Previous Next

Grad Ilijaš po prvi put dobio željeznički prijevoz

Puštanjem u funkciju željezničkog stajališta u gradu Ilijašu i uvođenjem željezničke linije Sarajevo – Podlugovi – Sarajevo građani grada Ilijaša po prvi put su dobili željeznički prijevoz.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić zajedno sa generalnim direktorom Željeznica FBiH Enisom Džafićem jučer je krenuo vozom do Sarajeva, a pridružili su im se i premijer KS Edin Forto i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

Načelnik Fazlić je iskoristio promotivnu vožnju da se zahvali i čestita premijeru Vlade KS Edinu Forti, ministru saobraćaja Adnanu Šteti i direktoru ŽFBiH Enisu Džafiću na novouspostavljenoj željeznikoj liniji.

"U neformalnom razgovoru inicirana je ideja produženja ove linije do željezničke stanice u Lješevu, odnosno u konačnici do grada Visokog, čime bi ova linija dobila ponovnu funkcionalnu i ekonomsku opravdanost", rekao je Fazlić. 

Uvođenje ove putničke linije rezultat je sporazuma kojeg su Željeznice FBiH postigle sa Vladom Kantona Sarajevo i Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo, a u skladu sa Zakonom o željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine i Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja.

Vozovi na relaciji Sarajevo – Podlugovi – Sarajevo saobraćaju svaki dan i zaustavljaju se u stajališnim mjestima Alipašin Most, Briješće, Rajlovac, Reljevo, Semizovac, Vogošća, Ilijaš staro stajalište, Ilijaš Grad i Podlugovi, a radit će se i na uspostavljanju stajališnog mjesta u Buča Potoku.

Vožnja na ovoj relaciji traje 36 minuta. Putnici koji posjeduju važeće mjesečne đačke, studentske i pezionerske karte za javni linijski prevoz putnika na području Kantona Sarajevo, iste mogu koristiti za prevoz vozom na ovoj relaciji.

Kako bi svoje usluge učinili pristupačnijim za što veći broj ljudi, Željeznice FBiH omogućile su korisnicima popuste u cijenama svojih usluga i to: 20% za povratnu kartu, 30 % za studente, novinare, invalide, penzionere, i grupe od 6 do 30 putnika, 50 % za djecu od 4 do 12 godina, grupe od 30 i više putnika, mjesečne karte, slijepa lica i njihove pratioce. Djeca do četiri godine putuju besplatno.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba