Previous Next

Nova unificirana stajališta za vozove u pet općina za bolji i sigurniji saobraćaj u Kantonu Sarajevo

Na području pet općina u Kantonu Sarajevo, Ilijaš, Novi Grad, Hadžići, Vogošća i Ilidža, planirana je skora izgradnja 17 novih unificiranih stajališta za vozove. Ovo je jedan od bitnijih projekata za poboljšanje uslova putnicima, sigurniji saobraćaj, kao i stvaranje pretpostavki za popularizaciju vozova kao udobnog i ekološki prihvatljivog načina prevoza.

Poruke su ovo sa sastanka koji je premijer Nihad Uk organizovao s generalnim direktorom Željeznica Federacije BiH Enisom Džafićem, izvršnim direktorom za poslove razvoja i investicija Reufom Sulejmanovićem, te predstavnicima Ministarstva saobraćaja KS, načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem, kao i predstavnicima ostalih općina obuhvaćenih projektom.

"Općina Ilijaš u potpunosti podržava ovaj projekat, pogotovo sa aspekta kako je Nacrtom Urbanističkog plana Kantona Sarajevo za općinu Ilijaš definisano rješenje prijevoza putnika koje podrazumijeva značajno uključenje željezničkog lakošinskog saobraćaja. Izgradnja modernih perona sa svim aspektima urbaniziranosti i sigurnosti u prevozu putnika će značajno doprinijeti rješenju prijevoza putnika općine Ilijaš prema centru Sarajeva.

Vrlo je važno da Općina Ilijaš može zasebno dizajnirati ovaj projekat. Moderna stajalište za Ilijaš Grad i Stari Ilijaš u potpunosti podržavamo i prihvatamo idejno rješenje i na osnovu njega ćemo kreirati glavni projekat. Međutim, kada su u pitanju stanice u Podlugovima i Lješevu koje imaju svoje stanične zgrade razgovarat ćemo sa Željeznicama Federacije, kako bismo stanične zgrade u potpunosti renovirali i uredili. U sklopu tako uređenih staničnih zgrada također je potrebno prilagoditi izgradnju perona. Očekujem da Željeznice kao nosioci projekta sve ovo ubrzaju i otvore prostor da dođemo u poziciju potpisivanja Sporazuma i da na bazi njih projekat privedemo kraju.

Generalno je definisano učešće u finansiranju, po jedna trećina od strane Željeznica, Općine i Kantona Sarajevo i mislim da je to prihvatljiv model", rekao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Planirana je izgradnja novih natkrivenih stajališta tamo gdje tehnički i sigurnosni uslovi to dozvoljavaju, te peroni između kolosijeka kao druga opcija na lokacijama gdje, zbog tehničkih razloga, nije moguće graditi natkrivena stajališta. U određenim slučajevima, radit će se rekonstrukcija i asfaltiranje postojećih stajališta. Projektom će biti obuhvaćeno uređenje pristupnih puteva, rasvjeta, prelaznice preko kolosijeka te parking prostori, sve u dogovoru s općinama.

Nakon potpisivanja sporazuma između Željeznica FBiH, Kantona Sarajevo i navedenih općina, pristupit će se izradi i završetku projektne dokumentacije, pribavljanju potrebnih saglasnosti, te raspisivanju tenderske procedure za odabir izvođača radova.

Time će biti ispunjeni svi preduslovi za početak gradnje unificiranih željezničkih stajališta.

– Izuzetno sam zadovoljan rezultatima subvencionirane vozne linije Sarajevo – Podlugovi, koja je brojem putnika opravdala naša očekivanja. Nastavljamo ovim tempom, kako bi smanjili gužve u saobraćaju i osigurali što kvalitetniji javni prevoz, u koji spada i željeznica – poručio je premijer Uk i zahvalio svim lokalnim zajednicama koje učestvuju u realizaciji ovog značajnog projekta, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba