Vijesti
Održan sastanak predstavnika Općine Ilijaš i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslo

Predstavnici Općine Ilijaš i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove  održali  su sastanak na kojem je razgovarano o   aktivnostima koje se tiču izrade i uspostave Aderesnog registra na području općine Ilijaš. Sastanku su prisutvovali općinski načelnik Akif Fazlić , šef Odsjeka za katastar Nizama Mališević , Denis Tabučić kooordinator CILAP projekta ,  Željka Kolobarić   vođa Radne grupe za izradu Adresnog  registra , te Edina Behić i Sead Hadžić članovi Radne grupe .

Tema sastanka je bio presjek dosadašnjih aktivnosti  u radu koje se implementiraju  kroz zajedničke aktivnosti  Općine Ilijaš i Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove   sa posebnim osvrtom na aktivnosti  na izradi i uspostavi Adresnog registra  na području općine Ilijaš . Dosadašnji projekti koji su realizovani su provedeni sa velikim uspjehom  i obje strane su pružile maksimum doprinosa u ostvarivanju postavljenih ciljeva .  Od strane Federalne uprave za geodetske i imovinsko –pravne poslove su iskazali punu podršku dosad provedenim aktivnostima  te određena daljna dinamika – kazala je za Radio Ilijaš Nizama Mališević , šef Odsjeka za katastar Općine Ilijaš .

 

 
Civilna zaštita Općine Ilijaš dobila savremeno vozilo vrijedno 60.000 KM

Služba civilne zaštite Općine Ilijaš danas je dobila savremeno vozilo marke Toyota, ukupne vrijednosti 60.000,00 KM.  Nakon što je potpisan protokol sa općinom Centar o dodjeli finansijskih sredstava u vrijednosti od 15.000,00 KM, ista su iskorištena za opremanje jedinica civilne zaštite. Općina Ilijaš finansirala je 45.000,00 KM za nabavku ovog vozila čime je napravljen značajan iskorak kada je u pitanju civilna zaštita općine Ilijaš, njena osposobljenost i opremljenost kako bi mogla na terenu reagovati shodno potrebama.  Zdravko Barić, pomoćnik načelnika u Službi civilne zaštite Općine Ilijaš ističe da je duži vremenski period potrebno vozilo Civilne zaštite Općine Ilijaš kako bi se adekvatno odgovorilo svim zadacima na području naše Općine.

 
Potpisani Ugovori za realizaciju projekata u pet MZ u Ilijašu

opcinaPotpisivanjem ugovora sa izvođačima danas je u Ilijašu ozvaničen početak realizacije pet konkretnih projekata u ilijaškim mjesnim zajednicama koje učestvuju u projektu „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“. Nakon završene tenderske procedure kao najpovoljniji ponuđač odabrana je firma ” SELA” d.o.o Sarajevo, koja će izvoditi radove u sljedećim mjesnim zajednicama: MZ Srednje (rehabilitacija sportskog poligona), MZ Stari Ilijaš (postavljanje autobusnih stajališta), MZ Misoča i MZ Ilijaš Grad (postavljanje dječijeg igrališta) i MZ Podlugovi (postavljanje multifunkcionalne plohe).

Ovi projekti su kandidirani na osnovu potreba građana iskazanih putem foruma građana koje su pomenute mjesne zajednice održale u prethodnom periodu. Sanja Zagorac- Jozić, pomoćnik načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica kazala je da se radi o vrlo značajnim projektima, kako za građane tako i za općinu Ilijaš.  Općina Ilijaš finansirat će projekte 30 % od ukupne vrijednosti.

„Ovaj projekat je u jednoj vrlo značajnoj fazi, jer će postati vidljiv za građane. Projekat traje već godinu dana i u tom vremenskom periodu su urađeni mnogi projekti, edukacije, jačanje kapaciteta Savjeta MZ. Došli smo do onog što će građani konkretno moći vidjeti na terenu. Pored prethodno navedenih pet projekata, realizirat će se i šesti projekat u MZ Mrakovo. Radi se o opremanju multimedijalne sale koji je već počeo sa realizacijom. Zaključen je ugovor od 165.000,00 KM. Realizacija kreće odmah danas“, kazala je Zagorac-Jozić.

Zahid Đozo, predstavik firme „SELA“ d.o.o. Sarajevo kazao je da je rok izvođenja radova  60 dana.

