Previous Next

Mladi Ilijaša intenzivno se pripremaju za tržište rada

U Biznis centru Ilijaš održana je druga po redu radionica koja je organizovana u okviru regionalnog programa YourJob BiH, a u saradnji sa Općinom Ilijaš. Ovaj put mladi su imali priliku naučiti kako se pripremiti za prvi intervju.

Stručna savjetnica za obrazovanje, pitanja mladih i NVO sektor Enisa Mešetović tim povodom je istakla da su današnji učesnici prije svega sjajni mladi ljudi.

"Za razliku od prethodne radionice koja je bila namjenjena za maturante Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović", ovaj put smo otvorili javni poziv za sve mlade ljude od 15 do 35 godina i zaista mogu reći da smo imali jednu sjajnu grupu, od naših srednjoškolaca preko mladih nezaposlenih do onih koji su započeli svoj vlastiti biznis ali i studenti. Svi oni su svjesni važnosti posjedovanja ovakvih kompetencija, a mi kao Općina zaista se trudimo da im obezbjedimo najbolje moguće edukacije kako bi sutra bili spremni za tržište rada."

Merjem Dedović studentica treće godine na FPN u Sarajevu smjer Sigurnosne i mirovne studije podjelila je svoje utiske.

"Mislim da je veoma važno da poznajemo neke osnovne obrasce ponašanja koje poslodavci žele čuti i vidjeti i kako da se u najkraćoj formi predstavimo. Dakle, danas sam naučila da trebamo odgovarati kratko i konkretno na postavljena pitanja."

Na pitanje šta je bitnije CV ili intervju, predavač Antonio Topalović kaže da je u pitanju uzročno posljedična veza.

"Da biste uopšte bili pozvani na intervju morate imati kvalitetan CV, biografiju koja predstavlja ono što vi zaista jeste, vaše najveće uspjehe, kao i samo obrazovanje i kompetencije koje imate i koje ste postigli tokom vašeg radnog iskustva. S druge strane možete imati izvrstan CV ali kada dođete na intervju imate loše samopredstavljanje. Zaključak je da je jako bitno da se potrudimo oko oba dijela, s tim da bi možda malu prednost dao intervju jer CV možete pripremiti unaprijed i uz nečiju pomoć dok ste na intervju prepušteni sami sebi i morate pokazati najbolje što imate i što možete. Intervju pokazuje ono što zaista jeste i moj savjet svima je da se dobro pripreme, prije svega na uobičajena pitanja i da porade na tremi."

Projekt Your Job, kojeg financira Europska unija, provodi Caritas Bosne i Hercegovine, u partnerstvu s Udruženjem za razvoj kompetencija „S.K.I.L.L.S.“, Fondacijom Biznis start centar Bar, Caritasom Barske nadbiskupije i Fondacijom Mozaik ima za cilj potporu zapošljivosti i mogućnostima zapošljavanja mladih u prekograničnom području BiH i Crne Gore. Projektne aktivnosti su namijenjene mladima do 35 godina, koji traže zaposlenje ili dodatnu obuke koje bi im omogućile lakše zapošljavanje ili samozapošljavanje.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba