Previous Next

Općina Ilijaš prepoznala značaj formiranja GSS Ilijaš: Održana prva pokazna vježba

 

Gorska služba spašavanja (GSS) Ilijaš u sklopu GSS KS (GSS Ilidža i GSS Trebević) uspješno je održala prvu pokaznu vježbu spašavanja u kanjonu Misoče.

Pokazna vježba je privukla značajnu pažnju lokalne zajednice, medija i predstavnika drugih spasilačkih službi i organizacija. Također, vježbi je bio nazočan i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Načelnik Fazlić je kazao da je lokalna zajednica prepoznala značaj formiranja Gorske službe sapšavanja Ilijaš, te da sada predstoji značajnije ulaganje u nabavku opreme i uslove za rad njenih članova.

"Koristim priliku da čestitam aktivistima koji su imali ideju i pokrenuli proceduru osnivanja Gorske službe spašavanja Ilijaš. Krajem prošle godine Gorska služba spašavanja je formalno-pravno registrovna, a danas je priključena Kantonalnom savezu i okuplja mlade ljude. Općinski Štab civilne zaštite je GSS Ilijaš uvrstio kao službu u okviru cjelokupnog sistema spašavanja na našoj općini. Prepoznao sam entuziazam članova i nakon prvih koraka pravne registracije i formiranja strukture predstoji nam ozbiljan zadatak, a to je opremanje ove službe i stručni rad i usavršavanje članova. GSS članovi trebaju, u ovakvim slučajevim poput današnje vježbe, kompetentno nastupiti i na lijep način predstavljajati društvo. U razgovoru sa predstavnikom Kantonalnog saveza naveo sam primjer Slovenije i kako je tamo vatrogastvo utkano u porodični način života. Jedna mala slovenačka općina posjeduje 17 vatrogasnih društava. Također, želim se zahvaliti predstavniku GSS Kantona Sarajevo i svim učesnicima koji su danas ovdje. Nama su početna pomoć i prva iskustva neizmjerno važni, te da nas ohrabrite i budete podrška u prvim koracima. Važno i za GSS KS da ima što veći broj članova i da pokriva cijeli prostor KS."

GSS Ilijaš, kao nova služba spašavanja u Kantonu Sarajevo, za kratko vrijeme realizovala je niz edukacija i vježbi za svoje članove. Ovaj događaj imao je za cilj prikazati operativne sposobnosti i vještine članova GSS Ilijaš, te demonstrirati procedure spašavanja u složenim uvjetima kanjona. Tokom vježbe, naši spasioci su uspješno izveli niz scenarija, uključujući evakuaciju unesrećenog iz nepristupačnog područja, pružanje prve pomoći, te koordinaciju timova na terenu.

"Oduševljeni smo rezultatima ove vježbe i ponosni na profesionalnost i predanost naših članova. Ovakve aktivnosti su ključne za održavanje visokog nivoa spremnosti i osiguravanje sigurnosti građana u prirodnim okruženjima", izjavila je Sanela Mešetović, članica GSS Ilijaš.

"GSS Ilijaš će nastaviti kontinuirano raditi na edukacijama za svoje članove kako bismo stekli i usavršili što bolja znanja i vještine. Zahvaljujemo svima koji su prisustvovali i podržali ovaj važan događaj. Vaša podrška je neprocjenjiva za dalji rad i razvoj Gorske službe spašavanja Ilijaš", istakao je Mahir Brkić, predsjednik Gorske službe spašavanja Ilijaš.

 

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba