Vijesti
Delegacija Općine Ilijaš na obilježavanju godišnjice masakra na Markalama

MARKALE 1Delegacija Općine Ilijaš prisustvovat će obilježavanju godišnjice stradanja građana Sarajeva na pijaci Markale, u kojem je 68 ljudi poginulo, dok su 144 osobe ranjene.

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Alen Hasković te vijećnici Muhamed Handžić i Almir Špiodić prisustvovat će Zajedničkoj komemorativnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća s područja KS, a potom položit cvijeće na spomen obilježje, gdje je planirano i održavanje prigodnog programa.

Na današnji dan, prije 25 godina, u podnevnim satima projektil kalibra 120 milimetara ispaljen je sa srpskih položaja na području sela Mrkovići koji je pao na gradsku pijacu Markale u blizini koje je u tom trenutku bilo više stotina ljudi.

Međunarodni krivični sud za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije donio je presudu kojom se Stanislav Galić osuđuje na kaznu doživotnog zatvora zbog svih pet granatiranja za koja je bio i optužen, a među njima se našlo i granatiranje Markala.

 
Održan VII Memorijal “Predrag Ilić-Prda”

 

memorijalni turnir predrag ilic otvorenjeU Sportskoj dvorani Ilijaš upriličen je VII Memorijalni turnir „Predrag Ilić Prda“, koji je organizovao Sindikat policije Kantona Sarajevo  - sindikalne organizacije PS Ilijaš. Turnir je otvorio komandir PU Ilijaš Irfan Nefić.

Elvir Šehić, predsjednik Organizacionog odbora sindikata MUP-a KS – V sindikalne organizacije PS Ilijaš zahvalio se svima koji su na bilo koji način doprinijeli i uzeli učešće da se nastavi tradicija duga sedam godina.

„Pripala mi je čast da se obratim u ime organizatora Memorijalnog turnira na kojem učestvuje 26 ekipa. Zahvaljujem se svima koji su nam pružili podršku u učesnicima koji daju na važnosti ovom događaju. Vjerujem da će turnir proći u najboljem redu“, kazao je Šehić.

Renata Ilić supruga pokojnog Predraga prisustvovala je svečanom otvorenju zajedno sa djecom.  Ovaj događaj je veoma emotivan za porodicu Ilić, uz izuzetnu zahvalnost svim kolegama i sugrađanima koji čuvaju sjećanje na Predara Ilića – Prdu.

memorijalni turnir predrag ilic pobjednicka ekipa„Prvi put sam smogla snage da se javno obratim i zahvalim policijskoj upravi Ilijaš, Predragovim kolegama i prijateljima koji su ovo pokrenuli, sindikatu i sponzorima koji pomažu da se ovaj turnir održava.  Naši životi su individualni, svi smo različiti, svi imamo svoje probleme ali i sretne trenutke. Nažalost dešavaju se i ovakve stvari kao što su našoj porodici. Ali nikada ne treba odustati ma koliko nešto u životu bilo teško. Nije sramota pasti, sramota je ostati ležati“, kazala je Renata.

Ove godine je nastupilo 26 ekipa, a pobjednik je ekipa "Crni labud" koja je u finalnom meču sjajnom igrom pobijedila ekipu Policijske stanice Novi Grad – Sarajevo.

Izvor: radioilijas.ba

 
Forum građana: Projekat za nabavku školskog namještaja u OŠ "Podlugovi" dobio najveći broj bodova

 

forum gradjana U prostorijama Osnovne škole "Podlugovi" održan je Forum građana u organizaciji Općine Ilijaš i MZ Podlugovi.

Tema Foruma bila je definisanje potreba i prioriteta građana sa zadatkom predlaganja projekata od šireg društvenog značaja za građane općine Ilijaš, a s ciljem utvrđivanja projekta s kojim će Općina Ilijaš aplicirati na Javni poziv za odabir projektnih prijedloga u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“.

U realizaciji Foruma uključili su se i volonteri sa područja općine Ilijaš i mjesnih zajednica koji su učestvovali na seminarima i radionicama koje je organizovao UNDP u sklopu navedenog projekta.

Građani su dali svoje prijedloge i ideje i na kraju ih bodovali kako bi odredili prioritete koji su najpotrebniji lokalnoj zajednici.

Najveći broj bodova dobio je prijedlog za nabavku školskog namještaja za OŠ "Podlugovi". Ostali prijedlozi i izražene potrebe građana se nalaze u zapisniku koji će nadležna općinska služba u narednom periodu razmotriti i realizirati.

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ implementira se od 2015. do 2019. godine od strane UNDP u mjesnim zajednicama 24 lokalne samouprave (općine i gradovi) u BiH, među kojima Općina Ilijaš, također, predstavlja jednu od jedinica lokalne samouprave.

 
Pripreme za obilježavanje Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH

 

sastanak oo u povodu dana opcine ilijasU kabinetu općinskog načelnika održan je prvi radni sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje Dana reintegracije Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH, na čelu sa predsjednicom Organizacionog odbora Almom Omerović.

Na sastanku je usvojen Nacrt Programa obilježavanja jednog od najznačajnijeg datuma u historiji općine Ilijaš.

Kao i proteklih godina, u sklopu obilježavanja Dana Općine Ilijaš bit će održan prigodan kulturno – umjetnički i sportski program, obilježen Dan JU OŠ "Stari Ilijaš", bit će upriličeno polaganje cvijeća na šehidskom mezarju u Brezi i Centralnom spomen obilježju u Ilijašu.

Planirano je otvorenje filterskog postrojenja Sokolina u Srednjem i novozgrađenog gradskog trga u Ilijašu. Održat će se i svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš na kojoj će biti dodijeljena priznanja za izuzetan doprinos u razvoju Općine Ilijaš.

Planirana je promocija knjige "Posljednji bosanski did" autora Semira Spahića i izložba likovnih radova Škole slikanja sa prof.Safijom Beširević u foajeu KSC-a.

U sklopu obilježavanja Dana Općine bit će upriličena svečana dodjela Ugovora o stipendiranju uz nastup tamburaškog orkestra kao i izbor sportiste godine.

Nakon konačnog usvajanja Programa manifestacije Dan Općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BiH isti će biti objavljen na web stranici.

 
Održana 27. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

 

27.SjednicaOV 5Uz prisustvo 24 vijećnika ove srijede je održana 27. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilijaš koju je vodio dopredsjedavajući OV Alen Hasković. Nakon nekoliko vijećničkih pitanja i inicijativa, jednoglasno je usvojen Izvještaj o realizaciji zaključaka sa prethodne sjednice.

Za novu predsjedavajuću Općinskog vijeća Ilijaš izabrana je Alma Omerović. Kandidati za novog predsjedavajućeg bili su vijećnik Liberalno demokratske stranke Meho Džindo, vijećnik Socijaldemokratske partije Mirsad Osmanović te vijećnica Stranke demokratske akcije Alma Omerović.

Potom su vijećnici većinom glasova usvojili tri tačke Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Općinskog vijeća Ilijaš sa amandmanima, a ostalih devet tačaka iste Odluke općinski načelnik je povukao.

Ubuduće će vijećnik OV po jednoj tački dnevnog reda imati pravo na jednu diskusiju u trajanju od pet minuta, a predsjednik kluba ili šef kluba vijećnika u trajanju od osam minuta. Replika istom govorniku, po istom pitanju, od strane jednog vijećnika biće dozvoljena najviše dva puta.

Poslovnikom je uređeno da pauza za konsultacije u klubovima vijećnika u pravilu može trajati do 15 minuta, a o dužoj pauzi će odlučivati predsjedavajući Općinskog vijeća.

Na vijećničke inicijative koje budu zahtjevalale finansijska sredstva i provođenje određenih procedura očitovat će se općinski načelnik koji će sačiniti informaciju i pismeno je dostaviti na prvoj narednoj sjednici OV-a.

Općinsko vijeće usvojilo je jednoglasno Prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja Općine Ilijaš za 2018. godinu. Plaketa općine Ilijaš, kao javno priznanje za 2018. godinu dodjelit će se predsjednici Udruženja "Budi mi drug" Melihi Mešetović, privredniku i vlasniku firme "SARFA" d.o.o. Srednje Fermizu Smajloviću i Nogometnom klubu "Ilijaš". Priznanja će se uručiti na 27.SjednicaOV 3svečanoj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš povodom obilježavanja Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH.

Usvojena je Odluka kojom se daje suglasnost općinskom načelniku da sa JU "Apoteke Sarajevo" zaključi Ugovor o zakupu dijela poslovnog prostora u svrhu otvaranja depoa apoteke. Poslovni prostor ukupne površine 28,2 m2 nalazi se u objektu Ambulanta sa prostorijam Mjesne zajednice Mrakovo.

Jednoglasno je usvojena Odluka kojom se utvrđuje prosječna konačna cijena 1 m2 korisne stambene površine u stambenoj izgradnji na području općine Ilijaš za 2019. godinu u iznosu od 800,00 KM. Time je zadržana cijena na nivou iz 2018. godine.

Vijećnici su podržali Odluku o visni bazne cijene za određivanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta na području općine Ilijaš za 2019. godinu u iznosu od 200,00 KM.

Vijećnici su usvojili Odluku o utvrđivanju raspona cijena za neizgrađeno građevinsko zemljište prema zonama građevinskog zemljišta u općini Ilijaš za 2019. godinu. Ovom Odlukom određuje se raspon cijena za neizgrađeno građevinsko zemljište prema zonama građevinskog zemljišta utvrđenim Odlukom o građevinskom zemljištu na teritoriji općine Ilijaš i to za prvu zonu od 80,00 KM do 100,00 KM po 1 m2, za drugu zonu od 35,00 KM do 80,00 KM po 1 m2, za treću zonu od 20,00 KM do 55,00 KM po 1 m2, za četvrtu i petu zonu od 8,00 KM do 30 KM po 1 m2 i za šestu zonu od 3,00 KM do 15,00 KM po 1 m2. Ovom Odlukom se cijene okolnosti afimisanja daljeg investiranja u IZ Luke, gdje je predloženo da cijena za neizgrađeno građevinsko zemljište bude u rasponu od 35,00 KM do 55,00 KM po 1 m2.

Usvojen je Prijedlog rješenja iz imovinsko – pravne oblasti, Izvještaj o realizaciji Programa rada Općinskog vijeća za 2018. godinu i Izvještaj o rješavanju upravnih predmeta u protekloj godini.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2068
mod_vvisit_counterJuče2117
mod_vvisit_counterOva sedmica8176
mod_vvisit_counterOvaj mjesec36785