Vijesti
Načelnik Fazlić: Epidemiološka situacija na poručju općine Ilijaš je stabilna

unnamedEpidemiološka situacija na području općine Ilijaš je stabilna i kontrolisana – rekao je načelnik Akif Fazlić na redovnoj pres-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite KS.

Fazlić ističe da je od početka pandemije koronavirusa na području općine Ilijaš 176 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor, a pet od 62 testirane osobe bili su pozitivni na koronavirus.

Naglašava da je u Semizovcu uspostavljena Covid ambulanta, te da se domovi zdravlja bore s problemom nedostatka zdravstvenog kadra i opreme.

– Od ukupno osam timova porodične medicine, koliko ih je u Domu zdravlja Ilijaš, dva su angažovana u Covid ambulanti, a određeni broj ljekara je angažovan na pomoći migrantskim centrima, tako da danas na području općine Ilijaš u domovima zdravlja imamo četiri do pet timova porodične medicine, što je nedovoljno i nismo u mogućnosti pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu – rekao je Fazlić i dodao da Ilijaš ima potrebu i za jednim sanitetskim vozilom.

Osvrnuo se i na ekonomske posljedice pandemije koronavirusa na općinu Ilijaš za koje kaže da su teško pogodile stanovništvo.

– U Službu za zapošljavanje prijavilo se 507 osoba koje su ostale bez posla. Bilježimo veliki pad budžetskih prihoda. Očekujem da će se budžeti općina i gradova naći u tretmanu Federacije BiH kada su u pitanju finansijski aranžmani vezani za međunarodna sredstva – zaključio je Fazlić.
Od Kantona Sarajevo se očekuje podrška kapitalnim projektima ove općine.
Do sada je ukupno realizirano i u pripremi realizacije su socijalni projekti koji obuhvataju 976 porodica.

U okviru ekonomskih mjera u ovoj općini, prema riječima načelnika Fazlića, već se realizuje program ušteda u budžetu općine u vrijednosti od 500.000 KM. Tim uštedama se anulira pad prihoda procijenjen za drugi kvartal od 270.000 KM. Dio sredstava od 230.000 KM se plasira u ekonomsko-socijalne mjere.

„Pod zakup bez naknade je dato 150 dunuma poljoprivrednog zemljišta. Oslobođeni su plaćanja naknada korisnici poslovnih prostora i javnih površina. Realizuje se Odluka o regresiranju kamata u vrijednosti od 100.000 KM za sve kredite koje privrednici i obrtnici sa ove općine mogu koristiti. Donesene su podsticajne mjere u poljoprivredi u vrijednosti od 270.000 KM. Definisan je program proljetne sjetve za koje je ispunilo uslove 253 poljoprivredna proizvođača u vrijednosti do 150.000 KM. Očekujemo da se sjetva obavi na 380 hektara zemlje, u najvećoj mjeri žitarica i povrća“, istakao je načelnik Fazlić kada su pitanju ekonomske mjere općine.

Trenutno se u Ilijašu realiziraju 24 kapitalna projekta u vrijednosti od 2,2 miliona KM.

Izvor: FENA

 
Informacije o stanju korona virusa na području općine Ilijaš

1005x635-2-326x205Informacije o stanju korona virusu na području općine Ilijaš za dan 1. maj 2020. godine:

Broj osoba pozitivnih na Covid 19 na području općine Ilijaš iznosi ukupno 4. Ovim osobama je određena mjera samoizolacije i pod stalnim su zdravstvenim nadzorom.

Prema najnovijim podacima iz PU Ilijaš, a po rješenju Federalnog zavoda za javno zdravstvo u samoizolaciji se nalazi ukupno 20 osoba, te su isti pod zdravstvenim nadzorom.

Broj izliječenih osoba od korona virusa na području općine Ilijaš iznosi 1. U protekla 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije.

Ovim putem Štab civilne zaštite apeluje na sve građane općine Ilijaš da budu maksimalno savjesni i samoodgovorni, te da poštuju mjere održavanja socijalne distance, nošenja zaštitnih maski i rukavica, kako bismo što uspješnije prebrodili trenutno stanje.

