Home Vijesti Hidžretska nova godina
Hidžretska nova godina PDF Ispis Email
Petak, 26 Prosinac 2008 09:08
Muslimanska (hidžretska) nova godina pocinje 1. dana mjeseca Muharema hidžretske godine, a njom se obilježava preseljenje Poslanika Muhammeda a.s. iz Meke u Medinu. Nova hidžretska 1430.godina nastupa u nedjelju 28.decembra poslije akšam namaza Taj dan će se u ilijaškim mesdžidima obilježiti prigodnim vjerskim manifestacijama, učenjem Ku'rana, pripovjedima, mevludima,predavanjima, pa i nekim kulturnim priredbama prikladnim za tu svrhu. Muslimanski vjernici danas, po lunarnom kalendaru, proslavljaju 1.Muharema - Novu hidžretsku 1430.. godinu. Preseljenje Muhameda s.a.v.s. iz Meke u Medinu pripadnici islamske vjere smatraju jednim od najvažnijih dogadjaja islama i od tog vremena računaju svoju eru - hidžru. Datum preseljenja, petak, 16. juli 622. godine nove ere, muslimani uzimaju za nultu godinu. Tog datuma 622. godine završava se mekkansko, a započinje medinsko razdoblje razvoja islama značajno i za samog Muhameda s.a.v.s. Muslimanski kalendar je lunarni, sa Mjesecevom godinom od 354 dana osam sati i 48 minuta, za šest minuta kraćom od astronomske lunarne godine. Pošto je lunarna godina kraća od solarne za 11 dana, datum muslimanske Nove godine uvijek pada 11 dana ranije nego prethodne. Tokom tri dekade hidžretska Nova godina dogodi se u svakom godišnjem dobu i pada u bilo koji dan od 1. januara do 31. decembra. Muslimani se drže hidžre pri čemu je nulti datum 16. juli 622. godine sa daljim nizom lunarnih godina pa se ne uklapaju ni u julijanski ni u gregorijanski kalendar. Za preračunavanje datuma muslimanskog kalendara u datume gregorijanskog koriste se posebne tablice.  
Zadnja izmjena ( Nedjelja, 28 Prosinac 2008 16:46 )
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Tenderi/Konkursi/Oglasi
Općinsko vijeće
Budžet
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Nacrt Budzeta za 2015.

Ovim putem obavještavamo građane, mjesne zajednice, privredna društva, udruženja građana, političke subjekte da je Općinsko vijeće na svojoj XXIV sjednici donijelo Zaključak o utvrđivanju Nacrta Budžeta općine Ilijaš za 2015. godinu, kao i Zaključak o utvrđivanju Nacrta Odluke o izvršavanju Budžeta općine Ilijaš za 2015. godinu.

Pozivamo sve zainteresovane da se u skladu sa donesenim zaključcima aktivno uključe u javnu raspravu koje će se održati u periodu od 28.11.2014. godine do 15.12.2014. godine.

Sve primjedbe i prijedloge na ponuđene Nacrte dokumenata mogu se dostaviti u pisanoj formi putem protokola Općine Ilijaš nasloveljene na Službu za privredu, finansije i investicije, kao i putem e-mail : o_ilijas@bih.net.ba i nedzad.masnopita@ilijas.ba, najkasnije do 17.12.2014. godine do 15:00 h. Primjedbe i prijedlozi koji budu dostavljeni nakon ostavljenog roka neće biti uzeti u razmatranje. "

Nacrt Budžeta općine Ilijaš za 2015. godinu  

 
Izbori 2014

Preliminarni rezultati za sve nivoe vlasti za Opće izbore 2014. godine za izbornu jedinicu Ilijaš:

pdfsmall Predsjedništvo BiH

pdfsmall Zastupnički/Predstavnički dom parlamentarne skupštine BiH

pdfsmall Zastupnički/Predstavnički dom parlamenta FBiH

pdfsmall Skupštine kantona FBiH (Kanton Sarajevo)

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

.

pdfsmall Izvještaj o radu Općinskog načelnika i općinskih službi za 2013. godinu

pdfsmall Izvještaj o radu Općinskog načelnika i općinskih službi za 2013. godinu - PRILOG

pdfsmall OPERATIVNI PLAN OPĆINSKOG NAČELNIKA ZA 2014. GODINU

Intervju

U oktobarskom izdanju Business magazina objavljen je opširan intervju sa načelnikom Općine Ilijaš gospodinom Akifom Fazlićem pod naslovom "Privredna progresija temeljna je odrednica rada organa lokalne uprave".

 Dio intervjua smo objavili na internet stranici, a cjelokupan intervju možete preuzeti na linku ispod ovog teksta.

 

pdfsmall 

Cjelokupan intervju načelnika Općine Ilijaš u Business magazinu

Sarajevo srce Europe

Sarajevo srce Europe

 

Sarajevo Heart of Europe

 

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas347
mod_vvisit_counterJuče416
mod_vvisit_counterOva sedmica4032
mod_vvisit_counterOvaj mjesec11089