Vijesti
Obilježen Dan nestalih Općine Ilijaš. Kolektivna dženaza za tri identifikovana ilijašana
DanNestalih2017 0079. juni obilježava se kao Dan nestalih osoba Općine Ilijaš, te je danas je na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu, u organizaciji Udruženja nestalih osoba održana manifestaciji pod nazivom: "Govorite, šutnja je bol duše" kojoj su prisustvovale porodice nestalih, porodice šehida i poginulih boraca, zvaničnici vlasti, učenici osnovnih škola s područja Općine Ilijaš te brojni građani.
Prošlo je više od dvije decenije od rata u BiH, a još uvijek se traga za oko DanNestalih2017 0097000 nestalih osoba. Udruženje „Porodice nestalih općine Ilijaš“ ove godne na Centralnom spomen obilježju postavilo je instalaciju nestalog lika kojom su još jednom uputili poruku da je krajnje vrijeme da državne institucije ubzaju proces  traženja nestalih osoba. Već 25. godinu 52 ilijaških porodice tragaju za svojim najmilijim.
 
Nedavno su u masovnoj grobnici na Vracama kod Sarajeva pronađeni tri nestala ilijašana: Avdibegović Zehrid, Mašić Zahid i Kadrić Izet, te još 49 ilijašana se vode kao nestali. 
Danas će na mezarju u Starom Ilijašu bit klanjana kolektivna dženaza i proučen Tevhid za identifikovane ilijašane.
 
Zekija Avdibegović predsjednica Udruženja nestalih, koja na svojim plećima nosi pogled komšije koji joj odvodi dijete u bezdan, drhtaj srca i uma na svaku zvonjavu telefona, Haški tribunal, tužioce, svjedoke, osuđene i neosuđene krivce, svojom šutnjom pozvala je prisutne da se pridruže u njenoj borbi.
 
DanNestalih2017 035U ime Općinskog načelnika,  porodicama nestalih, porodicama šehida i poginulih boraca, borcima, učenicima, građanima, obratio se Nijaz Spahić, Pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu i raseljena lica koji se posebno zahvalio učenicima na današnjem prisustvu. 
 
"U našim školama djeca ne slušaju o stradanjima, patnjama i genocidima kroz koje smo prolazili,. Ovo su jedina mjesta gdje oni mogu da čuju, vide i saznaju istinu, šta se to dešavalo u Ilijašu i u našoj Bosni i Hercegovini. Dobro da su oni danas ovdje. Dobro je i da su oni koji su preživjeli stradanja danas ovdje, da se sjete i odaju počast našim šehidima, nestalim i preživjelim borcima, da kažu šta se to desilo, a djeca da to čuju i dobro zapamte. Živimo u vremenu kada se sve češće spominje oružje, ocjepljenja i ratovi. Zbog njihove i naše budućnosti dobro je da obilježavamo ovakve datume. Ovdje se spominju nestali. Oni nisu nestali, njih su komšije zarobile, odveli u logore, radili s njima ono što ljudski um ne može da poimi. 128 ilijašana su tad ubili a još 49 se vode kao nestali", rekao je g. Spahić. 
 
DanNestalih2017 039Neposredno nakon rata u grobnici na brdu Žerovanj, udaljenom 7 km od Ilijaša, pronađena su tijela 30 nestalih sugrađana naselja Luke, Bioče i Kadarića.
 
O veličini i širini stravičnog zločina nad ilijašanima, prisutnim, a posebno učenicima osnovnih škola govorio je Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević. "Način na koji možemo osvetiti naše nestale sugrađane jeste da svakog 9. juna dođemo na ovakva mjesta i da ih se sjetimo. Da nikad ne prestanemo tragati za njihovim kostima, mezarovima i jednog dana kada smjestimo njihove kosti, kada nađu smiraj da to obavezno zabilježimo i zapišemo, da naši učenici znaju šta se desilo sa njihovim komšijama", poručio je sa skupa g. Dević. 
 
