Vijesti
Najava izgradnje filter postrojenja vode za piće u Srednjem

radni sastanak 16 04 Općinski načelnik Akif Fazlić održao je radni sastanak sa pomoćnicom u Službi za privredu i finansije Merimom Osmanović, dirketoricom JKP "Vodostan" Ilijaš Belmom Zukić i predstavnicima projektantske firme Ibis d.o.o. iz Zavidovića.

Predstavnici firme Ibis d.o.o. predstavili su načelniku idejno rješenje projekta izgradnje filter postrojenja za vodu u Srednjem. U narednom periodu slijedi objava javnog poziva za izradu glavnog projekta i izvođenje radova.

Građani Srednjeg već duži vremenski period imaju problem sa pojačanom mutnoćom vode, naročito u kišnom periodu. Sa izgradnjom filter postrojenja ovaj problem bi se u potpunosti riješio.

Proces rada filter postrojenja bi se u potpunosti automatizovao, a rad postrojenja će se moći pratiti sa centralnog objekta na Karašnici.

Vrijednost projekta je cca 370.000 KM, a finansiraju ga Vlada Kantona Sarajevo i Općina Ilijaš.

 
Proljetna akcija prikupljanja kabastog otpada

kjkpradProljetna akcija prikupljanja kabastog otpada na području općine Ilijaš planirana je 21. i 22. aprila 2018. godine. U ovom periodu aktivnosti su organizovane tako da građani tokom vikenda iznose kabasti otpad, a u toku radne sedmice KJKP RAD će ga prikupljati i odlagati. Građani će kabasti otpad iznositi na već poznate lokacije iz prethodnih akcija.

Raspored iznošenja kabastog otpada po mjesnim zajednicama na području općine Ilijaš je sljedeći:

 

MZ Bioča

MZ Crna Rijeka
mjesto odlaganja: plato kod autobuske stanice

MZ Čevljanovići

mjesto odlaganja: plato kod autobuske stanice

MZ Ilijaš
mjesto odlagnaja: kod hajfiša

MZ Kadarići

MZ Lješevo

MZ Malešići
mjesto odlaganja: plato preko puta prostorija MZ

MZ Misoča
mjesto odlaganja:

- plato kod mosta
- plato preko puta kasarne

MZ Mrakovo

MZ Podlugovi

MZ Srednje
mjesto odaganja: kod hajfiša

MZ Stari Ilijaš
mjesto odlaganja:

- iza "Jahorine"
- iza samoposluge
- kod hajfiša
- u Luci, kod prodavnice

 
Održan Vaskršnji koncert u Ilijašu

vaskrsnji koncert publikaTradicionalni Vaskršnji koncert održan je ove nedjelje u kino sali KSC Ilijaš uz nezaboravan koncert doajena narodne muzike Nedeljka Bilkića i nastup kulturno-umjetičkih društava iz Ilijaša, Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva.

Koncert se održava već četvrti put na zadovoljstvo organizatora i svih posjetitelja,a posebno inicijatora same manifestacije jereja ilijaškog Božidara Tanovića.

- Zaista nam je puno srce što se i ove godine okupismo ovdje u zavidnom broju već četvrtu godinu. Organizacija Vaskršnjeg koncerta ima multinacionalni karakter i cilj je da zajedno proslavimo najradosniji i najveći praznik, za nas pravoslavce praznik nad praznicima, Vaskrsenje. Zajedno proslavljamo i šaljemo poruku ljubavi, suživota i razumijevanja i da pokažemo primjerom drugima ljubav kako bi se i oni na to ugledali i poslali poruke ljubavi, kazao je jerej Pravoslavne crkve u Ilijašu Božidar Tanović uz izražavanje zahvalnosti svima koji su projekat podržali posebno Općini Ilijaš i JU KSC i Radio Ilijaš.

Tradicionalni suorganizator Vaskršnjeg koncerta je i Općina Ilijaš. Načelnik Akif Fazlić, prisustvovao je koncertu poslavši tako poruku mira i suživota koji mlade generacije treba da prigrle i nastave.

- Mi smo već uspostavili tradiciju obilježavanja Vaskrsa ovim koncertom u Ilijašu. Naša želja jeste da svaki građanin ove države može slobodno i sa drugima ispoljiti svoju tradiciju, vjeru i kulturu što ovdje u Ilijašu i pokazujemo. Cijenim da je ovo lijep način razvijanja komunikacije, spajanja ljudi i obnavljanja pokidanih veza kako bismo na taj način stvarali neki ljepši ambijent za sve nas u Bosni i Hercegovini, kazao je načelnik Fazlić.

Vaskršnju besjedu i poruku ljubavi da se ovaj veliki praznik slavi cijeli život a ne samo nekoliko dana ili mjeseci prisutnima je održao dr. Ranko Bilinac rekavši kako se Gospod žrtvovao za sve ljude, te kako se čovjek priprema za vječnost i u toj pripremi mora da ostane u vjeri s Bogom.
Publika je uživala i pjevala uz neprolazne hitove Bilkića „Ima jedna krčma u planini“, „Most do moga zavičaja“, a specijalni gost počastio je zadovoljne posjetitelje i izvanrednom interpretacijom sevdalinki.

bilkic1- Ja ovdje nisam bio pa možda i 50 godina i izuzetna mi je čast što sam večeras pjevao. Ja sam iz Bugojna, ali često imam običaj reći da me majka rodila u Bugojnu, ali mene kao muzičara rodila je i opredijelila Ilidža i tamošnji festival na kojem sam pobjeđivao nekoliko puta, kazao je Bilkić.

