U Misoči obilježena 29. godišnjica pogibije heroja Ibre Talića Taleta

Udruženje boraca Odred “Tale” Misoča obilježilo je godišnjicu pogibije heroja Ibre Talića -Taleta. Program obilježavanja počeo u petak učenjem Tevhida u džamiji u Misoči, dok je u subotu 26. juna 2021. godine organizirana posjeta i polaganje cvijeća šehidskom mezarju u Brezi, kao i u haremu džamije Misoča i na šehidskom mezarju u Gornjoj Misoči. Obilježavanju je prisustovala i delegacija Općine Ilijaš prevođena Nijazom Spahićem - pomoćnikom načelnika u Službi za opću upravu, boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

odred tale 2

Salhudin Matoruga, predsjednik Udruženja boraca “Tale” Misoča koje je nastalo 2013. godine naglasio je važnosti obilježavanja 26. juna. Među prvima koji su život dali za odbranu Misoče bio je Ibro Talić Tale, komandir u Halugama.

–Taj dan desila se pogibija, ali i odbrana linije Haluge kote 701, što je doprinijelo samoj odbrani Misoče u narednom periodu, kasnije je došlo i do zarobljavanja tenka. Misoča je herojsko mjesto, pružili smo otpor, nismo radili nikakve zločine, samo smo branili svoje mjesto, kazao je Matoruga.

odred tale

Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš napominje da se važno sjećati Taleta i svih boraca koji su branili BiH i dali život za nju.

-Obilježavamo 29. godišnjicu od kada je pripadnik jedinice, po kome je kasnije nazvan odred Tale, poginuo braneći Misoču, braneći općinu Ilijaš i Bosnu i Hercegovinu. Naša je dužnost i obaveza da gajimo kulturu sjećanja, da dajemo potporu tim događajima, odnosno svemu onome što se dešavalo u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Misoča je bilo teško ratište, predodređena za nestanak jer je smetala agresoru, tako da je pretrpjela razaranja i najveće žrtve što se tiče sela naše općine. To je ratište koje je u tom periodu pružilo najveći otpor agresoru. Cijena tome su nažalost i ljudski životi.. Mi se moramo sjećati svih ljudi i događaja kako bi se dokumentovala jedna istina o događajima na ovim prostorima. I ovaj događaj i dostojanstveno obilježavanje pokazuje da postoji htijenje, volja i želja da se historija ne zaboravi zbog budućnosti svih nas , kazao je Spahić.

Nakon polaganja cvijeća na šehidskom mezarju u Gornjoj Misoči, upriličeno je polaganje cvijeća i druženje boraca na mjestu pogibije Taleta u Halugama.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba