Vijesti
Najava 16. sjednice Općinskog vijeća Ilijaš

14SjednicaOV 005U utorak, 30. januara 2018. godine, sa početkom u 10:00 sati, održat će se 16. (šesnaesta) sjednica Općinskog vijeća Ilijaš.

Dnevnim redom planirane su sljedeće tačke:

1. Vijećnička pitanja i inicijative

2. Izvještaj o realizaciji zaključaka sa 15. sjednice

3. Izvještaj o realizaciji Programa rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017. godinu

4. Izvještaj o rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku za 2017. godinu

5. Prijedlog Odluke o visini bazne cijene za određivanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta na području općine Ilijaš za 2018. godinu

6. Prijedlog Odluke o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene 1m2 korisne stambene površine u stambenoj izgradnji na području općine Ilijaš za 2018. godinu

7. Prijedlog Odluke o utvrđivanju raspona cijena za neizgrađeno građevinsko zemljište prema zonama građevinskog zemljišta u općini Ilijaš za 2018. godinu

8. Prijedlog Odluke o visini komunalnih taksa

9. Prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja općine Ilijaš za 2017. godinu

10. Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o zonama sanitarne zaštite i zaštitnim mjerama za izvorište Junakovac

11. Prijedlog Izmjena Odluke o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana Banovac

12. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za raskid ugovora

13. Prijedlog Rješenja o:

a) razrješenju člana Komisije za statut i propise

b) izboru člana Komisije za statut i propise

c) razrješenju člana, a time i predsjednika Komisije za prostorno uređenje, stambeno- komunalne poslove i ekologiju

d) izboru člana, a time i predsjednika Komisije za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i ekologiju

e) razrješenju člana Komisije za mlade i obrazovanje

f) izboru člana Komisije za mlade i obrazovanje

14. Prijedlog Rješenja iz imovinsko-pravne oblasti broj:06/1-31-2279/17

15. Informacija o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i saobraćaja na području općine Ilijaš za 2017. godinu.

 
Javni poziv za učesnike/ce – Edukacija “Samopouzdanje kao ključ uspjeha“

samopouzdanje1U okviru projekta “Edukativne radionice u MZ Mrakovo”, Omladinska organizacija “Iskoristi dan – Carpe Diem” organizuje besplatnu jednodnevnu edukaciju o temi: “Samopouzdanje kao ključ uspjeha“, koja će se održati 10.02.2018. (subota) u prostorijama MZ Mrakovo – Ilijaš, u periodu od 10:00 do 16:00 sati. 

Ništa nema takav utjecaj na naš život kao samopouzdanje. Koliko je samo puta nečija kritika ili loša riječ uticala da počnemo drugačije gledati na sebe. Koliko god da smo znali da to ništa ne govori o nama ipak smo se loše osjećali.  Ako želite više samopouzdanja, nije dovoljno samo da ga želite, potrebno je mnogo više od želje! Zato, pridružite nam se na radionicu i naučite kako izgraditi vaše samopouzdanje.

Ko se može prijaviti:
- Mladi (15 – 30 godina starosti)
- Studenti i srednjoškolci završnih godina
- Ostali pojedinci zainteresovani za usavršavanje
- Prednost pri izboru imat će prijavljeni učesnici iz Mjesne zajednice Mrakovo.

Učešće na radionici je besplatno, a svi zainteresovani se mogu prijaviti putem linka: https://www.surveymonkey.com/r/SYLWYT2 . Rok za prijave je 09.02.2018. godine do 16:00 sati. Zbog ograničenog broja mjesta, molimo da imate u vidu vrijeme prijave.

Za odabrane učesnike obezbjeđen je prevoz do prostorija MZ Mrakovo kao i certifikat o učešću.

Kontakt osoba, broj telefona i e-mail:
Enisa Mešetović, tel.: 061 352 991,e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Projekat “Edukativne radionice u mjesnoj zajednici Mrakovo” realizuje se u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” kojeg finansiraju Vlada Švicarske i Vlada Švedske, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

 
Mjesna zajednica Mrakovo: Održana edukacija o prezentacijskim vještinama i javnom nastupu za mlade

edukacija mrakovU okviru projekta  “Edukativne radionice u MZ Mrakovo”, Omladinska organizacija “Iskoristi dan – Carpe Diem” realizovala je besplatnu jednodnevnu edukaciju za mlade o temi „Prezentacijske vještine“, koja se održala u subotu 20.01.2018. u prostorijama Društvenog centra u Mrakovu.

Učesnici edukacije imali su priliku naučiti kako pripremiti i realizovati uspješnu prezentaciju, imati sigurnost i samopouzdanje prilikom javnog nastupa, biti osposobljeni za efikasan, uvjerljiv i profesionalan nastup te kako svladati tremu i nositi se s eventualnim neugodnim situacijama.

„U današnjem vremenu jako je teško predstaviti na pravi način sebe ili svoje znanje. Tokom edukacije mladi su imali priliku da nauče nešto novo o prezentacijskim vještinama i kako se ponašati u novonastalim situacijama. Prezentacijske vještine predstavljaju jedan od najvažnijih segmenata u životu, od obrazovanja pa do potrage za poslom i upravo zato je značajno da mladi nauče pravilno komunicirati i predstaviti sebe i svoje ideje. Danas, radimo na tome da budemo bolja verzija sebe“, objasnio je Edin Zahirović trener mreSVUBiH-a.

Učesnici su sa radionice ponijeli nova znanja i iskustva, te uvidjeli značaj ovakvog vida edukcije : „Bilo je ovo jedno lijepo iskustvo gdje nam je na jednostavan a zanimljiv način preneseno znanje i vještine prezentiranja, što će nam svakako koristiti u budućnosti.“, kazala je učesnica radionice Amila Gazibara, studentica komunikologije.

edukacija mrakovo2Omladinska organizacija “Iskoristi dan-Carpe Diem“  kroz projekat Edukativne radionice u MZ Mrakovo realizovati će niz radionica za mlade u narednom periodu, a u cilju unapređenja  kapaciteta  mladih u oblasti pisanja projekata, biznis planova te profesionalne orijentacije.

„Mladi ilijašani i ilijašanke prepoznali su značaj neformalne edukacije te preuzeli odgovornost u procesu jačanja svojih kapaciteta. Ovom prilikom, pozivam sve mlade sa područja općine Ilijaš da prate našu facebook stranicu te uzmu učešće na edukacijama koje će se održati u narednom periodu, te na taj način steknu nova znanja i vještine“, navodi Enisa Mešetović koordinatorica projekta.

Aktivnosti “Edukativne radionice u MZ Mrakovo“ realizuju se u okviru zajedničkog projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, kojeg finansiraju Vlada Švicarske  i Vlada Švedske, a provodi razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

 
Aktivnosti matičnog ureda Općine Ilijaš

matični uredProtekla kalendarska godina bila je dinamična u svim službama Općine Ilijaš, pa tako i u matičnim uredima u Ilijašu i Srednjem. Oba ureda vrše poslove upisa, ispravki, dopuna i promjena u matičnim knjigama rođenih, vjenčanih, državljana i umrlih.

Muvedeta Fazlić, šef odsjeka za opću upravu i šef matičnog ureda Općine Ilijaš kaže kako je došlo do smanjenja broja podnesenih zahtjeva u ovoj oblasti. Broj podnesenih zahtjeva je nešto manji u odnosu na prethodni period ali je godišnji prosjek uglavnom konstantan od 2015. godine.

U protekloj godini, ali i u nekoliko prethodnih bilježi se pozitivan prirodni priraštaj. Podaci govore kako je u matičnoj knjizi rođenih upisano 300 beba, a broj upisa u matičnu knjigu umrlih je 220.

„Napominjem kako je u matičnom uredu Srednje odnos umrlih i rođenih dosta drugačiji nego u uredu Ilijaš. U protekloj godini u matičnu knjigu rođenih u Srednjem upisane su 33 bebe, dok je broj upisa u matičnu knjigu umrlih 43. Taj negativan odnos bio je i ranijih godina. Generalno na cijeloj teritoriji općine Ilijaš imamo pozitivan trend, ali u matičnom uredu u Srednjem stanje je negativno“, kaže Fazlić.

Matična knjiga vjenčanih u 2017. godini zaključena je sa 163 sklopljenja braka. Nešto je to manji broj u odnosu na raniju godinu, koja je bila iznad prosjeka. U cjelini sve brojke su konstantne, ukoliko uporedimo podatke zadnjih 10 godina.

Matični registar – olakšica građanima i uposlenima

Od 2014. godine na osnovu Zakona o matičnim knjigama Federacije BiH uspostavljen je Centralni matični registar, koji predstavlja jedinstvenu elektronsku bazu podataka u kojoj se nalaze lični podaci građana iz svih matičnih knjiga koje se vode u Federaciji BiH. Iz ovog registra građani mogu dobiti izvode i uvjerenja iz matičnih knjiga u bilo kojoj matičnoj kancelariji u FBiH, bez obzira na prebivalište.

Općina Ilijaš jedna je od prvih koja je izvršila elektronske upise, odnosno prenijela podatke iz knjiga u elektronsku verziju, a svi upisi su verifikovani.

„Onog momenta kada je matični registar zaživio olakšao je posao zaposlenima, ali i građanima. Donio je puno prednosti i maksimalno je iskorišten. Veliki broj građana upoznat je sa mogućnostima i prednostima registra i koriste to“, ističe Fazlić.

Ono što je potrebno građanima i uposlenima, a još uvijek ne postoji, je povezan matični registar Federacije BiH i matični registar Republike Srpske.

„Iskreno se nadam da će što prije doći do uvezivanja ova dva registra. Veliki je broj stanovnika naše općine koji je upisan u matični registar Republike Srpske, a mi trenutno nismo u mogućnosti izdati im uvjerenja ili izvode. Jedinstveni registar na državnom nivou olakšao bi građanima, ali i zaposlenima“, kaže Fazlić.

Bitno je naglasiti da se ispravke i dopune mogu uraditi isključivo i samo u matičnom uredu u kojem se fizički nalazi matična knjiga.

Greške i procedure ispravki i dopuna

Kada je 2014. godine počeo sa radom Centralni matični registar izvršena je verifikacija, tačnije rečeno, usaglasili su se podaci u elektronskoj verziji i podaci iz matičnih knjiga. Istovremno dolazi do velikog broja ispravki i dopuna u matičnim knjigama. Građani dolaze do saznanja da njihovi osnovni upisi u matičnim knjiga nisu onakvi kakve imaju u izvodima koje su dobivali ranije. Posljedice su to grešaka koje su ranije pravili matičari, ali i građani.

„Naime, ranije se dešavalo da građanin dođe i zatraži izvod iz matične knjige, matičar ne otvori matičnu knjigu nego na osnovu izjave građana napiše izvod i izda ga. Na osnovu takvog izvoda izdavali su se lični dokumenti. Naravno tu su se pojavile greške. Kada je došlo do uspostave jedinstvenog matičnog registra u čije podatke policijske uprave imaju uvid dolazilo je do masovnih otkrivanja grešaka. To su obično podaci u vezi sa slovima č, ć, dž, đ gdje ljudi takve stvari nisu dobro izgovarali, a matičari pogrešno pisali ne provjeravajući podatke iz matičnih knjiga“, objašnjava Fazlić.

Matični uredi Općine Ilijaš u 2012. i 2013. godini imali su skoro dvije hiljade zahtjeva za ispravkama i dopunama. Greške se i dalje pojavljuju, ali u mnogo manjem broju. U zadnje dvije godine broj zahtjeva značajno je smanjen.

„Ne možemo reći da smo definitivno završili sa ispravkama grešaka i da u budućnosti neće biti tih problema. Bitno je informisati građane da se svi podaci mogu ispraviti, dopuniti i da to nije nikakav problem. Uposlenici matičnih ureda Općine Ilijaš nastoje u što kraćem periodu usaglasiti podatke i riješiti problem stranki“, naglašava Fazlić.

Matičari su dužni da pruže pomoć i zahtjeve popunjavaju zajedno sa građanima. Zahtjevi koje stranka mora ispuniti propisani su zakonima i često su složeni.

