Vijesti
UPOZORENJE GRAĐANIMA

cz1

Iz Općinske službe Civilne zaštite apeluje se na stanovnike Ilijaša da se pridržavaju mjera zaštite, u cilju sprečavanja širenja zaraze virusom COVID19, a koje se odnose na :

- obavezno nošenje maski u zatvornom prostoru
- držanje socijalne distance
- zabrana okupljanja na otvorenom prostoru preko 100 lica
- zabrana okupljanja u zatvorenom prostoru preko 50 lica
- stalno provođenje mjera dezinfekcije i lične higijene

 
JAVNA RASPRAVA NA NACRT REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA"

pruga

Dana 03.07.2020 godine održana je Javna rasprava na nacrt regulacionog plana " Lješevo – Željeznička stanica ".Granica koja obuhvata plan se nalazi između regulacionog puta i željezničke stanice površine 5,2 ha, ukupne dužine 1608 m, širine od 54-134 m.
Cilj ovog plana je urbano uređenje navedenog plana koji će predstavljati centar naseljenog mjesta, stvoriti planski osnov za rekonstrukciju željezničke stanice, izgradnju autobuskog terminala i podvožnjaka, rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih sadržaja društvene infrastrukture kao i izgradnju saobraćajne, komunalne i energetske infrastrukture. Planirana je veza između regionalnog puta R445 Sarajevo-Ilijaš-Kakanj i lokalne saobraćajnice Stari Drum u vidu pješačke komunikacije, ostvarene podhodnikom ispod dvokolosječne željezničke pruge Šamac-Sarajevo.

Osnovni koncept prostorne organizacije, površine razmatrane ovim planom, zasnovane su na :

- izmjeni postojećeg saobraćajnog koncepta
- formiranje centra naselja uz mogućnost zadržavanja postojećih poslovnih objekata do realizacije planiranog Urbanističkog rješenja, koja predviđa zamjensku izgradnju za sadržaje i planiranje novih sadržaja centralne djelatnosti
- postojeća jednokolsječna magistralna željeznička pruga Šamac – Sarajevo, je planirana kao dvokolosječna pruga, sa lijeve strane za pravac Šamac-Sarajevo. Predviđen je podhodnik ispod željezničke pruge.

Planirana je rekonstukcija regionalnog puta R 445 uz dodavanje potrebnih saobraćajno- tehničkih elemenata za realizaciju autobuskog terminala sa okretnicom i rekonstrukcija saobraćajnice Stari Drum.
Kako se radi o prostoru na kome se nalazi željeznička stanica i planirani autobuski terminal sa okretnicom, što podrazumjeva svakodnevnu frekvenciju stanovništva u istom treba obezbjediti kako sadržaje komplementarne samoj lokaciji (kupovina karata za gradski prevoz, trgovačke i uslužne sadržaje), tako i ostale sadržaje centralne djelatnosti.
Ispred zgrade željezničke stanice, koja je predviđena za rekonstrukciju u postojećim gabaritima, planirana je izgradnja staničnog trga sa odgovarajućom urbanom opremom.
Na mjestu postojećih poslovnih objekata, predviđena je zamjenska izgradnja za postojeće objekte, u vidu savremenog trgovačko-uslužnog centra BGP 527 m2.

Na prostoru od benziske pumpe i granice prema Visokom predviđeno je 5 građevinskih parcela za izgradnju centralne djelatnosti ukupne BGP-e 600 m2 i parking prostora sa 20 parking mjesta.
U ulici Stari Drum na slobodnoj lokaciji predviđena je izgradnja objekta individualnog stanovanja.Predviđeno je opremanje područja potrebnom mrežom komunalne infrastrukture, te povezivanje infrastrukture sa okruženjem.

 
Obilježena godišnjica 126. Ilijaške brigade

1261

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu bivši pripadnici 126. Ilijaške brigade, Koordinacioni odbor boračkih udruženja Općine Ilijaš, delegacija Općine Ilijaš na čelu sa načelnikom Akifom Fazlićem odali su počast šehidima i poginulim borcima. Time su započeli obilježavanje 1. jula, dana kada je formirana 126. Ilijaška brigada. Obilježavanjem ovog datuma organizatori žele ukazati na značaj onih koji su dali svoje živote za BiH, te na značaj boračke populacije.

„Čestitka pripadnicima 126. Ilijaške brigade povodom ove godišnjice na koju smo mi ponosni. Sada kad gledam skup bez obzira na koronu trebalo nas je ovdje biti više, iako smo ovo reducirali. Zbog toga vas molim da ne zaboravite šta se to dešavalo i šta je bilo naumljeno da se dogodi.

DSC 1686Prvog jula 1993.godine od jednica Općinskog štaba Ilijaš u čijem sastavu su bili ljudi s područja Ilijaša, Vogošće i neki drugi s obzirom na to da smo mi jedinica koja je imala nesreću izbjegličkog tima, a neki s drugih područja su se prijavili da žele biti pripadnici 126.Ilijaške brigade. Ušli su u sastav Brdske brigade Prvog korpusa. Bilo je to vrlo teško vrijeme, vrijeme kad smo mi u neki stvarima zbog činjenice da nismo imali materijalnih sredstava koliko je bilo neophodno, nismo imali ni hrane, bilo smo na dva obroka u jednom periodu. Vrijeme u kojem smo mi nadljudskim naporima na Čemerskoj planini, Nišićkoj visoravni i Kruševu dali svoj doprinos u očuvanju jedine nam domovine. Bilo je to vrijeme kad smo imali priliku pokazati svoje pravo lice, a ja sam ponosan na pripadnike 126. Ilijaške brigade“ rekao je prvi komadant 126 Ilijaške brigade Enes Durak.

1262
U petak u 12:00 sati proučit će se tevhid za sve šehide i civilne žrtve rata sa područja općine Ilijaš u Gradskoj džamiji u Ilijašu, a u nedjelju u 11:00 sati bit će održana misa zadušnica u Katoličkoj crkvi u Ljubini za poginule i umrle branitelje i civilne žrtve rata sa područja općine Ilijaš i Župe Čemerno.

 
Održana 43. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

ov1Junska sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je 30.06.2020 godine. Na početku junske sjednice Općinskog vijeća Ilijaš svečanu zakletvu položila je nova vijećnica Marioneta Ilić-Jureta, koja je zamijenila kolegu Eldara Šehića (OO SDP Ilijaš).

Sjednicu je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, a na dnevnom redu se našlo devet tačaka.

Nakon upućenih vijećničkih pitanja i inicijativa načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić prezentovao je informacije o Prijedlogu Izmjena i dopuna Budžeta Općine Ilijaš za 2020 godinu, uslijed epidemije COVIDA19. Načelnik je u svom obraćanju istakao da je stručna služba radila na rebalansu budžeta, u cilju ušteda sredstava, te da je ključni cilj bio zadržati sve kapitalne projekte koji su definisani kroz operativni plan i osnovni budžet. Načelnik je istakao da bi realizacijom Izmjena i dopuna budžeta u potpunosti zadržala stabilnost Budžeta, te završili započeti projekti i započeli novi. Vijećnici su podržali Prijedlog Izmjene i dopune Budžeta Općine Ilijaš za 2020. godinu, koji je obrazložio načelnik Akif Fazlić. Izmjenama i dopunama Budžeta Općine Ilijaš za 2020. godinu utvrđeni su ukupni prihodi i rashodi u iznosu od 14 miliona 209 hiljada i 55 KM što je umanjenje za 8,92 posto u odnosu na aktuelni Plan Budžeta za 2020. godinu.
U zavisnosti od situacije preostaje i mogućnost da se nove Izmjene i dopune Budžeta korigiraju u septembru.

