Vijesti
Postavljeno 20 korpi za otpatke
korpa-220x300Općina Ilijaš je sa firmom ” Babel ” d.o.o. Sarajevo relizirala projekat nabavke  dvadeset novih korpi koje su postavljene u pješačku zonu ( 17 komada ) i na platoe ispred Općine Ilijaš i Doma zdravlja ( 3 komada ).
 
Naime radi se o betonskim korpama sa rosvajnim poklopcem i pepeljarom ukupnog kapaciteta od 6o litara i težine 100 kg. Za nabavku korpi iz Budžeta Općine Ilijaš izdvojeno je 5.811,00 KM.
 
Predstavljen Plan sanacije i zatvaranja deponije komunalnog otpada u MZ Lješevo
PlanOtpadaLjesevo 006U sali Općine Ilijaš danas je predstavljen Plan sanacije zatvaranja i rehabilitacije deponije komunalnog otpada "Do" u MZ Lješevo. Prezentaciju je održao saradnik konsultantske kuće ENOVA Admir Mešanović, a prezentaciji je pored zainteresovanih subjekata prisustvovao Općinski načelnik Akif Fazlić i koordinator projekta ispred Općine Ilijaš komunalni inspektor Sadik Alić.
Sanacija i zatvaranje ovog otpada jedan je od krajnjih ciljeva federalne Strategije upravljanja otpadom, Akcijskog plana i Federalnog plana upravljanja otpadom, što doprinosi uspostavi sistema savremenog koncepta rješavanja problematike zbrinjavanja otpadom u FBiH. 
Riječ je o deponiji površine 14.660 m2, za koju je već Općina Ilijaš dobila Rješenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma kojim se nalaže sanacija i zatvaranje ove deponije. 
Općina Ilijaš je sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša već potpisala Sporazum o saradnji na realizaciji ovog Projekta, a Sporazum se odnosi na izradu projektne dokumentacije za zatvaranje i saniranje stare lokalne deponije "Do". Sporazumom su definisana međusobna prava i obaveze potpisinika, a Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša  je za pripremu Projektne PlanOtpadaLjesevo 003dokumentacije  obezbijedilo 30.000,00 KM. 
Nakon analize sadržaja i zakonske regulative koja reguliše ovu oblast, utvrđeno je da za predmetnu lokaciju potrebno propisati mjere za sanaciju i rekultivaciju prostora deponije "Do" kao neuslovne deponije miješanog komunalnog otpada, a na koju je otpad odlagan od 1968. do 1986. godine. Od 1996. godine do 2008. godine na deponiju se nekontrolisano odložila veća količina i građevinskog i miješanog komunalnog otpada. 
 
Plan treba da osigura sanaciju postojećeg stanja i uređenje smetlišta do nivoa zakonom predviđene zaštite životne sredine, te sadržaj plana mora biti u skladu sa Pravilnikom o sadržaju plana prilagođavanja upravljanja otpadom za postojeća postrojenja za tretman ili odlaganje otpada i aktivnosti koje poduzima nadležni organ, opisan minimum aktivnosti koje treba obaviti da bi se odlagališta na odgovarajući način zatvorilo. 
 
Prema procjenama, konsultantske kuće radi se o Projektu veće vrijednosti, a ono što predstoji je odobravanje  Plana sanacije zatvaranja i rehabilitacije deponije komunalnog otpada "Do" od strane nadležnog Ministarstva.
 
Grupaciji Prevent potrebno 400 novih uposlenika. Prilika i za nezaposlene građane Općine Ilijaš
Prevent 002Općinski načelnik Akif Fazlić danas je održao sastanak sa menadžmentom Grupacije Prevent d.o.o. Visoko, a povod sastanka je bilo otvaranje novih 400 radnih mjesta u ovoj kompaniji. 
Sastanku su prisustvovali i Šef Odsjeka za privredu i lokalni razvoj Općine Ilijaš Mirza Marukić i šefica Službe za zapošljavanje – Biro Ilijaš Muvedeta Kadrić. 
 
BH kompanija Prevent trebala bi od naredne godine otpočeti projekat sa svjetskim automobilskim gigantom Fordom, pri ćemu se ukazala potreba za 400 ili 500 novih radnih mjesta. 
Radi se o šivačima koji će biti uposleni u postrojenjima šivaone Preventa u Goduši.
Povod današnjeg sastanka je bio i da se nezaposleni stanovnici Općine Ilijaš, koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje – Biro Ilijaš aktivno uključe u obuku i nakon završene obuke radno angažuju u ovu kompaniju.  
Prevent je raspisao javni oglas za sve zainteresovane kandidate da se prijave na obuku šivanja. Uz stručne instruktore kandidati imaju mogućnost steći znanja i vještine koje se traže na tržištu i sebi osigurati posao, učenje i razvoj. Za sve polaznike tokom obuke obezbijeđen je prevoz i ishrana. 
Više detalja o uslovima obuke (trajanje, tehnike, ocjene) i mogućnostima zaposlenja koje se nude možete saznati putem kontakt telefona 032/941-310 ili u prostorijama Službe za zapošljavanje - Biro Ilijaš. 
Nakon održane obuke svim kandidatima će biti omogućeno polaganja testa i ukoliko zadovolje kriteriji bit će radno angažovani. Ugovori se zaključuju na određeno vrijeme. 
 
Svi zainteresovani kandidati se mogu javiti i u prostorije Biroa Ilijaš koji će za zainteresovane kandidate organizovati informativni seminar o samoj obuci i radnom angažmanu. 
 
Također prijave se mogu slati poštom ili lično na adresu: Goruša bb, 71300 Visoko, na e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript , Sektor za ljudske resurse. 
 
Obilježen Dan sjećanja na šehide i civilne žrtve rata sela Korita
Korita1Godinu dana nakon otkrivanja spomenika sagrađenog u znak sjećanja na 17 poginulih šehida i civilnih žrtava rata sela Korita, spomen obilježja koje će biti trajni podsjetnik na doprinos Korita i žrtvu koje je stanovništvo ovog mjesta dalo u  Odbrambeno-oslobodilačkom ratu ‘92.-’95 godine, obilježen je Dan sjećanja na šehide i civilne žrtve rata ovoga sela. Iz vremena posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995), u svim našim sredinama, kako gradskim tako i seoskim, lahko je zapaziti šehidska mezarja, ili šehitluke. Skoro da danas nema niti jednog mjesta, u našoj Bosni, koje nema šehidsko obilježje. I tako, svaki dio naše Bosne, na svoj način, nosi svoja bolna sjećanja na teška vremena i svoje šehide. Današnji dan je podsjećanje na obavezu, da se ne zaboravi vječni dug prema hrabrim borcima i braniteljima Korita koji su dali svoju krv, djelove tjela ili položili živote u odbrani Bosne i Hercegovine. Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana sjećanja na šehide i civilne žrtve rata ”Korita ‘92-95”, Akif Bešlija naglasio je kako postoji obaveza prema ljudima koji su dali svoje živote, te kako ga posebno raduje broj omladine koja danas obilježava ovaj datum.
 
Želim svima da se zahvalim na dolasku i vašem izdvojem vremenu da danas, nakon godinu dana od podizanja ovog našeg Spomen obilježja šehidima i civilnim žrtvama rata sela Korita. Ovi datumi trebali bi da obilježavaju, ne samo na Koritima nego i na svim mjestima gdje postoje ovakvi simboli i spomenici. Mi imamo obavezu prema tim ljudima koji su dali svoje živote, da ih se prisjećamo i na ovaj način odajemo počast. Drago mi je da vidim veći broj omladine danas ovdje koja se okupila, ta omladina kroz svoje školovanje neće naučiti tu historiju koja govori o stradanjima od ‘92-95. godine, naša obaveza jeste da njima prenosimo ta dešavanja i sjećanja na naše šehide. Duboko sam uvjeren da mrtvi žive, sve dok ima živih koji misle na njih. To je jedna od pravih poruka, i molim vas da tu poruku nosimo dok smo živi” poručio je Akifa Bešlija, predsjednik Organizacionog odbora
 
Korita2Pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Nijaz Spahić, istakao je važnost obilježavanja ovakvih datuma, ali i važnost podsjećanja na sve strahote koje su se dogodile kako se iste ne bi ponovile mlađim naraštajima.
 
Veoma je važno da ste vi danas ovdje. Oni koji su preživjeli sva ova dešavanja i golgotu u proteklom ratu, tu su da nam govore kako se sve desilo, i naravno oni koji su rođeni poslije rata da sve ovo vide, čuju i dobro zapamte kako ne bi bila generacija koja će ponovo pretrpjeti sve strahote rata. Općina Ilijaš će uvijek podržavati materijalno i u svakom drugom pogledu ovakve manifestacije. Kao što je već rečeno mi živimo u dijelu Bosne i Hercegovine gdje ovakve stvari naša djeca i naši učenici ne mogu da uče, zbog čega je bitno da gajimo kulturu sjećanja i obilježavamo ovakve datume, pravimo Spomen obilježja, da pišemo knjige kako bi se sve moglo i vidjeti i čuti. Porodicama šehida i poginulih boraca želim sabur, a svima nama bolju i prosperitetniju budućnost”, kazao je pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu općine Ilijaš.
 
Ferid Bešlija, nosilac najvećeg ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan” poručio je prisutnima da budu jedni uz druge, te izrazio želju da u budućnosti ovakva okupljanja budu jos veća.
 
KoritaJa vam neću pričati o našim bitkama, ali ću vam reći ponosno, posebno ovoj našoj omladini koja je danas tu, čast mi je što sam se rodio u ovom selu  u ovom historijskom mjestu. Ovdje sam naučio sve što znam, i ovdje ću ostaviti poruku mladima da budu jedni uz druge kao što smo to bili mi i vaši roditelji. Bili smo jedni uz druge, borili smo i bili spremni dati život jedni za druge i potrebno je da mladi nastave tu tradiciju, da ova okupljanja budu u što većem broju i većeg karaktera”, istakao je Ferid Bešlija, nosilac najvećeg ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan”.
 