Polaznici vrtića Ilijaš u pratnji učenika  ilijaških osnovnih škola položili su 49 bijelih ruža na Centralno spomen obilježje, a literarne radove na temu ""Govorite, šutnja je bol duše", pročitale su  Dženana Ramić, učenica OŠ "Podlugovi", Nejla Čučuković – učenica OŠ "Stari Ilijaš" i Amina Fazlić učeniica OŠ "Hašim Spahić". 
Udruženje porodica nestalih Općine Vogošća, Udruženje žena Podrinja, Pokret "Maka enklava Srebrenica i Žepa"  koje djele sudbinu sa ilijašanima, od istog zločinca, s istom namjerom i ciljem a to je nestanak Bošnjaka i Bosne, danas su također prisustvovale manifestaciji.
 
Kada Hotić ispred Pokreta "Majka enklava Srebrenica i Žepa" istakla je da Ilijaš danas sa sjetom i tugom obilježava sjećanja na nestale građane DanNestalih2017 052Ilijaša, na odvedene, na ubijene, na mladost, braće, sestre, muževi, očeve ovog grada. "Zločinci koji su uradili ovo zlodjelo su velike kukavice, jer su ih krili, neće da se zna. Danas kažu da Sarajevo nije bilo opsjednuto, nije bilo genocida u Srebrenici, nisu Bošnjaci tako stradali, to su kukavice koje neće da priznaju šta su uradile. A mi ćemo na ove godišnjice sjećati se svojih najmilijih koji ni krivi ni dužni su otišli prerano u smrt, ostavili nama tugu i tužna sjećanja, ali mi nismo poraženi.  Dostojanstveno ćemo ih se sjećati, a istoriju pričati istinski", rekla je u svom obraćanju g. Hotić. 
 
DanNestalih2017 060Na kraju manifestacije cvijeće su položili brojni zvaničnici, a nakon polaganja cvijeća prisutni su se prigodnom protestnom šetnjom  uputili kroz Ilijaš.
Kolektivna dženaza identifikovanim ilijašanima bit će klanjana na mezarju u Starom Ilijašu a Tevhid proučen u džamiji u Starom Ilijašu u 14:00 sati. 
 
Obilježavanje Dana nestalih u petak
nestali1aObilježavanje Dana nestalih Općine Ilijaš planirano u petak, 09.06.2017. godine sa početkom u 10:00 sati na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu.  
 
PROGRAM OBILJEŽAVANJA
 
10:00 okupljanje na Centralnom spomen obilježju ilijaš
- Obraćanje Općinskog načelnika i gostiju
- Čitanje literarnih radova učenika
- Protestna šetnja učesnika gradom
12:00 Tevhid u Džamiji Stari Ilijaš
 
U 14:00 na Šehidskom mezarju u Starom Ilijašu bit će klanjana i kolektivna dženaza za 3 žrtve ubijene 1992. godine od strane zločinačko-agresorskih snaga u Ilijašu, a koje su nakon 25. godina identifikovane u procesu identifikacije i reeksumacije. 
 
Obilježena 25. godišnjica stradanja u Lješevu

pise :Adela Salihović

 

ljesevo 1Porodice i mještani Lješeva danas u obilježili dvadeset i pet godina od stravičnog masakra, kada su mučki strijeljana 22 stanovnika ove Mjesne zajednice. Manifestacijom ”Lješevo 1992. – DA SE NE ZABORAVI”, iz godine u godinu podsjećamo se kako ovaj, kao ni ostali zločini počinjeni od ruke srpskih agresora ne smiju pasti u zaborav, te kako se ne smiju nikada nikome ponoviti. Dvadeset i dva imena, uklesana u spomen ploču, ostaju kao heroji borbe jednog naroda, kao stalni podsjetnik da ih nikada ne smijemo pustiti zaboravu. Centralni program Manifestacije „Lješevo 1992. – DA SE NE ZABORAVI“ održan je ispred Spomen-obilježja sagrađenom na samom mjestu masakra. Program je počeo intoniranjem himne te učenjem kur'anskih ajeta u interpretaciji hadži Nermina ef. Bahtanovića, nakon čega je uslijedilo učenje Fatihe i minuta šutnje svim šehidima i poginulim borcima te rahmetli nani Zahidi Masnopiti, koja je uspjela preživjeti strijeljanje u junu 1992.godine. Prisutnima se na početku manifestacije obratio općinski načelnik Akif Fazlić, jedan od svjedoka ratnih dešavanja, koji je naglasio kako su emocije zaista velike na ovaj dan.

