Vijesti
Danas počinju radovi na tekućem održavanju Istočne kule Starog Grada Dubrovnika
RadoviKula1Općinski načelnik, Akif Fazlić danas je potpisao Ugovor o izvođenju hitnih, konzervatorskih radova na tekućem održavanju Istočne kule Starog Grada Dubrovnika. 
Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i predstavnici Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevo, Zavoda za zaštitu spomenika FBiH te zavičajni entuzijasti Općine Ilijaš. 
Riječ je o Ugovoru vrijednosti 86.400,00 KM, a postupkom javne nabavke kao najpovoljniji ponuđač izabrana je firma "COLOR-PALETA" d.o.o. Sarajevo. 
 
Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš
Sanja Zagorac-Jozić istakla je važnost današnjeg potpisivanja Ugovora, kome je prethodilo višemjesečno pribavljanje saglasnosti. 
"Danas smo krunisali taj rad, zaključivši Ugovor o izvođenju hitnih konzervatorskih radova na tekućem održavanju Istočne kule Starog Grada Dubrovnika. Moram reći da paralelno vodimo dva projekta, jedan su početni istražni radovi na Istočnoj kuli Starog RadoviKula2Grada Dubrovnika za koje radove smo sa Institutom za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu zaključili Ugovor o provođenju tih istraživanja i drugi Ugovor o izvođenju hitnih konzervatorskih radova na Istočnoj kuli koji će pratiti radove na arheološkim istraživanjima. Ugovor je vrijedan 86.400,00 KM, te ukoliko vremenske prilike dozvole mi bismo radove počeli odmah danas. Dugo smo čekali jer složene su procedure za dobijanje potrebnih saglasnosti nadležnih Zavoda i Ministarstva. Uspjeli smo ispoštovati sve procedure u skladu sa Uredbom o provođenju početnih istražnih radnji i pred nama je još da imamo lijepo vrijeme i da dovedemo projekat do kraja", rekla je g. Zagorac-Jozić. 
 
RadoviKula3Projektom je planiran početak programa revitalizacije historijskog područja Stari Grad Dubrovnik kroz radove na konsolidaciji, restauraciji i konzervaciji  kamenih zidanih struktura pojedinačnih segmenata, stvaranje bezbjednih uslova za posjetioce, stvaranje predispozicija za ekonomski održivo korištenje kompleksa kao i razvoj kompleksa od značajnog  turističkog potencijala prema turističkoj destinaciji.
 
Jozo Jozić, vlasnik firme "COLOR PALETA" d.o.o. Sarajevo je izrazio zadovoljstvo početkom radova, te dodao:"Radovi podrazumijevaju restauraciju Istočne kule Starog Grada Dubrovnika i paralelno će teći arheološko iskopavanje same kule i okolo kule. Radove počinjemo odmah danas i zadovolstvo mi je da učestvovati u ovom projektu. Inače sam i ranije bio uključen kao entuzijast na uređenju Nekropole i nadamo se uspješno realizovanom projektu".
 
O značaju ovih istraživanja u ime Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, govorio je  Edin Bujak koji je naglasio da je: "Istočna kula samo jedan mali segment onog što je Stari Grad Dubrovnik. Dakle, ovo je početak prvih arheoloških istraživanja na ovom značajnom srednjovjekovnom gradu i mi se nadamo da ćemo kroz ova istraživanja prije svega zaštititi, a i sagledati jedan dio srednjovjekovnog života bosanske vlastele, odnosno rodbinske porodice Batić-Vjeković koja je definitivno upravljala ovim srednjovjekovnim gradom, a tu su naravnoi kraljevski posjedi srednjobovjekovnih bosanskih banova i kraljeva, tako da je ovo značajan projekat za proučavanje srednjovjekovne bosanske baštine". 
 
Nadzor nad izvođenjem hitnih, konzervatorskih radova na tekućem održavanju Istočne kule Starog Grada Dubrovnika vršit će će Zavod za zaštitu spomenika FBiH. 
 
U utorak 13. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš
12SjednicaOpcinskogVijecaIlijas 00713. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš planirana je u utorak, 31.10.2017. godine u 10:00 sati u sali Općine Ilijaš.
 
Za Dnevni red su planirane sljedeće tačke:
 
