Vijesti
U srijedu počinje upis u srednje škole. Izbor smjerova JU Srednjoškolski centar "Nedžad Ibrišimović"
sšc 2Upis u srednju školu svim osnovcima može biti veoma stresan period. Pored njih, kroz ovu napetu situaciju prolaze i njihovi roditelji. Nakon završene osnovne škole prvi korak ka odrastanju je odluka o tome koju srednju školu upisati. Međutim, to nije tako jednostavno. U tom trenutku veoma je bitno donijeti dobru odluku, koja bi trebalo da bude u skladu sa interesovanjima, ali i u skladu sa onim što se nudi na teritoriji na kojoj bi se školovao budući srednjoškolac.
Kako bismo pomogli osnovcima sa područja općine Ilijaš pri izboru srednje škole, ali i susjednih općina, u programu Radio Ilijaša ugostili smo direktora Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš, gospodina Amira Džafu, jer u  srijedu 26. juna 2019. godine počinje upis u srednje škole.
„Kao i svake, i ove godine imamo novinu. Ove godine to je uvođenje izbornog područja opća gimnazija. S obzirom na to da smo u obavezi omogućiti učenicima da se pri upisu opredijele, odlučili smo da to bude jedno odjeljenje od 24 učenika. Naš nastavni plan bit će prikazan  u sredstvima informisanja. Ono po čemu se razlikuje ovaj smjer u odnosu na raniji plan jeste povećanje broja sati za drugi strani jezik a u našem slučaju to je njemački jezik. Do sada smo imali dva časa sedmičo za prvi i drugi razred, te se broj sati sedmično povećavana na tri sata. Na predmetu sport uvećan je fond sati sa dva na tri. Cilj je povećati tjelesnu aktivnost učenika. Imat ćemo upis u odjeljenje gimnazije informatčkog smjera poznatiji kao informatička ginazija. Svake ssc1godine najveća grupa učenika je prijavljena za to odjeljenje.  Ne radi se samo učenicima iz naše općine nego i iz susjednik općina. Konkurencija postaje sve jača i nadamo se da će i rezultati biti bolji. Učenici dobijaju gimnazijsko obrazovanje ali će ih stručno i osposobiti da budu programeri nakon srednje škole. Imaju izbor da li će raditi u informatičkom sektoru ili nastaviti s obrazovanjem“, istakao je direktor Džafo.
„To je zanimanje koje također omogućava učenicima da rade samostalno, da konstruišu po narudži za kompanije. Doslovno, za takva zanimanja tržište više nije lokalno nego globalno. Učenici koji završe ovaj smjer zaista su zapošljivi na tržištu.  Od zanimanja trećeg stepna ove godine upisat ćemo dva odjeljenja. Jedno je frizer – vlasuljar i bit će kombinacija 12 učenika ili učenica a također 12 učenika za smjer prodavač. Ove godine smo odlučili da ne upisujemo učenike za zanimanje kozmetičar jer su u toku građevinski radovi i očekujemo da ćemo do kraja sljedeće godine imati opremljenu učionicu u kojoj će se izvoditi praktična nastava za kozmetičare i da ćemo moći u punom kapacitetu služiti lokalnoj zajednici, pored obrazovanja naših učenika“, kazao je Džafo.
Direktor Džafo je istakao izuzetno važnu podršku firme Standard Furniture Factory s kojom imaju odličnu saradnju u pogledu praktične nastave koja se realizuje već dvije godine za operatere na CNC mašinama na čemu se zahvalio rukovodstvu firme.
Direktor Džafo je pozvao sve osnovce koji moraju izvršiti on line upis da isti obave iz prostorija škole. Svake godine se organizuje tim uposlenika koji pružaju podršku pri upisu.
„Naša misija je, pored toga što pokušavamo pružiti što kvalitetnije obrazovanje, da pretvorimo našu školu u ugodno mjesto boravka. Želja nam je da naši učenici vole ići u školu“, poručio je direktor Džafo.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
Najava 32. sjednice Općinskog vijeća Ilijaš
31.sjednicaOV 2U petak, 28.06.2019. godine sa početkom u 10:00 h planirana je 32. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš.
Za Dnevni red su planirane sljedeće tačke:
1. Vijećnička pitanja i inicijative
2. Izvještaj o realizaciji zaključaka sa 31. sjednice
3. Prijedlog Odluke o visini naknade za rad članova Savjeta mjesnih zajednica Općine Ilijaš
4. Prijedlog Odluke o davanju prethodne saglasnosti za dodjelu koncesije privrednom subjektu JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo – Zavisno društvo Rudnik mrkog uglja "Breza" d.o.o. Breza za istraživanje i eksploataciju mineralne sirovine uglja na području općine Ilijaš
5. Prijedlog Odluke o novčanim podrškama u poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Ilijaš za 2019. godinu
6. Prijedlog Rješenja iz imovinsko-pravne oblasti:
 a) rješenje broj:06/1-31-171/14
 b) rješenje broj:06/1-31-605/17
 c) rješenje broj:06/1-31-955/17
 d) rješenje broj:06/1-31-1117/17
7. Prijedlog Zaključka o povjeravanju na upravljanje i održavanje zemljišta za potrebe mezarja/groblja u Starom Ilijašu
8. Prijedlog Zaključka o povjeravanju na upravljanje i održavanje zemljišta za potrebe mezarja/groblja u Ljubnićima.
U skladu sa odredbama člana 14. stav (2) Odluke o uslovima, načinu kandidiranja, održavanja izbora, dodjeli mandata u mjesnim zajednicama i razrješenju predsjednika i članova Savjeta mjesnih zajednica ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 17/19), Općinska izborna komisija Ilijaš, dodjelit će mandate izabranim predsjednicima i članovima Savjeta mjesnih zajednica.

