Vijesti
Općina opremila urede šest mjesnih zajednica kancelarijskim namještajem

mz malesici namjestajProtekle sedmice Općina Ilijaš je započela opremanje ureda šest mjesnih zajednica sa kancelarijskim namještajem.

U šest ureda MZ i to Podlugovi, Ilijaš grad, Malešići, Misoča, Kamenica i Gajevi isporučen je set kancelarijskog namješraja koji čini radni sto, ormar za arhivu i stolica.

U narednom periodu planirano je opremanje ureda informatičkom operemom, klupama i stolicama za zborove građana.

 
Radovi na uređenje korita rijeke Misoče

52641815462486248821111111111111U toku su radovi na uređenju korita rijeke Misoča u naselju Donja Misoča, u dužini 100 metara.

Radovi se izvode na osnovu potpisanog Sporazuma o sufinansiranju projekata regulacije riječnih korita na području općine Ilijaš između Ministarstvo privrede Kanatona Sarjaevo, Općine Ilijaš i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo u 2019. godini.

U skladu sa potpisanim Sporazumom Općina Ilijaš je provela postupak odabira izvođača, tako da je ugovor je zaključen sa firmom "Bosman" d.o.o., a vrijednost ugovorenih radova iznosi 119.000,00 KM.

Nadzor vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Rok za izvođenje radova je 45 dana.

Radove finansira Ministarstvo privrede KS, a Općina Ilijaš je izradila projektnu i građevinsku dokumentaciju.

Prethodne tri godine realizirali su se projekti regulacije korita rijeke Misoče, izgradnje kaskada, silazne rampe, te riblje staze.

U 2017. godini uređeno je 141564756418476542222222222222222222250 metara korita, a vrijednost te investicije bila je 135.000 KM.

U 2018. godini uređeno je 200 metara, u vrijednosti 240.000 KM.

Općina Ilijaš i u narednom periodu planira projekte sanacije vodotoka.

 
Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi u KS je neprihvatljiv i neprovodiv

 

DSC 0007Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, u četvrtak, 19. septembra 2019. godine upriličio je sastanak između predstavnika Saveza općina i gradova FBiH i načelnika općina iz Kantona Sarajevo.

Glavna tema sastanka bio je Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo, koji je u proceduri, gdje je zaključeno da je predloženi Nacrt zakona neprihvatljiv i neprovodiv, te da  se on ne može donijeti bez istovremenog donošenja Zakona o pripadnosti javnih prihoda Kantona Sarajevo.

Raspravljalo se i o prijedlogu Saveza za povećanje udjela jedinica lokalne samouprave u FBiH u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza sa trenutnih 8,42 posto na 9,81 posto, te povećanju koeficijenta za raspodjelu prihoda od poreza na dohodak općinama u KS.
Također je naglašeno da će određeni zakonski propisi biti upućeni na apelaciju Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine.

Načelnici izažavaju dobru volju i htijenje za saradnju, te zahtjevaju poštivanje Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH, uz doslijedno razgraničenje svih nadležnosti, jer su stava da se nadležnosti općinama ne smiju ni oduzimati, kao ni dodavati bez prijenosa finansijskih sredstava za njihovo izvršavanje, jer to predstavlja kršenje zakona.

Na kraju je zaključeno da će se Predsjedništvo Skupštine Saveza  do 10. oktobra 2019. godine očitovati o današnjim zaključcima.

 
Promotivni film projekta LIFE

LIFE_video

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a
Promotivni video možete pogledati na klikom na ikonu ispod:

alt

 
Posjeta ministrice Sofić: Dogovorena nabavka sanitetskog vozila i završetak rekonstrukcije zgrade DZ

posjeta minstrice zdravstva 1Općinski načelnik Akif Fazlić održao je radni sasatanak ministricoma zdravstva Kantona Sarajevo Amelom Sofić.

Sastanku su također prisustvovali i generalni direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Mehmed Kulić, pomoćnica generalnog direktora JU DZKS Dženana Tanović, šefica odjeljenja za finansijsko – ekonomske poslove u Ministarstvu zdravstva Fadila Agić, direktrica OJ Dom zdravlja Ilijaš Amra Matoruga, vijećnik u Općinskom vijeću Ilijaš Alen Bumbulović, pomoćnica načelnika u službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac – Jozić.

Zaključak sastanka bio je da će se u narednom periodu kroz Budžet KS i participaciju Općine Ilijaš planirati završetak potpune sanacije objekta B Doma zdravlja Ilijaš i nabavka sanitetskog vozila.

amra matorugaDirektorica OJ Dom zdravlja Ilijaš Amra Matoruga ovom prilikom je kazala:

"Danas smo svjedočili dobrom i konstruktivnom sastanku. Dogovorili smo daljnju saradnju na projektima koji su u zaostatku iz 2018. godine. To je prije svega završetak centralnog objekta DZ Ilijaš, tačnije bloka B, koji podrazumijeva sanaciju mokrih čvorova i garaža za službena vozila.

Drugi problem koji je aktualizaran je nabavka sanitetskog vozila. Posjedujemo staro sanitetsko vozilo koje pokriva potrebe stanovništva na cijeloj općini Ilijaš, a znamo da je općina prostorno velika i da se ne mogu zadovoljiti potrebe sa jednim vozilom."

posjeta minstrice zdravstva nacelnik fazlicNačelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić zahvalio se ministrici Sofić i direktoru Kuliću na posjeti, te naglasio da je Općina Ilijaš spremna sudjelovati u realizaciji projekata koji su definisani kao prioritetni.

"Konkretizirali smo najbitnije stvari za koje cijenimo da su sa aspekta prioriteta trebale ući u realizaciju.

Dva ključna projekta jesu završetak potpune sanacije objekta B Doma zdravlja Ilijaš i nabavka sanitetskog vozila. Ova dva projekta ćemo kandidirati kroz Budžet Kantona Sarajevo za 2020. godinu.

Posjedujemo svu potrebnu dokumentaciju za realizaciju tih projekata i nadamo se da će se naći u Budžetu KS. Naravno, Općina Ilijaš je amela soficuvijek spremna da participira u svemu tome", rekao je Fazlić.

Ministrica zdravstva KS Amela Sofić je naglasila spremnost da pomogne projekte koji bi građanima općine Ilijaš pružili bolju zdravstven zaštitu.

"Došli smo da se upoznamo sa potrebama DZ Ilijaš, sa radom ove ustanove, njenim mogućnostima i potrebama. Upoznali smo se sa situacijom na terenu kada je u pitanju kadar, oprema i prostor. Ministarstvo zdravstva je spremno da pomogne kako bi građanima bila pružena što bolja zdravstvena zaštita", kazala je Sofić.

mehmed kulicDirektor JU Dom zdravlja KS Mehmed Kulić rekao je kako je odnos između Općine Ilijaš, JU Dom zdravlja KS i Ministarstva zdravstva KS veoma bitan i da su uspjeli pronaći tripartitni dogovor kako će realizovati zadnju fazu rekonstrukcije Doma zdravlja Ilijaš, te je dodao:

"Razgovarali smo o problemima u raznim službama DZ koje trebaju da se kadrovski dopune, o materijalima koji su nedostatni i o tehničkoj dopuni.
Nadam se da ćemo u narednom periodu upotpuniti i poboljšati zdravstvenu uslugu za osiguranike DZ Ilijaš."

Prema zadnjem popisu i izvještaju Federalnog zavoda za statistiku, Dom zdravlja Ilijaš pruža zdravstvene usluge za 19.603 stanovnika općine, mada je u praksi mnogo više registrovanih korisnika. U porodičnoj medicini je registrovano 17.884 pacijenta od koji je 16.800 osiguranih korisnika. Osim centralnog objekta, na  još šest lokaliteta  djeluju ambulante porodične medicine,  stomatologija i labaratorija.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas46
mod_vvisit_counterJuče2431
mod_vvisit_counterOva sedmica17308
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33185