Vijesti
Svečano dodjeljena 220 Ugovora o stipendiranju stipendistima Općine Ilijaš
DodjelaStipendija2017 008U  povodu obilježavanja Dana reintegracije Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Kulturno-sportskom centru Ilijaš u utorak, 27. februara upriličena je svečana dodjela Ugovora o stipendiranju stipendistima Općine Ilijaš. 
 

Općina Ilijaš je u decembru prošle godine objavila Konkurs za stipendiranje izuzetno nadarenih učenika i studentata i učenika i studenata koji se nalaze u stanju socijalne potrebe. Pravo učešća na konkursu imali su svi učenici i studenti koji imaju prebivalište na području općine Ilijaš duže od 3 godine, a koji su u prethodnoj godini ostvarili prosjek ocjena 4,80 – učenici srednjih škola i redovni studenti visokoškolskih ustanova sa prosjekom ocjena od 8,0 i 7,5 zavisno od fakulteta koji studiraju.
 
DodjelaStipendija2017 023U cilju stimulacije studenata da upisuju i studiraju na fakultetima iz grupacije medicinskih, tehničkih, biotehničkih i prirodno-matematičkih nauka Sarajevskog univerziteta prošle godine je izmijenjen Pravilnik za stipendiranje izuzetno nadarenih učenika i studenata kojim je predviđeno da studenti navedenih fakulteta imaju pravo na stipendiranje bez obzira na ostvareni prosjek ukoliko nisu obnavljali godinu. Ove godine Općinski načelnik donio je i Pravilnik o stipendiranju učenika i studenata sportista sa područja Općine Ilijaš kojim je predviđeno stipendiranje tri učenika odnosno studenta koji postižu vrhunske sportske rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a imaju prebivalište na području Općine Ilijaš. Stipendije se dodjeljuju na osnovu konkursa, a Pravilnikom su definisani kriteriji za izbor kandidata.
 

Ove godine dodjeljeno je ukupno 220 Ugovora o stipendiranju i to: 64 Ugovora za izuzetno nadarene učenike i 101 Ugovor za izuzetno nadarene studente, 31 Ugovor za učenike u stanju socijalne potrebe, 21 Ugovor za studente također u stanju socijalne potrebe i 3 Ugovora za dobitnike sportske stipendije, za što je Općina Ilijaš iz svog Budžeta izdvojila 160.000,00 KM. 
Najboljim i najvrijednijim učenicima koji postižu zapažene rezultate na Kantonalnim i Federalnim takmičenjima Općina Ilijaš svake godine dodjeljuje i novčane nagrade. Ove godine nagrađeni su: Ishak Dervišević, Mia Barić, Adna Gurda, Amel Muratović, Šejla Alić, Atif Krdžić, Emin Hajdarević, Emina Kučinar, Džanin Zeković i Azra Haskić. 
 
DodjelaStipendija2017 040 Prošle godine počasno priznanje ”Zlatna značka” Univerziteta u Sarajevu, dobile su Amina Šljivo studentica Elektrotehničkog fakulteta i Emina Mostić studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu što je i Općina Ilijaš nagradila.
 
Dobitnici posebnih priznanja i novčanih nagrada za odličan uspjeh iz svih nastavnih predmeta u toku cjelokupnog srednjoškolskog obrazovanja su: Fazlić Faris, Fazlić Tarik i Udovčić Kerim.
 
Općinski načelnik u svom obraćanju je istakao istakao je kako je ovo veoma važan podsticaj za napredovanje učenika i studenata, te im čestitao na uspjehu u obrazovanju.
 
DodjelaStipendija2017 103”Prije svega hvala vam što ste ovdje večeras s nama, da podijelimo radost ovog našeg projekta. Vezali smo ovaj lijep povod za obilježavanjem dana općine Ilijaš. Naš projekat stipendiranja učenika i studenata je sve više ambiciozniji, te u odnosu na 2016. godinu imamo povećanje od cca 15.000KM za stipendije. Želimo da budemo u službi vaših potreba, jer je to prava investicija i to stavljamo kao prioritet. Koristim priliku da vam lično čestitam kao i vašim roditeljima, nastavnicima s kojim zajednički učestvujete u ovom uspjehu. Vaše obrazovanje je garancija prosperiteta naše lokalne zajednice”, naglasio je Općinski načelnik Akif Fazlić.
 