1. Vijećnička pitanja i inicijative
2. Izvještaj o realizaciji zaključaka sa 12. sjednice
3. Prijedlog Izmjene i dopune Budžeta općine Ilijaš za 2017. godinu 
4. Prijedlog Odluke o povjeravanju na upravljanje korištenje općinskih objekata za vodosnabdijevanje koji su u isključivom ili pretežnom vlasništvu općine
5. Prijedlog Odluke o dopunama Odluke o pogodnostima na području Općine Ilijaš u svrhu razvoja i poticaja industrijske proizvodnje za 2017. godinu 
6. Prijedlog Odluke o odobravanju prodaje motornog vozila
7. Prijedlog Odluka o:
a) usvajanju Regulacionog plana "Apartmansko naselje Sovrle"-Ilijaš
b) provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje Sovrle"-Ilijaš
8. Prijedlog Odluka o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana "PDI-Bosna" (skraćeni postupak)
9. Prijedlog Odluka o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana "Centar Ilijaš" (skraćeni postupak)
10. Prijedlog Odluka o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana "Luke"-Ilijaš (skraćeni postupak)
11. Prijedlog Rješenja iz imovinsko pravne oblasti broj:06/1-31-2009/17
12. Prijedlog Zaključka o ponovnom podnošenju tačke na dnevni red prije isteka roka od šest mjeseci
13. Informacija o uspjehu učenika osnovnih i srednjih škola u učenju i odgoju u školskoj 2016/2017. godini. 
 
Asfaltiranje lokalnog puta u MZ Ilijaš grad u naselju Karašnica

Karasnica2Danas su u toku završni radovi na asfaltiranju puta u MZ Ilijaš grad, naselju Karašnica. Riječ je o putu dužine 1020 m.. Postupkom javne nabavke za izvođenje radova kao najpovolnjiji izvođač odabrana je firma "Halilović" d.o.o. Ilijaš. Stručni nadzor nad izvođenjem radova vrši "Pronasa" d.o.o. Sarajevo. Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 85.500,00 KM.
Planirana širina sabraćajnice je 3 m, a debljina asfalta 7 cm. 
Projekat se realizuje putem Službe za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje. 
Radovi su finansirani sredstvima iz Budžeta Općine Ilijaš, a prema Programu kapitalnih ulaganja za 2017. godinu. 
Radovi na izgradnji lokalnog Karasnica1puta odvijalili su se nesmetano i planiranom dinamikom. 
Realizacijom ovog projekta povećat će se stepen sigurnosti građana ovog naselja, kao i svih učesnika u saobraćaju.  
 
Svečano otvorena posljednja dionica asfaltiranog puta Bioča-Ahatovići

 naslovna1Uz prisustvo brojnih građana Bioče, predstavnika lokalne vlasti, direktora Direkcije za ceste upriličeno je svečano otvorenje puta na dionici Bioča-Ahatovići, koji spaja općine Ilijaš i Novi Grad. Projekat je realiziran tri godine, a smanjit će udaljenost između općina Ilijaš i Novi Grad za više od 20 kilometara.

Jedan od glavnih inicijatora ovog projekta vijećnik Muhamed Handžić govori o važnosti ove saobraćajnice za mještane Bioče, kao i za ostale građane općine Ilijaš.

-Prije desetak dana ova dionica puta je otvorena i mi  smo spojeni sa Sarajevom. Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u povijesti Bioče jer smo bili toliko blizu, a toliko daleko od Sarajeva i ovaj put znači život za Bioču. Zahvaljujem se Općinskom načelniku Akifu Fazliću na podršci projektu, Direkciji za ceste, posebno bivšem direktoru Ademu Zolju koji je prvi obišao ovaj teren, Ministarstvu saobraćaja KS, kao i građanima koji su imali strpljenja i dali maksimalnu podršku ovom projektu, kazao je Handžić.

Predsjednik MZ Luka Elmin Brkić kaže da je ovaj put veoma značajan za razvoj putne infrastrukture.

-Ukupna dužina ove posljednje dionice puta je 950 metara i za stanovništvo Bioče i Ilijaša će puno značiti u smislu poboljšanja komunikacije sa glavnim gradom. U ovoj godini u MZ Luka radili smo mnogo infrastrukturnih projekata, ovo je posljednji projekat u ovoj sezoni vezan za asfaltiranje puteva. Već duže vremena provodimo projekat izgradnje kanalizacione mreže u Gornjoj Luci i očekujemo završetak i tog projekta u toku sljedeće sedmice, naglasio je Brkić.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić naglasio je važnost  realizacije ovog infrastrukturnog projekta za  Bioču, općine Ilijaš i Novi Grad.zatekst6

-Konačno je realiziran ovaj važan projekat, važan za stanovnike Bioče, generalno važan u smislu povezivanja i pravljenja alternativne komunikacije između Ilijaša i Novog Grada i Sarajeva. Ovo je razvojni projekat jer omogućava aktivnosti  u smislu daljeg razvoja poljoprivrede i privrede jer Bioču približivamo centru grada i omogućava bolji i kvalitetniji život mještana ovog područja.  S obzirom na to da je ovo ovo regionalni put druge kategorije riješeno je i pitanje zimskog održavanja. Glavni implementator projekta je Direkcija za ceste,a prethodnih godina u finansiranju su učestvovale i Općina Ilijaš i Novi Grad, objasnio je načelnik Fazlić.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić  izrazio je zadovoljstvo da je ovaj važan projekat realiziran.

-Ovo je najkraća veza između Ilijaša i Sarajeva preko općine Novi Grad i sretni smo da je projekat finaliziran. Ova komunikacija korištena je  u toku rata sa općinom Visoko tada u puno težim uslovima, a ta prirodna bližina je važna kada se na tom putu napravi saobraćajnica. Najbolji su najkraći putevi,a važna je i kao alternativna saobraćajnica u slučaju elementarnih nepogoda, a da ne govorimo o velikom značaju za stanovništvo i bavljenje poljoprivredom. Sretni smo da je ovaj projekat koji nije bio mali i nije bio jeftin priveden kraju, kazao je Efendić.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević  objasnio je cijeli proces od ideje do realizacije ovog važnog projekta asfaltiranja u Bioči.

 
Svečano potpisivanje "Memoranduma o saradnji"
Antikorupcija 008Danas je u Općini Ilijaš upriličeno potpisivanje "Memoranduma o saradnji" u okviru projekta "Izgradnja kapaciteta nevladinih organizacija i odabranih općina na izradi Strategije/akcionih planova za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou". 
Projekat, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID), realizuje Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT, koji je podržan od strane USAID-a, a koji realizuje ALDI u saradnji sa Udruženjem Infohaus. 
Današnje potpisivanje "Memoranduma o saradnji" je upriličeno kako bi se još jednom potvrdila saradnja partnera antikorupcijske mreže ACCOUNT i saradnika u projektu te na taj način i započela implementacija ovog projekta.
Memorandum o saradnji su u ime ACCOUNT-a potpisali predstavnici Udruženja INFOHOUSE i načelnik Općine Ilijaš, kao polaznu mjeru za efikasnije sprječavanje korupcije na lokalnom nivou. Dokumentom je predviđeno formiranje zajedničke radne grupe koja će učestvovati u izradi antikoruptivnih akcionih planova u Općini Ilijaš.
Antikorupcija 006"Ovo je naša zakonska obaveza, da donesemo dokumente koje znače jačanje prevencije u borbi protiv korupcije. Potpisivanje ovog Memoranduma je prilika da to formalizujemo, prije svega kroz saradnju sa ALDIEM koji je naš partner u projektu. Dakle, Memorandumom smo ustanovili međusobne aktivnosti, obaveze i termine i sve ono što znači provođenje ove Strategije. Ja želim iskoristiti priliku da se zahvalim ALDIU i svima onim koji su generalno uključeni u Projekat "Jačanje prevencije u borbi protiv korupcije". Ovo je jako važna oblast, jako važna aktivnost i poruka prema javnom mijenju, da javni organi prihvataju da se značajno uključe u ovu problematiku. 
Općina Ilijaš će aktivno raditi na provedbi ovog Memoranduma i na taj način poslati pravu poruku da želimo raditi potpuno javno, transparentno i u interesu svih građana", rekao je Općinski načelnik Akif Fazlić.
Memorandum precizira saradnju predstavnika Općine Ilijaš sa predstavnicima nevladinog sektora uključujući tehničku podršku, izgradnju institucionalnog kapaciteta, razmjenu informacija i promociju. Memorandum Antikorupcija 010se potpisuje u svrhu povećanja prevencije u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou, a uključuje formiranje zajedničke radne grupe, tehničku podršku, edukaciju i razmjenu informacija. 
 
Dženana Aladžuz, direktorica Udruženja Infohuse istakla je zadovoljstvo saradnjom sa Općinom Ilijaš, te dodala: "Mi smo vrlo selektivni kada se obraćamo općinama i gradovima za ovakvu vrstu saradnje, jer smo svjesni da obaveze koje treba prihvatiti nisu jednostavne. Kada se uradi i usvoji Strategija i plan svaki građanin Ilijaša će moći da pita gdje je budžet za građane, kako da zaštiti svoja prava i kako se zapošljava u javnim institucijama. 
Izrada Akcionih planova u borbi protiv korupcije je do sada dala rezultate ali ne u onoj mjeri u kojoj bi civilno društvo voljelo. Usvajanjem ove Strategije svi zaposleni u općini će imati svoj alat kako da provjere rade li dobro ili ne. Kada imate ovakav plan koji vas vodi, kada ukazuje na potencijalne korupcijske rizike unutar same službe, onda čovjek može sam sebe da preispita i da traži dodatnu pomoć. Ukoliko se ne koristi samo je mrtvo slovo na papiru".  
Na ovaj način Općina Ilijaš se aktivno uključila u izradu Strategije za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou, na čemu će aktivno surađivati i sa nevladinim sektorom.
Saradnja se realizuje u okviru aktivnosti koje provodi Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT koja okuplja preko 70 organizacija civilnog društva u BiH. 
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 

ODLUKA
o stipendiranju izuzetno nadarenih učenika i studenata u školskoj
2017-2018. godini

 

ODLUKA
o stipendiranju učenika i studenata u stanju socijalne potrebe u školskoj
2017-2018. godini

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1129
mod_vvisit_counterJuče1960
mod_vvisit_counterOva sedmica3089
mod_vvisit_counterOvaj mjesec35531