Vijesti
“Dani sjećanja – Srebrenica 11. juli 1995. godina” - Upriličen vjerski i kulturni program

ljubnici dzamija srebrenicaTrinaestu godinu zaredom džemat Podlugovi, MZ Ljubnići pod pokroviteljstvom Općine Ilijaš organizuje manifestaciju “Dani sjećanja – Srebrenica 11. juli 1995. godina” u cilju obilježavanja 23. godišnjice genocida (11. jula 1995.) nad građanima BiH koji su u tom periodu živjeli u “zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica”. Manifestacija će ove godine biti održana u periodu od 8. do 11. Jula 2018. godine.

Jedna od aktivnosti ove manifestacije jeste vjerski i kulturni program (Yasin i Tevhid), koji je upriličen danas u džamiji Ljubnići a isti su izveli ilijaški imami i hor džemata Podlugovi. Nakon podne namaza i proučenog Tevhida, prisutnima su se obratili Almedin ef. Ibišević imam džamije u Ljubnićima, Asmir ef. Salihović imam džemata Podlugovi i Šerif ef. Ćatić imam džemata Novi Ilijaš.

Asmir ef. Salihović prisutnima je najavio i ostale aktivnosti koje će biti uprilićene 09. jula 2018. godine.

Šerić ef. Ćatić, trinaest godina aktivni je učesnik vjerskog programa koji se održava u okviru manifestacije „“Dani sjećanja – SREBRENICA 11. juli 1995. god”.

„Posebno se suosjećam sa majkama Srebrenice i njihovom djecom. Davne 1998. godine kada sam upisivao djecu u mekteb i uvjek sam za zebnjom pitao djecu za ime oca, a onda su mi djeca odgovarala „ja nemam babu“. Zaista želim kazati da skupove vezano za našu braću iz Podrinja propratimo onako kako dolikuje, jer genocid je opomena svima nama. Šehidima nije ništa potrebno ovosvjetsko, pa čak ni naše dove. Ali jeste potrebno nama. Zato bi trebalo da doza zahvlanosti prema ljubnici dzamija srebrenica2šehidima uvijek bude prisutna. Čini mi se da bismo još mnogo trebali na tome poraditi. Šehidi su čuvari i svjetionici ove naše lijepe Zemlje. A na nama je da je očuvamo i štitimo od dušmana. Naša vjera ide ispred nas. Ona nam ne da da činimo bilo kakva zlodjela. Činjenica da svaki posao moramo početi sa bismillom i u ime Allaha, zato ne smijemo imati nikakav loš izbor. Mnogobrojni pripadnici drugih religijaučinili su zaista velika zlodjela prema muslimanima“, rekao je ef. Ćatić.

Članovi hora džemata Podlugovi izveli su prigodne ilahije i performans kojim su uz recital i svojim tijelima, napravili Cvijet Srebrenice, koji nosi poruke mira ali i poruke da se nikada, nigdje i nikome ne desi Srebrenica.

Izvor: radioilijas.ba

 
Obilježen Dan odbrane Salkanovog Hana i Popovića

memorijalni turnir tufo alic1Program obilježavanja 21. godišnjice “Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića“ započeo je 6. jula 2018. godine, obilaskom šehidskog mezarja u Brezi gdje je Organizacioni odbor položio cvijeće, nakon čega je, poslije akšam namaza u mektebu u Popovićima proučen Tevhid šehidima.

Drugog dana Manifestacije, u 10:00 sati počeo je memorijalni turnir ”Tufo Alić”. Salkanov Han i Popovići ostali su jedina slobodna teritorija općine Ilijaš u vrijeme rata, a da u MZ Mrakovo ne zaboravljaju svoje heroje govori i izgrađeno spomen obilježje sa njihovim imenima. U okviru obilježavanja Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića, organizuje se tradicionalni Memorijalni turnir “Tufo Alić” posvećen šehidu, heroju, velikom sportisti i čovjeku Tufi Aliću.

Općinski načelnik Akif Fazlić čestitao je na dobroj organizaciji Savjetu MZ Mrakovo i Organizacinom odboru manifestacije koji svojim trudom i zalaganjem čuvaju ovaj bitan datum od zaborava.

„Danas obilježavamo godišnjicu stradanja našeg šehida Tufe Alića. Naš dug je da obilježavamo ovu godišnjicu, ali ne samo prema njemu nego prema svim borcima naše države koji su dali svoje živote. Zaista trebamo prenositi mladima šta su šehidi uradili za sve nas. Ovo je bilo vrlo važno područje i važna linija na kojoj su se branile slobodne teritorije Bosne i Hercegovine. Iz tog razloga danas se nalazimo ovdje i memorijalni turnir tufo alic2gajimo sjećanje na naše šehide“, kazao je načelnik Fazlić.

Predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije Mehmed Kozić rekao je da sa ovom Manifestacijom žele sačuvati od zaborava naše šehide i sve ono što se dešavalo u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu.

„Zadovoljni smo odzivom građana i prijavljenih ekipa koji će učestvovati na turniru. Izuzetno mi je drago da je ovaj turnir i obilježavanje ušlo u tradiciju, a mi ćemo nastojati da to i nastavimo obilježavati. Iz godine u godinu ova manifestacija poprima sve veći značaj“, naglasio je Kozić.

Predsjedavajući općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević govorio je o važnosti čuvanja uspomena na one koji su svoje živote dali u periodu agresije.
„Ovo je već postala tradicionalna manifestacija koja podrazumijeva obilježavanje odbrane Popovića i Salkanovog Hana. Naravno tu se treba spomenuti i stradanje komadanta Tufe Alića i organizatori svake godine upriliče program koji traje duži vremenski period. Zaista bih pohvalio što na ovakav način pokušavamo da oživimo uspomenu na herojski otpor koji je narod Salkanovog Hana i Popovića pokazao u memorijalni turnir tufo alic3proteklom ratu“, rekao je Dević.

U okviru programa obilježavanja Dana odbrane Popovića i Salkanovog Hana prisutim se obratio i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo koji je podsjetio prisutne na važnost spominjanja onog što se dogodilo, te na žrtve koje su dale svoje živote za našu jedinu domovinu.

„Prije svega moram napomenuti da je ovo mjesto na kojem se nalazimo bilo jedno od mjesta u općini Ilijaš koji su naši branioci 126. brdske brigade Ilijaš odbranili. Među njima danas spominjemo i našeg Tufu Alića. Cilj ove manifestacije jeste da se mladim ljudima kaže šta se dešavalo za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Danas smo tu da se podjsećamo, da se ne umorimo, da u našim razgovorima, kontaktima napominjemo da se ne smije zaboraviti“, izjavio je ministar Fišo.

O odbrani Popovića i Salkanovog Hana govorio je i komadant 304. Brezanske brigade Mirsad Begić, koji se prisjetio tadašnjih ratnih dešavanja i značaja odbrane ovoga područja.

„Emotivno sam jako vezan za sve događaje koji su se desili za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Svaki dan bi se mogla napisati jedna knjiga memorijalni turnir tufo alic4o svim ratnim dešavanjima sa ovih prostora. Ovdje je bilo porušeno sve do zadnje kuće, sve je srušeno teškom artiljerijom kao posljedica borbenih dejstva. Bili smo slabo naoružani i oprema nam je bila simbolična, tako da smo teško izvršavali zadatke. Borili smo se protiv moćnijeg neprijatelja, a opstali smo zahvaljujući našim borcima. Iskoristio bih priliku da pošaljem poruku i ovim mladim ljudima koji se nalaze ovdje da znaju da smo se odbranili, zahvaljujući prije svega našim borcima i da čuvaju sjećanje na naše borce i naše događaje ovdje“, dodao je Begić.

Predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije Mehmed Kozić uručio je zahvalnice, te je nakon polaganja cvijeća na Spomen obilježju nastavljeno odigravanje utakmica memorijalnog turnira „Tufo Alić“.

Izvor: radioilijas.ba

 
Krenuo “Marš mira 2018” od Nezuka do Potočara

mars mira 2018 NezukOko 6.000 učesnika „Marša mira“ krenulo je u nedjelju iz Nezuka u veliki pješački pohod ka Potočarima dug 100 kilometara. Ovaj memorijalni pohod obilježava se već 14. godinu zaredom, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici i u znak sjećanja na sve one koji su prije 23 godine prošli ovu maršutu spašavajući gole živote.