 
 
Međunarodni dan spomenika obilježen na Starobosanskom Dubrovniku
65110586 707450746358221 5628692204915523584 nMeđunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina i ove je godine bogatim programom obilježen u Starobosanskom gradu Dubrovniku i nekropoli stećaka Kopošići, vrijednim spomenicima baštine Ilijaša i Bosne i Hercegovine.
Došlo je oko tristo ljudi, iz Sarajeva, Visokog, među njima su bili planinari, biciklisti, izviđači, članovi HNV, SGV, VKBI i Krug 99, HKD Napredak, predstavnici grada Dubrovnika iz Hrvatske, predstavnici Općine Ilijaš.
Na samom otvaranju ove manifestacije u ime organizatora pozdravni govor upriličio načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, ali je govorila i predsjednica Nacionalnog komiteta ICOMOS u BiH dr. Elša Turkušić-Jurić o sugeriranoj temi iz centrale ICOMOS-a iz Pariza "Kulturni krajolik".
Načelnik Općine Ilijaš, Akif Fazlić, pozdravio je sve prisutne i govorio je o značaju spomenika za lokalnu zajednicu i da je Općina Ilijaš i Općinsko vijeće podržavalo i nastavit će podržavati sve projekte vezane za dalju revitalizaciju i zaštitu ovih zaštićenih spomenika.
-Općina Ilijaš već dugi niz godina je iskazala svoje opredjeljenje prema ovom projektu, iskazala da imamo osjećaj šta znači ova kulturno-povijesna jezgra Starog grada Dubrovnika. Mislim da smo zajedno uspjeli animirati šire javne, političke i institucionalne krugove ljudi da se uključe u ovaj projekat i da danas možemo konstatirati da je ovaj projekat u značajnoj fazi realizacije i da je dobio svoje mjesto u javnom mnijenju prije svega KS, ali i šire. Ovaj 65117263 2129256997368209 4218487698123390976 nprojekat ima svoju budućnost i da ovo opredjeljenje općine Ilijaš, Vlade KS nadam se i drugih institucija pogotovo u narednom periodu pokazati to opredjeljenje i da ćemo značajnije investirati. Radili smo na pitanju saobraćajne infrastrukture, dakle imamo dva pravca djelovanja jedno jeste ta saobraćajna infrastruktura, a drugi jeste da dalje nastavimo ovaj projekat. Zahvaljujući prije svega Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša obezbjeđena su značajna sredstva za nastavak ovog projekta u ovoj godini. Općina Ilijaš kao implementator je pripremila dokumentaciju i mi ćemo brzo ući u sve ove procedure kako bi u ovoj godini mogli realizirati ova sredstva, kazo je Fazlić.
Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović se zahvalio svima koji su izdvojili svoje vrijeme i došli da posjete Stari grad Dubrovnik.
-Ovaj projekat počinje zajedno sa mojom poličkom karijerom. Sjećam se 2012. godine počela je dekonteminacija ovog terena od mina i priprema za dalje faze ovog projekta. Svake godine nastojim da budem ovdje sa Vama i da posjetim ovaj lokalitet. Imam potrebu da kažem da će Vlada kao i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u narednom periodu učestvovati u ovom projektu i želimo da ovo privedemo kraju, jer ovo smo obećali i želimo da bude jedan od projekata koji će dobiti na značaju. Iz ugla naše nadležnosti i ono što će se desiti u nekom narednom periodu treba da