Vijesti
Eko - tiristicki film "U SUSRET ČISTOJ RIJECI BOSNI"

 
Saradnja između Općine Ilijaš i World Vision-a se nastavlja

sastana radne grupe world vision 1U Općini Ilijaš je održan sastanak radne grupe i predstavnika međunarodne organizacije World Vision u okviru projekta Jačanje referalnih mehanizama zaštite djece od nasilja na lokalnom nivou. 

Radnu grupu sačinjavaju predstavnici Općine Ilijaš, osnovnih škola sa područja općine Ilijaš, Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović", Perzijsko – bosanskog koledže sa internatom, predstavnici Centra za socijalni rad, Vrtića Ilijaš, predstavnici omladinske organizacije "Iskoristi dan - Carpe diem", udruženja "Budi mi drug" te policijske uprave Ilijaš.

Grupa je radila na izradi plana aktivnosti s ciljem uspostavljanja multidisciplinarnog modela postupanja u prevenciji i zaštiti djece od svih oblika nasilja.

"Prethodni sastanak je počeo sa izradom plana aktivnosti, danas je ta aktivnost nastavljena i još uvijek je nismo finalizirali. Plan aktivnosti je otvoreni dokument koji će se kontinuirano na svakom sastanku dopunjavati i mijenjati u skladu sa potrebama zajednice", kazala je Adisa Redžić menadžerica projekta Jačanje sistema referalnih mehanizama zaštite djece od nasilja na lokalnom nivou.

sastana radne grupe world visionNa današnjem sastanku su definisane dvije aktivnosti kao dio plana. Prva je odabir četiri predstavnika radne grupe, iz različitih sektora sa područja općine Ilijaš, koji će proći edukaciju kako bi mogli učestvovati u izradi strateškog lokalnog akcionog plana kojim će se urediti zaštita djece. Nakon pomenute edukacije, koja je planirana u mjesecu decembru, kreće se intenzivno u izradu lokalnog akcionog plana. To će biti strateški općinski dokument koji će, nakon što ga radna grupa finalizira, ići na usvajanje Općinskom vijeću Ilijaš. Druga aktivnost je kreiranje jedinstvene baze podataka o djeci koja su u riziku za svaku instituciju posebno.

Za naredni sastanak planirano je da svi članovi radne grupe kandiduju prijedlog aktivnosti koje će biti usmjerene na određenu kategoriju djece koja su u riziku. Nakon toga će se kompletirati zajednički plan aktivnosti i krenuti u njegovu realizaciju.

 
U Općini Ilijaš provedena recertifikcija ISO 9001:2015

halil gutusic akif fazlicU Općini Ilijaš je proveden recertifikacijski audit ISO 9001:2015. Auditor certifikacijske kuće "Bureau Veritas" prof. Halil Gutošić je obišao sve službe kako bi utvrdio da li je sistem usklađen sa zahtjevima najnovijeg međunarodnog standarda, a potom održao završni sastanak sa načelnikom i pomoćnicima svih općinskih službi.

"Ovo je četvrti ciklus certificiranja, što znači da Općina Ilijaš već 12 godina u kontinuitetu brani ovaj certifikat. Prošle godine je Općina Ilijaš prešla na novi standard i danas ga samo potvrđujemo. U svim službama sam primjetio značajna poboljšanja. Normalno da svuda ima mogućnosti za napredovanje, ali stanje je znatno poboljšano", rekao je Gutošić.

Kako bi što spremnije dočekali najavljenu eksternu provjeru, u svim općinskim službama je proveden interni audit koji je pokazao u kakvom su stanju standardizirani procesi i koja vrsta korekcija je neophodna kako bi se poboljšali usvojeni standardi.

