Vijesti
Potpisan Ugovor za izgradnju fiskulturne sale u OŠ "Hašim Spahić"

received 10216209693140792U kabinetu ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo danas je upriličeno potpisivanje Ugovora za izgradnju fiskulturne sale u O.Š. "Hašim Spahić" u Ilijašu.

Potpisivanju su prisustvovali Akif Fazlić načelnik Općine Ilijaš, Sanja Zagorac – Jozić pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica, Aziz Fazlić pomoćnik načelnika u Službi za saobraćaj, stambeno – komunalne poslove i građenje, Elvir Kazazović ministar obrazovanja, nauke i mladih KS, te Muamer Fazlić vlasnik firme "Fazum gradnja" koja je izvođač radova.

O.Š. “Hašim Spahić” u Ilijašu nalazi se u samom gradskom jezgru. Školu trenutno pohađa 648 učenika, a veliki problem ove škole je odvijanje nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Nastava iz ovog predmeta trenutno se odvija u fiskulturnoj sali dimenzija 10x15 metara što ne daje ni elementarno potrebne uslove za odvijanje nastave iz sporta. Općina Ilijaš je zbog svega navedenog, a u cilju dugoročnog rješavanja ovog problema predvidjela izgradnju nove fiskulturne sale uz rekonstrukciju i redizajn dijela postojeće sale u kojem se nalaze svlačionice i toaleti.

"U posljednjih nekoliko godina na području općine Ilijaš intenzivno se ulaže u rekonstrukciju i izgradnju objekata osnovnog obrazovanja. Nekoliko školskih objekata u potpunosti je rekonstruisano. Želim se zahvaliti resornom ministarstvu koje je podržalo te projekte.
Jedna od završnih faza rekonstrukcije O.Š. "Hašim Spahić" jeste izgradnja nove fiskulturne sale i time ćemo upotpuniti sve ono što je potreba te škole. Djeca i nastavnici dobit će najbolje uslove za održavanje tjelesnog odgoja. Općina će se uključiti u opremanje fiskulturne sale i vanjsko uređenje, te ćemo zajedno sa Ministarstvom izdefinisati potpuni završetak ovog projekta", kazao je Akif Fazlić, načelnik Općine Ilijaš.

Realizacijom ovog projekta riješio bi se višegodišnji problem odvijanja nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja u ovoj školi. Izgradnjom fiskulturne sale bio bi zaokružen proces unapređenja materijalno tehničkih uslova rada O.Š. “Hašim Spahić” u Ilijašu. Nova fiskulturna sala pored školskih aktivnosti može poslužiti i za odvijanje received 10216209664020064vannastavnih aktivnosti

"Ministarstvo za obrazovanja, nauku i mlade KS ove godine je izdvojilo sredstva za izgradnju tri fiskulturne sale. Dvije nove sale grade se u Dobroševićima i Ilidži, a danas smo popisali Sporazum za treću salu koja će se graditi u Ilijašu. Za realizaciju ovog projekta izdvojeno je 700.000,00 KM. Naš cilj je omogućiti svim učenicima u Kantonu Sarajevo iste uvjete za realizaciju nastave i tjelesnog odgoja, te druge vanredne sportske aktivnosti", rekao je Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade u KS.

Vrijednost ugovorneih radova je 625.893,11 KM. Firma "M Design" d.o.o. Sarajevo radila je idejni i glavni projekat fiskulturne sale, Općina Ilijaš provela je proceduru javne nabavke – otvoreni postupak, firma "Fazum gradnja" izvođač je radova, a nadzor nad izvođenjem radova vršit će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

"Riječ je o modernoj fiskulturnoj sali sa kompletnom opremom. Rok za izvođenje radova je 120 dana, u narednih 15 dana počinjemo sa radovima, a završetak planiramo i prije ugovorenog roka, odnosno prije kraja građevinske sezone", kazao je Muamer Fazlić, vlasnik firme "Fazum gradnja", koja je izvođač radova.

 
Obilježen Dan logoraša općine Ilijaš uz podsjećanje na težak položaj i obespravljenost

dan logorasaPolaganjem cvijeća na Spomen-obilježju ubijenim logorašima – žrtvama rata danas je obilježen Dan logoraša općine Ilijaš. To je dan kada se podsjeća na mnogobrojna zatvaranja i protjerivanja Bošnjaka i Hrvata sa područja općine Ilijaš, te cijele BiH. Bolna i živa su sjećanja i danas na period 1992-1995 kada su naši sugrađani zatvarani u logore, ubijani, a mnogi od njih i danas se vode kao nestali.

Predsjednik Udruženja logoraša Općine Ilijaš Meho Orić pozvao je sve logoraše da se odazivaju na svjedočenja kako bi oni koji su mučili i zatvarali u logore bili kažnjeni za ono što su radili nedužnom narodu.

„Prije svega želim svima da se zahvalim što ste došli da obilježimo Dan logoraša. Ja kao predsjednik Udruženja logoraša Općine Ilijaš nisam zadovoljan jer ovdje na ovom mjestu je trebalo prisustvovati najmanje 500 ljudi. Logoraši su zaista ogorčeni i čekaju 22 godine da uđu u pravo i tako ostvare neka primanja. Smatram da je za sve ovo kriva naša država, odnosno političari. Drago mi je što vidim ovu djecu koja su došla da zajedno obilježimo ovaj dan. Ovom prilikom se zahvaljujem direktoru OŠ „Hašim Spahić“ što je omogućio djeci da prisustvuju ovom našem skupu“, kazao je Orić.

dan logorasa2Udruženje logoraša Ilijaš osnovano je 1996. godine i broji oko 800 članova ali veliki broj njih napustili su Bosnu i Hercegovinu. Ove godine udruženje obilježava 22 godine postojanja.
Potresno svjedočenje o golgotama boravka u logoru podijelio je Azmir Šabanović.

„Žao mi je što nas je danas ovako malo ali mi je drago što sam prvi put u mogućnosti da prenesem našoj omladini da sam bio vaših godina kada sam otišao u logor. Taj logor je bila škola i školsko zvono koje vama označava početak i kraj časa meni je označilo kraj djetinjstva, kraj sreće, kraj školskih dana. Tad su mi uzeli ponos, uzeli su mi budućnost, uzeli su mi oca ali nisu uzeli pravo govora. Ja ću zamoliti u ime svih nestalih logoraša, ubijenih , šehida, onih za koje se ne zna da podignemo svoj glas da pričamo i svjedočimo, jer samo tako će zločin ostat zapamčen a zločinac kažnjen. Djeca ne znaju šta se dešavalo i ja im nikada neću poslati poruku mržnje, nemojte mrziti. U Bosni i Hercegovini je više od 20.000 djece prošlo kroz logore i da je njih 1.000 ubijeno zamislite kolika je škola sa toliko djece“, naglasio je logoraš Općine Ilijaš Azmir Šabanović.

Prisutnima se obratio predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo Almin Dželilović. „S obzirom da ovdje prisustvuje veliki broj djece uzet ću sebi dan logorasa3za pravo da im prenesem par informacija koje, nažalost, danas ne mogu slušati u školskim klupama jer se naš obrazovni sistem kroz predmet historiju ne bavi dešavanjima iz ratnog perioda od 1992. – 1995. i na taj način nepravedno su uskraćeni za istinu koja se dešavala u tom vremenu. Na području Kantona Sarajevo egzistirala su 33 registrovana logora i isto toliko mjesta zatočenja u kojima su logoraši psiho- fizički zlostavljani , maltretirani, izgladnjivani, izvođeni na prisilne radove, premlaćivani , ubijani u živim štitovima i još oko 30 vrsta tortura koje su se nad njima vršile, neki od njih su preživjeli, neki nažalost nisu. Kroz sve te logore prošlo je blizu 6000 naših sugrađana, a od tog broja 1000 je ubijeno i do danas kosti njih 233 još uvijek nisu pronađene.“

Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica Općine Ilijaš pozdravio je prisutne i zahvalio se na odzivu te istakao: „Kraj maja do sredine juna period je kad se u Ilijašu desio največi zločin, kad se desilo najviše zarobljavanja počev od Bioče, Lješeva, Luke, Kadarića i grada Ilijaša da bi se sve to završilo 9. novembra 1993. u Crnoj Rijeci. Više od 500 Ilijašana je zarobljeno i odvedeno u logore, dok je njih 130 ubijeno u živim štitovima na svirep način. Općina Ilijaš podržava udruženje i program održavanja 1. juna i uvijek ćemo to raditi. Želim da se zahvalim svima koji ste izdvojili svoje vrijeme, koji ste došli ovdje i oni koju su to proživjeli da kažu kako je bilo.“