pokrijemo valorizaciju ovog prostora sa aspekta zaštite prirode kako bi utvrdili njezinu vrijednost. Ovaj prostor mora generalno da se zaštiti kako bi dobio na 65307408 396287164313889 5325886741280718848 nsvom značaju. Zahvaljujem se prijateljima iz Dubrovnika koji su prvi bili zainteresovani da učestvuju u ovom projektu i Federalnom ministarstvu kulture koje je prošle godine odvojilo 16.000 KM, ali ove godine smo izdvojili 60.000 da bi se nastavio ovaj projekat. Naredne godine ćemo nastojati da izdvojimo više novčanih sredstava kako bi okončali ovaj dio, kazao je Filipović.
Povelje zahvalnosti  za Vladu Kantona Sarajevo i Općinu Ilijaš uručio je Predsjedavajući Koordinacionog tijela Nusret Mašić.
Elza Turkušić- Jurić Predsjednica ICOMOS-a obratila se prisutnima i svima poželjela dobrodošlicu.
, -ICOMOS je međunarodni savjet za spomenike i spomeničke cjeline, stručno tijelo koje se bavi očuvanjem i promoviranjem kulturnog naslijeđa.  Osnovano je od strane UNESCO prije pola stoljeća. Nacionalni komitet u BiH koji iskazuje veliko zadovoljstvo, jer po ko zna koji put može da učestvuje u obilježavanju Međunarodnog dana spomenika  na području Kopoščića odnosno Starog grada Dubrovnika. Kulturološki krajolik jeste jedna života sredina koja podjednako ima i kulturološke vrijednosti i prirodne vrijednosti, između ostalog kazala je Turkušić-Jurić.
Gradonačelnikov predstavnik Denis Orlić, tajnik DPDS, prenio je u ime predsjednika Društva Nike Kapetanića, koji je također dobio povelju, te dao obećanje da će Dubrovnik na moru i dalje pomagati bosanski Dubrovnik, prije svega u nastavku obnove staroga grada.
Perica Mijatović iz Gupre zavičajnih entuzijasta, nam je istaknuo da je ovo prilika kako bi se sumirali rezultati oko istaživanja i radova na starom Dubrovniku na čijoj su obnovi godinama insistirali. Ističe kako su htjeli uz ovaj važan dan skrenuti pažnju na veliku vrijednost pronalazaka i turistički potencijal ovog ilijaškog lokaliteta.
Zahvalnice su dobili gradonačelnik Dubrovnika na moru Mate Franković, prof. damirmasicdr. Franjo Topić, prof. dr. Vjekoslava Simčić Sanković, novinarka Oslobođenja Edina Kamenica.
 
Profesori Adnan Busuladžić i Edin Bujak podsjetili su na velika naučna otkrića na ovom području koja su pokazala da je tu nekada bujao život. Da on može bujati i danas, i da to može biti važno za opći razvoj tamošnjeg kraja, pokazao je i umjetnik Adis Fejzić, koji je na nekropoli mladima, na svoj, način objasnio da stećci jesu tragovi prošlosti, ali i mogući zamajci budućnosti.
Organizatori su bili ICOMOS u BiH, Općina Ilijaš, Koordinacijsko vijeće udruga koje se bave promocijom i zaštitom ovih nacionalnih spomenika, uz brojne suorganizatore:"Carpe diem ", Odred izviđača "Mladost", Udruženje "SAN", neformalna grupa istraživača.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
Program Manifestacije kulture, sporta i trgovine "Ilijaški dani 2019."

ilijaski dani 2019 plakat01.07.2019. PONEDJELJAK

10:00 – 18:00 Dječiji nogometni turnir „Argentaria 2019“- Obilježavanje XXIV godišnjice genocida u Srebrenici 