Vijećnik dr. Anel Bumbulović, predstavnik Zdravstvenog savjeta Općine Ilijaš,iznio je problematiku nedostatka ljekarskog kadra s kojim se suočava Dom zdravlja Ilijaš kazavši kako su ogromne potrebe stanovništva nakon mjera zabrane za uslugama porodične medicine, a kapaciteti minimalni i reducirani na pet ljekara, koji osim u Ilijašu rade i u Podlugovima i Srednjem te su angažirani kao ispomoć u pružanju pomoći migrantima.Nastojeći riješiti ovaj gorući problem, predložen je zaključak koji su vijećnici podržali da nadležno ministarstvo i JU Dom zdravlja KS obezbijede specijalistu pulmologa i tri doktora medicine u Dom zdravlja Ilijaš.

Općinsko vijeće usvojilo je Prijedlog odluke o usvajanju Regulacionog plana "Apartmansko naselje Mrakovo 1" Ilijaš i prijdlog Odluke o provođenju Regulacionog plana " Apartmansko naselje Mrakovo 1" Ilijaš.

Općinsko vijeće podržalo je Prijedlog Odluke o usvajanju „Lokalnog akcionog plana za djecu Općine Ilijaš za period 2020 -2022. godina“ koji je obrazložila pomoćnica načelnika Službe za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić.
"Svrha izrade ovog dokumenta je pokretanje kontinuiranih aktivnosti radi provođenja UN konvencije o pravima djeteta. Nosioci aktivnosti izrade lokalnih akcionih planova su multisektorske Grupe za dobrobit djece koje je osnovao World Vision BiH, koje okupljaju sve javne ustanove relevantne za zaštitu djece, nevladine organizacije, kao i predstavnike lokalne samouprave i vjerskih zajednica.Akcioni plan sadrži mjere i aktivnosti koje trebaju da poduzmu lokalne vlasti i organizacije kako bi se osigurali dobri uslovi odrastanja i funkcionisanja u oblasti formalnog i neformalnog obrazovanja, sigurnosti, zdravstvene i socijalne zaštite, te životnog standarda i sportskih i kulturnih sadržaja"-istakla je Sanja Zagorac-Jozić.

Općinsko vijeće podržalo je Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana " Apartmansko naselje Paljevo" Gornji Malešići.

I ostale tačke, zastupljene dnevnim redom ove sjednice a tiču se usvajanja i realizacije regulacionih planova, dobile su vijećničku podršku.

 
Održan radni sastanak sa članovima Savjeta MZ Podlugovi

mzpod2Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i pomoćnik načelnika u službi za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić održali su radni sastanak sa predsjednikom i članovima Savjeta MZ Podlugovi. Na sastanku su aktualizirana pitanja na području MZ Podlugovi, te su doneseni određeni zaključci.
Dogovoreno je poduzimanje aktivnosti po pitanju realizacije instaliranja javne rasvjete u podvožnjaku kod Tehničkog pregleda. Također općinski načelnik Akif Fazlić prihvatio je prijedlog da se kroz sporazum sa JKP Vodostan obezbjede sredstva za potrebe nadogradnje i priključenja na kanalizacionu mrežu 9 stambenih objekata u naselju Vratuša. Razgovaralo se i o sanaciji na dionici puta od pružnog prelaza INA-Česma Sovrle, čija se temeljna rekonstrukcija očekuje po završetku radova u ulici Vratuša. Također naglašena je potreba za izgradnjem dječijeg igrališta, koje će djeci pružiti mogućnosti dodatnih aktivnosti. Pored ovih zaključaka razgovaralo se i o tekućim pitanjima i njihovim rješenjima na prostoru MZ Podlugovi.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 


 
Odluka o određivanju biračkih mjesta na području Općine Ilijaš
 

 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1833
mod_vvisit_counterJuče2379
mod_vvisit_counterOva sedmica11689
mod_vvisit_counterOvaj mjesec40739