Vijesti
Izgradnja kuća po sistemu ključ u ruke za raseljene osobe na području općine Ilijaš

thumbnail 20181031 092336Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je na osnovu ranijih javnih poziva osiguralo sredstva iz vlastitih prihoda i odabralo četiri porodice sa područja općine Ilijaš kojima će se izgraditi novi stambeni objekti, po principu ključ u ruke.

Tri porodice su u statusu raseljenih lica, a jedna porodica povratnička. Kuće će se graditi na mjestima predratnih prebivališta. Pripremne radove za izgradnju već su završili korisnici projekta.

Općine Ilijaš će izdati sve neophodne saglasnosti i dozvole, osigurati priključak struje, kanalizacije i vode.

Porodice kojima će izgraditi objekti obavezuju se da u iste usele 15 dana od dana završetka radova, uz obavezu da objekat ne mogu prodati naredne tri godine.

Nadležno ministarstvo će izvršiti odabir izvođača radova i nadzora nad izgradnjom predviđenih objekata.

 
Održana 24. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

24.sjednica ov1Oktobarska sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je ovog utorka uz prisustvo 21 vijećnika. Dnevnim redom je planirano osam tačaka, a sjednicu je vodio dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Alen Hasković.

Na početku sjednice svečanu zakletvu položio je novi vijećnik iz Stranke demokratske akcije Mirza Bektić, koji je zamijenio kolegu Armina Matorugu. Besim Gljiva   je istupio iz kluba vijećnika Stranke za Srednje i ubuduće će biti nezavisni vijećnik.

Nakon nekoliko vijećničkih pitanja i inicijativa usvojen je Izvještaj o realizaciji zaključaka sa prethodne sjednice Općinskg vijeća.

Potom je većinom glasova usvojena Odluka o izmjeni i dopuni statuta Općine Ilijaš. Usvajanjem ove Odluke Član 91. Statuta Općine Ilijaš se mijenja i dopunjava u cilju unapređenja dokumenata i propisa u vezi sa mjesnim zajednicama.

Vijećnici su podržali Odluku o izmjeni odluke o utvrđivanju cijena komunalne usluge – tržno – pijačnih usluga. Ovom Odlukom se utvrđuje cijena komunalnih usluga - tržno – pijačnih usluga koje pruža 24.sjednica ovJKP „Vodostan“ d.o.o. Ilijaš na novootvorenoj gradsko tržnici. Tako se za prodajno mjesto u C i D zoni mjesečno mora izdvojiti 7 KM prostora do 1 metra kvadratnog, odnosno 10 KM preko 1 metra kvadratnog.

Za mjesečni zakup mjesta u B zoni potrebno je 30 KM (do 1 metar kvadratni), odnosno 40 KM (preko 1 metra kvadratnog), mjesečni zakup tezge u A zoni koštat će 50 KM, dok će tezga u A zoni sa rashladnom vitrinom koštati 80 KM (do 1 metar kvadratni), odnosno 120 KM (preko 1 metra kvadratnog).

Jednoglasno je usvojena Odluka o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta kojom se utvrđuju uslovi o raspisivanju Javnog konkursa za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu Općine Ilijaš putem nadmetanja radi izgradnje poslovnog objekta u Starom Ilijaš u skladu sa Regulacionim planom "Stari Ilijaš". Početna prodajna cijena za neizgrađeno građevinsko zemljište iznosi 80,00 KM za kvadratni metar.

Većinom glasova usvojen je Nacrt Odluke o usvajanju izmjene i dopune Regulacionog plana "Banovac", te Nacrt Odluke o provođenju izmjene i 24.sjednica ov2dopune RP "Banovac".

Javni uvid u Nacrte Odluka biće održan u periodu od 9. novembra 2018. do 10. decembra 2018. godine u maloj sali Općine Ilijaš, na II spratu, a javna rasprava na Nacrte će se održati u utorak, 11. decembra 2018. godine u velikoj sali Općine, na III spratu, sa početkom u 14:30 sati.

Primjedbe, prijedloge, sugestije i mišljenja svih zainteresovanih subjekata planiranja, MZ-a, potencijalnih investitora, građana, vijećnika OV-a dostavljaju se u Općinu Ilijaš, Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, koja organizuje i sprovodi javnu raspravu.

Služba za prostorno uređenje i zaštitu okoliša dužna je nakon sprovedene javne rasprave podnijeti izvještaj Općinskom vijeću o rezultatima javne rasprave koji sadrži primjedbe, prijedloge i mišljenja kao i da obrazloži razloge zbog kojih pojedine primjedbe, prijedlozi i mišljenja nisu prihvaćeni.

Usvojeno je i jedno Rješenje iz imovinsko – pravne oblasti.

24.sjednica ov3Informacije o uspjehu učenika osnovnih i srednjih škola u učenju i odgoju u školskoj 2017./2018. godini primljene su k znanju.

Informacije obuhvataju ukupan broj učenika u osnovnom obrazovanju, a on je 2097 učenika, ukupan broj učenika u srednjoškolskom obrazovanju je 446. Procent prolaznosti u osnovnom obrazovanju je 99,966%, dok je u srednjoškolskom 98,28%.

Srednja ocjena u osnovnom obrazovanju je 4,376, a u srednjoškolskom 4,015. Primjerno vladanje u osnovnom obrazovanju ima 1418 učenika ili 98,466%, a u srednjoškolskom obrazovanju 313 učenika ili 80,24%.