Kroz ilijaške logore, od kojih su najpoznatiji bili oni u osnovnim školama u Ilijašu i Podlugovima, prošlo je blizu 1000 logoraša, muškaraca, žena, djece i starijih osoba. Neki od ilijaških logoraša bili su zatočeni i u logorima na području Vogošće, kao što su Planjina kuća u Svrakama, bunker i restoran „Kod Sonje“ u Vogošći. Bez vode, hrane, kao živi štit, u nepodnošljivim uslovima logoraši su preživljavali mjesecima.

Izvor: radioilijas.ba

 
Obilježavanje 26. godišnjice stradanja stanovnika Lješeva

ljesevoU utorak 05. juna 2018. godine bit će obilježena 26. godišnjica stradanja stanovnika Lješeva, koje su početkom 1992. godine njihove komšije, pripadnici srpskih vojnih formacija, izveli iz domova opljačkali i potom strijeljali.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA:

- 18:00 – program na Spomen obilježju u Starom Selu u Lješevu

- 19:00 – obilazak mezarja

- 19:30 – Tevhid – džamija u Lješevu

- 20:31 – Akšam namaz i iftar – harem džamije u Lješevu

- 22:34 – Teravih namaz

Sjetimo se nevino stradalih, jer sjećanjem brišemo zaborav na njihov život.

Da se ne zaboravi Lješevo 5. juni 1992. - 5. juni 2018.

 
Nastavak aktivnosti na izgradnji prečistača i glavnog kolektora za općine Vogošća, Ilijaš i Breza

radni sastanak1Općinski načelnik Akif Fazlić održao je radni sastanak sa načelnicima općina Vogošća i Breza i njihovim saradnicima, predstavnicima slovenačke firme “Projekt” iz Nove Gorice koji su izradili idejni projekat “Izgradnja zajedničkog prečistača i kolektorske mreže otpadnih voda na području Općina Vogošća, Ilijaš i Breza u BiH”, te predstavnicima firmi koje imaju iskustvo na izradi istih i sličnih projekata. 

Tema sastanka bila je dogovor i nastavak aktivnosti na izradi glavnog projekta za izgradnju prečistača i kolektorske mreže, potom izradu Studije za izdavanje okolinske dozvole, izradu tenderske dokumentacije, te dokumentacije za kandidovanje projekta prema IPA 2 fondovima.

Načelnik je prisutne upoznao sa do sada provedenim aktivnostima i poteškoćama sa kojima su se općinski načelnici susretali u fazama nastavka realizacije predmetnog projekta.

Dogovoreno je da će se u narednom periodu pripremiti nacrt Sporazuma o finansiranju izrade glavnog projekta za koji je Vlada radni sastanakRepublika Slovenija spremna donirati određena sredstva. Potpisivanje Sporazuma je planirano do kraja juna ove godine.

Ranije su načelnici općina Vogošća, Ilijaš i Breza s partnerima iz Slovenije potpisali protokol o izradi dokumentacije za pripremu investicijskog projekta “Izgradnja zajedničkog prečistača i kolektorske mreže otpadnih voda na području Općina Vogošća, Ilijaš i Breza u BiH”.

Firma “Projekt” iz Nove Gorice je izradila fizibiliti studiju, studiju uticaja na okoliš i idejno rješenje za izgradnju kanalizacionog sistema odnosno kolektora i prečistača koji treba da riješe pitanja otpadnih voda za Općine Vogošća, Ilijaš i Breza, a izrada dokumentacije finansirana je iz sredstava donacije Republike Slovenije.

 
Održana 20. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

20 sjednica vijecaDvadeseta sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je ovog četvrtka u sali Općinskog vijeća uz prisustvo 21 vijećnika. Na dnevnom redu našlo se 12 tačaka, a sjednicu je vodio dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Alen Hasković.

U povodu Dana bijelih traka i stradanja stanovnika Prijedora vijećnici su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast poginulim borcima i šehidima.

Nakon toga svečanu zakletvu položio je novi vijećnik iz Stranke demokratske akcije Fahir Hasanović, koji je zamijenio kolegu Saudina Durmića.

Usvojen je Izvještaj o realizaciji zaključaka sa prethodne sjednice Općinskog vijeća Ilijaš kojim se zadužuje menadžment JU „Kulturno - sportski centar i Radio Ilijaš“ da u budućem radu nastoje povečati prihode po osnovu marketinga, te da u zimskom periodu osiguraju postavljanje ledene plohe u gradu Ilijašu.

Sjednica je potom nastavljena jednoglasnim usvajanjem Odluke kojom se daje saglasnost na plan utroška namjenskih sredstava u iznosu od 300.000,00 KM prikupljenih po osnovu naknade za korištenje državnih šuma na području općine Ilijaš u 2018. godini za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje infrastrukturnih objekata.

Vijećnici su usvojili Odluku kojom se objekat „Gradska tržnica Ilijaš“ povjerava na upravljanje i korištenje Javnom komunalnom preduzeću „Vodostan“ Ilijaš. Usvojena je i Odluka o organizaciji, upravljanju i održavanju pijace kojom se definiše prostor za organizaciju pijace i podjela u četiri zone koje obuhvataju zatvoreni prostor, natkriveni 20 sjednica vijeca 2prostor, te dvije zone izvan toga u kojima je dozvoljena trgovina. Na ostalim lokacijama bit će zabranjeno održavanje pijace, a nadzor i kontrolu nad poštivanjem propisa pratit će komunalni inspektor i PU Ilijaš.

JKP „Vodostan“ se ovom Odlukom obavezuje da donese pijačni red, na koji saglasnost donosi općinski načelnik, da organizuje rad pijace u skladu sa važećim pozitivnim propisima, potom zaključuje ugovore o zakupu sa korisnicima pijace i da uz godišnji izvještaj o poslovanju dostavi i izvještaj o radu pijace. Većinom glasova usvojena je i Odluka o utvrđivanju cijene komunalne usluge – tržno-pijačnih usluga.

Usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju interesa za organizovanje i održavanje manifestacije kulture, sporta i trgovine „Ilijaški dani“.

20 sjednica vijeca 1Vijećnici su jednoglasno podržali Odluku o pristupanju izradi regulacionog plana „Junakovac“. Naime, Općina Ilijaš je pokrenula inicijativu za izradu provedbenog planskog dokumenta „Junakovac“ koji se nalazi unutar granica Prostornog plana područja posebnih obilježja Zaštičeni pejzaž „Bijambare prema kojem je propisana obaveza izrada Regulacionog plana „Junakovac“ u površini 21,8 ha. Obzirom da se u predmetnom obuhvatu nalazi izgrađeno etno-selo (lokalitet Nišića), zatim rezervoar Junakovac sa zonama sanitarne zaštite i više izgrađenih vikend objekata, zbog postojećih ograničavajućih faktora koji se tiču zaštite prostora i vodosnabdijevanja izrada provedbenog plana je neophodna kako bi se zadovoljila zakonom propisana procedura. Cilj izrade plana je da se u skladu sa karakterom zaštićenog područja planira njegov razvoj kao turističko – rekreacioni potencijal općine Ilijaš i Kantona Sarajevo.

Na dnevnom redu sjednice našao se i Prijedlog Odluke o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta, te Prijedlog rješenja iz imovinsko - pravne oblasti.

20 sjednica vijeca 3Vijećnici su primili k znanju informaciju o izvršenju Budžeta Općine Ilijaš za period 01.01. – 31.03.2018. godine. Budžet Općine u ovom periodu bilježi 5.387.257,00 KM ostvarnih prihoda, što je 30% od planiranih prihoda u Budžetu za 2018. godinu. Ostvarni su izdaci u iznosu od 2.246.722,00KM, što predstavlja 13% od planiranih izdataka u Bužetu za 2018. godinu. Prema tome, ostvaren je suficit za navedeni period u iznosu od 3.140.535,00 KM.

Na kraju sjednice primljena je k znanju i informacija o aktivnostima uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo na području općine Ilijaš za 2017. godinu.

Sjednici prisustvovali su i učenici Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas419
mod_vvisit_counterJuče1333
mod_vvisit_counterOva sedmica6630
mod_vvisit_counterOvaj mjesec29766