DodjelaStipendija2017 110Posebna čestitka je upućena studentima koji su u prethodnoj godini ostvarili prosjek ocjena preko 9,00, a tu su: Šabotić Zerina studentica III godine Muzičke akademije u Sarajevu, Kamenjaš Edin, student III godine Fakulteta za javnu upravu, Muniba Orić, studentica III godine Prirodno-matematičkog fakulteta, Ajnura Akbaš, studentica IV godine Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, Emina Mostić, studentica I godine II ciklusa Filozofskog fakulteta, Selma Numanović, studentica  I godine II ciklusa  Ekonomskog fakulteta, Merisa Hasečić, studentica  I godine II ciklusa  Ekonomskog fakulteta, Zubejda Suljić, studentica 2.godine II drugog ciklusa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, Anela Šemić, studentica  2.godine II drugog ciklusa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Alma Mašić, studentica VI godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu i Merima Kučinar, studentica VI godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu. 
 
Za kulturno-zabavni program svojim nastupima pobrinuli su se Azra Haskić i Džanin Zeković .
 
Povodom Dana Općine Ilijaš najmlađi sugrađani uživali u predstavi "Ružno pače"
prestava-1-300x225Povodom Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH  najmlađi posjetitelji su imali priliku uživati u predstavi “Ružno pače ” koja je odigrana u kino sali Ilijaš. Predstava je rađena prema jednoj od najljepših bajki Hansa C. Andersona. Priča o pačetu koje svi odbacuju jer je drugačije i kojem se ismijavaju, a koje postaje fantastičan labud koji zasjeni sve – priča je o tome da nema predaje, da svačija osobnost može doći do izražaja, da biti drugačiji ne znači biti slabiji od drugih. To je priča koje svako dijete treba da zna.
Generalni sponzor ove manifestacije bila je Općina Ilijaš.
 
Sa djecom jednako su uživali   učitelji i učiteljice i roditelji. Prekrasna atmosfera puna radosti i pozitivne energije. Predstava “Ružno pače” je istinsko uzbudljivo iskustvo i za djecu i za odrasle i traje 30 minuta.
 
Predstavu je režirala mlada rediteljica Elma Islamović, a u predstavi igraju neki od najboljih mladih glumaca u BiH: Maja Zećo, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Dražen Pavlović, Džana Džanić i Amar Čustović. Veselu, predivnu muziku je komponovao Brano Jakupović iz svjetski poznatog benda “Dubioza kolektiv”, čudesnu scenografiju je kreirala naša poznata arhitektica Lada Maglajlić, a fantastične kostime čuveni dizajnerski duo Irma Saje i Vanja Ciraj. 
 
Čestitka povodom Dana reintegracije Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH
Općinski načelnik Akif Fazlić i Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević upućuju građanima Općine Ilijaš čestitku povodom Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u kojoj se navodi:
 
zastave1Jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine je 1. mart, dan kada obilježavamo nezavisnost naše države Bosne i Hercegovine. Međunarodno priznanje nezavisnost BiH i verifikacija njenog suvereniteta je otvorila novi put za BiH. 
Bosna i Hercegovina ide dalje kao i naš Ilijaš, jača i pokazuje samoodrživost uprkos svim izazovima. U ime Općine Ilijaš i u svoje lično ime, svim građanima Bosne i Hercegovine koji jedinstvenu, demokratsku i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom želimo sretan Dan Općine Ilijaš i 1.mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”.
 