"Bitno je istaći da se audit provodi metodom slučajnog uzorka i nemoguće je pregledati sve ono što ljudi urade za godinu dana. Metoda zavrsni sastanak iso standarslučajnog uzorka ne garantuje sto postotnu pouzdanost nalaza, ali iz onog što sam vidio mogu konstatovati kako nema neusklađenosti. Zapisao sam četiri opservacije, odnosno mogućnosti poboljšanja, a ranije su sami interni auditori prepoznali 14 mogućih poboljšanja što je naročito pohvalno. Važo je istaći veliku opredjeljenost općinskog načelnika i njegovih saradnika ka poboljšanju. Želim čestitati načelniku, saradnicima i svim uposlenicima te ih ohrabriti da nastave u ovom pravcu", dodao je Gutošić.

Na završnom sastanku načelnik i pomoćnici su se usaglasili o nalazima koje je auditor ustanovio, te je i zvanično potvrđena recertifikacija ISO 9001:2015.

Politika kvalitete Općine teži ka unaprjeđenju rada organa uprave i njegovom poboljšanju u cilju pružanja što kvalitetnije usluge građanima. Naredna posjeta eksternog auditora planirana je za godinu dana. Tada će se provjeriti nalazi te šta je urađeno i eventualnu mogućnost za poboljšanje.

 
Asfaltirani putevi u zaseocima Briješće i Handžići

handzici biocaZavršeno je asfaltiranje lokalnih puteva u mjestu Bioča, u zaseocima Briješće i Handžići. Dužina novoasfaltiranog puta u zaseoku Briješće je 500 metara, a širina tri metra. Vrijednost radova je 48.204,00 KM.

U zaseoku Handžići dužina asfaltiranog puta je 650 metara, širina tri metra, a vrijednost ovog projekta je 65.332,00 KM. Investitor oba projekta je Općina Iliijaš. Predstavnik Službe za saobraćaj, stambeno - komunalne poslove i građenje Općine Ilijaš Dervo Šabić i predsjednik Savjeta MZ Luka Elmin Brkić posjetili su lokalitete na kojima je završeno asfaltiranje.

Predsjednik Savjeta MZ Luka Elmin Brkić izrazio je zadovoljstvo što su skoro svi planirani projekti za ovu godinu u MZ Luka realizovani.

"Nekoliko je bitnih projekata koji su završeni, asfaltirana je dionica lokalnog puta i postavljeno je 25 rasvjetnih tijela u naselju Donja Bioča, izvršena je dopuna rasvjetnih tijela u Gornjoj Luci, rekonstruisana je ograda na mostu preko rijeke Bosne u naselju Ribarići, asfaltiran je lokalni put u Ribarićima, završeno je i postavljanje rasvjetnih tijela u IZ Luka. Završena je sanacija i utopljavanje područne škole u Bioči. Radi se proširenje kanalizacione i vodovodne mreže u IZ Luka, te projekat izgradnje puta u IZ Luka.
Zahvaljujem se načelniku i svima koji su zaslužni da se ovi projekti realizuju"
, kazao je Brkić.

Posebno su zadovoljni stanovnici naselja kroz koji prolazi novi asfaltni put.

"Ogromna je razlika između ranijeg makadamskog puta i sadašnjeg zaseok brijesce bioceasfaltiranog. Put koji prolazi kroz Briješće je posebno značajan jer, preko visočkog naselja Kralupi, povezuje općine Ilijaš i Visoko. Prezadovoljna sam i želim se zahvaliti općinskom načelniku, nadležnoj općinskoj službi, izvođaču radova i svima koji su bili uključeni u realizaciju projekta", kazala je Suada Šehić, stanovnica zaseoka Briješće.

Muhamed Handžić, stanovnik zaseoka Handžići i vijećnik Općinskog vijeća Ilijaš kaže kako su stanovnici strpljivo čekali modernizaciju puta.

"Napokon je došlo na red asfaltiranje puta u Handžićima i Briješću u okviru modernizacije putne infrastrukture na području općine Ilijaš. Važno je reći da je ovo alternativna putna komunikacija za Sarajevo. Jedan dio te putne komunikacije je rekonstruisan i otvoren prošle godine i pokazao se kao vrlo efikasan svaki put kada dođe do gužve na regionalnim cestama, poput gužvi na Vogošćanskoj petlji. Koristim ovu priliku da se zahvalim načelniku Općine Ilijaš koji je prepoznao značaj Bioče i u oba mandata odlučio uložiti značajna sredstva kako bi se kreirali odgovarajući uslovi za normalan život građana Bioče", rekao je Handžić.

Izvođač radova je firma Halilović d.o.o., a usluge nadzora vršio je Institut za građenje "IG" d.o.o. Banja Luka . Radovi su izvršeni u ugovorenom roku.

 
Katolici obilježavaju blagdan Svi sveti – delegacija Općine Ilijaš posjetila groblja

stupe katolicko grobljeU povodu katoličkog praznika Svih svetih općinski načelnik Akif Fazlić, predstavnici Službe za boračko – invalidsku zaštitu Općine Ilijaš, predstavnici boračkih udruženja sa područja općine Ilijaš te predstavnici Udruženja porodica šehida i poginulih boraca posjetili su groblje Sv. Josip Desava u Stupama, u mjestu Ljubina.

Položili su cvijeće na grob zlatnog ljiljana Velimira Vidakovića, pripadnika Armije BiH koji je 1992. godine život dao braneći domovinu.

Vladimir Vidaković, otac pokojnog Velimira na grob je došao sa suprugom Jagodom. Uspomene su jedino što je ostalo roditeljima i što vrijeme ne briše.

"Najviše se sjećamo njegovog djetinjstva i mladosti, to je ono što njegova majka i ja pamtimo. Sve ostalo je prošlo. Otišao je na zadatak i nikada se nije vratio. Supruga i ja smo se vratili i živimo u rodnom mjestu i on je tu živio sa nama. On je otišao, a mi smo ostali. Imao je 26 godine kada je poginuo, ukopan je u Brezi, gdje je bio nekoliko godina, a onda smo ga prenijeli u porodičnu grobnicu", kazao je Vidaković.

Sjećanje na najbolje sinove i heroje je tradicija Općine Ilijaš i to je segment društvenog života koji se uspješno prenosi i na mlađe generacije. Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je kazao da posjetom grobljima dajemo doprinos instituciji sjećanja.

"Već godinama obilježavamo i gajimo sjećanje na naše najbolje sinove vladimir vidakovic nacelniki heroje koji su odbranili državu BiH. Tim povodm smo i danas ovdje. Ono što mene inpresionira i što mi daje nadu i optimizam za našu budućnost jeste upravo posveta na Velmirovom grobu. Život je dao za BiH i to je prava, ključna poruka mladima, da je država BiH okvir, perspektiva i sreća za sve nas koji živimo u njoj, da trebamo graditi dobre odnose i državu na civilizacijskim dostignućima tek tada će ona zaista i biti perspektiva za mlade ljude", proučio je Fazlić.

Mirsad Omanović sekretar Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Općine Ilijaš istakao je da se uvijek moramo sjećati najhrabrijih pripadnika Armije BiH koji su odlikovani najvećim priznanjima.

"Na spomeniku pokojnog Vlade piše "život dao za domovinu BiH".To dovoljno govori šta i ko je bio. Nedovoljno je da dođemo na njegov grob katolicko groblje brezasamo na praznik. Moramo češće ostaviti cvijeće, zapaliti svijeću i minutom šutnje odati počast. Također, obaveza nam je posjećivati roditelje naših poginulih saboraca", rekao je Osmanović.

Nakon posjete groblju u Stupama delegacija je obišla katoličko groblje u Brezi gdje su sahranjena tri poginuli borca Armije BiH Mijo Ilić, Drago Martinović i Josip Lajner i na njihove gorobove položila cvijeće.

„Kao što svake godine za Dan šehida obilazimo šehidska mezarja, isto tako i 1. novembra, na Dan mrtvih obilazimo groblja. S obzirom da imamo pet učesnika rata odnosno poginulih boraca hrvatske nacionalnosti. Još jedan naš borac ukopan je u Hrasnici“, kazao je Spahić.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas999
mod_vvisit_counterJuče1860
mod_vvisit_counterOva sedmica16068
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33670