 
Udruženje dijabetičara KS uspješno provelo akciju "Zdravo dijete-zdrav Ilijaš"
Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo u Osnovnoj školi “Stari Ilijaš” i PO „Misoča“ provelo je akciju “Zdravo dijete – zdrav Ilijaš” uz finansijsku podršku Općine Ilijaš.
Akcija ima za cilj podizanje svijesti kod najmlađe populacije općine Ilijaš o dijabetesu, tzv. “modernoj bolesti”.
Edukaciju i prezentaciju održala je dr Aida Nišić spec. dijabetolog.
 
dijabetnaslovna–Prevalenca dijabetesa je u stalnom porastu, a veliki uzrok nastanka je u nepravilnoj ishrani i nezdravim životnim navikama i vrlo je važna prevencija, koja se prije svega sastoji u uvođenju zdravih stilova života. To možemo uvoditi u mladim godinama, jer u starijim godinama ne možemo puno učiniti na prevenciji bilo kojeg oboljenja a posebno dijabetesa. Škola je najbolje mjesto gdje treba početi ta edukacija. Danas sam se uvjerila koliko djeca znaju i koliko su pametna, oni svoja znanja trebaju ponijeti u svoje porodice, jer nisu djeca kriva što roditelji loše navike prenose na njih i naš je zadatak da te usvojene loše navike kod djece ispravljamo kako bismo u budućnosti imali manje pacijenata, kazala je doktorica Aida Nišić.
 
 Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo također je  doniralo promotivni materijal o dijabetesu  u područne škole Malešići i Bioča, a stručna  literatura iz ove oblasti poklonjena je biblioteci JU OŠ “Stari Ilijaš”. 
 
-Bitno nam je da mlade ljude informišemo o dijabetesu, o simptomima, da ih bolje prepoznajemo kako bismo što brže i efikasnije djelovali. Uz mjesec Ramazan smatramo da je ova edukacija nešto plemenito što se može uraditi za naše najmlađe, kazala je Alma Dervišbegović iz Udruženja dijabetičara KS zahvalivši se direktoru i nastavnom osoblju OŠ „Stari Ilijaš“ i Općini Ilijaš na podršci ovoj akciji.
 
U toku “Ilijaških dana” Udruženje će imati svoj info štand na kojem će se posjetioci moći informisati o ovoj bolesti a bit će obezbijeđeno i besplatno mjerenje šećera u krvi.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
U ponedjeljak obilježavanje 25. godišnjice stradanja stanovnika Lješeva
ljesevoaaU ponedjeljak 5. juna 2017. godine obilježit će se 25. godišnjica od  stravičnog zločina počinjenog nad stanovnicima Lješeva. 
Manifestacija pod nazivom "Da se ne zaboravi" dokazuje iz godinu u godinu da će se ostati istrajno u očuvanju uspomena na žrtve.
 
PROGRAM MANIFESTACIJE 
 
11:00 – 11:45 -prigodan program na mjestu stradanja (staro dio sela)
12:00 – obilazak Šehitluka
12:15 -Tevhid
13:00 –  Podne namaz
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas243
mod_vvisit_counterJuče909
mod_vvisit_counterOva sedmica4720
mod_vvisit_counterOvaj mjesec20623