Poziv za obilježavanje Dana reintegracije Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH
zastaveOpćina Ilijaš poziva javne ustanove, javna preduzeća, privredna i fizička lica da uzmu učešće u obilježavanju Dana reintegracije Općine Ilijaš koji će se obilježiti 28. februara i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. 
Program obilježavanja: 
 
Ponedjeljak, 27.02.2017. godine
 
16:00 – pozorišna predstava za djecu "Ružno pače" - kino sala JU "KSC I RADIO ILIJAŠ"
18:00 – svečana dodjela Ugovora o stipendiranju izuzetno nadarenih učenika i studenata i učenika i studenata u stanju socijalne potrebe – kino sala JU "KSC I RADIO ILIJAŠ"; 
 
Utorak, 28.02.2017. godine
 
10:00 – svečano obilježavanje Dana JU OŠ "Stari Ilijaš"  i otvaranje novosagrađenog lifta – prostorije JU OŠ "Stari Ilijaš";
12:00 -  Defile gradom učenika Kampusa Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom
12:30 – polaganje cvijeća na Centralnom Spomen obilježju;
13:00 – svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš – kino sala JU "KSC I RADIO ILIJAŠ"; 
14:00 - svečano otvorenje novih prostorija  Doma zdravlja Ilijaš i Općine Ilijaš. 
18:00 - Izbor sportiste Općine Ilijaš za 2016. godinu – kino sala JU "KSC I RADIO ILIJAŠA" 
 
 
Pozivamo sve građane Općine Ilijaš da zajednički obilježimo ovaj historijski dan kako za našu općinu tako i za Bosnu i Hercegovinu. 
 
 
Održana 6. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš
6.sjednicaOV 014Šesta sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je danas sa jednaest tačaka dnevnog reda. 
Izvještaj o radu Općinskog načelnika i Službi za upravu Općine Ilijaš za period 01.01.-31.12.2016. godine jednoglasno je usvojen. Općinski načelnik je vijećnicima dao detaljan prikaz realizovanih projekata u 2016. godini, koja je kada je u pitanju ambijent Općine Ilijaš dosta optimistična što ovaj izvještaj i govori.
"Svi parametri pokazuju da je 2016. godina bila najuspješnija godina sa aspekta realizacije programa, postignutih rezultata i dalje afirmacije naše lokalne zajednice. 
Budžet je izvršen u iznosu od 12.500.000,00 KM i to je najveće izvršenje Budžeta. Zabilježen je ekonomski rast u iznosu od 6,3%, kada je u pitanju zapošljavanje zabilježen je rast od 18,6%  što je najveći rast u Kantonu Sarajevo. 
U 2016. godini povećano je ostvarenje poreza na promet, prihod od rente za uređenje što pokazuje da je izdat veliki broj dozvola za gradnju što znači da je izgrađen veliki broj privatnih i poslovnih objekata. Prihodi od naknade iz katastra su znatno povećani. Želim ukazati na nekoliko važnih projekata koje smo realizovali. Jedan od njih je LIFE projekat poboljšanja poslovnog 6.sjednicaOV 012ambijenta sa Grupacijom Svjetske banke.  Također vođene su konstantne aktivnosti kada je u pitanju izrada prostorno-planske dokumentacije Kantona Sarajevo i izrade Regulacionih planova naše općine kao i drugih provedbeno-prostornih dokumenata. Želim istaći i aktivnosti katastra kroz izlaganje nekretnina, harmonizaciju katastarske općine Ilijaši proširenje katastarske općine kroz uspostavu Adresnog registra i niz aktivnosti koje dovode naše građane u jednu poziciju da svoju imovinu mogu lakše registrovati i identifikovati. Puno se radilo na daljem razvoju sistema elektronske uprave i opremanju organa uprave. Zadržan je značajan nivo sredstava subvencioniranja. 
Uložene su velike investicije u infrastrukturu i urbanizaciju gotovo cijelog područja naše općine.  Zadržan je visok nivo komunalnih usluga koja pružaju komunalna preduzeća koja djeluju na području naše općine. Puno sredstava je izdvojeno za tekuće grantove, za obrazovanje, stipendije, rad udruženja. Kada je u pitanju infrastruktura u 2016. godini smo bili posvećeni prije svega društvenoj infrustrukturi a to je obrazovanje i 6.sjednicaOV 008zdravstvo. U objekte obrazovanja uloženo je oko 1.200.000,00 KM i svi objekt dovedeni su na jedan zavidan nivo. Objekat Doma zdravlja smo priveli kraju i on će obezbijediti prostore za dodatne zdravstvene funkcije u Domu zdravlja Ilijaš. Kroz projekat stambenog zbrinjavanja Roma izgrađen je jedan objekat sa četiri stambene jedinice.  Najviše ulaganja je bilo u saobraćajnu infrastrukturu, što iz Budžeta Općine, Kantona i Federacije, također realizovan je projekat modernizacija putne infrastrukture iz OKFŠ u vrijednosti od blizu 1.000.000,00 KM", istakao je Općinski načelnik Akif Fazlić.    
 