Program su obogatili svojim izvanrednim nastupom članovi KUD “Ilijaš”, KUD “Slavija” Istočno Novo Sarajevo, KUD “Bratstvo” Vojkovići.

Ovaj projekat su podržali Općina Ilijaš, Ministarstvo izbjeglih i raseljenih lica FBiH, Opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, pekara “Zlatno zrno”. Medijska i tehnička podrška: Javna ustanova “Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš”.

Izvor: radioilijas.ba

 
Čestitka povodom Dana Armije RBiH

dan armijePovodom 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine općinski načelnik Akif Fazlić i predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević uputili su čestitku u kojoj se navodi:

''U ime općinske administracije, zakonodavne i izvršne vlasti, te u svoje lično ime, upućujemo iskrene čestitke povodom 15. aprila - Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, članovima porodica šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i veteranima Armije R BiH, kao i svim građanima općine Ilijaš.''

 
Dan Armije RBiH obilježen Svečanom sjednicom OV Ilijaš

received 10215857812664000Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u Ilijašu i Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilijaš, upriličeno je obilježavanje 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili na drugi prikladan način, predstavnici boračkih organizacija, političkih partija i vijećnici OV Ilijaš, odali su počast žrtavama rata. Dan Armije RBiH je dan po kojem će se pamtiti historija, dan kada su mnogobrojni borci odlučili reći NE agresoru jer će Bosna i Hercegovina da živi u njenim historijskim granicama.

Načelnik općine Ilijaš, Akif Fazlić kazao je da su građani BiH, u najtežem historijskom trenutku za narode ove države, dali pravi odgovor. Organizovali su se i dali odgovor na pokušaj agresije na BiH i njeno međunarodno priznanje, suverenitet i kontinuitet.

„Taj odgovor je bio formiranje Armije RBiH i formiranje oružanih snaga koje su imale legitimitet i legalitet da brane ovu državu. Želimo da se ovaj dan obilježava na dostojanstven način i da poručimo da će, sada vojska BiH, sigurno braniti BiH, kako suverenitet tako i sve ostalo što jeste zaštita njenih građana. Želimo da Oružane snage BiH jačaju i da budu snaga koja će zaista biti respektabilna i davati dugoročnu sigurnost življenja na ovim prostorima“, kazao je načelnik Fazlić.

received 10215857815864080Mahir Dević predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš, svim pripadnicima Armije RBiH čestitao je ovaj veličanstveni dan, ali i poručio da trebamo baštiniti sjećanje na hrabrost svih boraca koji su bili dio Armije RBiH, koja je formirana u izuzetno teškim uslovima.

“Na osnovu Plana rada Općinskog vijeća Ilijaš, tradicionalno se Svečanom sjednicom, obilježava Dan armije RBiH. Koristim priliku da ovaj veličanstveni dan čestitam svim borcima i pripadnicima Armije RBiH. Na ovaj način trudimo se sačuvati tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95., na području općine Ilijaš, a naravno i u BiH. Cijenimo da OV treba da čuva ove tekovine kako se naša patnja, žrtva i bol koju smo podnijeli u agresiji na BiH, ne bi zaboravila. Za borce se odvajaju značajna sredstva iz svih budžeta. Međutim, received 10215857815224064činjenica je da je i nakon 26 godina rata potrebno revidirati način utroška tih sredstava. Ogromna su finansijska sredstva, a čini mi se da nisu pravilno utrošena. Oni borci do kojih bi zaista ta sredstva trebala doći, često puta ne dođu. Mi smo pokrenuli tu priču na području općine Ilijaš, iako kao opština izdvajamo najmanje sredstava u odnosu na ostale općine, ali cilj nam je da dođu do korisnika koji to zaista zaslužuju“, poručio je Dević.

Hamid Bahto, penzionisani general Armije RBiH, na Svečanoj sjednici OV Ilijaš, upriličio je historijski čas o dešavanjima koja su dovela do formiranja Armije received 10215857815544072RBiH. General Bahto, govorio je teškim situacijama, u kojima se se donosile ključne odluke kada je u pitanju organizovanje boraca i istakao da je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović ujedno i vrhovni komandant Armije RBiH, uvijek donosio mudre i ispravne odluke.

„Ovo je jedan od najznačajnijih datumima u historiji BiH, dan kada je formirana Armija RBiH. Svim pripadnicima TO BiH, čestitam Dan armije BiH, i poručujem ih da baštine tradiciju, budu istrajni. Volio bih da se borci ujedine, da ne budu na ulicama, da nisu bez posla. Potrebna nam je jedinstvena organizacija boraca“, kazao je general Bahto.

Svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitamo Dan Armije BiH.

Izvor: radioilijas.ba

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Na osnovu člana 7. Odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostorija u vlasništvu Općine Ilijaš (Službene novine Kantona Sarajevo br.10/18) Općinski načelnik objavljuje:
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1432
mod_vvisit_counterJuče1844
mod_vvisit_counterOva sedmica1432
mod_vvisit_counterOvaj mjesec35062