Home Vijesti Hidžretska nova godina
Hidžretska nova godina PDF Ispis Email
Petak, 26 Pro 2008 09:08
Muslimanska (hidžretska) nova godina pocinje 1. dana mjeseca Muharema hidžretske godine, a njom se obilježava preseljenje Poslanika Muhammeda a.s. iz Meke u Medinu. Nova hidžretska 1430.godina nastupa u nedjelju 28.decembra poslije akšam namaza Taj dan će se u ilijaškim mesdžidima obilježiti prigodnim vjerskim manifestacijama, učenjem Ku'rana, pripovjedima, mevludima,predavanjima, pa i nekim kulturnim priredbama prikladnim za tu svrhu. Muslimanski vjernici danas, po lunarnom kalendaru, proslavljaju 1.Muharema - Novu hidžretsku 1430.. godinu. Preseljenje Muhameda s.a.v.s. iz Meke u Medinu pripadnici islamske vjere smatraju jednim od najvažnijih dogadjaja islama i od tog vremena računaju svoju eru - hidžru. Datum preseljenja, petak, 16. juli 622. godine nove ere, muslimani uzimaju za nultu godinu. Tog datuma 622. godine završava se mekkansko, a započinje medinsko razdoblje razvoja islama značajno i za samog Muhameda s.a.v.s. Muslimanski kalendar je lunarni, sa Mjesecevom godinom od 354 dana osam sati i 48 minuta, za šest minuta kraćom od astronomske lunarne godine. Pošto je lunarna godina kraća od solarne za 11 dana, datum muslimanske Nove godine uvijek pada 11 dana ranije nego prethodne. Tokom tri dekade hidžretska Nova godina dogodi se u svakom godišnjem dobu i pada u bilo koji dan od 1. januara do 31. decembra. Muslimani se drže hidžre pri čemu je nulti datum 16. juli 622. godine sa daljim nizom lunarnih godina pa se ne uklapaju ni u julijanski ni u gregorijanski kalendar. Za preračunavanje datuma muslimanskog kalendara u datume gregorijanskog koriste se posebne tablice.  
LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Na osnovu člana 7. Odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostorija u vlasništvu Općine Ilijaš (Službene novine Kantona Sarajevo br.10/18) Općinski načelnik objavljuje:
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1418
mod_vvisit_counterJuče1844
mod_vvisit_counterOva sedmica1418
mod_vvisit_counterOvaj mjesec35048