LOKACIJA: Sportska dvorana Ilijaš
NOSITELJ AKTIVNOSTI: Škola fudbala„Argentaria“

17:30 Obilježavanje dana 126. Ilijaške brigade- Polaganje cvijeća LOKACIJA:  Centralno Spomen obilježje Ilijaš 
NOSITELJ AKTIVNOSTI: Udruženje boraca 126. Ilijaške brigade

18:00 Akademija povodom obilježavanja godišnjice 126. Ilijaške brigade
LOKACIJA: Kino sala Ilijaš
NOSITELJ AKTIVNOSTI: Udruženje boraca 126. Ilijaške brigade
 
19:00 Izložba ratne fotografije i druženje
LOKACIJA: Fitnes sala Sportske dvorane Ilijaš
NOSITELJ AKTIVNOSTI: Udruženje boraca 126. Ilijaške brigade

20:00 Svečano otvorenje Manifestacije “ILIJAŠKI DANI“ 2019.

- Općinski načelnik Akif Fazlić
- Osnovne škole Ilijaš
-„KUD“ Ilijaš – 2 tačke
-Ilijaški tamburaši- Tamburaško veče
                        
LOKACIJA: Pozornica –Trg Alije Izetbegovića
NOSITELJ AKTIVNOSTI: JU KSC I RADIO ILIJAŠ

02.07.2019. UTORAK

17:00 - 21:00 Polufinale turnira „Mladost Cup 2019“
LOKACIJA: Sportska dvorana Ilijaš
NOSITELJ AKTIVNOSTI: Košarkaški klub „Mladost“ Ilijaš

18:00 Radionica „Razglednica moga grada“
LOKACIJA: Trg Alije Izetbegovića
NOSITELJ AKTIVNOSTI :  JU KSC I RADIO ILIJAŠ

21:00 Film „Hladni rat“
LOKACIJA: Trg Alije Izetbegovića
NOSITELJ AKTIVNOSTI: JU KSC I RADIO ILIJAŠ


03.07.2019.  SRIJEDA

11:00 Promocija zdravih stilova života i besplatno mjerenje šećera u krvi, masnoće i pritiska
LOKACIJA: Šetalište
NOSITELJ AKTIVNOSTI: Dom zdravlja Ilijaš i Farmavita

17:00 - 21:00 Revijalna utakmica „Mladost Cup 2019“
LOKACIJA: Sportska dvorana Ilijaš
NOSITELJ AKTIVNOSTI: Košarkaški klub „Mladost“ Ilijaš

19:00 Promocija Sabranih djela autora Dževada Karahasana
LOKACIJA: Biznis centar Ilijaš
NOSITELJ AKTIVNOSTI: JU KSC I RADIO ILIJAŠ

21:00 Film za djecu „Moje nevjerovatno ljeto sa Tes“
LOKACIJA: Trg Alije Izetbegovića
NOSITELJ AKTIVNOSTI: JU KSC I RADIO ILIJAŠ
 
04.07.2019. ČETVRTAK
     

09:00 - 11:00 Promocija zdravih stilova života i podjela materijala o šećernoj bolesti
LOKACIJA: Pješačka zona
NOSITELJ AKTIVNOSTI: Udruženje dijabetičara KS

19:00 Odbojkaška utakmica
LOKACIJA: Sportska dvorana Ilijaš
NOSITELJ AKTIVNOSTI: Odbojkaški klub “ILIJAŠ“

19:00 Pozorišna predstava „Državni lopov“ –Studio Teatar 
LOKACIJA: Kino sala Ilijaš
NOSITELJ AKTIVNOSTI: JU KSC I RADIO ILIJAŠ


21:00 Ilijaški rock bend “METEORI“
LOKACIJA: Trg Alije Izetbegovića
NOSITELJ AKTIVNOSTI: JU KSC I RADIO ILIJAŠ

05.07.2019.  PETAK

09:00 – 11:00 Besplatno mjerenje šećera u krvi
LOKACIJA: Apoteke Sarajevo Ilijaš
NOSITELJ AKTIVNOSTI: Udruženje dijabetičara KS

