Vijesti
Općina Ilijaš podržala SŠC “Nedžad Ibrišimović” sa 30 000 KM za nove projekte

sk1U Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“ u školsku 2020./2021. godinu upisano je 120 učenika u prve razrede. Nova školska godina je počela u skladu sa Smjernicama Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS uz poštivanje epidemioloških mjera. Srednjoškolski centar na čelu sa direktorom Amirom Džafom, realizovao je mnogobrojne projekte u proteklom periodu koji su doprinijeli pozitivnom imidžu ove ustanove. Općina Ilijaš je u kontinuitetu podržavala realizovane infrastrukturne ali iskazala finanskijsku podršku za nove projekte u ovoj školi. Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, potpisao je Odluku o odbravanju finansijskih sredstava u iznosu od 30.000,00 KM pomoću kojih će se riješiti problem mokrih čvorova i opremiti učionica za praktičnu nastavu.

Tim povodom, Općinski načelnik, predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš posjetili su SŠC „Nedžad Ibrišimović“ i obišli školske prostorije sa direktorom škole Amirom Džafom.„U tekućoj školskoj godini planiramo, uz podršku Općinskog načelnika, izvršiti sanaciju mokrih čvorova, odnosno toaleta na ženskoj strani na 1. i 2. spratu. Po programu UNDP-a za uklanjanje arhitektonskih barijera očekujemo brzu realizaciju sanacije toaleta u prizemlju. Dobit ćemo u potpunosti prilagođen toalet invalidnim osobama. Zamijenit ćemo ulazni portal na vratima koji će biti po standardima za korištenje osobama sa invaliditetom. Pristupna rampa koju trenutno imamo, bit će urađena da zadovolji sve standarde. Sredstvima Općine Ilijaš, pokrećemo nabavku opreme za radionicu za praktičnu nastavu kozmetičara. Kada se završi postupak javne nabavke i instalira se oprema, naš salon za kozmetičare će biti opremljen kao bolji kozmetički salon. Naša arhitektonska rješenje koja smo dobili izgradnjom dvije učionice za praktičnu nastavu, omogućuju nam da se taj kozmetički salon odnosno radionica za praktičnu nastavu kozmetičara koristi, ne samo za obuku naših kozmetičara nego za eventualno davanje usluga za građane naše općine.Ista stvar je za praktičnu nastavu frizera. Dobili smo novu prostoriju, imamo opremu za nju. Te dvije učionice će činiti cjelinu, imat će poseban ulaz i bit će kutak za ljepotu. Sredstva smo obezbijedili uz pomoć Općine Ilijaš. Naravno tu je i oprema odnosno mašine za održavanje i čišćenje svih tih prostorija, a sredstva je također obezbijedila Općina Ilijaš“,istakao je direktor Džafo.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić istakao je da su kroz stalnu komunikaciju sa menadžmentom SŠC „Nedžad Ibrišimović“ definisane potrebe ove škole.„Srednjoškolski centar je u stalnom razvoju i to je jako bitno s aspekta opremanja ove ustanove kada je u pitanju obrazovni proces. Što se tiče nabavke savremene opreme, ovo je škola koja ima i praktičnu nastavu i želimo da opremimo kabinete koji će služiti u tu svrhu. Općina Ilijaš je kroz Budžet definisala 30.000,00 KM za ovu kalendarsku odnosno budžetsku godinu.Odluka je potpisana.Prebacivanje sredstava smo terminirali s početkom nove školske godine. Za nabavku potrebne opreme, planirano je 16.000,00 KM i 14.000,00 KM za sanaciju mokrih čvorova. Ova škola je ušla u projekat Energetske efikasnosti javnih investicija. Vlada KS utvrdila je 40 javnih objekata na području KS i kroz kreditno zaduženje obezbijedila sredstva. Taj projekat je u začetku i počet će se implementirati ove godine. Jako je bitno da je ovaj objekat ušao u projekat. Vrijednost sredstava koja će se implementirati kroz taj projekat iznose 350.000,00 KM“,kazao je načelnik Fazlić.Podsjetimo, prošlu školsku godinu u SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš obilježila je izgradnja nove sportske sale. To je najznačajniji infrastrukturni projekat, ne samo za ovu školu nego i za općinu Ilijaš. Sala će poslužiti, kako učenicima, tako i mladima kao i za razvoj sporta na području naše općine.