„Nadamo se da ćemo realizovati projekte u tom vremenskom periodu kao što je to bilo i sa prethodnim projektima“, kazao je Đozić.

Almir Špiodić, koordinator na projektu „Jačanje uloge mjesne zajednice“ u MZ Podlugovi  zahvalio se svima koji su podržali i finansirali navedene projekte, koji će konačno biti i realizirani, prvenstveno za dobrobit građana općine Ilijaš.

„Nakon niza aktivnosti koje smo imali od 2016. godine, kao koordinatori na ovim projektima, nakon što smo zadovoljili kriterije UNDP-a, da bismo učestvovali u ovom projektu, došli smo u fazu kada su na redu realizacije projekata. Iste su delegirali građani, kao najvažnije prioritete. Zahvaljujem se Općini Ilijaš koja nam je pružala podršku sve vrijeme“, kazao je Špiodić.

Projekat “Jačanje uloge mjesnih zajednica” predstavlja zajedničku inicijativu vlada Švicarske i Švedske, a realizira ga UNDP u BiH u partnerstvu s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom pravosuđa FBiH, Ministarstvom za upravu i lokalnu samoupravu RS, Vladom Brčko Distrikta i entitetskim savezima općina i gradova.”

 
Obavještenenje iz Službe za zapošljavanje

Biro Ilijas 25-480x339Iz Službe za zapošljavanje KS , Biro Ilijaš, obavještavaju stanovnike MZ Ljubina i Srednje da će u srijedu 13.09.2017. godine od 10-13 sati u prostorijama MZ Srednje i stanovnike   MZ Gajevi i Dragoradi da će u petak 15.09.2017. godine , u periodu od 10-13 sati , u prostorijama MZ Gajevi , Mobilni tim Službe za zapošljavanje pružati usluge redovnog javljanja i izdavanja uvjerenja . Navedene usluge su namijenjenje za osobe koje su prijavljene na evidenciju Biroa Ilijaš , i koje su teže bolesne , teško pokretljive ili koje u zajedničkom domaćinstvu imaju četiri ili više nezaposlenih osoba . Ostale osobe koje su prijavljene na evidenciji Biroa dužne su se prijavljivati u službenim prostorijama Biroa , ul Ivana Franje Jukića br. 4 u Ilijašu .

 
Fondacija ”Hastor” stipendirat će 20 učenika iz Ilijaša

DSC05990Ugovori o stipendiranju učenika i studenata sa područja općine Ilijaš, koje obezbjeđuje Fondacija ”Hastor”, danas su potpisani u sali Općinskog vijeća Ilijaš. Dvadeset vrijednih i marljivih učenika kroz narednih dvanaest mjeseci primat će novčanu pomoć u svom obrazovanju, a oni koju budu najbolji dobit će i nagradu u vidu trinaeste stipendije za uloženi trud. Učitelj Ramo Hastor pohvalio je saradnju sa općinom Ilijaš, te pozvao sve stipendiste da poštuju pravila Fondacije.

”Fondacija ”Hastor” već jedanaestu godinu zaredom pomaže djeci da što lakše završe svoje školovanje. Prošle godine stipendirali smo 1714 učenika i studenata, dok je ove godine taj broj povećan za još 330 stipendista. Učenici osnovnih škola primate će 100KM, učenici srednjih škola 150KM dok će studenti primati 250KM tokom 12 mjeseci. Za one koji vrijedno uče obezbjedili smo i trinaestu stipendiju, dok oni koji slabije uče ostaju bez stipendije. Danas sam u općinu Ilijaš donio 20 ugovora, koje će potpisati prisutni roditelji, tako da će ova djeca biti korisnici stipendije ukoliko se ne ogluše o pravila stipendiranja. Kršenjem pravila ponašanja smatrat će se smanjenje vladanja u školi, jer prvo što tražimo od stipendista jeste lijepo vaspitanje, pa tek onda obrazovanje. Fondacija ”Hastor” nastavlja edukaciju svojih stipendista, koji su obavezni da volontiraju 10 časova u toku jednog mjeseca, pripremajući se tako za život”, istakao je učitelj Ramo Hastor.

Almedina Smajlović drugu godinu zaredom stipendistica je Fondacije ”Hastor”. Ističe da je pored finansijske podrške, dobila jednu veliku porodicu koja pomaže društvu i zajednici.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
Nacrt strategije
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1823
mod_vvisit_counterJuče1303
mod_vvisit_counterOva sedmica7575
mod_vvisit_counterOvaj mjesec22423