18:00 Atletski miting “BH POŠTA 2019.“ 

LOKACIJA: Gradski stadion Ilijaš
NOSITELJ AKTIVNOSTI: Atletski klub Ilijaš


19:00 KK „Rašid Buća“ Polaganje za zvanja 
LOKACIJA: Sportska dvorana Ilijaš
NOSITELJ AKTIVNOSTI: KK „Rašid Buća“

20:00 Književno veče uz Veče sevdaha: Rahima Halimanović i Aleksandra Kostić
LOKACIJA:Trg Alije Izetbegovića
NOSITELJ AKTIVNOSTI: JU KSC I RADIO ILIJAŠ


06.07.2019. SUBOTA


09:00 Likovna ljetna radionica
LOKACIJA: Trg Alije Izetbegovića
NOSITELJ AKTIVNOSTI: JU KSC I RADIO ILIJAŠ, AKADEMSKA                      SLIKARICA SAFIJA BEŠIREVIĆ

10:00 Nogometni turnir šehidima Kamenice
LOKACIJA: KAMENICA
NOSITELJ AKTIVNOSTI: MZ Kamenica

10:00 ILIJAŠ OPEN 2019.
LOKACIJA: Sportska dvorana Ilijaš
NOSITELJ AKTIVNOSTI: STK “Hašim Spahić“ Ilijaš

18:00 Revijalni nastup članova Teakwando kluba “ILIJAŠ“
LOKACIJA: Trg Alije Izetbegovića
NOSITELJ AKTIVNOSTI: Teakwando klub “ILIJAŠ

18:00 Revijalna utakmica NK ILIJAŠ-NK JEDINSTVO
LOKACIJA: Gradski stadion Ilijaš
NOSITELJ AKTIVNOSTI: NK Ilijaš

20:00 Smotra folklora
- Nastup KUD “Ilijaš“
LOKACIJA: Trg Alije Izetbegovića
NOSITELJ AKTIVNOSTI: Kulturno-umjetničko društvo “ILIJAŠ“

Od 01.07 - 06.07.
Stalna postavka - Izložba umjetičkih slika Safija Beširević
LOKACIJA: Biznis centar Ilijaš
NOSITELJ AKTVINOSTI: JU KSC I RADIO ILIJAŠ

 
U subotu omladinski pohod na Kopošiće

 

omladinski pohod na koposiceOmladinska organizacija “Iskoristi dan – Carpe Diem“ uz finansijsku podršku Općine Ilijaš organizuje omladinski pohod na Kopošiće i Srednjovjekovni Grad Dubrovnik u Bosni , 22. juna 2019. godine (subota), koji za cilj ima promociju, upoznavanje i približavanje kulturno-historijskog naslijeđa naše općine među mladima.

Udaljenost od centra Ilijaša do historijskog područja Nekropola sa stećcima u Kopošićima iznosi oko 10 km što je čini idelanom za izlet u prirodi i upoznavanja mladih ljudi sa prirodom te kulturno-historijskom baštinom koje se nalaze u blizi našeg grada. Dolaskom na lokaciju Kopošića, svi učesnici pohoda imat će priliku prisustvovati bogatom kulturnom programu koji su organizivali Općina Ilijaš, udruge i neformalne grupe zainteresirane za istraživanje, zaštitu i promoviranje nacionalnih spomenika, povodom Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina.

Pozivamo sve omladince da nam se pridruže i daju svoj doprinos u promociji kulturno-historijskog naslijeđa općine Ilijaš. Budući da će za sve učesnike pohoda biti obezbjeđena užina i osvježenje neophodno je izvršiti prijavu za učešće popunjavajući obrazac na sljedećem linku:  https://www.surveymonkey.com/r/TQHQ2RF  

Polazak: SUBOTA, 22. juni 2019. godine sa Trga Alije Izetbegovića u Ilijašu. Rok za prijavu je 21. juni 2019. godine do 12:00 sati. Broj mjesta je ograničen.

Za sve ostale informacije možete nas kontaktirati putem:
E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Facebook stranica: https://www.facebook.com/omladinskaorganizacijacarpediem
Telefon: 060 31 06 605
Dobrodošli!

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
PRISTUP INFORMACIJAMA
 

 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas627
mod_vvisit_counterJuče2152
mod_vvisit_counterOva sedmica9030
mod_vvisit_counterOvaj mjesec45355