Previous Next

Na Koritima obilježen Dan sjećanja na šehide i civilnu žrtvu rata

Na Koritima je protkle nedjelje upriličen program obilježavanja Dana sjećanja na šehide i civilnu žrtvu rata ovog sela.

Program je počeo intoniranem državne himne, a zatim je ašere iz Kur'ana proučio Faruk ef. Efendić, te su prisutni učenjem Fatihe ili na drugi prigodan način odali počast onima koji su za odbranu i slobodu herojskih Korita dali svoje živote.

Spomen obilježje na Koritima sagrađeno je u znak sjećanja na 16 šehida i jednu civilnu žrtvu rata ovog mjesta. Predstavlja trajni podsjetnik na šehide herojskih Korita koji su svoje živote dali za vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić naglasio je herojsku ulogu sela Korita.

- Danas odajemo počast herojima Korita, herojima 126. Ilijaške brigade, herojima Armije RBiH. Korita su 1992. godine bila sama, tu se uspostavljala linija odbrane države BiH, ova linija je pružila mogućnost dobre organizacije i uspostavljanja regularnih snaga odbrane slobodne teritorije BiH i u drugim mjestima koji su herojski i časno branili domovinu. Zato danas sa ponosom možemo braniti sve naše heroje kojima se spočitavaju stvari koji ljudski um teško može razumjeti i objasniti. Ja se nadam da će institucije potpuno razumjeti i da ćemo imati snagu za sve one protiv kojih se vode procesi dati najozbiljniji odgovor, kao što su oni dali najozbiljniji odgovor kada su 1992. godine stali na linije odbrane, kazao je načelnik Fazlić čestitavši Organizacionom odboru na dostojanstvenom programu i čuvanju sjećanja na šehide.

Akif Bešlija predsjednik Organizacionog odbora, u izjavi za Radio Ilijaš istaknuo je da je godišnji obilazak ovog spomen lokaliteta i odavanje počasti najmanji doprinos koji možemo dati za sjećanje na najhrabrije sinove.

- Otkad smo izgradili ovaj spomenik kao trajni podsjetnik na naših 17 hrabrih šehida koji su dali svoj život za odbranu Korita i Bosne i Hercegovine, svake godine dolazimo i to je najmanje što možemo, jer oni su dali mnogo više i zaslužuju mnogu više. Nadam se da ćemo naći i nove načine da ih se više prisjećamo i odajemo počast kako ovdje, tako i na drugim mjestima. Drago mi je da je i danas ovdje puno ljudi, ali bilo bi bolje da ih je i više, da ovo obilježavanje omasovimo kako to zaslužuju šehidi jer oni kad su se borili nisu mogli izostati nijedan dan niti su imali opravdanja kakva danas ljudi imaju da se ne pojave na ovim važnim mjestima a da nije bilo šehida mi sigurno danas ne bismo imali ni domovinu ni slobodu, zaključio je Bešlija.

Polaganjem cvijeća prisutnih delegacija završen je prvi dio obilježavanja Dana sjećanja na šehide i civilnu žrtvu rata "Korita 92-95" nakon čega je na dovištu Starčevina proučen tradicionalni tevhid i dova.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba