Vijesti
Svečanost povodom završetka radova na sanaciji i utopljavanju Područne škole "Bioča"

 

untitled1U povodu završetka radova na uređenju zgrade Područne škole u Bioči koja pripada Osnovnoj školi "Stari Ilijaš", organizovana je svečanost i druženje s učenicima i nastavnicima, kao i roditeljima te mještanima naselja Bioča. Svečanu vrpcu presjekli su općinski načelnik Akif Fazlić, v.d. direktorica škole Alma Salketić i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 78.898,00 KM od čega je Općina Ilijaš iz svog budžeta izdvojila oko 50.000,00 KM, a Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo 30.000,00 KM.

Općinski načelnik Akif Fazlić je naglasio važnost očuvanja školskih objekata u koje se treba ulagati, a sve kako bi se osigurala bolja budućnost mladih.

"Zadovoljstvo mi je što se radi o područnoj školi koja se nalazi u naselju Bioča, jer je ovo mjesto pretrpjelo ogromnu štetu u toku agresije na našu domovinu. Obaveza lokalne zajednice i svih nivoa vlasti je da podari ljepšu sliku ovog naselja. Na ponos svih nas uspješno smo realizovali još jedan projekat u nizu i drago mi je da su danas djeca sretna i nasmijana. Ovom prilikom želim se zahvaliti i čestitati uposlenicima Osnovne škole „Stari Ilijaš“ kojoj pripada ova područna škola“, rekao je u obraćanju Fazlić.

Zahvalnost na podršci u realizaciji ovog projekta iskazala je v.d. direktorica Osnovne škole "Stari Ilijaš" Alma Salketić.

untitled3"Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam danas prisutna ovdje. Emotivno sam vezana za ovu školu jer su moji počeci bili baš u njoj, kada sam kao nastavnica engleskog jezika počela predavati.  Kao što vidite dobili smo prelijepu zgradu, a samim tim i uslove dostojne učenika i nastavnika", kazala je Salketić.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i bivši direktor Osnovne škole „Stari Ilijaš“ Mahir Dević kazao je kako su uslovi za održavanje nastave u ovoj školi bili jako teški te da je značaj škole veliki.

"Prije godinu dana krenuli smo u jednu diplomatsku ofanzivu da Općina Ilijaš i Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade KS sufinansiraju rekonstrukciju ove područne škole u Bioči, koja je zaista bila u jako lošim uvjetima. Na neki način bila mi je želja da u toku mog mandata kao direktora ove škole prije nego što odem riješim ovaj značajan projekat. Danas sam jako zadovoljan i ponosan što smo projekat priveli kraju, a kao što znate pored ovog projekta bila ih je još mnogo koji su vezani za područne škole. Sretan sam što smo u mnogim aktivnostima bili pioniri i zaista mi je drago da jedan ovakav kolektiv nastavlja raditi u boljim uslovima", rekao je Dević.

Područnu školu u Bioči pohađa 18 učenika, koji su  podijeljeni u dva kombinovana odjeljenja. Tokom izvođenja radova nastava se odvijala nesmetano. Izvođač radova bila je firma "Tehno - promet" d.o.o. iz Zenice, dok je stručni nadzor nad izvođenjem radova vršio Institut za građenje IG d.o.o. Banja Luka.

 
Obilježena Sedmica borbe protiv korupcije u Općini Ilijaš

 

fazlic sisic U okviru obilježavanja Sedmice borbe protiv korupcije predstavnici Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH – ACCOUNT, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID/BiH, posjetili su Općinu Ilijaš.

Cilj posjete bio je promovisanje javne kampanje u čijem fokusu je zaštita zviždača u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Predstavnik ACCOUNT-a održao je sastanak sa šeficom Odsjeka za opću upravu Općine Ilijaš Muvedetom Fazlić i tom prilikom uručio joj promotivni materijal.

Cilj akcije pod nazivom “Borba protiv korupcije počinje od…” jeste rad na unapređenju sistema prijave korupcije, te podsjećanje na problem korupcije u Bosni i Hercegovini.

Nakon donošenja Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju 2014. godine Općina Ilijaš je kreirala Pravilink o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u Općini Ilijaš. Početkom ove godine Općina je donijela Akcioni plan u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou te je formiran radna grupa za provedbu pomenutog Akcionog plana.

Akcioni plan će unaprijediti stepen odgovornosti i profesionalizma rada općinske uprave, poboljšati proces planiranja, donošenja i sprovođenja akata i programa na transparentan i participatoran način, unaprijediti sisteme unutrašnje i vanjske kontrole rada općinske uprave, ojačati integritet općinske uprave uvođenjem i primjenom etičkih standarda te stvoriti poticajan ambijent za učešće civilnog i privatnog sektora u aktivnostima općinske uprave.

 
Ilijaški "start up" poduzetnici na Forumu službe za zapošljavanje

forum poduzetnistvoU organizaciji Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Projekta zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švicarske, održan je šesti po redu Forum službi zapošljavanja. Forumu su prisustvovali općinski načelnik Akif Fazlić i Šef odsjeka za privredu i lokalni razvoj Mirza Marukić.

