Vijesti
Prijatelji iz Italije uživali u posjeti Udruženju „Zlatne ruke“

zaradijskunaslovUdruženje „Zlatne ruke“ Ilijaš  i članice još su jednom pokazale da opravdavaju ime iz svog naziva i da su zaista zlata vrijedne.  Ovog petka u svojim prostorijama ugostile su,  uz muziku i gastronomsku trpezu,   osnivača i pravnog zastupnika organizacije Lucciano Lama Pino Castellano,  načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića, i predstavnike Općine Ilijaš i druge goste.

Organizacija Lucciano Lama finasirala je opremanje prostorija za rad Udruženja „Zlatne ruke“ prije osam godina, a cilj ove posjete je bio nastavak i produbljivanje započete saradnje. Nakon što je koordinatorica aktivnosti  Udruženja Zekija Avdibegović upoznala goste sa radom udruženja, upriličen je obilazak prostorija, a uručeni su pokloni i zahvalnice za drage donatore.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da sam ambijent u kojem je smješteno udruženje govori o njihovoj vrijednosti.

–Pomoć i podrška može i treba biti veća, treba tražiti prostor za širenje njihovih aktivnosti i mi ćemo tražiti modele kako da se ekonomski valorizira njihov rad, kroz izložbe i druge načine jer bi to doprinijelo  imidžu Ilijaša kada je u pitanju turizam. Ova posjeta je nešto što govori da prijateljstvo dugo živi i saradnja traje od 1995. godine i nadamo se da će biti bolja i da će ovo naše udruženje još više napredovati, da će motivirati druge da se učlane i da ćemo svi biti društveno korisni, kazao je načelnik Fazlić.

Italijanska nevladina organizacija “Luciano Lama”, aktivna je u Bosni i Hercegovini više od dvadeset godina, bavi se aktivnostima pomoći i obrazovanja, namijenjenim siročadi, djeci i mladima.

–Mi imamo saradnju sa općinom Ilijaš 22 godine, ne samo virtuelno nego i realno. Sjećam se kada je 300 djece iz Ilijaša posjetilo Italiju prije mnogo godina, načelnik je poslao 300 sadnica, tako da imamo veoma lijepa sjećanja na to. Nažalost, BiH više nije prioritet za realizaciju projekata, ali to ne znači da mi ne nastavljamo saradnju i da nećemo na druge načine podržavati udruženja i ljude. Večerašnja posjeta me oduševila i vidio sam koliko su ove žene i ovo udruženje vrijedni, kazao je Castellano.

Koordinatornica Avdibegović kazala je da je počastvovana posjetom, a gosti su oduševljeni da je njihova donacija u potpunosti opravdala svoju svrhu.  Nakon što je održana Izvještajna skupština usvojeni planovi i izvještaji, Zlatne ruke spremne su za nove projekte, a najviše se raduju putovanjima i druženjima, te da će nakon Balkana, Austrije, Albanije, Turske, ove godine zahvaljujući prijateljima iz Italije posjetiti i pokazati djela svojih vrijednih ruku i na Siciliji.

 

 
Intervju sa načelnikom Fazlićem u programu Radio Ilijaša

nacelnik 1U programu Radio Ilijaša gostovao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić. Sa načelnikom smo razgovarali o rezultatima rada u prva tri mjeseca 2017.godine, infrastrukturnim projektima, izgradnji Tržnice i Biznis centra, apartmanskim naseljima, zapošljavanju, elektro i vodosnabdijevanju i brojnim drugim temama.

Radio Ilijaš: Možete li za naše slušatelje dati ocjenu rezultata rada i ispunjavanje plana za prva tri mjeseca 2017. godine?

Fazlić: Prvi kvartal se koristi za donošenje programskih i planskih dokumenata, punjenja budžeta. Januar je bio hladan zimski mjesec kada smo imali problema sa vodosnabdijevanjem, što smo na adekvatan riješili i na tome čestitam menadžmentu i radnicima Vodostana Ilijaš. Već smo u aprilu i aktivnosti na terenu su započete, nastavak projekata iz prošle godine.

Početak je građevinske sezone: koji će projekti izgradnje i asfaltiranja biti nastavljeni?

Jedan od najvažnijih projekata je modernizacija puta Stari Ilijaš-Vlaškovo i radovi su počeli, dogovorili smo da se put završi do prvomajskih praznika. Direkcija za ceste KS već je počela radove na potezu prema Lješevu i kod Alića rampe.

Možete li nešto reći o projektima izgradnje Biznis centra i Tržnice i značaju za razvoj ekonomije općine Ilijaš?

- To su dva važna projekta za građenje imidža općine Ilijaš kao mjesta sa dobrom poduzetničkom klimom i s aspekta podrške razvoju lokalne ekonomije. Kada je u pitanju Biznis centar, potpisan je ugovor sa izvođačem i očekujem da već početkom sljedeće sedmice počnu radovi na rekonstrukciji aule KSC-a i da u prvoj etaži bude smješten Biznis centar a na drugoj etaži prostorije za smještaj naših kulturno-umjetničkih društava. Vrijednost projekta je 316 hiljada KM i već imamo obezbijeđeno 150 hiljada KM i vjerovatno ćemo kroz rebalans u junu obezbijediti preostali dio sredstava. Želimo da do jeseni projekat bude završen i da Biznis centar počne sa radom. 

Drugi važan projekat s kojim želimo krenuti je izgradnja Tržnice, vrijednost projekta je više od pola miliona KM, već je obezbijeđeno 250 hiljada, radi se o modernom projektu urađenom po svim standardima, reprezentativan objekat koji će dati urbanu dimenziju gradu i očekuje se i njegov završetak do jeseni. Imamo i asistenciju SERDE, dokumenti i dozvele su date i ovih dana bit će objavljen tender.

Evidentan je konstantan razvoj i ulaganja u Industrijske zone- kažite nam o novim investitorima, uslovima, interesima, mogućnostima zapošljavanja?nacelnikaida

 

Ono na što sam najviše ponosan je razvoj lokalne ekonomije u posljednje tri godine, stopa rasta zaposlenosti raste i taj trend će se nastaviti, ove godine između osam i devet posto, 320-350 novih radnih mjesta. Trenutno su u fazi izgradnje tri velike proizvodne industrijske hale. Najznačajnija je hala u Standardu, očekuje se izgradnja do juna a od jeseni pokretanje proizvodnje tapaciranog namještaja. U Industrijskoj zoni Luka intenzivno se rade dvije manje hale, jedna za metalsku industrije i druga vezana za proizvodnju dječije hrane,a puštanje u proizvodnju očekuje se ove jeseni. U fazi smo dobivanja dozvola za još tri industrijske hale, a i u Željezari Ilijaš imamo proširenja i nove pogone, to je dobar osnov za razvoj ekonomije i rasta zaposlenosti. Naša ekonomija je zdrava, izvozno orijentisana, drugi smo u KS po pokrivenosti uvoza izvozom, 12. u FBiH, izvozi se na evropsko tržište. Ono što je specifično i čime nismo zadovoljni je da su u Ilijašu najniže plate u KS, jer se najviše radi u realnom sektoru gdje su plate niske i nemamo jak javni sektor.

 
Dodijeljeni Ugovori o finansiranju projekata

DSC02580Općinski načelnik Akif Fazlić danas je uručio Ugovore o finansiranju odobrenih projekata po Javnom pozivu za prikupljanje zahtjeva udruženja građana i nevladinih organizacija radi dodjele sredstava za finansiranje iz Budžeta općine Ilijaš za 2017.godinu Omladinskoj organizaciji „Carpe Diem –Iskoristi dan“ i KK „Mladost“ Ilijaš koji su aplicirali na ovaj projekat i ispunili i sve uslove kako bi došlo do realizacije istog.

Općinski načelnik je čestitao pomenutim udruženjima na svim dosadašnjim aktivnostima, te izrazio želju da se i druga udruženja uključe, istakavši spremnost lokalne zajednice da pomogne ovakve i slične projekte.

Pomoćnica načelnika Službe za društvene djelatnosti Ilijaš Sanja Zagorac –Jozić  istakla je važnost ovakvih projekata: „Na području  općine Ilijaš egzistira pet omladinskih udruženja, nažalost samo jedno je apliciralo po Javnom pozivu to je „Carpe diem-Iskoristi dan“ kojem su odobrena tri veoma značajna projekta“ Izrada strategije za mlade“,“ Umjetnost spaja" i treći projekat „Kuhajmo zajedno“ koji je  namijenjen socijalizaciji djece sa posebnim potrebama i ima i posebnu važnost.

Sredstva za projekat su odobrena i KK „Mladost“ a odnose se na organizacuju jednog međunarodnog turnira u košarci pod nazivom „Mladi za sport i ekologiju" koji će biti  odigran u toku manifestacije  "Ilijaški dani" na kojem će nastupiti gosti iz Hrvatske i Srbije, a osim takmičarskog dijela bit će organizovana i sadnja drveća na Karašnici što će ostati kao trajno svjedočanstvo druženja djece " -istakla je Jozić -Zagorac .

Elma Čutura, predsjednica Udruženja „Carpe Diem –Iskoristi dan„ i predsjednik KK „Mladost“ Ibrahim Jašarević  istakli su zadovoljstvo  što su udruženja koji vode dobila sredstva za realizaciju projekata, te da će  ih opravdati na najbolji mogući način.

 Raspoloživa sredstva po ovim projektima iznose 10.000,00 KM, a ovo je ujedno poziv i drugim udruženjima da apliciraju po ovakvim i sličnim projektima, koji će doprinijeti boljoj afirmaciji mladih na području općine Ilijaš. 

 
U OŠ “Stari Ilijaš” održan „Festival skupnog muziciranja horova i orkestara osnovnih škola Općine Il

Festival skupnog muziciranja horova i orkestara osnovnih škola Općine Ilijaš i Općine Vogošća“ održan je danas u OŠ „Stari Ilijaš“ sa početkom u 15:00 sati.  Dijana Rogić, koordinatorica projekta kazala je da je ovo zadnje u nizu takmičenja te da su prethodno održana takmičenja u općinama  Ilidža, Novi Grad, Stari Grad i Novo Sarajevo.  Učešće u Festivalu uzelo je 40 škola sa područja KS.

„Ovaj ciklus završavamo sa takmičenjem općina Ilijaš i Vogošća zajedno. S obzirom da profesori muzičke kulture većinom rade u dvije škole, sa zadnjim reformama u obrazovanju imali smo problema jer su nam uzeti časovi. Obaveze su veoma zahtjevne. Skupno muziciranje hor i orkestar u svakoj školi je skoro obavezan da u toku školske godine izvede desetak javnih nastupa, za  državne i vjerske blagdane, imamo  obaveze prema mjesnim zajednicama, prema općini, i uvijek se rado odazovemo.  Cilj ovog projekta je upravo i bio da se skrene pažnja koliko je važno skupno muziciranje jer ono kroz svoj rad, profesori kroz svoj program rade na tome da razvijaju ljubav prema domovini, njeguju kulturnu baštinu, narodnu muzičku tradiciju BiH, njeguju buduću publiku. Sve je to jako bitno. To su razlozi zbog kojih smo krenuli u ovaj projekat“, kazala je koordinaorica Rogić.

altZahvaljujući ministru za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elviru Kazazoviću, profesori muzičke kulture  kao stručni aktivi dobili su priliku da kroz različit način rada i u okviru te obaveze pokušaju da iznesu svoje probleme i ponude  svoje ideje.

„Zaista smo naišli na razumijevanje i podršku. Općenito znamo gdje nam je kultura, a ovo je jedan od načina profesora muzičke kulture da daju svoj doprinos da kultura bude na većem nivou. OŠ „Stari Ilijaš“  kao dobar domaćin pripremila je jedan kratak program za sve učesnike dok bude žiri odlučio i postavio rang listu na samom kraju“, kazala je koordinatorica Rogić.

altNakon završetka takmičenja općina Ilijaš i Vogošća, slijedi prvo Kantonalno takmičenje 13. i 14.04. 2017. osnovnih muzičkih i balteskih škola i Srednje muzičke škole. Nakon toga je Kantonalno takmičenje gimnazija KS, a 21.04.2017. godine u OŠ „Ilidža“ održat će se Kantonalno takmičenje osnovnih škola, a nakon toga i koncert na kojem će učestvovati pobjednici ovih takmičenja.U ovom projektu učestvuje oko 2 500 učenika sa područja KS.

REZULTATI

HOR UZ PRATNJU NASTAVIKA ILI MATRICE

  1. OŠ „Srednje“ Ilijaš
  2. OŠ „Stari Ilijaš“

HOR BEZ INSTRUMENTALNE PRATNJE  – A CAPELLA

  1. OŠ „Mirsad Prnjavorac“ Vogošća

HOR UZ PRATNJU ORKESTRA

  1. OŠ „Podlugovi“ Ilijaš i 3. OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš

INSTRUMENTALNA MUZIKA

  1. OŠ “Porodice ef. Ramić“ Semizovac

Čestitamo svim učesnicima i mnogo sreće želimo u narednim takmičenjima.

 
Održana 7. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

vijece71Uz prisustvo 24 vijećnika danas je održana sedma sjednica Općinskog vijeća Ilijaš koju je vodio dopredsjedavajući Alen Hasković. Prije usvajanja dnevnog reda on je upoznao prisutne da je dosadašnji vijećnik DF-a Semir Dizdarević istupio iz tog kluba i da će ubuduće djelovati kao samostalni vijećnik.

Nakon kraće rasprave i primjedbi  vijećnika SDP-a usvojen je i dnevni red,  koji se sastojao od trinaest tačaka a većina njih odnosila se na provođenje odluka o utvrđivanju novog građevinskog zemljišta za apartmanska naselja, kao i usvajanje regulacionih planova.

Nakon mnogobrojnih vijećničkih pitanja i inicijativa koja su se odnosila na poboljšanje kvaliteta života građana u pojedinim naseljima vezano za unapređenje putne, vodovodne, telekomunikacijske infrastrukture, sjednica je nastavljena obrazloženjem Izvještaja o izvršenju Budžeta Općine Ilijaš za 2016. godinu.

Pomoćnica načelnika u Službi za privredu, finansije i investicije Merima Osmanović podrobno je objasnila sve stavke prihoda, rashoda, kapitalnih investicija, ostvarenog suficita,  nakon čega je Izvještaj usvojen.

-          Ukupno ostvareni prihodi u periodu 01.01.-31.12.2016. godine iznosili su 12.547.257,00 KM što je za 101 posto više od planiranih, a ukupni rashodi iznosili su 10.408.231,00 što je 83 posto planiranih, te je prema tome ostvaren suficit u iznosu od 2.139.000,00 KM, kazala je Osmanović.  vijece7svi

Vijećnici su danas većinom glasova podržali odluke o utvrđivanju  novog građevinskog zemljišta i plana parcelacije za apartmanska naselja u Ljubini i Dragoradima, što je jedan od prvih koraka za omugućavanje nastavka rada investitorima i početka realizacije projekata.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredstava sportskim udruženjima koja se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredtava za programe iz oblasti kulture koji se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas851
mod_vvisit_counterJuče1028
mod_vvisit_counterOva sedmica1879
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28080