Vijesti
Svečano otvoren Biznis centar u Ilijašu

bizniscentarotvorenjeOtvorenje Biznis centra upriličeno je danas u okviru obilježavanja Dana reintegracije Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH. Centar se nalazi u auli zgrade Kulturno-sportskog centra Ilijaš. Otvaranje i stavljanje u rad Biznis centra je sastavni dio strateškog projekta integralne strategije razvoja Općine Ilijaš.

Općinski načelnik Akif Fazlić prilikom obraćanja prisutnima je naglasio kako će Biznis centar poslovati u sastavu Jedinstvenog općinskog organa uprave – Općine Ilijaš, u nadležnosti Službe za privredu, finansije i investicije Općine Ilijaš.

„Osnovna uloga centra je unaprjeđenje saradnje s poslovnim sektorom, održavanje edukacija u saradnji s obrazovnim institucijama u cilju unaprjeđenja postojećeg stanja u oblasti usklađenosti obrazovnih smjerova i usmjerenja s potrebema lokalnog tržišta rada. Potom, podrška u privlačenju domaćih i inostranih investicija na područje općine Ilijaš, podrška unaprjeđenju domaće i međunarodne saradnje s drugim biznis centrima, razvojnim agencijama, institucijama, organizacijama i lokalnim zajednicama, te višim nivoima vlasti u cilju stvaranja povoljnijeg lokalnog poslovnog ambijenta. Pomoć centra u postupcima izrade općinskih promotivnih materijala, strateških dokumenata, pomoć u postupcima registracije poslovnih subjekata i radu “start up” biznisa“, rekao je Fazlić.

nacelnikbizniscentarBiznis centar mjesto je gdje će mnogobrojne ciljne grupe imati priliku ostvariti svoje ideje. Prvenestveno, to su mala i srednja preduzeća, populacija mladih ljudi, kao i svi građani općine Ilijaš. Pored navedenih aktivnosti koje će se vremenom uspostavljati unutar Biznis centra, potpisan je i Memorandum o razumijevanju i saradnji sa Finansijsko-informatičkom agencijom (FIA), kako bi ova agencija nudila svoje usluge unutar Centra.

Početkom marta u Biznis centru održat će se dvodnevna edukacija za privrednike i dio uposlenika Općine Ilijaš, a u centru je planirano i provođenje aktivnosti projekta YEP inkubator poslovnih ideja.

Izvor: radioilijas.ba

 
Održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

svecana sjednica2Povodom Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš. Program je započeo polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima ispred Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš, te svečanim defileom slobode učenika Perzijsko-bosanskog koledža, O.Š. Đulistan i djece iz vrtića Behar.

Svečana sjednica počela je intoniranjem državne himne, čestitkom povodom praznika i pozdravnim riječima predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilijaš Mahira Devića.

svecanasjednicaov“Svjedoci ste da smo u proteklom periodu, od reintegracije do danas prošli mnoge faze, idemo sigurnim putem, napredak je itekako vidljiv. Ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprinijeli tom napretku i koji su doprinijeli da općina Ilijaš bude prepoznatljiva u Kantonu Sarajevo i Federaciji. Nadam se da ćemo nastaviti koračati u sigurnu i prosperitetnu budućnost i da ćemo nizati rezultate kao i dosada“, rekao je Dević.

Općinski načelnik Akif Fazlić je u obraćanju detaljno rezimirao projekte iz prethodne godine i najavio planove za ovu.

“S punim dostojanstvom danas dočekujemo i obilježavamo Dan reintegracije Općine Ilijaš. Ovo je jedinstvena prilika da sumiramo sve što smo uradili u prethodnoj godini i kažemo kakvi su planovi za ovu godinu. Protekla godina je bila nastavka dinamičnog razvoja naše općine. Ilijaš se polako pozicionira kao prostor snažnog ekonomskog rasta i zapošljavanja, on dobija epitet industrijske općine. Posljednje statistike pokazuju da je općina Ilijaš ostvarila najveće stope rasta zaposlenosti u Kantonu Sarajevo. Pored industrije razvija se i građevinarstvo i trgovina, transport i poljoprivreda. Naši ključni prioriteti u 2017. godini bili su razvoj saobraćajne infrastrukture kao i vodosnadbijevanje.

svecana sjednica1Neki od najznačajnijih projekta u 2018. godini su izgradnja vodoopskrbnog sistema Vrutak, izgradnja fiskulturne sale u O.Š. “Hašim Spahić” Ilijaš, prva faza rekonstrukcije Doma u Podlugovima, nastavak rekonstrukcije regionalne ceste i dalja modernizacija saobraćajne infrastukture na cijelom području općine, rekonstrukcija trga ispred KSC-a, nastavak infrastuktualnog opremanja industrijskih zona i početak izgradnje reciklažnog dvorišta. Općina Ilijaš zaista je jedan od primjera dobre prakse. Primjer, kako se, korak po korak, hrabro, uporno i vrijedno gradi bolji život i sretnija budućnost. Na tom putu, značajnu ulogu, pored građana i građanki općine Ilijaš imali su i istaknuti pojedinci i kolektivi. Općinsko vijeće Ilijaš prepoznalo je njihov rad koji je doprinio razvoju i pozitivnom imidžu naše općine”, kazao je Fazlić.

