Vijesti
Učenici područne škole Misoča u posjeti Općini Ilijaš
UceniciMisoca 019Općinu Ilijaš danas su posjetili učenici JU OŠ "Stari Ilijaš", područne škole Misoča u pratnji svojih profesorica razredne nastave Subašić Emine, Gradaščević Aide i Jusić Adise. 
Učenike je dočekala pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove g. Meliha Avdibegović, koja je, na prilagođen način učenike upoznala sa funkcijom i obavezom Općinskog načelnika, Općinskog vijeća, Službi Općine Ilijaš i vrstom poslova koji se obavljaju u Jedinstvenom općinskom organu uprave. 
 
Učenici su posjetili i novoizgrađenu salu Općinskog vijeća Ilijaš gdje su predstavnicima Općine izrazili želje da se u njihovoj školi izgradi sala za tjelesni i zdravstveni odgoj.
 
Nakon općine učenici su posjetili Poštu Ilijaš, Vatrogasnu jedinicu Ilijaš i firmu Standard, gdje su se upoznali sa radom ovih institucija.
UceniciMisoca 031
 
Svečanost povodom završetka projekta Povećanja energetske efikasnosti u OŠ ”Hašim Spahić”

Povodom završetka radova na rekonstrukciji Osnovne škole ”Hašim Spahić” u sklopu projekta Povećanja energetske efikasnosti, danas je u prostorijama škole upriličena svečanost kojoj su prisustvovali Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović, Ministar finansija KS Jasmin Halebić, voditelj projekta ”Energetska efikasnost u BiH” Mustafa Čopelj, načelnici općina Trnovo i Hadžići, načelnik općine Ilijaš sa saradnicima, kao i drugi predstavnici političke i gradske strukture općine Ilijaš, te učenici i uposlenici OŠ ”Hašim Spahić”. Uz bogat kulturno-zabavni program, koji su pripremili učenici Osnovne škole ”Hašim Spahić”, prisutnima je kroz prezentaciju ”Nekad i sad” predstavljen napredak kroz rekonstrukciju ove škole. Osim projekta Provođenja energetske efikasnosti, implementirana su još tri projekta; popločavanje školskog dvorišta, prilaza i ulaza, stepeništa i ograđivanja, uz pomoć Federalnog ministarstva za obrazovanje i nauku implementiran je projekat zamjene unutrašnje stolarije, a Švicarski caritas pomogao je djelimično renoviranje mokrih čvorova. Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković istakao je kako je zadovoljan uvjetima u kojima sada rade učenici i zaposleni u školi, te pohvalio efikasnost radnika, koji su radove završili u predviđenom roku.

dsc00878”Što se tiče infrastukture, općine koje nisu centralne bile su uveliko zapostavljene jer se većina infrastrukturnih aktivnosti odvijala se u gradskim općinama. Na početku našeg mandata, pri samom obilasku imali smo priliku vidjeti u kakvim uslovima rade naši najmlađi sugrađani. Ove godine smo obnovili i izgradili devet objekata, i to je zaista nešto čime se ova Vlada može da pohvali. Ovdje smo bili prije tri mjeseca, kada je sve izgledalo drugačije i ovom prilikom upućujem čestitke ljudima koji su u predviđenim rokovima realizirali ovaj projekat. Koliko je bitna ova investicija, osjetili smo odmah pri ulasku u školu koja je toplija, te su učionice Osnovne škole ”Hašim Spahić” opremljene adekvatnom opremom za naše učenike”, naglasio je premijer Konaković.

Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić, rekao je kako se projekti Provođenja energetske efikasnosti nastavljaju i u 2017. godini, te iskazao zadovoljstvo uručenim priznanjem od strane Osnovne škole ”Hašim Spahić”.

dsc00886”Projekat energetske efikasnosti koji provodimo u saradnji s Svjetskom bankom nastavlja se i 2017. godini. U Budžetu Kantona Sarajevo su predviđena sredstva za nove objekte u iznosu od 2.100.000KM, a radi se o Univerzitetskom kliničkom centru i Osnovnoj školi ”Isak Samokovlija”. Priznanje koje mi je uručeno znači mi kako profesionalno, tako i lično, jer ja sam zagovornik da se projekti koji imaju korist za društvenu zajednicu organizuju u onim općinama koje to ne mogu same da urade. Nadam se da će Općine koje su malo bogatije, razumijeti jedno takvo opredjeljenje, ali imamo sasvim dovoljno i projekata koji se realizuju i u tom dijelu Općina koje finansijski stoje mnogo bolje. Prema tome općine Ilijaš, Vogošća, Hadžići i Trnovo na neki način više očekuju od Vlade, gdje mi zaista pokazujemo veliko razumijevanje, što potvrđuje i ovaj projekat”, istakao je Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić.

U 2016. godini realizovano je ukupno devet projekata, tri škole su izgrađene, dok je u šest ostalih proveden projekat energetske efikasnosti. Da je Vlada Kantona Sarajeva uradila mnogo da bi unaprijedila kvalitet obrazovnih institucija, potvrdio je i Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović.

 

dsc00885”Moram da kažem da je u ovoj kalendarskoj godini realizovano ukupno devet ovakvih projekata, tri škole su izgrađene, a u šest ostalih radili smo projekte energetske efikasnosti i to je jedan statistički pokazatelj koji se znatno razlikuje od mandata prethodne Vlade. Mi svakako planiramo i u narednoj godini nastaviti sa projektom energetske efikasnosti koji je jako značajan, a opredjeljenje je da se radi prije svega sa obrazovnim institucijama, nakon čega bi se pristupilo stambenim objektima, gdje žive fizička lica. Moram da kažem da mi je ovo već peta posjeta općini Ilijaš, a povodi posjete su uvijek pozitivne priče. Koristim priliku da se zahvalim na ovom priznanju, a napominjem da smo ove godine izabrali dvije škole sa područja općine Ilijaš koje su renovirane i smatram da je opredjeljenje za odabir bilo jako pozitivno i da bi u budućnosti, na osnovu obbjektivnih pokazatelja, trebalo da uslijedi rang lista slijedećih objekata za uređenje”, naglašava Ministar Kazazović.

 
Privrednici i predstavnici MZ Stari Ilijaš razmatrali Nacrt RP "Stari Ilijaš"
NacrtRPStariIlijas 003Danas je u kabinetu Općinskog načelnika održan sastanak sa privrednicima u vezi sa Nacrtom Regulacionog plana "Stari Ilijaš". Sastanku su prisustvovali predstavnici Službe za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Općine Ilijaš, Zavoda za planiranje i razvoj Kantona Sarajevo, privrednici sa sjedištem poslovnih objekata u Starom Ilijašu i predsjednik Mjesne zajednice Stari Ilijaš. 
 
Podsjetimo, Općinsko vijeće Ilijaš je na drugoj sjednici, održanoj dana 29.11.2016. godine donijelo Zaključak o utvrđivanju nacrta Regulacionog plana "Stari Ilijaš" i nacrt Odluke o usvajanju Regulacionog plana "Stari Ilijaš", kojim se nacrt Regulacionog plana "Stari Ilijaš" stavlja na javni uvid u periodu od 30.11.2016. godine do 29.12.2016. godine, a Javna rasprava održat će se 30.12.2016. godine u 14:00 sati u sali Općine Ilijaš. 
U mjesecu junu ove godine predstavljen je Koncept Regulacionog plana "Stari Ilijaš", nakon čega su svi zainteresovani subjekti mogli dati svoje prijedloge i sugestije. 
 
