Vijesti
Obilježena 25. godišnjica stradanja stanovništva Crne Rijeke

crna rijeka 1Devetog novembra 1993. godine izvršen je agresorski napad na Crnu Rijeku, a počela patnja, progon i stradanje mahom civilnog stanovništva. Podsjetili su na to kod spomen obilježja članovi Udruženja „Patriotska liga ‘91.“ organiziravši dan sjećanja na 25. godišnjicu stradanja i napada u Crnoj Rijeci.

Program je počeo učenjem tevhida u mjesnoj džamiji, polaganjem cvijeća i obilaskom lokaliteta Solana, gdje su zatvarani zarobljenici, muškarci, žene, djeca i starci.

Šerif Ćatić, predsjednik Udruženja „Patriotska liga ‘91. Ilijaš“ je podsjetio na stradanje crnoriječkog stanovništva.

"Svake godine obilježavamo godišnjicu stradanja. Drago mi je da je ove godine bilo više naroda i poručio bih svima da vode računa o onima koji su dali svoje živote i dijelove svog tijela da bi nama danas bilo bolje", rekao je Ćatić.

Vejsil Šehić član Udruženja „Patriotska liga ‘91. Ilijaš“ i ove godine je održao kratak historijski čas za sve prisutne.

"Dvadeset pet godina poslije žao mi je što još uvijek nema zvaničnog spiska zarobljenih i nestalih od strane bilo koje institucije. Već godinama tražim da napravimo spomenik sa imenima , prezimenima i godištima koji bio poruka mlađim generacijama da ne zaborave nacelnik crna rijekastradanja. U Solani je boravilo dijete od šest mjeseci i dedo stariji od 90 godina, a većina zarobljenih bila je maloljetna. To se mora znati i ta ploča bit će opomena", kazao je Šehić.

Općinski načelnik se obratio prisutnima te naglasio važnost građenja i isticanja bošnjačkog identiteta.

"Ovo je veoma tužan datum za stanovnike općine Ilijaš i Crne Rijeke, želimo njegovati kulturu sjećanja, prenositi ono što se događalo, zbog toga smo se ovdje i okupili i obilježili veoma značajan datum. Svi mi moramo raditi na građenju identiteta Bošnjaka i patriotizma prema državi u želji da se ona počne razvijati u smjeru civilizacijskog prosperiteta i da to bude lijep prostor za mlade ljude koji dolaze i koji treba da ostvare svoje životne ciljeve" rekao je za Akif Fazlić, načelnik Općine Ilijaš.

Dječak Bilal Begić, ime dobio po svom amidži koji je stradao u Crnoj Rijeci, napisao je i pročitao emotivan sastav koji je podsjetio na stradanje i sve prisutne naveo na razmišljanje o tom kobnom devetom novembru.

Obilježavanju godišnjice stradanja u Crnoj Rijeci pored mnogobrojnih građana, porodica šehida, prisustvovali su i predstavnici brojnih boračkih organizacija, vijećnik Rasim Šehić i drugi.

 
Eko - tiristicki film "U SUSRET ČISTOJ RIJECI BOSNI"

 
Eko - tiristicki film "U SUSRET ČISTOJ RIJECI BOSNI"

 
Saradnja između Općine Ilijaš i World Vision-a se nastavlja

sastana radne grupe world vision 1U Općini Ilijaš je održan sastanak radne grupe i predstavnika međunarodne organizacije World Vision u okviru projekta Jačanje referalnih mehanizama zaštite djece od nasilja na lokalnom nivou. 

Radnu grupu sačinjavaju predstavnici Općine Ilijaš, osnovnih škola sa područja općine Ilijaš, Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović", Perzijsko – bosanskog koledže sa internatom, predstavnici Centra za socijalni rad, Vrtića Ilijaš, predstavnici omladinske organizacije "Iskoristi dan - Carpe diem", udruženja "Budi mi drug" te policijske uprave Ilijaš.

Grupa je radila na izradi plana aktivnosti s ciljem uspostavljanja multidisciplinarnog modela postupanja u prevenciji i zaštiti djece od svih oblika nasilja.

"Prethodni sastanak je počeo sa izradom plana aktivnosti, danas je ta aktivnost nastavljena i još uvijek je nismo finalizirali. Plan aktivnosti je otvoreni dokument koji će se kontinuirano na svakom sastanku dopunjavati i mijenjati u skladu sa potrebama zajednice", kazala je Adisa Redžić menadžerica projekta Jačanje sistema referalnih mehanizama zaštite djece od nasilja na lokalnom nivou.

sastana radne grupe world visionNa današnjem sastanku su definisane dvije aktivnosti kao dio plana. Prva je odabir četiri predstavnika radne grupe, iz različitih sektora sa područja općine Ilijaš, koji će proći edukaciju kako bi mogli učestvovati u izradi strateškog lokalnog akcionog plana kojim će se urediti zaštita djece. Nakon pomenute edukacije, koja je planirana u mjesecu decembru, kreće se intenzivno u izradu lokalnog akcionog plana. To će biti strateški općinski dokument koji će, nakon što ga radna grupa finalizira, ići na usvajanje Općinskom vijeću Ilijaš. Druga aktivnost je kreiranje jedinstvene baze podataka o djeci koja su u riziku za svaku instituciju posebno.

Za naredni sastanak planirano je da svi članovi radne grupe kandiduju prijedlog aktivnosti koje će biti usmjerene na određenu kategoriju djece koja su u riziku. Nakon toga će se kompletirati zajednički plan aktivnosti i krenuti u njegovu realizaciju.

 
U Općini Ilijaš provedena recertifikcija ISO 9001:2015

halil gutusic akif fazlicU Općini Ilijaš je proveden recertifikacijski audit ISO 9001:2015. Auditor certifikacijske kuće "Bureau Veritas" prof. Halil Gutošić je obišao sve službe kako bi utvrdio da li je sistem usklađen sa zahtjevima najnovijeg međunarodnog standarda, a potom održao završni sastanak sa načelnikom i pomoćnicima svih općinskih službi.

"Ovo je četvrti ciklus certificiranja, što znači da Općina Ilijaš već 12 godina u kontinuitetu brani ovaj certifikat. Prošle godine je Općina Ilijaš prešla na novi standard i danas ga samo potvrđujemo. U svim službama sam primjetio značajna poboljšanja. Normalno da svuda ima mogućnosti za napredovanje, ali stanje je znatno poboljšano", rekao je Gutošić.

Kako bi što spremnije dočekali najavljenu eksternu provjeru, u svim općinskim službama je proveden interni audit koji je pokazao u kakvom su stanju standardizirani procesi i koja vrsta korekcija je neophodna kako bi se poboljšali usvojeni standardi.

"Bitno je istaći da se audit provodi metodom slučajnog uzorka i nemoguće je pregledati sve ono što ljudi urade za godinu dana. Metoda zavrsni sastanak iso standarslučajnog uzorka ne garantuje sto postotnu pouzdanost nalaza, ali iz onog što sam vidio mogu konstatovati kako nema neusklađenosti. Zapisao sam četiri opservacije, odnosno mogućnosti poboljšanja, a ranije su sami interni auditori prepoznali 14 mogućih poboljšanja što je naročito pohvalno. Važo je istaći veliku opredjeljenost općinskog načelnika i njegovih saradnika ka poboljšanju. Želim čestitati načelniku, saradnicima i svim uposlenicima te ih ohrabriti da nastave u ovom pravcu", dodao je Gutošić.

Na završnom sastanku načelnik i pomoćnici su se usaglasili o nalazima koje je auditor ustanovio, te je i zvanično potvrđena recertifikacija ISO 9001:2015.

Politika kvalitete Općine teži ka unaprjeđenju rada organa uprave i njegovom poboljšanju u cilju pružanja što kvalitetnije usluge građanima. Naredna posjeta eksternog auditora planirana je za godinu dana. Tada će se provjeriti nalazi te šta je urađeno i eventualnu mogućnost za poboljšanje.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Javni poziv
 
 
 Prijavni obrazac
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1115
mod_vvisit_counterJuče1604
mod_vvisit_counterOva sedmica1115
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28123