Previous Next

Počela dvodnevna akcija čišćenja na području općine Ilijaš

Na području općine Ilijaš u ponedjelajk, 3. juna je počela velika akcija čišćenja koja će trajati dva dana. Akciju je pokrenulo Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a realizira se na području mjesnih zajednica u saradnji sa Općinom Ilijaš, KJKP Park, KJKP Rad, KJKP Vodovod i kanalizacija, KJKP Pokop i JKP Vodostan Ilijaš. U naredna dva dana komunalna preduzeća će, zajedno sa Općinom Ilijaš i mjesnim zajednicama realizovati čišćenje prvenstveno onih lokaliteta koji nisu obuhvaćeni programima redovnog održavanja.

Općinski načelnik Akif Fazlić zahvalio se na saradnji Kantonalnom ministarstvu za komunalnu privredu, infrastrukturu, prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša, kao i ostalim kantonalnim preduzećima koja učestvuju u ovoj akciji i dodao:

– U provedenom anketiranju naši građani izrazili su veliko zadovoljstvo čistoćom i vodosnabdijevanjem na području općine Ilijaš, poslom koji obavlja jedinica KJKP Rad u Ilijašu i naše JKP Vodostan, uvijek to ističem kao nešto što krasi našu općinu. Ova akcija je nešto što dodatno unaprijeđuje kvalitet života u našem gradu. To je naš stalni cilj i opredjeljenje. Najviše radimo na projektima komunalne i saobraćajne infrastrukture, završena je rekonstrukcija puta za Karašnicu, radili smo na rekonstrukcijama i nadogradnji sistema odvodnje otpadnih voda, to je stalna potreba. Mi smo prostorno velika općina, mnogo stanovnika je u ruralnim naseljima, što nas obavezuje ne samo što se tiče izgradnje komunalne i saobraćajne infrastrukture, nego i obezbjeđivanja uslova i funkcionisanja i društvenog života čime pokušavamo zadržati ljude da žive u tim našim selima koja imaju veliki potencijal i resurse u poljoprivredi, šumarstvu pa i turizmu, naveo je načelnik Fazlić.

Proljetna akcija čišćenja Kantona Sarajevo je do sada realizirna u općinama Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Hadžići i Trnovo, a u akciji učestvuju preduzeća čiji je osnivač Kanton SarajevO kojima se priključuju lokalna dobrovoljna vatrogasna društva, nevladine organizacije i grupe građana.

Sumirajući dosadašnje rezultate koji će objedinjeni i javno biti prezentirani u ponedjeljak, 10. juna 2024. godine, iz Ministarstva navode da je akcija obuhvatila veliki prostor javnih površina, te da su količine otpada koje se nepropisno odlažu uistinu poražavajuće.

Resorno ministarstvo ranije je uputilo poziv svim građanima s područja općine Ilijaš da se priključe navedenoj proljetnoj akciji čišćenja, te da na bilo koji način pomognu djelatnicima komunalnih preduzeća i drugih subjekata koji su sudionici ove akcije.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba