Vijesti
MZ MRAKOVO: Održana edukaciji o timskom radu i liderstvu za mlade

IMG 3963U okviru projekta “Edukativne radionice u MZ Mrakovo”, Omladinska organizacija “Iskoristi dan – Carpe Diem” organizovala je besplatnu jednodnevnu edukaciju o temi: “Timski rad i liderstvo“, koja se održala 09. juna 2018. (subota) u prostorijama MZ Mrakovo – Ilijaš.

Polaznici edukacije imali su priliku naučiti kako prepoznati vlastitu ulogu u timu, kao i uloge drugih u timskom radu te važnost raspodjele uloga unutar tima. Kroz kreativne aktivnosti učesnici edukacije učili su o vrstama liderstva te kako se adaptirati u novom okruženju te novim izazovima rada u timu.

Projekat “Edukativne radionice u mjesnoj zajednici Mrakovo” realizuje se u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” kojeg finansiraju Vlada Švicarske i Vlada Švedske, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

 
Obilježen Dan nestalih općine Ilijaš

naslovnadann„Ne šuti, ne zatvaraj oči, govori“ slogan je pod kojim je obilježen ovogodišnji Dan nestalih općine Ilijaš. Program je upriličen na Centralnom spomen obilježju, sa početkom u 10:00 sati, gdje su članovi porodica nestalih, sugrađani i predstavnici boračkih udruženja i lokalnih vlasti poslali snažnu poruke „da se neće umoriti u traganju za istinom i svojim najmilijim“. Neumorno se traga za još 46 osoba sa područja općine Ilijaš, koje su zarobljene, svirepo ubijene i skrivene u grobnice, o kojima se još uvijek šuti. Zekija Avdibegović, predsjednica Udruženja porodica nestalih majka je koja još uvijek traga za svojim sinom.

„Nama je svaki dan težak, ali ovaj nam je posebno težak jer je na ovaj dan najviše naših očeva, braće, majki odvedeno i ubijeno. Oni nisu nestali. Nakon što su ubijeni, sakriveni su. Skrećemo javnosti pažnju na njih pod sloganom „Ne šuti, ne zatrvaraj oči, govori“. Ja tražim kosti svoga djeteta već 26. godina. Imam majku Ševalu koja je tražila svoja tri sina i muža. Preselila je na ahiret i nikad ih nije našla. Kada bi vlast htjela, oni bi se pronašli, jer znamo da mora postojati pisani trag. Putem reginalne koordinacije potpisali smo sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem Zakon o nestalim osobama, te sa Hrtvatkom i Srbijom, a srpski i hrvaski član predsjedništva BiH to nisu htjeli potpisati. Međutim taj zakon nikad nije implementiran. Oni žele da se ne sazna istina. Nakon mene, tragat će moja djeca“, kazala je Zekija.zakadann

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da je ovo pretužan dan za ilijašane jer nose tugu i bol a ilijaška mladost roni suze za svojim najmilijim.

„Danas smo se okupili da pošaljemo poruku svima onima koji nam mogu pomoći da pronađemo naše najmilije. Zaista je to jedan civilizacijski zadatak. Ovo je period u godini kada je 92. u Ilijašu život ubijan. Oni koji nam mogu pomoći, a to ne rade, i dan danas ubijaju taj život. Ubijaju život porodica koje traže svoje. Oni zaslužuju da dostojanstveno sahrane svoje najmilije, da znaju gdje će im doći proučiti Fatihu. Mi ćemo istarajati u ovoj borbi“, kazao je načelnik Fazlić.nacelnikdn

Mahir Dević predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš poručio je da oni koji su ovo planirali i uradili u ime onih politika koje su to uradile, i dan danas sjede u tim istim institucijama.

„Moramo ispravno razumjeti procese u zemlji. Ne smijemo optuživati jedni druge. I odavdje poručujemo svim odgovornim za ova zlodjela, da ćemo tražiti svoje najmilije sve dok ih ne pronađemo. Oni koji su planski ovo radili, naravno da je njima cilj da se ne pronađu. Ne očekujem da će nam pomoći. Ali vjerujem da će Allah dragi otkriti pravu istinu. Danas je dan zarobljenih sa područja Ilijaša od 92.-95- godine. Na obilježavanju gdišnjice masakra koji se desio u Lješevu, govorio sam o terminima koje smo mi, kao predstavnici boračkih udruženja i u svakodnevnom vokabularu uveli u govor na način da smo počeli da relativiziramo činjenice koje su se dešavale od 92.-95. godine. Termin „porodice nestalih“ ne možemo koristiti. Jer nije nestao neko ko je planski odveden u logor, mučen, ubijen, čije su ruke vezane žicom, i koga smo našli u grobnici Žerovanj. Mi moramo voditi računa da pravim jezikom nazivamo stvari onako kako su se one desile. Često čujemo za naše majke da su „izgubile jednog, dva ili pet sinova“. Nisu ljudi predmeti da ih mi izgubimo. Oni su svirepo ubijeni i zatrpani u grobnice na području općine Ilijaš. Mi i danas tragamo za njima. Nažalost, taj proces institucije nisu dovele do kraja. Mi ćemo ustrajati u ovome, jer kazat ću ironično da mi njih tražimo samo 26 godina. A ako bude trebalo, tražit ćemo ih još 126 godina”, kazao je Dević.

Povodom Dana nestalih općine Ilijaš, učenici osnovnih škola pročitali su literarne radove kroz koje su iskazali svoju bol i razumijevanje događaja od 92.-95. godine na ovim prostorima. Mnogobrojne delegacije položile su cvijeće na Centralnom spomen obilježju. Nakon programa na Centralnom spomen obilježju, upriličena je protestna šetnja gradom. Također, poslije podne namaza proučen je Tevhid u džamiji Stari Ilijaš.

 
Obilježavanje Dana nestalih općine Ilijaš

dannestalihplakatUdruženje porodica nestalih u subotu 9. juna 2018. godine obilježava Dan nestalih općine Ilijaš.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA:

- 10:00 sati - Okupljanje na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima ispred Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović";

- Obraćanje Općinskog načelnika i gostiju;

- Čitanje literarnih radova učenika;

- Protestna šetnja učesnika gradom;

- Tevhid poslije podne namaza u Džamiji Stari Ilijaš.

Pozivaju se građani da svojim prisustvom doprinesu dostojanstvenom obilježavanju ovog važnog događaja.

 
Sastanak načelnika i predstavnika Zavoda za zaštitu kulturno - historijskog i prirodnog naslijeđa KS

sastanak nermina dacicU kabinetu općinskog načelnika održan je radni sastanak sa direktorom Zavoda za zaštitu kulturno - historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo Nerminom Dacićem.

Sastanku su pored načelnika prisustvovali pomoćnica u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić i šefica odsjeka za geodetske poslove i katastar Općine Ilijaš Nizama Mališević, te saradnici direktora Zavoda Mirha Šabanović i Pavle Mašić.

Tema sastanka bila je izrada Projekta sanacije, konzervacije i revitalizacije historijskog područja Starog grada Dubrovnika.

Kantonalni zavod za zaštitu kulturno - historijskog i prirodnog naslijeđa je po Javnom pozivu Federalnog ministarstva kulture i sporta dobio grant za izradu pomenutog projekta. Cilj sastanka je bio da se Općina Ilijaš upozna sa dosadašnjim aktivnostima na izradi projekta, te je dogovoren okvir za buduću saradnju na izradi i implementaciji projekta.

Predstavnici Zavoda istakli su da se radi o vrijednom historijskom lokalitetu, koji je od ranog srednjeg vijeka, kasnog srednjeg vijeka, preko perioda osmanske uprave, sve do početka 20. vijeka predstavljao važno središte na ovom području.

Prema nepotvrđenim podacima u neposrednoj blizini Starog grada Dubrovnika nalaze se ostaci iz neolitskog perioda. Također, uzimajući u obzir činjenicu da kanjon rijeke Misoče spada u kategoriju prirodnog naslijeđa sve dovoljno govori da se radi o značajnom turističkom i ekonomksom potencijalu koji treba iskoristiti, a ovaj projekat je upravo baziran tako da bude samoodrživ.

 
Završetak radova na osiguranju pružnog prelaza u Ilijašu do kraja jula

zbghU toku su radovi na signalizaciji i semaforizaciji pružnog prelaza Alića han u Ilijašu koji će omogućiti sigurniji drumski i željeznički saobraćaj. 

Radovi su rezultat prošlogodišnjeg potpisivanja Sporazuma o regulisanju međusobnih odnosa na poslovima osiguranja putnog prelaza Alića han između Općine Ilijaš, Direkcije za ceste KS i Željeznica FBiH, u vrijednosti 360.000,00 KM.

Učešće Općine Ilijaš u projektu je 90.000,00 KM, a Direkcije za ceste KS 180.000,00 KM. Razliku dogovorene vrijednosti finansirat će Željeznice FBiH. 

Izvođač radova je firma STEP, a rok za završetak 110 dana, odnosno kraj mjeseca jula.

Ranije su završeni građevinski radovi, tačnije rekonstrukcija, proširenje i uređenje ceste šireg obuhvata pružnog prelaza Alića han, a vrijednost projekta je cca 320.000,00 KM. Implementator i investitor projekta bila zeljeznice2je Direkcija za ceste Kantona Sarajevo.

"Postojeće osiguranje znak STOP i Andrijin krst nisu adekvatni s obzirom na to da se radi o regionalnoj cesti i magistralnoj pruzi na kojima je pojačan intenzitet saobraćaja. Nova oprema koje će biti ugrađena je najmodernija, sofiticirana, u skladu sa svim željezničkim standardima. Ispravnost funkcinisanja će se vršiti na Željezničkoj stanici Podlugovi. Prvi put se radi uređaj koji će biti povezan sa cestovnim semaforima. Osiguranje ovom zaštitom povećat će sigurnost željezničkog i drumskog saobraćaja, vozovi se neće zaustavljati ispred prelaza, skratit će se i vrijeme zadržavanja vozila", rekao je direktor Sektora elektro-tehničke djelatnosti Željeznica FBiH Mustafa Kubat.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas145
mod_vvisit_counterJuče1352
mod_vvisit_counterOva sedmica145
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28423