Vijesti
Iz Ilijaša ispraćen konvoj sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici

99993333378356289275925Tabuti s posmrtnim ostacima 33 žrtve ubijenih tokom genocida u julu 1995. godine na području Srebrenice, koji će 11. jula biti ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima, pripremljeni su za ukop.

Organizacioni odbor manifestacije "Dani sjećanja – SREBRENICA 11. juli 1995. godine", u cillju obilježavanja 24. godišnjice genocida i ove godine je u Ilijašu upriličio dostojanstven ispraćaj identificiranih žrtava genocida u Srebrenici.

U prisustvu porodica žrtava i velikog broja građana naše općine ispraćen je kamion posmrtnih ostataka pronađenih žrtava.

Općinski načelnik Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović i članovi Organizacionog odbora manifestacije "Dani sjećanja – SREBRENICA 11. jul 1995. godine" također su prisustvovali ispraćaju žrtava.

"Građani Ilijaša na dostojanstven način, kao i ranijih godina, ispraćaju posmrtne ostatke ljudi koji su na svirep način izgubili živote. Danas pokazujemo svoje dostojanstvo, snagu i prkos. Također, danas pokazujemo da generacije koje su došle iza srebreničkog genocida imaju snage graditi budućnost i na najbolji način obilježavati i pamtiti ono što se desilo u Srebrenici. Moramo imati snage da iz srebreničkog genocida ponesemo važne pouke i da 99993333987592375923gradimo novu i bolju budućnost svih građana BiH. Zaista sam zahvalan građanima općine Ilijaš jer su u velikom broju danas došli da ispratimo posmrtne ostatke i odamo pijetet poginulima, te da iskažemo našu obavezu i odgovornost kada je u pitanju obilježavanje i pamćenje srebreničkog genocida", kazao je načenik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Kamion s tabutima će se zaustaviti u Vogošći, a potom i ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, te Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva i na Markalama.

Najstarija osoba čiji će posmrtni ostaci biti ukopani ove godine u Memorijalnom centru Potočari je Šaha Cvrk koja je ubijena kada je imala 82 godine, dok je najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima 16-godišnji Osman Cvrk.

 
Zabrana održavanja sportskih i kulturnih manifestacija u periodu od 8. do 11. jula 2019. godine

 

cvijet-srebrenice-2Na osnovu člana 107. Statuta Općine Ilijaš-prečišćeni tekst (“Službene novine Kantona Sarajevo” broj: 20/09 i 46/18), općinski načelnik donosi: ODLUKU O ZABRANI ODRŽAVANJA SPORTSKIH I KULTURNIH MANIFESTACIJA KOJE NISU PRIMJERENE MANIFESTACIJI „DANI SJEĆANJA-SREBRENICA 11. JULI 1995. GODINE“

Član 1.
Zabranjuju se sve sportske i kulturne manifestacije u periodu od 08.07.2019. do 11.07.2019. godine na teritoriji općine Ilijaš, a koje nisu primjerene Manifestaciji “Dani sjećanja – Srebrenica 11. juli 1995. godine”.

Član 2.
Medijske kuće, organizatori kulturno- umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji Općine Ilijaš, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti i Danima sjećanja- Srebrenica 11.Juli 1995. godine.

Član 3.
Za realizaciju ove odluke zadužuju se: JAVNA USTANOVA “KULTURNO-SPORTSKI CENTAR I RADIO ILIJAŠ” ILIJAŠ, a koja se obavezuje da oglasi ovu Odluku i da umjesto zabavne i narodne muzike emituje muziku i emisije prikladne danu žalosti; Obrazovne ustanove na području Općine Ilijaš (osnovne i srednje škole); Policijska stanica Ilijaš.

Član 4.
Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se na oglasnoj poloći Općine.

Pouka o pravnom lijeku: Protiv ove Odluke nezadovoljna stranka ima pravo Prigovora Općinskom načelniku u roku od 8 dana od dana prijema.

 
Program Manifestacije “Dani sjećanja – Srebrenica 11. juli 1995.”

 

65471878 504264796780177 5279326435343859712 nOpćina Ilijaš u saradnji sa džematom Podlugovi i MZ Ljubnići organizuje manifestaciju “Dani sjećanja – SREBRENICA 11. juli 1995. godine” u cilju obilježavanja 24. godišnjice genocida nad građanima BiH koji su u tom periodu živjeli u “zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica”.

PROGRAM:

PONEDJELJAK 08.07.2019.

04:00 – polazak na pohod trasom puta smrti/slobode „Marš mira 2019“ Nezurk – Potočari
(polazak autobusa za stanice Ljubnići – Podlugovi – Ilijaš – Stari Ilijaš – Malešići)

17:00 – prigodan vjerski i kulturni  program u džamiji u Ljubnićima (Ya’sin i Tevhid )
Izvođači: ilijaški imami, mekteb i Mreža mladih Podlugovi – Ljubnići
Gost predavač: dr. Abdulgafar ef. Velić

UTORAK 09.07.2019. 