„Često smo u kontaktima sa Ministarstvom unutrašnjih poslova FBiH, koje je kreator Zakona o matičnim knjigama, ukazivali na složenost i kompliciranost zahtjeva. Međutim, tako je propisano zakonom i mi se toga moramo pridržavati. Nastojimo pomoći stranci, objasniti i zajednički popuniti zahtjev. Dešavaju se nesuglasice, jer strankama često nije jasno zašto se traži određeni podatak. Recimo, to je posebno naglašeno kada su u pitanju smrtni slučajevi i ostavinski postupci. Notari su nedavno zatražili od matičara da se zahtjevi dodatno dopunjavaju. Međutim mi ne možemo tražiti dodatne informacije od stranki ako one nisu voljne da ih daju, a onda notari imaju problem kod rješavanja ostavinskog postupka jer nemaju dovoljno podataka. Tako da smo ograničeni sa onim što nam zakon nalaže, ali nastojimo izaći u susret građanima i olakšati im. To naravno rade i druge službe, a ne samo matični ured“, kaže na kraju razgovora Fazlić.

Besplatna pravna pomoć

Trenutno Općina Ilijaš nema službu ili stalno zaposlenog koji radi na pružanju besplatne pravne pomoći građanima. Prošle godine Općina je u saradnji sa Fondacijom lokalne demokratije, a na osnovu Sporazuma o saradnji za razvoj besplatne pravne pomoći Kantona Sarajevo, uspostavila pružanje besplatne pravne pomoći dva puta mjesečno.

Nakon određenog perioda napravit će se analiza kakve to zahtjeve građani imaju, s kojim problemima se obraćaju za besplatnu pravnu pomoć i u kojem broju, te će se znati da li je potrebno da se u sklopu neke od službi angažuje ili trajno zaposli osoba koja će pružati tu uslugu.

 
Planirana izgradnja edukaciono-rekreaciong kampa i sportsko-rekreativne zone na Bijambarama

Radni sastanak- Bijambare 021Na lokalitetu zaštičenog prirodnog područja Bijambare planirana je izgradnja edukaciono-rekreaciong EKO KAMP-a i sportsko-rekreativne zone.

Tim povodom u kabinetu općinskog načelnika održan je radni sastanak na kojem su prisustvovali načelnik Akif Fazlić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić, direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osman Delić, pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović i stručni savjetnik za imovinsko-pravne poslove Velid Fazlić.

Općinski načelnik i direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja potpisali su Sporazum kojim se definiše pokretnje postupka eksproprijacije, te način i iznos doznake novčanih sredstava za provođenje eksproprijacije zemljišta na području zaštićenog pejzaža Bijambare.

"Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo izradio je projektnu dokumentaciju na nivou urbanističkog projekta i to je osnov za daljnu realizaciju koja podrazumijeva izdavanje dokumentacije o građenju. U ovom momentu u fazi je priprema i donošenje urbanističke saglasnosti za izgradnju planiranih objekata", kazala je Meliha Avdibegović.

Ministar Lukić naglasio je kako Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša ima poseban odnos prema zaštićenim prirodnim područjima, a lokalitet Bijambara se ubraja u jedno takvo područje.

"U proteklom periodu Bijambare su djelimično uređene, što je direktna posljedica značajnog broja posjetitelja. To je dovoljan razlog da nastavimo ulaganje i tako korisnicima koji dolaze osiguramo bolje uslove", rekao je Lukić.

Edukaciono-rekreativni EKO KAMP sazdržavat će prostor za kampovanje, novi smještajni i ugostiteljski objekat u kojem će se provoditi edukacije i izvoditi škole u prirodi za djecu u toku školske godine. Pored pomenutih sadržaja planirana je izgradnja trim staze, amfiteatra i grada minijatura.

"Vlada se opredijelila za izradu pomenutog grada minijatura na inicijativu ministra finansija KS Jasmina Halebića. Želimo posjetiteljima pokazati kulturno-historijske i prirodne znamenitosti. Konkursnu proceduru za projekat proveo je Zavod za planiranje razvoja KS u decembru prošle godine, te je trenutno u fazi ocjenjivanja dostavljenih rješenja, kako bismo u narednom periodu mogli krenuti sa realizacijom postavljanja grada minijatura", rekao je Lukić.

U Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša planiraju da će sva potreba projektna dokumentacija biti gotova do kraja marta i da će se najkasnije do početka ljetne sezone početi sa radovima.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Na osnovu člana 7. Odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostorija u vlasništvu Općine Ilijaš (Službene novine Kantona Sarajevo br.10/18) Općinski načelnik objavljuje:
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas375
mod_vvisit_counterJuče1296
mod_vvisit_counterOva sedmica11375
mod_vvisit_counterOvaj mjesec32161