 
Čestitka povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada

1 majPovodom nastupajućeg Međunarodnog praznika rada općinski načelnik Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović uputili su čestitku u kojoj se navodi:

"Svim građanima Ilijaša i Bosne i Hercegovine povodom 1. maja – Međunarodnog dana rada, upućujemo iskrene čestitke uz želju da svojim zajedničkim radom doprinesemo jačanju općine Ilijaš i cjelokupne države.

U dane vikenda i prvomajskih praznika ne zaboravite nositi zaštitne maske, rukavice te poštujute socijalnu distancu, kako bismo što uspješnije prebrodili trenutno teško stanje izazvano pandemijom korona virusa. Da bi ostali zdravi i nakon praznika, poštujte mjere nadležnih

Sretan vam praznik rada!"

 
OŠCZ uputio zahtjev višim nivoima u vezi sa nedostatkom kadrova i sanitetskih vozila u DZ Ilijaš

opcina ilijas 253765467898765Općinski Štab civilne zaštite (OŠCZ) na jučerašnjoj sjednici donio je dva zaključka u vezi sa problemom manjka zdravstvenog osoblja i sanitetskih vozila u Domu zdravlja Ilijaš. 

Naime u Domu zdravlja Ilijaš konstantno se susreću sa problemom nedostataka ljekarskog kadra, potom tehničara i radnika na održavanju higijene.

Također, ljekari iz Doma zdravlja Ilijaš moraju redovno odlaziti na rad u kampove sa migrantima u Blažuju i Ušivku, tako da je deficit kadra skoro uvijek prisutan.

Stoga je Općinski Štab civilne zaštite (OŠCZ) donio zaključak da se zahtjevom obrati obrati generalnom direktoru Javne ustanove Domovi zdravlja Kantona Sarajevo i ministru zdravstva Kantona Sara u vezi sa nedostatkom kadrova u DZ Ilijaš.

Također, drugi problem sa kojim susreću radnici DZ Ilijaš je manjak sanitetskih vozila. Na području općine Ilijaš postoji jedno takvo vozilo, koje su do sada koristili i za transport sumnjivih slučajeva i za transport uslovno rečeno regularnih pacijenata.

Po protokolu bi trebali korisiti dva vozila, jedan tzv. prljavi sanitet za transport pozitivnih i sumnjivih pacijenata i jedan sanitet koji je zadužen za transposrt svih ostalih pacijenata.

Općinski Štab civilne zaštite (OŠCZ) donio je i drugi zaključak kojim se obraća generalnom direktoru Javne ustanove Domovi zdravlja KS, ministru zdravstva KS i Federalnom štabu civilne zaštite sa zahtjevom za nabavku još jednog sanitetskog vozila.

 
OŠCZ izdao upozorenje za građane: Obavezno poštivanje mjera za prvomajske praznike

25648544564186476251463245887742114111Općinski Štab civilne zaštite (OŠCZ) na jučerašnjoj sjednici donio je zaključak da se objavi upozorenje za građane općine Ilijaš:

Za predstojeće prvomajske praznike i vikend upozoravaju se građani da obavezno nose zaštitne maske, rukavice te poštuju socijalnu distancu. Službenici PS Ilijaš će dodatno i pojačno pratiti da li se građani pridržavaju važećih mjera, te će sankcionisati sve one koji se ne budu pridržavali navedenih mjera.

„U dane vikenda i prvomajskih praznika imat ćemo pojačane mjere na svim izletištima, te ćemo provjeravati da li građani i dalje poštuju aktuelne naredbe. Prije svega ići ćemo sa upozorenjima, međutim uvijek se nađu i lica koja se moraju represivno sankcionisati“, naveo je komandir PS Mirsad Kurspahić.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas141
mod_vvisit_counterJuče2390
mod_vvisit_counterOva sedmica11340
mod_vvisit_counterOvaj mjesec20846