 
Svečani prijem za 213 prvačića u ilijaškim osnovnim školama

skola1Prvi školski dan

za 213 prvačića u ilijaškim osnovnim školama počeo je svečanim prijemom. Tim povodom načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović,i pomoćnica Općinskog načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac-Jozić posjetili su škole, te prvačićima, roditeljima i nastavnicima poželjeli sretan i uspješan početak nove 2020./21. školske godine.Općina Ilijaš, na opće veliko zadovoljstvo, obezbijedila je prvačićima ruksake i školski pribor.Prvi školski danza 213 prvačića u ilijaškim osnovnim školama počeo je svečanim prijemom. Tim povodom načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović,i pomoćnica Općinskog načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac-Jozić posjetili su škole, te prvačićima, roditeljima i nastavnicima poželjeli sretan i uspješan početak nove 2020./21. školske godine.Općina Ilijaš, na opće veliko zadovoljstvo, obezbijedila je prvačićima ruksake i školski pribor.

„Prvačići danas polaze u školu i jako je važno da dođu u škloske objekte da se upoznaju i da osjete tu emociju. Općina Ilijaš je nastojala da sve to uljepša i podijeli ruksake i školski pribor kao lijepu dobrodošlicu. Ovo je jedan od najvažnijih naših zadataka, kako bi se nastavni proces odvijao nesmetano , ali i da napravimo dobar ambijent u kome će djeca biti. Zbog toga sve strukture društva počevši od roditelja, uposlenika škole, općina, javnih prevoznika trebaju dati svoj doprinos za što kvalitetniju nastavu “kazao je načelnik Fazlić.

OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš

U OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš ove godine upisano je 55 prvačića. Dobrodošlicu svim prvačićima poželio je direktor škole Nihad Salkić.„Naša škola je bogata za 55 prvačića. Ova školska godina je specifična, mi smo se spremili i sa velikim nestrpljenjem očekivali povratak naših učenika u školu. Poduzeli smo sve mjere koje su propisali nadležni organi. Ove školske godine je Općina Ilijaš obradovala naše prvačiće dodjelom ruksaka i pribora, što će im pomoći u školovanju“kazao je direktor Salkić.Što se tiče produženog boravka, direktor ističe da su radovi pri samom kraju.„Imamo još da završimo određene procedure oko papirologije , jer zbog epidemije ovi rokovi su malo pomjereni . Moram napomenuti da će ovo biti jedan od najboljih produženih boravaka u KS jer se u njegovm sklopu nalazi savremena kuhinja kao i sva potrebna infrastruktura“istakao je Salkić za Radio Ilijaš.

OŠ „Podlugovi“

Svečani prijem prvačića upriličen je iu OŠ „Podlugovi“,a mališani nisu krili oduševljenje novim ruksacima i priborom. Nakon svečanog djela prijema, prvačići su sa svojim učiteljicama krenuli u obilazak škole.Pedagogica OŠ „Podlugovi“ Almira Osmanović iskazala je nadu da će ova školska godina biti uspješno realizovana.„Ove godine upisali smo 50 učenika, od toga 32 učenika u centralnoj školi, četiri učenika u područnoj školi u Ljubnićima i 14 učenika u područnoj školi u Lješevu. Za početak ove školske godine smo spremni. Iskoristili smo sve naše moguće resurse. Nadam se da će sve biti uredu,te da nećemo imati problema sa pandemijom koronavirusa. Dobili smo sapune, dezinfekciona sredstva,te očekujemo da ćemo u narednom periodu dobiti i maske. Poštujemo sve epidemiološke mjere i smjernice koje dobijemo od resornog ministarstva“kazala je pedagogica Osmanović.

OŠ „Đulistan“

Prijem prvačića u OŠ „Đulistan“ upriličen je u dvorištu škole a dobrodošlicu poželjela je direktorica škole Alma Zahirović i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš.Direktorica Alma Zahiragić, zahvalila se načelniku Općine Ilijaš na dodjeljenim ruksacima i priboru za prvačiće.„Sama realizacija nastave biće u sklopu smjernica koje su izdate od ministarstva. Sve je spremno, učenici spremni,kao i učiteljice za početak nove školske 2020./2021. godine. Ove školske godine u prvi razred je upisano 29 učenika, raspodjeljeni su u dva odjeljenja. U jednom odjeljenju je 15, a drugome 14 učenika“istakla je direktorica Zahiragić.

