Previous Next

Tradicionalni prijem za 40 članova šehidskih porodica povodom Ramazanskog bajrama

Povodom predstojećeg Ramazanskog bajrama i Dana šehida u Biznis centru je upriličen tradicionalni prijem i podjela hedija za 40 članova šehidskih porodica sa područja općine Ilijaš. Prijem je organizovala Općina Ilijaš u saradnji sa Udruženjem porodica šehida i poginulih boraca Ilijaš. Prijemu su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, pomoćnik načelnika u službi za boračko – invalidsku zaštitu Općine Ilijaš Nijaz Spahić, predsjednik Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš Midhat Zildžić i članovi Udruženja.

Na samom početku prisutne je poselamio predsjednik Udruženja Midhat Zildžić te im poželio dobro zdravlje u nastupajućim bajramskim danima. "Ovo je još jedan Bajram u nizu koji dočekujemo bez naših najdražih, bez naših očeva, sinova, braće i muževa. Prazninu u našim srcima koju nosimo svih ovih godina ne može ništa popuniti, a vrijeme koje prolazi našu bol ne može izliječiti. Šehidske porodice najbolje znaju koliko im je nepravde učinjeno samim tim što su ubili njihove najmilije zato što su bili ponosni Bošnjaci muslimani. Moja najveća želja, a sigurana sam i želja svih prisutnih, je da se sačuva dostojanstvo i da se cijeni žrtva. Mi se i dalje moramo držati zajedno, boriti i biti podrška jedni drugima u svakom segmentu života. Obaveza nam je da prenesemo istinu generacijama koje dolaze o stradanjima, zločinima i genocidu kako bi sačuvali kulturu sjećanja i da se nikada nikome ovo ne ponovi. Ove skromne hedije su znak pažnje da porodice šehida nisu same i da nikad neće biti zaboravaljene.

Načelnik Akif Fazlić pozvao je šehidske porodice i građane općine Ilijaš da se odazovu obilježavanju Dana šehida. "Osim radosti i ibadeta koju nam donosi Ramazanski bajram prisutno je sjećanje i ponos na naše šehide. Iz Ramazana izađemo duhovno najčistiji i baš u tim danima dostojanstveno odajemo počast našim šehidima. Moramo biti ponosni na generacije kojima su pripadali naši šehidi, jer su upravo oni stvorili nešto što niti jedna generacija Bošnjaka ranije nije, a to je naša država, identitet i jezik. Koristim priliku da vam čestitam predstojeći Bajram i da vas pozovem da zajedno drugog dana Bajrama obiđemo mezaristane i odamo počast našim šehidima."

Članovi porodica šehida i poginulih boraca naglasili su kako im je bitno znati da neko misli na njih i suosjeća se sa njihovim bolom. Sabaheta Fazlić iz Lješeva majka je šehida, koji je poginuo u 21. godini na Nabožiću 1993. godine. "Ovo je prvi put u 30 godina da me se neko sjetio. Nikada ništa nisam tražila i puno mi znači ovaj poziv."

Kao i prethodnih godina, i ove godine je povodom Dana šehida, organizovan je prevoz autobusima za obilazak mezarja u Misoči, Starom Ilijašu, Lješevu i Brezi, kao i prevoz autobusima za obilazak mezarja u Crnoj Rijeci i Solunu. Program obilježvanja može se vidjeti ovdje.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba