Vijesti
Akademija povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici

akdemija pocetnaU okviru manifestacije “Dani sjećanja – Srebrenica 11. juli 1995. godine” sinoće je u kino sali Kulturno – sportskog centra u Ilijašu održana Akademija povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida nad građanima BiH koji su u tom periodu živjeli u “zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica”.

Gost predavač bio akademik prof.dr. Suad Kurtćehajić koji je u obraćanju prisutnima dao akcenat na presudu Internacionalnog suda pravde u Hagu kojom je 26. februara 2007. godine presuđeno da su vojska i policija Rebublike Srpske osmislile i izvršile genocid u Srebrenici.

"Internacionalni sud pravde u Hagu nije sud koji je formiran ad hoc i koji je sudio ratnim zločincima, nego je to stalni sud koji je stvoren 1945. godine, a počeo sa radom 1946. godine. To je sud koji je prije 11 godina donio presudu da su vojska i policija tzv. Rebublike Srpske osmislile i izvršile genocid u Srebrenici. Moram reći da mi je nejasno kako je moguće da i danas postoji tvorevina tzv. Republika Srpska. To naprosto vrijeđa pravo i sve druge univerzalne kodove morala.

suad kurtcehajic2BiH je izgubila dio presude kojim Srbija i Crna Gora nisu presuđene za genocid, ali jesu za njegovo nesprećavanje, ali za BiH je možda i značajni dio presude koji kaže da su institucije tzv. Republike Srpske osmislile i izvršile genocid u Srebrenici. Kada je konstruiran mirovni sporazum u Daytonu presuda o kojoj govorim nije postojala. Pa je tako u Daytonu počinjena velika greška internacionalne zajednice, naime utemeljena je konstrukcija BiH gdje postoji entitet RS. Nakon presude se trebalo dovesti u pitanje njegovo postojanje i opstanak.

Simon Wiesenthal je dao proširenu definiciju genocida i on kaže da genocid nije samo učinjen genocid, nego navikavanje žrtve da posljedice genocida prihvate kao normalne. Navikavanje Bošnjaka da prihvate tzv. Republiku Srpsku nakon presuđenog genocida kao nešto normalno je također genocid.

Institucije i političke opcije u BiH moraju tražiti da se ono što je stvoreno na genocidu mora deinstalizirati. Presuda suda je jača od internacionalnog ugovora, te se mora naći mehanizam da se tzv. RS ukine", rekao je Kurtćehajić.

U toku govora akademik je govorio i o visokom predstavniku u BiH, njegovoj nemoći da sankcionira antidejtonsku retoriku, te državotvornoj svijesti bošnjačkog naroda.

akademija 2"Visoki predstavnik bi morao da napokon pokaže crveni karton Miloradu Dodiku, ali on nema petlje i snaga za taj potez. Inzko će biti odgovoran za sve buduće negativne posljedice u BiH, jer je zadužen da spriječi antidejtonsku aktivnost, a to ne čini. Kada bismo Dodikovu antidejtonsku aktivnost usporedili sa fudbalom izgledalo bi kao da igrač udari sudiju u glavu, a ovaj se ne usuđuje da mu pokaže crveni karton.

Bošnjački narod jedini je platio cijenu genocidu na području bivše Jugoslavije. I u tom pogledu mora biti odgovoran da posjeduje i razvija državotvornu svijest. Nažalost bošnjački narod ima najmanje razvijenu državotvornu svijest. Potrebno je kontinuirano raditi na tome da se takvo stanje popravi. Da se ubuduće ne bi desilo da cijenu plaćamo glavama bolje je da te glave koristimo za učenje, a sa utvrđenim znanjem puno lakše ćemo braniti sebe i svoju državu", kazao je Kurtćehajić.

Na Akademiji je dodijeljena plaketa općinskom načelniku i predsjedniku Organizacionog odbora manifestacije Akifu Fazliću koji je dugogodišnji prijatelj svih onih koje je tragična sudbina dovela na tlo općine Ilijaš.

nacelnik fikreta hodzic3Fazlić je u obraćanju naglasio kako će Općina Ilijaš učiniti sve da generacije koje dolaze nauče istinu koja se desila u periodu odbrane BiH.

"Istina je najvažnija, ona je najbolji putokaz, ona pripada dobrim, poštenim i pravednim ljudima i zbog toga smo dužni prenosti je. Nažalost 11. juli 1995. godine upisan je u historiju velikih sramota čovječanstva. Danas želimo kazati da je Srebrenica i dalje živa, te da ničija savjest neće biti mirna dok srebrenička majka pati, dok Bošnjak u Republici Srpskoj nema pravo na svoj jezik i dok bošnjačka djeca uče da su dželati bili heroji. Imamo obavezu da na civilizacijski način promijenimo i pokrenemo savjest i svijest svih ljudi. Sreberenica mora biti zvijezda koja budi savjest i nadu i koja je opomena čovječanstvu da se nikada i nikome ne ponovi", rekao je Fazlić.

Plaketa za izuzetan doprinos je dodijeljene i Fikreti Hodžić kao dugogodišnjoj članici manifestacije „Dani sjećanja - Srebrenica 11. juli 1995. godine“.

akademija performansAlma Omerović, predsjednica podobora za organizaciju Akademije podovom 23. godišnjice genocida u Srebrenici je kazala da od način na koji ćemo sjećanje prenijeti budućim generacijama zavisit će i trajanje i kvalitet tog sjećanja.

"Ono na čemu mi radimo jeste da kulturu sjećanja gajimo na poseban način, odnosno da činjenično prikazujemo šta se to desilo i zašto treba da pamtimo zločine. Kada bismo 364 dana u godini govorili šta se desilo u Srebrenici bilo bi opet malo. Srebrenica je općeprihvaćeni simbol agresije  na BiH, ali i simbol ljudskog stradanja kao i anticivilizacijske politke Europe na kraju 20. stoljeća. Možda i najteže pitanje s kojim se suočava jedna zajednica nakon pokušaja njenog potpunog uništenja jeste i pitanje kako pamtiti Srebrenicu i zločin ovakvih razmjera", kazala je Omerović.

Gost akademije bio je i Amir Šećić, autor knjige “Teško da sam bio dijete”. Šećić je knjigu posvetio tragično nastradalom ocu Ibrahimu koji je ubijen u srebreničkom genocidu i kojeg nikada nije upoznao. Ona svjedoči o njegovoj pobjedi nad nesretnim okolnostima, preprekama i životnim iskušenjima koja je prošao nakon što ga je kao bebu majka ostavila, a uprkos svemu ostao je častan i pošten, i takav s ponosom nosi prezime svog oca.

Mahir Dević, predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš kazao je kako je razvijanje kulture sjećanja cilj Akademije.

"Večerašnja Akademija je uvedna kao praksa u protekih nekoliko godina jer cijenimo da je, posebno u prisustvu mladih, izuzetno značajno njegovati kulturu sjećanja kako nam se ponovo ne bi desio genocid", kazao je Dević.

1793758067327943Prigodnim kulturnim programom Akademiju su obogatili glumac Mirza Mušija, pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić i solistca Adelisa Merdžić. Performansom i učenjem ilahija se predstavio i hor džemata Podlugovi.

Za ovogodišnju dženazu u Potočarima identifikovano je 35 žrtava i za čiji je ukop data saglasnost članova porodica. Među identificiranim žrtvama najmlađi je Vesid Ibrić, koji je u vrijeme genocida imao 16 godina, dok je najstarija žrtva Šahin Halilović, rođen 1924. godine. Ramzija Dudić koja je bila u šestom mjesecu trudnoće i njen suprug Nijazija Dudić 11. jula će pronaći smiraj u Potočarima.

U Centru za identifikaciju se nalazi još 175 identifikovanih nekompletnih tijela, a traga se za više od 1.000 ubijenih.

 
Tužna kolona s posmrtnim ostacima 35 žrtava srebreničkog genocida ispraćena iz Ilijaša

ispracaj posmrtnih ostatakaKamion s posmrtnim ostacima 35 žrtava srebreničkog genocida ispraćen je iz Ilijaša, u 10:30 sati sa platoa KSC Ilijaš odakle je tužna povorka nastavila put prema Sarajevu, te će se ista uputiti prema Memorijalnom centru u Potočarima.

Tužnu povorku ilijašani su ispratili uz učenje Kur'ana sa munare džamije u Ilijašu i učenje dove i Fatihe. Djeca su na kamion stavila ruže te pustili balone sa imenima žrtava, u bijeloj boji koja simbolizira nevinost, baš kao što su i žrtve nevine ubijene.

ispracaj posmrtnih ostataka ilijasZa ovogodišnju dženazu u Potočarima identifikovano je 35 žrtava koje su identifikovane u proteklom periodu i za čiji je ukop data saglasnost članova porodica.
Među identificiranim žrtvama najmlađi je Vesid Ibrić, koji je u vrijeme genocida imao 16 godina, dok je najstarija žrtva Šahin Halilović, rođen 1924. godine.

Ramzija Dudić koja je bila u šestom mjesecu trudnoće i njen suprug Nijazija Dudić 11. jula će pronaći smiraj u Potočarima.

U Centru za identifikaciju se nalazi još 175 identifikovanih nekompletnih tijela, a traga se za više od 1.000 ubijenih.

Izvor: radioilijas.ba

 
“Dani sjećanja – Srebrenica 11. juli 1995. godina” - Upriličen vjerski i kulturni program

ljubnici dzamija srebrenicaTrinaestu godinu zaredom džemat Podlugovi, MZ Ljubnići pod pokroviteljstvom Općine Ilijaš organizuje manifestaciju “Dani sjećanja – Srebrenica 11. juli 1995. godina” u cilju obilježavanja 23. godišnjice genocida (11. jula 1995.) nad građanima BiH koji su u tom periodu živjeli u “zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica”. Manifestacija će ove godine biti održana u periodu od 8. do 11. Jula 2018. godine.

Jedna od aktivnosti ove manifestacije jeste vjerski i kulturni program (Yasin i Tevhid), koji je upriličen danas u džamiji Ljubnići a isti su izveli ilijaški imami i hor džemata Podlugovi. Nakon podne namaza i proučenog Tevhida, prisutnima su se obratili Almedin ef. Ibišević imam džamije u Ljubnićima, Asmir ef. Salihović imam džemata Podlugovi i Šerif ef. Ćatić imam džemata Novi Ilijaš.

Asmir ef. Salihović prisutnima je najavio i ostale aktivnosti koje će biti uprilićene 09. jula 2018. godine.

Šerić ef. Ćatić, trinaest godina aktivni je učesnik vjerskog programa koji se održava u okviru manifestacije „“Dani sjećanja – SREBRENICA 11. juli 1995. god”.

„Posebno se suosjećam sa majkama Srebrenice i njihovom djecom. Davne 1998. godine kada sam upisivao djecu u mekteb i uvjek sam za zebnjom pitao djecu za ime oca, a onda su mi djeca odgovarala „ja nemam babu“. Zaista želim kazati da skupove vezano za našu braću iz Podrinja propratimo onako kako dolikuje, jer genocid je opomena svima nama. Šehidima nije ništa potrebno ovosvjetsko, pa čak ni naše dove. Ali jeste potrebno nama. Zato bi trebalo da doza zahvlanosti prema ljubnici dzamija srebrenica2šehidima uvijek bude prisutna. Čini mi se da bismo još mnogo trebali na tome poraditi. Šehidi su čuvari i svjetionici ove naše lijepe Zemlje. A na nama je da je očuvamo i štitimo od dušmana. Naša vjera ide ispred nas. Ona nam ne da da činimo bilo kakva zlodjela. Činjenica da svaki posao moramo početi sa bismillom i u ime Allaha, zato ne smijemo imati nikakav loš izbor. Mnogobrojni pripadnici drugih religijaučinili su zaista velika zlodjela prema muslimanima“, rekao je ef. Ćatić.

Članovi hora džemata Podlugovi izveli su prigodne ilahije i performans kojim su uz recital i svojim tijelima, napravili Cvijet Srebrenice, koji nosi poruke mira ali i poruke da se nikada, nigdje i nikome ne desi Srebrenica.

Izvor: radioilijas.ba

 
Obilježen Dan odbrane Salkanovog Hana i Popovića

memorijalni turnir tufo alic1Program obilježavanja 21. godišnjice “Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića“ započeo je 6. jula 2018. godine, obilaskom šehidskog mezarja u Brezi gdje je Organizacioni odbor položio cvijeće, nakon čega je, poslije akšam namaza u mektebu u Popovićima proučen Tevhid šehidima.

Drugog dana Manifestacije, u 10:00 sati počeo je memorijalni turnir ”Tufo Alić”. Salkanov Han i Popovići ostali su jedina slobodna teritorija općine Ilijaš u vrijeme rata, a da u MZ Mrakovo ne zaboravljaju svoje heroje govori i izgrađeno spomen obilježje sa njihovim imenima. U okviru obilježavanja Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića, organizuje se tradicionalni Memorijalni turnir “Tufo Alić” posvećen šehidu, heroju, velikom sportisti i čovjeku Tufi Aliću.

Općinski načelnik Akif Fazlić čestitao je na dobroj organizaciji Savjetu MZ Mrakovo i Organizacinom odboru manifestacije koji svojim trudom i zalaganjem čuvaju ovaj bitan datum od zaborava.

„Danas obilježavamo godišnjicu stradanja našeg šehida Tufe Alića. Naš dug je da obilježavamo ovu godišnjicu, ali ne samo prema njemu nego prema svim borcima naše države koji su dali svoje živote. Zaista trebamo prenositi mladima šta su šehidi uradili za sve nas. Ovo je bilo vrlo važno područje i važna linija na kojoj su se branile slobodne teritorije Bosne i Hercegovine. Iz tog razloga danas se nalazimo ovdje i memorijalni turnir tufo alic2gajimo sjećanje na naše šehide“, kazao je načelnik Fazlić.

Predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije Mehmed Kozić rekao je da sa ovom Manifestacijom žele sačuvati od zaborava naše šehide i sve ono što se dešavalo u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu.

„Zadovoljni smo odzivom građana i prijavljenih ekipa koji će učestvovati na turniru. Izuzetno mi je drago da je ovaj turnir i obilježavanje ušlo u tradiciju, a mi ćemo nastojati da to i nastavimo obilježavati. Iz godine u godinu ova manifestacija poprima sve veći značaj“, naglasio je Kozić.

Predsjedavajući općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević govorio je o važnosti čuvanja uspomena na one koji su svoje živote dali u periodu agresije.
„Ovo je već postala tradicionalna manifestacija koja podrazumijeva obilježavanje odbrane Popovića i Salkanovog Hana. Naravno tu se treba spomenuti i stradanje komadanta Tufe Alića i organizatori svake godine upriliče program koji traje duži vremenski period. Zaista bih pohvalio što na ovakav način pokušavamo da oživimo uspomenu na herojski otpor koji je narod Salkanovog Hana i Popovića pokazao u memorijalni turnir tufo alic3proteklom ratu“, rekao je Dević.

U okviru programa obilježavanja Dana odbrane Popovića i Salkanovog Hana prisutim se obratio i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo koji je podsjetio prisutne na važnost spominjanja onog što se dogodilo, te na žrtve koje su dale svoje živote za našu jedinu domovinu.

„Prije svega moram napomenuti da je ovo mjesto na kojem se nalazimo bilo jedno od mjesta u općini Ilijaš koji su naši branioci 126. brdske brigade Ilijaš odbranili. Među njima danas spominjemo i našeg Tufu Alića. Cilj ove manifestacije jeste da se mladim ljudima kaže šta se dešavalo za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Danas smo tu da se podjsećamo, da se ne umorimo, da u našim razgovorima, kontaktima napominjemo da se ne smije zaboraviti“, izjavio je ministar Fišo.

O odbrani Popovića i Salkanovog Hana govorio je i komadant 304. Brezanske brigade Mirsad Begić, koji se prisjetio tadašnjih ratnih dešavanja i značaja odbrane ovoga područja.

„Emotivno sam jako vezan za sve događaje koji su se desili za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Svaki dan bi se mogla napisati jedna knjiga memorijalni turnir tufo alic4o svim ratnim dešavanjima sa ovih prostora. Ovdje je bilo porušeno sve do zadnje kuće, sve je srušeno teškom artiljerijom kao posljedica borbenih dejstva. Bili smo slabo naoružani i oprema nam je bila simbolična, tako da smo teško izvršavali zadatke. Borili smo se protiv moćnijeg neprijatelja, a opstali smo zahvaljujući našim borcima. Iskoristio bih priliku da pošaljem poruku i ovim mladim ljudima koji se nalaze ovdje da znaju da smo se odbranili, zahvaljujući prije svega našim borcima i da čuvaju sjećanje na naše borce i naše događaje ovdje“, dodao je Begić.

Predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije Mehmed Kozić uručio je zahvalnice, te je nakon polaganja cvijeća na Spomen obilježju nastavljeno odigravanje utakmica memorijalnog turnira „Tufo Alić“.

Izvor: radioilijas.ba

 
Krenuo “Marš mira 2018” od Nezuka do Potočara

mars mira 2018 NezukOko 6.000 učesnika „Marša mira“ krenulo je u nedjelju iz Nezuka u veliki pješački pohod ka Potočarima dug 100 kilometara. Ovaj memorijalni pohod obilježava se već 14. godinu zaredom, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici i u znak sjećanja na sve one koji su prije 23 godine prošli ovu maršutu spašavajući gole živote.

Marš mira trajaće tri dana, uz nešto izmjenjenu maršutu u odnosu na prethodne godine, a dolazak kolone u Memorijalni centar Potočari, očekuje se u utorak 10.jula, u večernjim satima.

Za razliku od ranijih godina, ovaj put će se učesnici marša prvi put kretati izvornom rutom Kolone spasa, s obzirom na to da su u proteklom periodu pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji deminirali trasu.

“Ove godine imamo oko šest hiljada učesnika, a vremenski uvjeti nam ne idu na ruku, zbog čega svi ljudi moraju biti pod oprezom. Određene izmjene smo napravili na trasi tako da smo vratili jedan dio originalnog puta iz 1995. godine. Trasa je duga oko 13 kilometara i mnogo je zahtjevna. Na tom putu se nalazi i priča o padu Bukve, odnosno zasjedi kolone koja se kretala iz Srebrenice gdje smo za jedan dan izgubili blizu hiljadu osoba”, rekao je Munib Habibović, potpredsjednik Pododbora za Marš mira 2018.

I ove godine bit će upriličeni historijski časovi na značajnim lokacijama na “Putu spasa” u okviru kojih će preživjeli Srebreničani učesnicima Marša mira pričati o strahotama kroz koje su prošli za vrijeme probijanja na slobodnu teritoriju.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1607
mod_vvisit_counterJuče1953
mod_vvisit_counterOva sedmica10233
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28788