Sanja Zagorac-Jozićpomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš, iskazala je nadu da će podjela ruksaka za prvačiće postati tradicija, te ističe da je ovo samo mali znak ekonomske podrške„Zaista mi je zadovoljstvo što sam mogla podijeliti sreću ovih mališana prilikom polaska u prvi razred osnovne škole, kao i sa njihovim roditeljima. Prije svega, želim im puno zdravlja,sreće, a onda i završavanje svih školskih obaveza. Zadovoljstvo mi je što smo bili u prilici da obezbijedimo školske ruksake kao znak trajnog opredjeljenja Općine Ilijaš da pruža podršku našim učenicima u njihovom obrazovanju. Ovo je simbolično, kažemo da su uvijek ruksake poklanjali najbliži, majke, očevi, tetke, nane, dede, a evo mi smo ove godine odlučili da to bude Općina Ilijaš, da podržimo njihov polazak u školu i njihovo dalje stipendiranje, i obezbjeđenje ugodnih i tehnički ispravnih školskih objekata kako bi dali svoj doprinos njihovim uspjesima koje ćemo pratiti, nagrađivati u njihovom čitavom obrazovnom ciklusu“kazala je.

OŠ „Srednje“

U dvorištu OŠ „Srednje“ upriličen je prijem za 25 prvačića centralne i područnih škola Gajevi , Kamenica i Dragoradi. Dobrodošlicu prvačićima poželjela je direktorica Dženita Čehajić Kulo i predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović.Direktorica OŠ „Srednje“ Dženita Čehajić – Kulo istakla je da je ovo jedan poseban svečani trenutak, koji treba ostati svima u lijepom sjećanju.

skola2

„U ovim okolnostima, za organizaciju je zaista prethodilo jako puno posla i priprema. Hvala Bogu, to je sada sve iza nas i možemo reći da smo sa velikim uspjehom započeli novu školsku godinu. Posebno nam je drago što je lijep dan i što smo uspjeli upriličiti prijem prvačića onako kako smo planirali. Ono što je novina jeste to da naše prvačiće nisu dočekali njihovi drugari iz starijih razreda koji su uvijek pripremali određene sadržaje, kako bi im na najbolji način približili školske obaveze. Tu su danas njihovi učitelji koji su preuzeli obavezu starijih drugara. Sigurna sam da su uživali u ovom skromnom programu i dobrodošlici za početak školske godine. Sutra ćemo dočekati učenike starijih razreda odnosno II, III i IV razreda u školske klupe a starije razrede online, putem naše platforme“,kazala je direktorica Čehajić-Kulo.

OŠ „Stari Ilijaš“

Adem Alić, v.d. direktor OŠ „Stari Ilijaš“ istakao je da je ova škola upisala sedmu generaciju, a u školsku 2020./2021. godinu upisana su 54 prvačića.„Upisana su 54 prvačića, od toga 35 u centralnu, a 19 u područne škole Misoča, Malešići i Bioča. Prijem prvačića je protekao prema predviđenom protokolu. Svim prvačićima i roditeljima želim sretnu i uspješnu novu školsku godinu. Također, nastavnicima i uposlenicima želim sretan početak školske godine. Veliko hvala i Općinskom načelniku, Predsjedavajućoj OV Ilijaš, nadležnoj Službi općine Ilijaš za vrijedan poklon prvačićima u nadi da će se ovaj projekat nastaviti“,kazao je Alić.

Predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović prisustvovala je prijemu prvačića u OŠ „Hašim Spahić“, OŠ „Srednje“ i OŠ „Stari Ilijaš“. Roditeljima, učenicima i učiteljima poželjela je uspješan rad i puno uspjeha u ovoj školskoj godini.„Pred prvačićima su novi izazovi, nova iskustva i prijatelji, jedno novo životno razdoblje. Želim im da budu vrijedni, ponos svojim roditeljima. Općina Ilijaš nizom mjera i pomoći prati djetetov put, nastojeći roditeljima na tom putu maksimalno olakšati. Ruksak, školski pribor i uređena škola je simboličan poklon učenicima ali i naša obaveza na putu odgojno-obrazovnog procesa svakog djeteta. I u narednom periodu bit ćemo podrška ilijaškim školama, roditeljima i učenicima“,kazala je predsjedavajuća Omerović.

 
Javni poziv privrednim subjektimaza odobrenje kredita
 
Javni poziv privrednim subjektima za odobrenje kredita
 
Rezultati - Javni poziv poslovna edukacija

alt
Edukacija počinje, dana 03.09.2020. godine (četvrtak) u 17:00 časova
u Biznis centru (zgrada KSC Ilijaš).
Sljedeći termini edukacije će biti organizirani u skladu sa dogovorom između učesnika edukacije i edukatora (MF Plus., Sarajevo), a odvijat će se u terminima od ili poslije 17:00 časova, radnim danima i/ili subotom u dogovorenom terminu".
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 


 
Odluka o određivanju biračkih mjesta na području Općine Ilijaš
 

 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas53
mod_vvisit_counterJuče2176
mod_vvisit_counterOva sedmica12085
mod_vvisit_counterOvaj mjesec41135