Odgojno disciplinskih mjera u osnovnom obrazovanju izrečeno je za 20 učenika, a u srednjoškolskom za 125 učenika. Broj odličnih učenika u osnovnom obrazovanju je 1017 ili 57,328%, a u srednjoškolskom 102 učenika ili 31,72%.

 
Akcija “Solidarnost na djelu 2018.” – poziv na uključivanje

namirnicePovodom obilježavanja Sedmice solidarnosti, koja se tradicionalno obilježava svake posljednje sedmice u mjesecu oktobru, Crveni križ Ilijaš u periodu od 29. do 31. oktobra 2018. godine organizuje akciju prikupljanja pomoći socijalno ugroženom stanovništvu naše općine. Učenici – volonteri prvog razreda gimnazije u okviru projekta Društveno korisno učenje i u saradnji sa sekcijom Civitas organizuju prikupljanje pomoći u Srednjoškolskom centru “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš. Aktivnosti u sedmici solidarnosti se provode pod nazivom „Solidarnost na djelu“ i osnovni cilj aktivnosti je pružanje pomoći stanovništvu kojem je pomoć zaista potrebna.

Sejda Ćesan, sekretar Crvenog Križa Ilijaš kaže da je cilj akcije da se prikupe osnovne životne namirnice, kako bi se pomoglo socijano ugroženim osobama na području općine Ilijaš.

„Nedjelja solidarnosti još uvijek traje i mladi Crvenog križa ovih dana, tačnije za vikend su prikupili određene vrste namirnica. Građani mogu donirati osnovne životne namirnice: ulje, brašno, šećer, tjestenine, supe u kesici ili konzerviranu hranu, odnosno namirnice koje se neće kvariti i koje mogu dugo stajati. Namirnice koje budu falile, mi ćemo od sredstava Crvenog križa dodatno kupiti kako bi kompletirali paket koji će biti od pomoći ljudima. Prilozi će biti iskorišteni za formiranje paketa pomoći koji će biti uručeni socijalno ugroženim građanima. Želim naglasiti da su nam se pridružili i učenici Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ koji će zajedno sa nama prikupljati i biti od pomoći u ovoj akciji, ali i mnogi plemeniti i dobri ljudi. Hrana se prikuplja u TC „Konzum“ u Ilijašu. Pozivamo sve građane da nam se pridruže, da pomognemo ljudima kojima je pomoć zaista potrebna“, istakla je Ćesan.

Volonteri su izrazili optimizam i vjeru u građane da će pomoći u tome da humanitarna akcija što bolje traje. Molimo sve učenike i uposlenike da se odazovu akciji. Nekvarljive prehrambene proizvode i higijenske potrepštine moći ćete donirati od 29. do 31. oktobra u TC Konzum od 15:00 sati do 18:00 sati. Ovim putem zahvaljujemo navedenom trgovačkom centru koji je uključivanjem u ovu humanitarnu akciju postao dio velike porodice Crvenog križa.

Izvor: radioilijas.ba

 
Javni pozivi Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine je na web stranici http://www.mhrr.gov.ba/ objavilo dva Javna poziva i to

- Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za obnovu i izgradnju komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima na kojima žive raseljena lica i povratnici iz sredstava za 2018. godinu;

- Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga u svrhu elektrificiranja stambenih jedinica povratnika i raseljenih lica iz sredstava za 2018. godinu.

Aplikacioni formulari su dostupan na web stranici Ministarstva, a rok za dostavu projektnih prijedloga je 21 dan od dana objavljivanja Javnih poziva.

 
Izgradnja 14 stambenih jedinica na području općine Ilijaš za izbjegle i raseljenje osobe

regionalni stmabeni programProtekle sedmice je počela realizacija obnove i izgradnje 14 stambenih jedinica na području općine Ilijaš za izbjegle i raseljene osobe. Pet objekata će se iznova graditi, a devet će biti rekonstruisano.

Ranije su u okviru državnog projekta regionalnog stambenog programa Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Općina Ilijaš potpisali Sporazum o saradnji koji podrazumijeva obnovu i rekonstrukciju navedenih stambenih jedinica.

Na osnovu Javnog poziva odabrano je 14 aplikanata koji su ispunjavali kriterije. Potom je izvršeno projektovanje navedenih objekata, izabran je izvođač radova i nadzor. Gradnja i rekonstrukcija stambenog prostora će se realizovati srazmjerno broju članova porodica. Izvođač radova je firma Seta–inženjering iz Zavidovića, a rok za izvođenje radova je četiri mjeseca.

Općine Ilijaš će u skladu sa potpisanim Sporazumom imenovati koordinatora projekta, izdati sve neophodne saglasnosti i dozvole, osigurati priključak struje, kanalizacije i vode, osigurati pristupni put objektima, formirati komisije za tehnički prijem saniranih i izgrađenih objekata, upisati objekte koji su izgrađeni, sanirani i rekonstruisani u katastarski plan Općine te dostavizi izvještaje.

Vrijednost RSP-a je oko 1.2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.

Bosna i Hercegovina je za vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Javni poziv
 
 
 Prijavni obrazac
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1114
mod_vvisit_counterJuče1604
mod_vvisit_counterOva sedmica1114
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28122