Forum je održan pod motom "Pokreni nešto dobro", a osnovna tema je bila pomoć u pokretanju poduzetničkih ideja. Cilj Foruma je poticanje diskusije na teme od ključne važnosti za jačanje poduzetništva: profiliranje i obuka poduzetnika, mentorstvo, modeli finansijske podrške, te društveno poduzetništvo.

Tokom Foruma su predstavljeni rezultati YEP inkubatora poslovnih ideja, koji je tokom 2018. godine na području Bosne i Hercegovine uticao na aktivaciju više od 1.200 potencijalnih poduzetnika, te stručno i finansijski podržao više od 100 novih poduzetnika.

Projekat se provodio i na teritoriji općine Ilijaš, a Općina Ilijaš je projekat sufinansirala u vrijednosti od 20.000,00 KM. Na Forumu su učestvovala tri "start up" poduzetnika iz Ilijaša, koji su korisnici podrške projekta YEP inkubator, i to Đemal Mališević - autoprijevničke usluge, Nerma Šuvalija – proizvodnja meda i proizvoda na bazi meda i Adnan Gagulić - proizvodnja prirodnih sapuna, eteričnih ulja i biljnih masti. Oni su na poduzetničkom sajmu pri 6. Forumu službi za zapošljavanje predstavili svoje poslovne ideje, odnosno proizvode i usluge.

 
U subotu u Ilijašu tradicionalni koncert Večer najljepših ilahija

koncert ilahijaTradicionalni koncert “Večer najljepših ilahija”, 13. po redu u organizaciji BZK “Preporod” Ilijaš i MIZ Sarajevo, bit će održan u subotu 15. decembra 2018.godine, sa početkom u 18:30 sati u Sportskoj dvorani Ilijaš.

Na koncertu će nastupiti: Grupa solista “Ašik”, Madžid Aganhodžić, Selma Droce, Lejla Čaušević, Medina Turković, hor MIZ Sarajevo i Hor “Šapat srca”

Specijalni gost: hafiz dr. Kenan ef. Musić

Domaćin koncerta: Hor “Preporod” Ilijaš

Koncert je humanitarnog karaktera. Posjetitelji će moći donirati novčana sredstva, u skladu sa svojim mogućnostima za pomoć dvadesetosmogodišnjoj Amini Bradić iz Ilijaša koja je oboljela od teške bolesti pod nazivom “Lymphoma malig. Hodgkin”, jedne od vrsta karcinoma koji zahtjeva skupo liječenje koje sama porodica ne može priuštiti.

Ulaz na koncert je besplatan.

 

 

 
Održana Javna rasprava na Nacrt Regulacionog plana “Banovac”

RP BANOVAC Javna rasprava na Nacrt Regulacionog plana “Banovac” održana je u sali Općinskog vijeća Ilijaš. Prvi Javni uvid na Nacrt Odluke o usvajanju Izmjene i dopune Regulacionog plana “Banovac” i Nacrt Odluke o provođenju Izmjene i dopune Regulacionog plana “Banovac” održan je 9. novembra 2018. godine, te je isti izložen i na web stranici Općine Ilijaš www.ilijas.ba.
Raspravi su prisustvovali predstavnici Općine Ilijaš, predstavnici mjesnih zajednica, kao i načelnik Općine Ilijaš koji su iznijeli svoja zapažanja, sugestije, prijedloge i kritike predloženog nacrta i izmjena koje su njim planirane.

Pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove Meliha Avdibegović upoznala je prisutne sa izmjenom Regulacionog plana „Banovac“.

„Za izmjenu već postojećeg Regulacionog plana „Banovac“ koji je usvojen 2011. godine bilo je nekoliko motiva i evo danas imate priliku to i pogledati. Navest ću dio onih koji su poslužili da pokenemo inicijativu. Na samom početku navest ću kompleks Sportsko - rekreativnog centra na Banovcu, zatim prethodnim RP smo planirali jedan ugostiteljski objekat, međutim on će biti zamijenjen objektom za potrebe gradskog stadiona sa svim sadržajima i tribinama. Kompletan kompleks Sportsko - rekreativnog centra na Banovcu ostao je kao jedna parcela i u okviru istog zavisno od naše potrebe realizovat će se određeni sadržaji na tom prostoru. Kao što vidite imamo veliki stadion za nogomet i pomoćni stadion koji je prikazan i to će najvjerovatnije tako ostati, dok će se u narednom periodu sigurno pojaviti i potrebe za teniskim igralištem, ali i atletska staza. U prvobitnom konceptu plana bio je planirana i izgradnja bazena, međutim mi smo se usaglasili da se ta lokacija bazena prenese na neko bolje mjesto“, istakla je Avdibegović.

Zainteresovani građani, pravna i fizička lica, vlasnici nekretnina i drugi zakoniti korisnici prostora u obuhvatu Regulacionog plana Banovac, mogli su da izvrše uvid u Nacrt plana, da se uključe u Javnu raspravu, te da dostave pismene prijedloge, primjedbe i sugestije. Isti su se dostavljali Općini Ilijaš, Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša koja organizuje i sprovodi javnu raspravu.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1005
mod_vvisit_counterJuče1860
mod_vvisit_counterOva sedmica16074
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33676