10:30 – Trg Alije Izetbegovića  – ispraćaj konvoja sa posmrtnim ostacima spremnih za ukop 11. jula 2019. U Potočarima

17:00  – BIZNIS CENTAR ILIJAŠ  – promocija knjige Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Općine Ilijaš „11. JULI U MOM ŽIVOTU“
(promotori: Fikret Hodžić, Alma Omerović, Mersiha Duraković, Kenan Hasić)
Moderatorica: Nermina Lemezan

19:00 – AKADEMIJA  – KINO SALA ILIJAŠ
Gosti: Doc.dr.hafiz Kenan ef. Musić
prof. dr. Mirsad Cvrk autor knjige „SREBRENICA – kršenje ljudskih prava od Dejtona do danas“
Bekir Husejinović  – autor knjige „Dječak sa rukama starca“
Glumac Mirza Mušija
Pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić
Hor „Preporod“ Ilijaš
Voditeljica programa: Dalila Omerović
 
ČETVRTAK 11.07.2019.

05:00 – odlazak na dženazu i komemoraciju u Potočare
(polazak autobusa sa stanice Ljubnići – Podlugovi- Ilijaš – Stari Ilijaš)

 
Održan prvi radni sastanak načelnika, kolegija kabineta, predsjednika i članova Savjeta MZ

 

09w8429875925209012Na protekloj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš dodjeljeni su mandati novoizabranim predsjednicima i članovima Savjeta 14 MZ koji su izabrani na izborima 19. maja 2019. godine.

Tim povodom općinski načelnik je u velikoj sali Općine Ilijaš organizovao prvi radni sastanak sa predsjednicima i članovima 14 Savjeta MZ, kolegijem kabineta i predstavnicima UNDP-a.

Cilj sastanak bio je da se novoizabrani predsjednici i članovi Savjeta MZ lično upozanju sa pomoćnicima načelnika, da ih se upozna sa radom organa uprave, službama za upravu, te da se razmijene neke operativne informacije koje će im pomoći u daljnjem radu.

Ulogu domaćina sastanaka preuzela je pomoćnica načelnika u službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić.

"Mislim da smo imali vrlo kvalitetan i konstruktivan sastanak. U prvom dijelu predviđeno je upoznavanje sa radom organa uprave, a potom je sastanak nastavljen sa predstavnicom UNDP-a Jasminom Islambegović, koja je željela također da se upozna sa novim Savjetima i da ih upozna sa projektom "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH". Pvi ciklus ovog projekta se završava u oktobru ove godine, ali je već najavljen drugi krug tog projekta i mi očekujemo da Općina Ilijaš aplicirati i biti sudionik sa novim mjesnim zajednicama, koje nisu bile partnerske u prvom projektu.

Mi smo predstavnicima Savjeta MZ još jučer uputili podloge za izradu Poslovnika o radu Savjeta MZ, zapisnike o radu Savjeta i zborova građana, podloge za izradu izvještaja o radu. Ostalo je još da im dostavimo 'templejt' Statuta MZ, kako bi ih oni prilagodili uslovima svoje mjesne zajednice, a zatim na zborovima građana usvojili nove Statute i dostavili ih na potvrđivanje Općinskom vijeću Ilijaš", kazala je Zagorac – Jozić.

90285927592085Predsjednici Savjeta su se kroz kratka obraćanja svakoga od njih predstavili prisutnima. Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić se također obratio sa čestitkom za imenovanje i sa smjernicama za budući rad. Ukazao je na važnost predstojećeg perioda u kome se kreira prednacrt Budžeta Općine Ilijaš za 2020. godinu, te važnost postavljanja prioriteta prilikom kandidovanja projekata.

"Koristim priliku da vas poselamim i pozdravim i čestitam pobjedu na izborima. Izbori su pokazali da građani itekako imaju potrebe da biraju svoje predstavnike preko kojih će komnicirati sa višim nivoima vlasti i da su zainteresovani za zbivanja u svojim mjesnim zajednicama. Ako je izašlo preko pet hiljada građana koji su birali, to itekako pokazuje interes i mi tom interesu moramo odgovoriti, a najbolji odgovor je aktivnost Savjeta, organizovanje foruma i zborova građana, efikasan rad, te razmatranje tematike koja je od značaja za određenu mjesnu zajednicu. 

Kada je u pitanju zakonodavni okvir mjesna samouprava nije do kraja definsana, pominje se u Zakonu o principima lokalne samouprave, sve su to neki okviri koje treba dalje dorađivati i definisati. Potrebno je jasno i precizno postaviti status mjesne zajednice i status organa koji vode te mjesne zajednice.

Općina Ilijaš je već nekoliko godina vrlo aktivna u projektu "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" koju provodi UNDP. Projekat je pokazao izuzetne rezultate u šest mjesnih zajednica koje su obuhvaćene projektom.

Mislim da je važnije kapacitiranje mjesnih zajednica, nego samo projekti na terenu. Projekti pokazuju da su mjesne zajednice sa aspekta ljudskih resursa ojačale do tog nivoa da mogu realizovati same određene projekte. Općina želi nastaviti saradnju sa UNDP-om i proširiti je na sve mjesne zajednice.

Kada je u pitanju realizacija projekata vi znate da se projekti definišu Budžetom Općine. Svi projekti prolaze i definištu se kroz Operativne planove i Općina je implementator svih tih projekata. Mi odgovaramo za provođenje procedura i implementaciju projekata, a na vam je da postavite prave prioritete prilikom knadidovanja projekata", kazao je Fazlić.

Na samome kraju sastanka predstavnica UNDP-a Jasmina Islambegović obratila se prisutnima, te vrlo pohvalno iskazala bitnu ulogu Savjeta partnerskih mjesnih zajednica i samog organa uprave u projektu "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH".

Općina Ilijaš je ispunila sva očekivanja ovog projekta i visoko je rangirana u odnosu na ostale općine koje su učestvovale u istom projektu.

 
Potpisan Ugovor za izgradnju prvog reciklažnog dvorišta u Ilijašu vrijednosti 330.000 KM

 

902357298652892190Ugovor za prvu fazu izgradnje reciklažnog dvorišta potpisali su danas u Općini Ilijaš načelnik Akif Fazlić i predstavnik firme "Vizija" d.o.o. Visoko Tarik Smajić. Vrijednost Ugovora je 330.000,00 KM, a rok za izvođenje radova 90 dana.

Potpisivanju su prisustvovali i rukovodilac poslovne jedinice JKP "Rad" Ilijaš Alan Šerak, te  pomoćnik načelnika u službi za građanje Aziz Fazlić.

"Općina Ilijaš prepoznala je važnost upravljanjem otpadom i zbog toga smo još prije dvije godine krenuli u definiranje projekata iz te oblasti. U tom smislu izrađena je projektna dokumentacija koja je kandidirana resornim ministarstvima. Pokazali smo odgovornost i mislim da smo jedina općina u KS koja posjeduje projekte iz ove djelatnosti.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS prepoznalo je naše aktivnosti i trud, te su nam kroz značajna sredstva i potpisivanje Sporazuma omogoćili da idemo u proceduru javnih nabavki i definišemo prvu fazu ovog projekta.

Očekujemo da druga faza projekta bude završena naredne godine i da time u potpunosti finaliziramo ovaj projekat.

Izgradnja reciklažnog dvorišta ima ogroman značaj sa aspekta zaštite okoliša i upravljanjem otpadom i također daje novi imidž općini i gradu Ilijaš. Zadovoljstvo je da smo danas bili u mogućnosti da potpišemo ovaj Ugovor i da kreće realizacija ovog projekta", rekao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

98237502752097507852Firma "Vizija" d.o.o. Visoko obavezala se da će sve radove na reciklažnom dvorištu izvesti po Ugovoru i projektu. Ti radovi svakako biće izvedeni po jedinstvenim građevinskim normama.

"Rok za izvođenje radova je 90 dana, a u posao ulazimo nakon dostave projektne dokumentacije i imenovanja nadzora", rekao je predstavnik firme "Vizija" d.o.o. Visoko Tarik Smajić.

Pomoćnik načelnika u službi za građenje Aziz Fazlić rekao je da u narednom periodu predstoji  imenovanje nadzora, a potom će izvođač dostaviti bankovnu garanciju, nakon čega se kreće sa radovima. Za očekivati je da to bude u narednih desetak dana. 

O značaju reciklažnog dvorišta govorio je i Alan Šerak rukovodila poslovne jedinice JKP "Rad" u Ilijašu.

"Projekat je višekorisne namjene, kako za preduzeće koje je operater i bavi se prikupljanjem otpada, tako i za građane na području općine Ilijaš. Imajući u vidu da smo mi napravili određeni korak naprijed kada je upitanju dvolinijski sistem odlaganja otpada, samim tim su se pojavile neke nove potrebe građana, a to je jedna uređena lokacija gdje će moći na sasvim zakonit način odlagati dodatne različite vrste otpada", rekao je Šerak.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
PRISTUP INFORMACIJAMA
 

 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1059
mod_vvisit_counterJuče1859
mod_vvisit_counterOva sedmica1060
mod_vvisit_counterOvaj mjesec34280