Usvojen je i Operativni plan Općinskog načelnika i Službi za upravu Općine Ilijaš za period 01.01.-31.12.2016. godine. Operativnim planom su utvrđeni i definisani projekti čijom realizacijom će se prije svega nivo izgrađene infrastrukture u oblasti saobraćaja, vodosnabdijevanja, elektrosnabdijevanja i ostalih komunalnih funkcija, društvenih djelatnosti, ekologije i zaštite životne sredine, rada MZ i organa uprave i drugih područja podići na još veći nivo što će uveliko poboljšati uslove života stanovništva općine Ilijaš u svim njenim dijelovima. 
Prema Operativnom planu najznačajnije aktivnosti u 2017. godini bit će u oblasti dalje modernizacije putne infrastrukture, vodosnabdijevanja i poboljšanja poslovnog ambijenta. Planirana je i realizacija projekata iz oblasti privrede i poljoprivrede, kao što su nastavak subvencioniranja poljoprivredne proizvodnje, izgradnja javne tržnice, otvaranje biznis centra, uvođenje novih poticaja za poslovne ideje i start-up biznis, a posebno dalja ulaganja u Industrijsku zonu "Luka", čime će se stvoriti ambijent i uslovi za novo zapošljavanje i ekonomski rast Općine ilijaš. Planirano je i uređenje korita rijeka Ljubine, Rače i Misoče kao i sanacija klizišta. Operativnim planom predstavljena je lista projekata razvrstana prema nadležnim 6.sjednicaOV 003službama čija realizacija je planirana u 2017. godini. 
Na današnjoj sjednici većinom glasova vijećnici su podržali i Odluku o dodjeli javnih priznanja Općine Ilijaš za 2016. godinu u povodu obilježavanja Dana općine Ilijaš, prema kojoj se Općinska priznanja – plakete za 2016. godinu dodjeljuju Demirović Nerminu i Alispahić Dževadu kao pojedincima i kolektivu JU Osnovne škole "Stari Ilijaš". Plakete će se dodijeliti na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš, koja će biti upriličena 28. februara povodom Dana reintegracije Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH. 
Usvojena je i Odluka kojom se daje saglasnost Općinskom načelniku za provođenje zakonom propisane procedure postupka rekonstrukcije i promjene namjene dijela zgrade – aule Kulturnog centra Ilijaš, radi uspostave Centra za održivi razvoj i podršku biznisa i društvenu namjenu (kultura, sport i obrazovanje). 
Usvojena je i Odluka o davanju saglasnosti za provođenje postupka dodjele koncesije za eksploataciju mineralne sirovine – krečnjaka na lokalitetu Sabanci, kojom se privrednom društvu "Halilović" d.o.o. Ilijaš data saglasnost za provođenje postupka dodjele koncesije za eksploataciju mineralne sirovine na ovom lokalitetu. Saglasnost je data na period od tri godine. 
Usvojena je i Odluka o pristupanju izrade Regulacionog plana "Apartmansko naselje Sovrle 2" u površini od 5 ha. Cilj izrade Plana je predmetno područje urbanizirati na kvalitetan način, predložiti optimalna organizacija prostora sa kompleksom objekata apartmasnkog tipa stanovanja i isto opremiti kvalitetnom saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom. 
Na današnjoj sjednici vijećnici su usvojili i Odluku o izmjeni Odluke Općinskog vijeća Ilijaš kojom se odobrava prodaja neposrednom pogodbom neizgrađenog građevinskog zemljišta u površini od 124 m2 upisano kao vlasništvo Općine Ilijaš. 
 
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredstava sportskim udruženjima koja se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredtava za programe iz oblasti kulture koji se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas852
mod_vvisit_counterJuče1053
mod_vvisit_counterOva sedmica2676
mod_vvisit_counterOvaj mjesec24891