U cilju usvajanja što kvalitetnijeg Regulacionog plana "Stari Ilijaš" na današnjem sastanku bilo je riječi o o rješavanju pitanja putne komunikacije, izgradnje parking prostora prema Standardima, te pronalaženju zajedničkog interesa za korištenje prostora za sve korisnike na kvalitetan način, kako se prilikom provedbe ovog Regulacionog plana ne bi pojavile poteškoće. 
 
Primjedbe, prijedloge, sugestije i mišljenja svih zainteresovanih subjekata planiranja, MZ-a, potencijalnih investitora, građana, vijećnika Općinskog vijeća Ilijaš mogu se dostaviti Općini Ilijaš, Službi za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove do 30.12.2016. godine. 
 
U Ilijašu održan Božični koncert
BozicniKoncert1aHrvatsko kulturno društvo “Napredak” Ilijaš i ove godine organizovao je  Božićni koncert u Ilijašu, u kino Sali JU KSC i Radio Ilijaš, sa početkom u 17:30 sati. U kulturno zabavnom dijelu programa koji je upriličen do 19:00 sati, nastupili su KUD Ilijaš, Osnovna muzička škola Ilijaš, SKUD Gromiljak, EKO SRCE Gromiljak, KUD Bećarac – Lepenica, Pjevačka skupina Breza, JU OŠ “Srednje”, Udruženje “Budi mi drug” i orkestar “Besane noći”.
Općina Ilijaš je bila pokrovitelj koncerta u novčanom iznosu od 1.500,00 KM.
 
Na samom početku prisutnima se obratio Iljko Barić, vršilac dužnosti predsjednika podružnice HKD „Napredak“ Ilijaš. Kazao je da ga čini veoma sretnim što je Božićni koncert postao tradicija u našem gradu i da se okupljaju ljudi dobre volje.
 
BozicniKoncert2„Treći je po redu, uspješan koncert za Ilijašane i sve ljude dobre volje koji žele da učestvuju u ovom. Poruka je u dvije riječi a to je „mir i dobro“. Čestit Božić svima koji slave a sretna Nova godina svima dobrim ljudima u Ilijašu i svijetu“, kazao je Barić.
 
dsc00799b5Načelnik općine Ilijaš  Akif Fazlić istakao je da ovakvi događaji predstavljaju civilizacijski čin i da se poruka suživota sada tradicionalno šalje iz Ilijaša.
 
„Važno je da na ovaj način gradimo našu općinu i državu. Ovo me čini sretnim. Ovom prilikom svim katolicima želim sretan Božić i da ga na najljepši mogući način dočekaju u krugu porodice. Koliko god svakodnevnica donosila teške trenutke, kroz ove blagdane trebamo osjetiti emociju sreće i zadovoljstva. Ovaj koncert je jedna od tih prilika. Zadovoljstvo mi je družiti se sa građanima općine Ilijaš na ovakvim događajima“ kazao je načelnik Fazlić.
 
Zdenko Spajić, župnik župe Svetog Marka u Ilijaša i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu kazao je da se svi vjernici koji u nedjelju dočekuju najveći katolički blagdan Božić, prije svega žele pripremiti na vjerskoj razni za Božiji dolazak u živote vjernika.
 
„Radost koji čovjek doživljava u svom srcu i u svojoj nutrini, ne zadržava se samo za sebe, nego se želi podijeliti sa drugima. Tako da ovaj koncert jeste izričaj naše zajedničke radosti, nas koji slavimo ovaj blagdan ali i onih BozicniKoncert3koji slave druge blagdane. Ko god vjeruje u Boga, želi osjetiti Božiju prisutnost i živjeti njegovu blizinu, mir koji dobija podijeliti sa drugima. Svim katolicima želim sretan i blagosovljen Božić, da doista dožive da je Bog sa njima, u njihovim životima. Posebno onima koji prolaze kroz teške situacije bolesti i neimaštine, da se neobezhrabre, nego da još više osjete Božiju blizinu i ljubav. Svim građanima želim Sretnu i uspješnu Novu godinu i da svi živimo u miru jedni pored drugih i jedni sa drugima“, kazao je župnik Spajić.
 
Ivo Jezidžić, župnik Svetog lije proroka Čemerno istakao je općinu Ilijaš kao rijedak primjer istinskog suživota koji je izvanredna poruka zajedništva.
 
Nakon kulturno-zabavnog programa, upriličeno je druženje najmlađih sa Djeda Mrazom a nakon toga prigodan domjenak za uzvanike i učesnike programa.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
Prijavite svoje pravo na nekretnine
Pozivaju se sve osobe koje imaju nekretnine u katastarskoj općini Ilijaš Grad da prijave svoja prava na nekretnine Zemljišnoknjižnom uredu Općinskog sudu u Sarajevu.
 
sudU sklopu provedbe Projekta registracije nekretnina, odnosno usklađivanja podataka katastra i zemljišne knjige u Federaciji Bosne i Hercegovine, Općinski sud u Sarajevu je dana 16.11.2016. godine, pokrenuo javnom objavom proceduru uspostave i zamjene zemljišne knjige.
 
S tim u vezi, još jednom se pozivaju sve osobe koje imaju nekretnine u katastarskoj općini Ilijaš Grad da prijave svoja prava na nekretninama, a najdalje do 16.01.2017. godine. 
 
Prijave se vrše u Zemljišnoknjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu, na adresi Ul. Šenoina br. 1 svakim radnim danom od 8:30 do 14:00 sati. Podneske je moguće dostaviti i putem pošte na istu adresu.
 
Osobe koje polažu pravo na nekretnine su dužne dostaviti dva primjerka dokaza svog vlasništva ili drugog prava, a u slučaju potrebe pribavljanja dodatnih dokaza, na njihov osnovan zahtjev rok će se produžiti najmanje za 90 narednih dana. Ovim putem upozoravamo da ako u produženom roku ne uslijedi dostava novih dokaza, zemljišnoknjižni uložak će se uspostaviti na osnovu do tada pribavljenih dokaza. 
 
Također, pozivaju se svi vlasnici stanova i poslovnih prostora u k.o. Ilijaš Grad koji su svoje vlasništvo upisali u Knjigu položenih ugovora da provjere prijenos svog prava vlasništva iz Knjige položenih ugovora u elektronski vođenu zemljišnu knjigu uvidom u istu u gore navedenim zakonskim rokovima, kako bi osigurali apsolutnu zaštitu svojih prava. 
 
Svi upisi u zemljišnu knjigu za katastarske općine, koje su predmet uspostave ili zamjene zemljišne knjige, a u okviru "Projekta registracije nekretnina", provodit će se bez naplate sudske takse.
 
Za više informacija o prijavama vlasnici nekretnina mogu kontaktirati g. Hamzu Kadrića, zemljišnoknjižnog referenta u Općinskom sudu u Sarajevu na broj telefona 033 567 680 ili Odsjek za katastar Općine Ilijaš na broj tel. 033 580 683 .
 
Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove pokrenula je Projekat registracije nekretnina, koji se odnosi na usklađivanja podataka iz katastra i zemljišne knjige, a koji se realiziraju u sklopu komponente A projekta "Registracija nekretnina" – RERP. 
 
Komponenta A RERP-a "Ažuriranje podataka za registraciju nekretnina" je glavna komponenta Projekta koja se u najvećoj mjeri odnosi na usklađivanje podataka katastra i zemljišnih knjiga i to za cijelo urbano područje Federacije BiH. 
 
Kroz Projekat je predviđen i prijenos podataka iz Knjige položenih ugovora (KPU) u zemljišnu knjigu za katastarske općine koje su obuhvaćene Projektom.
 
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredstava sportskim udruženjima koja se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredtava za programe iz oblasti kulture koji se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas230
mod_vvisit_counterJuče994
mod_vvisit_counterOva sedmica3764
mod_vvisit_counterOvaj mjesec21522