Marš mira trajaće tri dana, uz nešto izmjenjenu maršutu u odnosu na prethodne godine, a dolazak kolone u Memorijalni centar Potočari, očekuje se u utorak 10.jula, u večernjim satima.

Za razliku od ranijih godina, ovaj put će se učesnici marša prvi put kretati izvornom rutom Kolone spasa, s obzirom na to da su u proteklom periodu pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji deminirali trasu.

“Ove godine imamo oko šest hiljada učesnika, a vremenski uvjeti nam ne idu na ruku, zbog čega svi ljudi moraju biti pod oprezom. Određene izmjene smo napravili na trasi tako da smo vratili jedan dio originalnog puta iz 1995. godine. Trasa je duga oko 13 kilometara i mnogo je zahtjevna. Na tom putu se nalazi i priča o padu Bukve, odnosno zasjedi kolone koja se kretala iz Srebrenice gdje smo za jedan dan izgubili blizu hiljadu osoba”, rekao je Munib Habibović, potpredsjednik Pododbora za Marš mira 2018.

I ove godine bit će upriličeni historijski časovi na značajnim lokacijama na “Putu spasa” u okviru kojih će preživjeli Srebreničani učesnicima Marša mira pričati o strahotama kroz koje su prošli za vrijeme probijanja na slobodnu teritoriju.

 
Uz nastup KUD Ilijaš završeni “Ilijaški dani”

kud ilijas ilijaski daniCjelovečernjim koncertom KUD Ilijaš u subotu je zatvorena Manifestacija kulture, sporta i trgovine “Ilijaški dani” 2018. Ljubitelji tradicije, pjesme, narodnih igara mogli su uživati u izvanrednom performansu, igrama i pjesmama svih naroda Bosne i Hercegovine.

Udruženje KUD Ilijaš djeluje u našem gradu od 2009. godine, te njeguje običaje i tradiciju svih naroda sa područja općine Ilijaš.

Predstavili su se dječija, izođačka i sekcija mladih vetarana, a nije nedostajalo ni sevdaha. Sevdalinkom su veče uljepšali Asim i Sumeja Zukić,a u ulozi voditeljica bile su: Sajra i Lamija Kulo. Bosanskim kolima za posjetitelje završeni su “Ilijaški dani” 2018.

Izvor: radioilijas.ba

 
Sjajni članovi Taekwondo kluba Ilijaš prezentirali borilačke vještine

taekwondo klub ilijasPosljednjeg dana Manifestacije kulture, sporta i trgovine „Ilijaški dani“ 2018 posjetitelji su imali priliku uživati u prezentaciji vještina vrijedne i talentovane djece iz Taekwondo kluba Ilijaš. Taekwondo klub Ilijaš uspješno u našem gradu djeluje već dugi niz godina pod vodstvom trenera Mahira Brkića, broji oko 60 članova, učestvuju na brojnim kupovima, smotrama i uvijek se u svoj grad vraćaju okićeni sjajnim medaljama.

- Ove godine demo tim prikazao je osnovne tehnike u taekwondou, drugi tim predstavio je nožnu tehniku, radnja na fokuseru, a treći demo tim predstavio je tehniku za polaganje crnih pojaseva. Ove godine, 20. jula izlazi druga generacija crnih pojaseva u Ilijašu, pet kandidata će polagati za crni pojas, četiri kandidata za dječiji crni pojas, jedan kandidat za majstorsko zvanje prvi dan i ja kao trener polagat ću za majstorsko zvanje treći dan crni pojas. Ovo je bila prilika da naši članovi prikažu sve te uvježbane tehnike, kazao je trener Mahir Brkić.

Međutim, ono što je najvažnije istaći da, osim što se uče vještinama, borbama, tehnikama, samoodbrani - uče se i disciplini i taj odgojni aspekt jedno je od najvažnijih postignuća Taekwondo kluba Ilijaš.

Izvor: radioilijas.ba

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2034
mod_vvisit_counterJuče2526
mod_vvisit_counterOva sedmica7922
mod_vvisit_counterOvaj mjesec24036