Načelnik Akif Fazlić i Predsjedavajući OV-a Ilijaš Mahir Dević dodijeli su priznanja i plakete za izuzetan doprinos i rad pojedincima i kolektivima. Dobitnici ovogodišnjih priznanja su Jasmin Halebić, ministar finansija Kantona Sarajevo, Saudin Durmić, vijećnik u Općinskom Vijeću Ilijaš i menadžment JU Osnovne škole “Hašim Spahić” Ilijaš.

svecana sjednica3Dodijeljene su i zahvalnice predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo za podršku projektima na području općine Ilijaš, Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove za podršku razvoju katastra i zemljišno knjižne administracije u Općini Ilijaš, Ambasadi Japana, ITF-u i BH MAC-u za podršku projektima deminiranja na području općine Ilijaš i UNDP-u za uspješnu realizaciju projekta ”Jačanje uloge Mjesnih zajednica u BiH“ na području općine Ilijaš.

Pojedinačne zahvalnice dodijeljene su i koordinatorima projekta „Jačanje uloge Mjesnih zajednica u BiH“ iz općine Ilijaš i to Almiru Špiodiću, Mehmedu Smajloviću, Mehi Mešetoviću, Arminu Matorugi, Alenu Matorugi i Senadu Kovačeviću.

 
Otvoreno moderno filter postrojenje vode za piće na Karašnici
karasnicafilterpostrojenjeotvaranjeSvečano otvorenje rekonstruiranog filter postrojenja vode za piće upriličeno je na Karašnici u okviru obilježavanja Dana reintegracije Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH
 
Na početku se prisutnima obratio predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević čestitavši svima zaslužnim za kapitalni projekat milionske investicije, na njegovog uspješnoj realizaciji, te poželjevši više ovakvih i sličnih projekata na području općine Ilijaš.
 
Općina Ilijaš i JKP “Vodostan” zajedničkim nastojanjima već određeni period pokušavali su pronaći način za obnovu filterskog postrojenja. Operativnim planom općinskog načenika za 2017. godinu planirana je realizacija projekta filterpostrojenjekarasnicarekonstrukcije filter postrojenja na Karašnici. Konstrukcija finansiranja zaokružena je iz Budžeta Općine Ilijaš sa 405.000 KM i Kantona Sarajevo, putem Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS sa 500.000 KM, kao i dijelom iz sredstava JKP “Vodostan”. Od idejnog projektnog rješenja do konačnog cilja, odnosno izgradnje filter postrojenja, prošlo je samo godinu dana.
 
"Naši sugrađani imaju dodatni razlog za slavlje, ovo je poklon i garancija da ćemo i u budućnosti piti vodu najboljeg kvaliteta. Ovo postrojenje kapaciteta 100 litara sekundnih ima zadatak da otkloni mutnoću i omogući da voda koja se isporučuje bude zdravstveno ispravno. Postrojenje je zamijenjeno koje je staro 50 godina i pretrpio je devastacije i oštećenja i u proteklom ratu. Projekat je trajao godinu dana i naši građani su u tom periodu imali redovno vodosnabdijevanje", kazala je direktorica JKP Vodostan Ilijaš Belma Zukić.
 
DanOpcine2018FilterSvecanaSjednica 005U sklopu svečanog otvorenja predstavnici certifikacijske kuće Bureau Veritas direktorici Zukić zvanično su uručili certifikat HACPP standarda.
 
U  narednom periodu će Općina Ilijaš i JKP Vodostan pokrenuti nove projekte na obnovi taložnice, utopljavanju i poboljšanju energijske efikasnosti na objektu “Karašnica” i obezbjeđenju novih količina vode za piće, te izgradnju filter postrojenja Sokolina.
 
"Kada rijeka Misoča danima mutna teče i mi je mutimo mi i tada imamo čistu i pitku vodu jer imamo ovaj sistem i naše je opredjeljenje da nastavitimo modernizaciju i ulaganje u nove i bolje sisteme jer imamo te kapacitete, da obezbjedimo ambijent i finansijska sredstva uz pomoć Vlade Kantona Sarajevo. Pravi lideri ovog projekta bile su pomoćnica za privredu i finansije Merima Osmanović i direktorica Vodostana Ilijaš i ja im zaista čestitam i želim da nastavimo ovim putem i novim projektima unapređenja vodosnabdijevanja i u budućnosti", rekao je načelnik Akif Fazlić. 
 
Prisutni su posjetili  objekat u kojem je smješteno filter postrojenje, gdje su načelnik Akif Fazlić i direktorica JKP “Vodostan” Belma Zukić pritiskom na taster pokrenuli filter u rad.
 
 
 
 
Obilježen četvrti rođendan OŠ „Stari Ilijaš“
skolaDan Osnovne škole „Stari Ilijaš“ tradicionalno se obilježava na Dan Općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BiH. Učenici, nastavnici i gosti zajedno su uz  prigodan  kulturno-zabavni  program  obilježili četvrtu godišnjicu uspješnog rada ove odgojno-obrazovne ustanove. Bio je to divan kolaž sjećanja na historijske činjenice o Bosni i Hercegovini i općini Ilijaš i različitih učeničkih talenata.
 
"Zadovoljan sam a vjerujem i da ste i vi onim što smo postigli u našem radu za ove četiri godine. Odlučili smo da uvedemo praksu i nagradimo naše najbolje učenike upravo na Dan škole. U obezbjeđivanju nagrada starinedimpomogli su nam ministar finasija KS Jasmin Halebić, kao i izvršni direktor BH Pošte Nedim Matoruga. Naša djeca pokazala su  svoje najbolje umijeće i talente u svojim izvedbama i na taj način čestitali svima Dan nezavisnosti i dan Općine Ilijaš", kazao je direktor OŠ „Stari Ilijaš“ Mahir Dević.
 
Osnovna škola ‘Stari Ilijaš’ je nova i savremeno opremljena, radi po evropskim standardima i veliku pažnju posvećuje inkluzivnim procesima u obrazovanju.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
Posjeta šehidskim mezarjima i katoličkom groblju u Brezi povodom Dana Općine Ilijaš

DanOpcineSehidskoMezarjeBreza1U okviru obilježavanja Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine delegacija Općine, na čelu sa općinskim načelnikom Akifom Fazlićem i zamjenikom predsjedavajućeg Općinskog vijeća Alenom Haskovićem, te predstavnicima boračkih udruženja obišla je šehidska mezarja i katoličko groblje u Brezi, gdje su položili cvijeće i odali počast šehidima i poginulim borcima tokom proteklog rata.

DanOpcineSehidskoMezarje2Delegacija je prvo obišla dva šehidksa mezarja, gdje su položili cvijeće i proučili Fatihe na mezarima šehida.

Potom su posjetili katoličko groblje u Brezi gdje su sahranjeni poginuli borci Armije BiH u proteklom ratu, te položili vijence i odali počast poginulima.

“Dan reintegracije općine Ilijaš ili dan povratka naših građana u Ilijaš nije, nažalost, dočekalo 323 šehida i poginula borca. Mnogi od njih su ukopani u mezarijima izvan naše općine. Ovo je najmanje što možemo učiniti kako bismo iskazali pijetet šehidima i borcima. Oni su omogućili DanOpcineKatolickoGrobljeda se vratimo u naš Ilijaš, obnovimo ga i izgradimo bolju i prosperitetniju budućnost, te društvo i državu u kojima se više nikada neće desiti 1992.-1995. godina. Želim da gradimo prosperitetnu državu koja će mladim ljudima osigurati ljepši život, u takvim očekivanjima koristim priliku da građanim Ilijaša čestitam Dan reintegracije i Dan nezavisnosti BiH”, kazao je načelnik Fazlić.

Načelnik je istaknuo da je borba naših boraca u svakom trenutku bila časna, te da se zato sa ponosom dočekuje i Dan Općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BiH.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 


Preliminarne rang liste

potencijalnih korisnika FBiH za Kanton Sarajevo za općinu Ilijaš, u okviru “Javnog poziva izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, raseljenim osobama u Bosni i Hercegovini i povratnicima u Federaciju Bosne i Hercegovine za podnošenje prijava za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica u cilju povratka na područje općina Federacije Bosne i Hercegovine“.


Preliminarna rang lista - totalno uništen stambeni objekat


Preliminarna rang lista - djelimično oštećeni stambeni objekt


Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas47
mod_vvisit_counterJuče1133
mod_vvisit_counterOva sedmica2239
mod_vvisit_counterOvaj mjesec29678