Blog

Lattest News Aroud Business

Previous Next

Polaganjem cvijeća i svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilijaš obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća od strane delegacije Općine Ilijaš i Općinskog vijeća, koordinacije boračkih udruženja, političkih subjekata i drugih na Spomen obilježju Šehidima i poginulim borcima u Ilijašu započete su aktivnosti na obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Aktivnosti su nastavljene svečanom sjednicom Općinskog vijeća koja je upriličena u sali OV-a Ilijaš.  

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić čestitao je svim građanima BiH, a posebno građanima Ilijaša Dan državnosti BiH, kazavši da je dužnost prema domovini stvaranje ambijenta ugodnog življenja za njene građane. „Za nas je ovo jedan od najvažnijih datuma, datum koji treba biti motiv svima nama da gradimo državu Bosnu i Hercegovinu po mjeri svakog njenog čovjeka. U tom smislu jako je bitan angažman sviju nas u stvaranju dobrih uslova za život ljudi, ambijenta u kojem će svi naći svoje mjesto, u kojem će ova država biti mjesto u kome ljudi vole da žive i vide svoju perspektivu. Općina Ilijaš kroz cijeli svoj period angažovanja i planiranja pokazuje da se gradi takav ambijent, posebno ekonomski, pa društveni i Općina Ilijaš svojim uspjehom pokazuje da se u ovoj državi može i uspješno poslovati i ugodno živjeti“, zaključio je načelnik Fazlić.
 
U ime Općinskog vijeća Ilijaš poruku i čestitku povodom Dana državnosti BiH uputila je predsjedavajuća Alma Mešić, kazavši da je veliki ponos što je mnoštvo događaja obilježavanja ovog važnog datuma posvećen mladim naraštajima sa posebnim naglaskom na važnosti mladih i obrazovanja. „Organizovani su mnogi događaji sa posebnim akcentom na obrazovanje. Smatram da na najbolji način možemo graditi našu državu kroz obrazovanje i trudimo se kao Općinsko vijeće i Općina Ilijaš da gradimo takav ambijent koji to omogućava, da bismo shvatili da naša domovina iako je mala na karti Evrope, zaista je velika za sve one koji je iskreno vole. Mi ćemo i dalje raditi i graditi općinu Ilijaš i tako jačati integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine“, poručila je Mešić.
 
O značaju ovog datuma za našu domovinu govorio je prof.dr. Šaćir Filandra, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. “Trebamo se sjetiti svih generacija koje su utkale svoje živote, vizije, živote, želje za ono što imamo danas, a to jeste slobodna,  nezavisna i suverena država, koja je bila i jeste transgeneracijski projekat. Ovaj datum je veoma značajan jer je njime ravnopravnost naše zemlje prvi put ozvaničena jednim političkim činom 1943. zasjedanjem ZAVNOBiH-a. Na osnovu tog čina stvorili smo pravne i političke pretpostavke za sticanje državne neovisnosti i samostalnosti 1992. godine. Država je oblik naše egzistencije, čuvar i oblik naše slobode, zato sve generacije koje dolaze, kao i sadašnje generacije, posebno nosioci vlasti trebaju i moraju ugraditi svoju energiju na principijelan i demokratski način u izgradnji te institucije“, kazao je profesor Filandra.
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 ILIJAŠ

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba
opacity: 0;