlić.

 
Uručena edicija „Bošnjačka književnost u 100 knjiga“ za SŠC Nedžad Ibrišimović i Gradsku biblioteku Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Petak, 26 Velj 2021 11:35

DSC 0408Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić povodom 25. godišnjice reintegracije općine Ilijaš, Dana nezavisnosti BiH, a u saradnji sa BZK „Preporod“ Bosne i Hercegovine poklonio je biblioteci Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ i Gradskoj biblioteci JU KSC i Radio Ilijaš ediciju „Bošnjačka književnost u 100 knjiga“.

Uručenju edicije prisustvovali su predsjednik BZK „Preporod“ BiH Sanjin Kodrić, direktor JU Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović“ Amir Džafo, direktor JU KSC i Radio Ilijaš Benis Fazlić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac-Jozić i drugi.

Nešto više o samoj ediciji kazao je predsjednik BZK „Preporod“ BiH Sanjin Kodrić.

–Edicija „Bošnjačka književnost u stotinu knjiga“ jedan je od temeljnih projekata BZK „Preporod“ BiH kao bošnjačke kulturne matice. Od 1995. godine edicija se priređuje i objavljuje u našem Institutu za bošnjačke studije. Sama edicija koncipirana je kao izbor od 100 najvažnijih knjiga iz ukupne povijesti bošnjačke književnosti od srednjega vijeka do savremenoga trenutka, od zapisa na stećku do recentnih autora. Edicija uključuje i brojne antologije, sukus najboljeg, najvažnijeg i najvrijednijeg u ukupnoj bošnjačkoj književnoj praksi i najvrijednijeg u bosanskom jeziku, jer sukus najvrijednijeg u jeziku jeste njegova književnost, kazao je profesor Kodrić.

Načelnik Fazlić naglasio je da je došlo vrijeme za unapređenje kulturnog, sportskog, obrazovnog života građana, te izrazio nadu u nastavak saradnje sa BZK „Preporod“ BiH.

-Nastavit ćemo podršku našim udruženjima, želja nam je da i dalje intenzivno sarađujemo sa BZK „Preporod“. Odnos prema važnim institucijama odvija se na takav jedan način da dolaze zahtjevi i do manje razvijenih općina da spašavamo institucije kulture, Zemaljski muzej, a to nije dobro. Oni koji to trebaju raditi nisu našli adekvatan način. Općina Ilijaš se uključuje u skladu sa mogućnostima, a ovo je naš način da iskažemo svoju odgovornost uručenjem ove vrijedne edicije našim bibliotekama, istaknuo je načelnik Fazlić.

Direktor Džafo kazao je da je donacija došla na pravo mjesto i da neće ostatiDSC 0404 neiskorištena. Dodao je da je književnost puna čuda, a da mi u Ilijašu svakodnevno pokazujemo da su čuda moguća.

–Infrastruktura nam je bila na koljenima, pa smo je podignuli, ekonomija raste svaki dan, obrazovanje je na koljenima zbog situacije ali nećemo dozvoliti da padne. Čitalačka kultura je trenutno na niskom nivou, ali promijenit ćemo neke stvari, posebno u našoj školi. Imamo ozbiljne planove naslonjene na rad rahmetli Nedžada Ibrišimovića i Legološko udruženje koje je pokrenuo, napravit ćemo sličan projekat u našoj školi i vratit ćemo djecu u biblioteku u velikoj mjeri, nakon što ih vratimo u školu, istaknuo je Džafo.

Direktor Fazlić također je izrazio svoju zahvalnost za ovu vrijednu donaciju i obogaćivanje fonda Gradske biblioteke.

 
Nacrt Budžeta i Nacrt Odluke o izvršavanju budžeta za 2021.godinu Ispis Email
Autor web admin   
Petak, 26 Velj 2021 00:00

„Na 3. sjednici Općinskog vijeća Ilijaš održanoj 25.02.2021. godine, Općinsko vijeće Ilijaš usvojilo je Nacrt Budžeta općine Ilijaš za 2021. godinu i Nacrt Odluke o izvršavanju budžeta za 2021.godinu. U skladu sa Zaključkom Općinskog vijeća Nacrt Budžeta Općine Ilijaš za 2021. godinu i Nacrt Odluke o izvršavanju budžeta za 2021. godinu stavljaju se na javnu raspravu u periodu od 26.02.2021. godine i 12.03.2021. godine, kako bi u njoj mogli učestvovati građani Općine Ilijaš, javna preduzeća, javne ustanove, mjesne zajednice, budžetski korisnici, političke stranke, asocijacije i udruženja građana, kao i svi ostali potencijalni korisnici budžetskih sredstava. Prijedlozi i sugestije na ponuđene Nacrte dokumenata dostavljaju se na adresu: Općina Ilijaš, ul. 126.ilijaške brigade br. 6, Ilijaš, sa naznakom „ Prijedlozi na Nacrt Budžeta Općine Ilijaš za 2021. godinu - Službi za privredu i finansije“ u pisanoj formi, a najkasnije do 15.03.2021. godine (ponedeljak) ili putem mail-a Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript . Također, Služba za privredu i finansije je pripremila dokumenta „Budžet za građane“ a u cilju da javnosti omogući bolji uvid i razumijevanje načina na koji lokalne vlasti planiraju, raspodjeljuju i troše sredstva iz budžeta. Sve navedene dokumente možete pogledati na web stranici Općine Ilijaš, www.ilijas.ba i oglasnoj ploći općine.“

alt

alt

alt

alt

 
Čestitka povodom Dana reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Petak, 26 Velj 2021 07:27

Općinski načelnik Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović upućuju građanima općine Ilijaš čestitku povodom Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u kojoj se navodi:

"Povodom 29. februara – Dana Općine Ilijaš, u ime Općinskog organa uprave i Općinskog vijeća upućujemo iskrene čestitke svim građanima Ilijaša, sa željom i nadom da vrijeme koje dolazi bude označeno sveopćim napretkom i ekonomskom stabilnošću.

Vjerujemo da zajedništvom i međusobnim razumijevanjem možemo potaknuti privredni razvoj i poboljšati životni standard kako bi Ilijaš učinili mjestom prepoznatljivom po uspjehu širom Bosne i Hercegovine. 

Na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine svih nacionalnosti su se odlučili za suverenu, nezavisnu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana.

Danas sa ponosom slavimo ovaj važan događaj, jedan od najvažnijih datuma u historiji države Bosne i Hercegovine, prisjećajući se svih naših građana koji su svojim životima branili nezavisnost i slobodu naše države.

U tom duhu, svim građanima općine Ilijaš i Bosne i Hercegovine upućujemo iskrene čestitke povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH i Dana reintegracije općine Ilijaš."

čestitka

 
Održana treća sjednica Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Petak, 26 Velj 2021 07:16

DSC 0379

Treća redovna sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je uz prisustvo 23 vijećnika. Sjednicu je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, a na dnevnom redu našlo se 14 tačaka.

Vijećnici Općinskog vijeća Ilijaš podržali su na trećoj redovnoj sjednici Nacrt Budžeta Općine Ilijaš za 2021. godinu i Nacrt Odluke o izvršavanju ovog dokumenta u iznosu od 14 miliona 44 hiljade i 600 KM, a kako je naveo načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić u obrazloženju, manji je za oko šest posto u odnosu na prošlogodišnji plan. Načelnik Fazlić je naglasio da je Nacrt baziran na realnim osnovama, podrazumijeva osiguranje normalnog funkcionisanja i rada svih svojih korisnika, te da je direktno oslonjen na podršku i budžete viših instanci vlasti. Nacrt ove godine znači nešto manje kapitalnih projekata, ali ipak nastojat će se nastaviti rad na milionskom projektu rekonstrukcije Gradskog stadiona Ilijaš, kao i ulaganje u putnu i komunalnu infrastrukturu. Povećana je i podrška boračkim udruženjima, kao i udruženjima mladih i kulture.

Vijećnici su iskoristili mogućnost rasprave, davanja mišljenja, sugestija iDSC 0388 prijedloga, što će, u okviru mogućnosti, biti ugrađeno u Prijedlog Budžeta za 2021. godinu.

Nakon usvajanja ovog dokumenta, vijećnici su usvojili zaključak o organizovanju petnaestodnevnog javnog uvida i zatim javne rasprave ( 26.02.-12.03. 2021.), gdje će svi zainteresirani subjekti, udruženja, političke stranke i drugi moći dostaviti mišljenja, prijedloge i sugestije za konačnu izradu Budžeta Općine Ilijaš za 2021. godinu.

Usvojen je Izvještaj o realizaciji Programa rada Općinskog vijeća za 2020. godinu, Izvještaj o radu načelnika i službi za 2020. godinu,

Prijedlozi odluka o pristupanju i izradi Regulacionih planova “Milakov Do” Misoča i Apartmansko naselje “Do” Lješevo također su dobili neophodnu većinu glasova, kao i određene izmjene i dopune RP “Podlugovi 1” i “Podlugovi 2”, koje je obrazložila pomoćnica načelnika Meliha Avdibegović.

Na samom kraju sjednice bilo je riječi o Prijedlogu Odluke o dodjeli javnih priznanja Općine Ilijaš za 2020. godinu. Priznanja će biti uručena u petak 26. februara na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš povodom Dana nezavisnosti BiH i Dana Općine Ilijaš.

I na ovoj sjednici bilo je mnoštvo vijećničkih pitanja i inicijativa, koji se tiču poboljšanja i unapređenja života građana na području općine Ilijaš.

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

alt

Javni poziv

Obavještavaju se građani i pravna lica da su na području Općine Ilijaš za katastarske općine Medojevići i Dragoradi pokrenute aktivnosti na pripremi podataka i izradi dokumentacije za sistemsku zamjenu /uspostavu zemljišne knjige po podacima novog katastarskog premjera.

 Pozivaju se sva fizička i pravna lica sa područja predmetnih katastarskih općina da ovlaštenom izvođaču omoguće pristup i dostave dokumentaciju potrebnu za ažuriranje evidencija o nekretninama u katastru i zemljišnoj knjizi, te na taj način registruju svoje nekretnine i upišu prva na nekretninama bez dodatnih troškova i plaćanja sudskih taksi.

 

 
alt
 
 
 
 
alt
 
 Z A K LJ U Č A K"
 
 
   
Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 
 
 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 

 
 Odluka o pristupanju izradi Regulaiconog plana "Apartmansko naselje Mrakovo II"
 
 
   
Izvod iz prostornog plana Kantona Sarajevo za period 2003-2023 za Lokalitet Regulacionog plana "Mrakovo II"
 
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš - 2021

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2021.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas891
mod_vvisit_counterJuče1962
mod_vvisit_counterOva sedmica15490
mod_vvisit_counterOvaj mjesec34984