Vijesti
Radni sastanak načelnika i Savjeta MZ Malešići

 

mz malesici radni sastanak 1Općinski načelnik Akif Fazlić i pomoćnik načelnika u službi za saobraćaj i građenje Aziz Fazlić održali su radni sastanak sa predsjednikom i članovima Savjeta MZ Malešići.

Na sastanku su aktualizarna pitanja na području mjesne zajednica Malešići i to rješenje otpadnih voda u podvožnjaku preko puta ureda mjesene zajednice, rješavanje kanalizacione mreže na brdu Gradac, nastavak projekta instaliranja rasvjete prema naselju Berovići, postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije na regionalnom putu kroz naselje Malešići, problem divljih deponija, te iznalaženje optimalnog rješenja za izgradnju sportske plohe i dječijeg igrališta.

 
Načelnici općina KS: Nacrt Zakona o lokalnoj samoupravi nije prihvatljiv

 

4U Općini Stari Grad je, na inicijativu općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, održan sastanak načelnika općina Kantona Sarajevo sa ministricom pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejlom Brčić, a tema je bio Nacrt Zakona o lokalnoj samoupravi.

Skupština KS je još u julu ove godine utvrdila nacrt i uputila ga u javnu raspravu. Sredinom prošlog mjeseca načelnici općina Stari Grad, Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Ilidža, Hadžići, Vogošća, Trnovo i Ilijaš utvrdili su primjedbe, prijedloge i sugestije na ovaj nacrt i uputili ga ministrici. Imajući u vidu značaj donošenja ovog zakona za sve lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo, kao i brojne probleme na koje bi se moglo naići u njegovoj primjeni u predloženoj formi, načelnik Hadžibajrić sazvao je danas sastanak u općini Stari Grad gdje su ministrici jasno predočeni zahtjevi općinskih načelnika.

Sastanku su, pored Hadžibajrića i njegovih saradnika, prisustvovali Nedžad Ajnadžić načelnik Općine Centar, Nedžad Koldžo načelnik Općine Novo Sarajevo, Semir Efendić načelnik Općine Novi Grad, Akif Fazlić načelnik Općine Ilijaš, te predstavnici općina Ilidža, Vogošća, Trnovo i Hadžići.

Ministrica Brčić je na početku sastanka izrazila zadovoljstvo što načelnici općina pokazuju ovoliki stepen zainteresovanosti za donošenje zakona, te kazala da je iz zaključaka koje su ranije donijeli vidljivo da se vrlo ozbiljno pristupilo ovoj materiji. Načelnici su jedinstveni u stavu da Nacrt Zakona o lokalnoj samoupravi mora biti donesen uz uvažavanje stavova i sugestija općina.

Ono što se nameće kao ključno u donošenju zakona je uvažavanje Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i da se jasno definišu nadležnosti koje trebaju preći na općine, nadležnosti koje može preuzeti Gradska uprava i nadležnosti koje trebaju ostati Kantonu Sarajevo.

Tokom sastanka više puta je naglašeno da općine ne mogu preuzeti nadležnost nad komunalnim preduzećima koja su godinama unazad poslovala sa gubicima i napravila ogromna dugovanja. Istaknuto je i da bi bilo nemoguće da općine dijele nadležnosti nad komunalnim preduzećima koja djeluju u svim općinama, poput 'Vodovoda i kanalizacije' i slično.

zadnjaNakon što je saslušala stavove načelnika, ministrica Brčić je kazala da neće dozvoliti da Zakon o lokalnoj samoupravi bude pušten u proceduru samo 'pro forma', ukoliko on neće biti provodiv, te da se ne smije donijeti propis koji bi izazvao probleme na terenu.

Na kraju sastanka zaključeno je da cijela Vlada Kantona Sarajevo treba biti uključena u usaglašavanje ovog zakona sa načelnicima općina. Ministrica Brčić prihvatila je zaključak i obavezu da sredinom ovog mjeseca organizuje sastanak načelnika općina Kantona Sarajevo sa Vladom Kantona Sarajevo i premijerom, te predstavnicima Gradske uprave i Saveza gradova i općina FBiH.

Načelnici su insistirali da se nastavi proces započet 2017. godine kada je formirana Radna grupa koju su činili predstavnici općina i nadležnog ministarstva, a koja je radila na usaglašavanju ovog nacrta. Zaključci te Radne grupe nisu uvršteni u novi Nacrt Zakona o LS, te je danas zaključeno da Ministarstvo pravde i uprave prihvati da općine putem svojih predstavnika, a to je pomenuta Radna grupa, budu uključene u izradu Nacrta, te da prijedlog Nacrta Zakona o LS ministarstvo ne upućuje na usvajanje Skupštini Kantona bez saglasnosti općinskih načelnika.

 
Naredne srijede zakazana tematska sjednica Općinskog vijeća Ilijaš
Tematska sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održat će se u srijedu, 09.10.2019. godine, sa početkom u 10:00 satiu velikoj sali Općine Ilijaš.

Za Dnevni red planirana je jedna tačka:

1. Javna rasprava na Nacrt Zakona o loklanoj samoupravi.

alt
 
Općina Ilijaš i Direkcija za puteve KS: Potpisani sporazumi u vrijednosti 420.000 KM

 

kovac fazlic dirkecija za puteveNačelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmir Kovač danas su potpisali dva sporazuma i to; Sporazum za rekonstrukciju puta od regionalne ceste R445 do mosta na rijeci Bosni u Ljubnićima i Sporazum za rehabilitaciju dijela ulice Hašim Spahić u Ilijašu.

Rehabilitacija dijela ulice Hašim Spahić izvodit će se u dužini od 300 metara. Direkcija za puteve KS je obezbijedila je 270.000,00 KM, a nedostajuća sredstva poslije provođenja postupka javne nabavke obezbijedit će Općina Ilijaš.

Rekonstrukcija puta od regionane ceste do mosta na rijeci Bosni u Ljubnićima izvodit će se u dužini 150 metara. Vrijednost radova je 150.000,00 KM, a sredstva je osigurala Direkcija za puteve. Nedostajuća sredstva poslije provođenja postupka javne nabavke osigurat će Općina Ilijaš.

Direktor Direkcije Selmir Kovač je kazao da je Vlada Kantona Sarajevo utvrdila izmjene programa održavanja rekonstrukcije putne infrastrukture, te dodao:

"Direkcija je podržala prijedlog Općine Ilijaš za rehabiliataciju dijela ulice Hašima Spahića i rekonstrukciju puta prema naselju Ljubnići, a današnjim potpisivanje Općina Ilijaš i Direkcija pristupaju konkretizaciji planova."

Do kraja sedmice planirano je raspisivanje tenderske procedure. Nadzor nad izvođenjem radova vršit će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

 
Potpisan Sporazum za infrastrukturna uređenja IZ Luke i Željezara vrijedan 545.815 KM

 

ilijasSporazum o sufinansiranju projekata za infrastrukturna uređenja privrednih i poslovno - industrijskih zona u općini Ilijaš potpisao je danas ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić sa načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem.

Po riječima, načelnika Fazlića u općini Ilijaš za sve projekte obezbijeđen je iznos od 545.815 KM i to za sufinansiranje projekata Izgradnja saobraćajne infrastrukture u industrijskim zonama “Luke” i “Željezara”, te asfaltiranje saobraćajnice u krugu “Željezare” Ilijaš.

“Planirana je rekonstrukcija saobraćajnice na relaciji podvožnjaka Stari Ilijaš, nastavak izgradnje saobraćajne mreže unutar industrijske zone ‘Luke’, rješavanje imovinsko - pravnih odnosa te rekonstrukcija saobraćajnice na relaciji podvožnjaka Stari Ilijaš”, rekao je načelnik Fazlić.

Kako je pojasnio ministar Bašić, u Budžetu KS za ovu namjenu u ovoj godini planirana su sredstva u iznosu od 2.434.565 KM KM, od čega su 500.000 KM budžetska, a 1.943.000 KM su kreditna sredstva.

Najavio je da će još 500.000 KM budžetskih sredstava također biti usmjereno u ovu svrhu.

ilijas rukProgram podrazumijeva opremanje industrijskih zona infrastrukturom, odnosno pristupnim i priključnim putevima, komunikacijom unutrašnjeg transporta, snabdijevanjem vodom, električnom energijom, zemnim gasom, vodovod i kanalizaciju.

Inače, na prijedlog Ministarstva privrede, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je na jednoj od prethodnih sjednica Program raspodjele finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko – pravnih odnosa u privrednim i poslovno – industrijskim zonama Kantona Sarajevo za ovu godinu.

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 

 
 
 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1020
mod_vvisit_counterJuče2290
mod_vvisit_counterOva sedmica17769
mod_vvisit_counterOvaj mjesec35454