Svoje literarne radove prisutnima su predstavile Selma i Emina Bešlija, nakon čega je ašare proučio Abid ef. Avdukić. Polaganjem cvijeća završen je prvi dio manifestacije Dani sjećanja na šehide i civilne žrtve rata ”Korita ‘92-95”nakon čega je na dovištu Starčevina u 12 sati proučen tevhid šehidima i civilnim žrtvama rata, a nakon podne namaza klanjat će se i tradicionalna dova.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
Općinski načelnik upriličio prijem za 20 članova šehidskih porodica
PrijemSehidskePorodice2017 008Tradicionalni ramazanski prijem za porodice šehida upriličen je danas u prostorijama općine Ilijaš za 20 porodica čiji su članovi poginuli kao pripadnici Armije RBiH. Ramazan je prilika da se dijeli sa bližnjima, ali i da se ukaže na činjenicu da još uvijek postoje članovi porodica šehida koji nemaju riješen status. Simboličnim hedijama, općinski načelnik prisutnima je zaželio sretne nastupajuće bajramske praznike, da ih provedu u okruženju svojih najmilijih. Predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Fikreta Hodžić, zahvalila se općinskom načelniku na nesebičnoj podršci kroz sve projekte pvpg Udruženja.
 
Danas smo ovdje povodom prijema kod općinskog načelnika, tu su 20 porodica sa kojima će načelnik popričati i podijeliti im hedije. U svoje lično ime, i u ime porodica želim da se zahvalim načelniku i općini Ilijaš koja svake godine isprati ovaj naš projekat. Za Dan šehida, planirali smo također da posjetimo mezarja a svakako je tu i projekat odlaska porodica u Potočare. Svake godine, na jedan fin način se sjećamo naših šehida i poginulih boraca”, kazala je Fikreta Hodžić.
 
PrijemSehidskePorodice2017 013Općinski načelnik ukazao je na činjenicu da još uvijek nisu riješena mnoga statusna pitanja šehidskih porodica sa područja naše Općine, te je pozvao sve građane općine Ilijaš, da se na Dan šehida masovno odazovu, obiđu šehidska mezarja, te na taj način odaju počast našim borcima.
 
Ovo je jedan simboličan način kojim mi iskazujemo svoj odnos prema ovoj populaciji tako što svake godine uprličimo prijem za određeni broj porodica šehida. Ono što je bitno napomenuti da smo s tom kategorijom svaki dan tokom cijele godine da pokušamo da uradimo što više možemo za njihove porodice. Nažalost, 21 godinu nakon rata još uvijek mnoge stvari nisu riješene, mnoga djeca porodica šehida nisu zaposlena a i mnoga statusna pitanja su se možda mogla riješiti na bolji način. Ovo je neka vrsta odgovornosti koju iskazujemo, susretima sa njima neke stvari i rješavamo ali moram da naglasim da u općini Ilijaš živi zaista veliki broj porodica šehida. Naša odgovornost kao ljudi koji obnašaju određene funkcije, jeste da budemo što više uz te porodice i da pokušavamo rješavati njihove probleme. Ovo danas je prije svega simbolika, kada se susrećemo sa PrijemSehidskePorodice2017 024porodicama i razgovaramo, ali ta komunikacija treba da bude kroz cijelu godinu. Iskoristit ću priliku da sve građane općine Ilijaš pozovem da se na Dan šehida masovno odazovu, da obiđemo naša mezarja, ne samo na području naše Općine nego i u Brezi i Olovu kako bismo na taj način odali počast našim šehidima”, istakao je općinski načelnik Akif Fazlić.
 
Jedna od članova porodica šehida, koja je danas dobila simboličnu hediju od općinskog načelnika je i Haša Beha, majka šehida Avdije Behe.
 
Ovaj prijem danas mnogo znači, ali opet kažem teško onome ko mora da dođe po ovo jer smo mi svoju djecu izgubili za Bosnu i Hercegovinu. Da se nisu borili, gdje bismo mi danas bili i zato želim da se zahvalim svakome ko se brine za nas poslije svega. Svakome je teško, ali je roditelju najgore pogotovo kada znate da je sin imao samo 26 godina kada je poginuo na Sokolju.Vrijeme ne liječi rane, i nikada ih neće izliječiti sve dok ne legnem kraj njega. Bilo je dosta pomoći i hvala svakome ko se nas sjeti na bilo koji način”, rekla je Haša.
 
Nakon uručenih hedija za porodice šehida, općinski načelnik razgovarao je sa majkama šehida o gorućim problemima sa kojim  se susreću, te na koji način se mogu rješiti pojedini problemi ove kategorije.
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas3
mod_vvisit_counterJuče560
mod_vvisit_counterOva sedmica5040
mod_vvisit_counterOvaj mjesec20943