Vijesti
Održana 19. Manifestacija izbora najboljeg sportiste i sportistkinje općine Ilijaš

sportista 2Tradicionalna manifestacija Izbor najboljeg sportiste i sportašice Općine Ilijaš upriličena je i ove godine u kino sali KSC Ilijaš kao završni dio programa obilježavanja Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH. 

Na početku manifestacije prisutnima se obratila Sanja Zagorac - Jozić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš koja je kazala da je ovo prilika da se dodatno podstiče razvoj sporta i nagrade oni koji su u protekloj godini postigli zavidne rezultate od kantonalnih, državnih do međunarodnih takmičenja u sportovima kojima se bave.

"Ovo je jedna lijepa manifestacija koju obilježavamo već 19 godina, ali osim dobrih sportskih rezultata 2018. godina karakteristična po ulaganju u sportsku infrastrukturu. Završena je nova fiskulturna sala u OŠ “Hašim Spahić”, obezbijedili sredstva za salu u srednjoškolskom centru, počeli su radovi na izgradnji sportsko - rekreativnog centra Banovac za koji se nadamo da ćemo završiti za tri godine, stvaramo optimalne uslove za bavljenje sportom jer sport sportista 1treba biti opredjeljenje svakog mladog čovjeka", kazala je Zagorac - Jozić.

Za sportašicu Općine Ilijaš za 2018. godinu proglašena je Harisa Mešetović iz Stonoteniskog kluba “Hašim Spahić” Ilijaš. Višestruka je reprezentativka BiH u mlađim kategorijama, stalna učesnica balkanskih, evropskih prvenstava za mlade i učesnica turnira u organizaciji Međunarodne svjetske stonoteniske organizacije. Od međunarodnih uspjeha osvojila je 3. mjesto ekipno, na Međunarodnom turniru ‘’Zagi ping’’ koji je održan u Zagrebu, kao i 3. mjesto u ženskom dublu na turniru u Beogradu.

"Već treću godinu sam proglašena za najbolju sportašicu. Rezultat kojim se najviše ponosim je ITTF Beograd open na kojem je učestvovalo 25 zemalja i ja sam sa drugaricom iz Prijedora Marijom Gnjačić osvojila treće mjesto. Želim i sljedeće godine biti najbolja sportašica I trudit će postići veće uspjehe pa i državno pojedinačno prvenstvo", kazala je Harisa za Radio Ilijaš.

DSC 5043Harisa je kadetska prvakinja BiH, kao i članica juniorske ekipe koja je višegodišnji ekipni prvak BiH. Također, odlične rezultate ostvaruje i u starijim kategorijama kao što su seniorke U-21 i seniorke, i najbolja je igračica ženske ekipe koja je član Premijer lige za žene.

Za sportistu Općine Ilijaš za 2018. godinu proglašen je Hamza Kamenjaš iz STK “Hašim Spahić” Ilijaš.

"Ove godine sam prvi put izabran za sportistu, meni to puno znači jer se borim i ovo je moj grad. Izdvojio bih bronzanu medalju u juniorskog konkurenciji, miks srebro sa Harisom do 21 godinu jer smo mi tek izašli iz kadetske kategorije to nam je veliki uspjeh", kazao je Hamza.

Hamza je stalni je član seniorske ekipe kluba, koja nastupa u Premijer ligi BiH, juniorski je reprezentativac Bosne i Hercegovine, koji je nastupao na Balkanskom prvenstvu za mlade u Zenici, Evropskom prvenstvu za mlade u Rumuniji, kao i na jakom turniru na Kipru.

Odlukom ocjenjivačkog žirija za najperspektivniju sportašicu Općine Ilijaš izabrana je Nejla Hajduković Taekwondo klub ‘’Ilijaš’’.

DSC 4946Za Najperspektivnijeg sportaša Općine Ilijaš za 2018. godinu proglašen je Muamer Kadrić ispred Karate kluba ‘’Rašid Buća’’ Ilijaš. Nejla nam je kazala da ima 11 godina i taekwondoom se bavi šest godina, a najbolje medalje su joj sa
Međunarodnog prvenstva u Mostaru i kantonalno prvenstvu. Muamer kaže da je najbolja zlatna medalja koju je osvojio u Rami I da mu nagrada puno znači da postiže još bolje rezultate.

Dobitnik priznanja SPORTSKI KOLEKTIV OPĆINE ILIJAŠ za 2018. godinu je ženska seniorska ekipa Odbojkaškog kluba Ilijaš. Sportski radnik Općine Ilijaš za 2018. godinu je Amar Dovadžija, u ime Nogometnog kluba Ilijaš.

Dobitnik priznanja SPORTSKI TRENER OPĆINE ILIJAŠ za 2018.godinu je Azmir Subašić, Karate klub ‘’Rašid Buća’’ Ilijaš.

Jasmin Čizmo iz Sportskog invalidskog društva ‘’SID. 126’’ Ilijaš dobitnik je priznanja sportista invalid.

Specijalna priznanja pojedincima i kolektivima koji su pomogli razvoju sporta na području općine Ilijaš se dodjeljuju: Balta Adin, Karate klub ‘’Rašid Buća’’ Ilijaš, Šečić Enela, Karate klub ‘’Rašid Buća’’ Ilijaš, Kovačević Kenan, Stonoteniski klub ‘’Hašim Spahić’’ , Čutura Nedžmina, Stonoteniski klub ‘’Hašim Spahić’’ Ilijaš, Kadrić Mirsad, Odbojkaški klub ‘’Ilijaš’’, Velić Iman, Klub ritmičke gimnastike ‘’Visoko’’, Smajlović Sajra, Klub ritmičke gimnastike ‘’Visoko’’, Apoteka ‘’VIVA’’ Ilijaš, Danijel Barić ‘’Nogometni klub Ilijaš, Samir Ademović, Adi Osmanović, Škola fudbala ‘’Tempo’’, Almir Špiodić, Selmir Vrabac, Kenan Buza, Škola fudbala ‘’Tempo’’, Tarik Bajramović, Škola fudbala ‘’Tempo’’, Damir Beširević, Škola fudbala ‘’Tempo’’, Danir Jašarević, Škola fudbala ‘’Tempo’’.

Za kulturno-zabavni program ove večeri pobrinulo se Kulturno umjetničko društvo Ilijaš koje tradicionalno pruža podršku ovoj manifestaciji.

Izvor: radioilijas.ba

 
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježena 23. godišnjica reintegracije i Dan nezavisnosti BiH

svecana sjednica 1Povodom Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH u kino sali KSC-a održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš. Sjednica je počela intoniranjem državne himne, četitikom povodom praznika i pozdravnim riječima predsjedavjauće Općinskog vijeća Alme Omerović. 

"Naša loklana zajednica s ponosm slavi godišnjicu reintegracije općine Ilijaš jer su iza nas veliki rezultati. Ilijaš u poslijeratnom periodu predstavlja simbol uspješne obnove i izgradnje. Danas, kada obilježavamo Dan reintegracije općine Ilijaš i Dan nezavisnosti s ponosm ističem ulogu Općinskog vijeća Ilijaš koje je dalo značajan doprinos razvoju naše općine. Svi zajedno možemo doprinijeti svojim 

svecana sjednica 2primjerom, gradeći dobre odnose između drugih i drugačijih, uvažavajući historijske činjenice, tradiciju, vjeru i običaje da nam različitost bude bogatstvo, a pojedinačni uspjeh ponos", kazala je, između ostalog, Omerović.

Općinski načelnik Akif Fazlić je u obraćanju detaljno rezimirao projekte iz prethodne godine i najavio planove za ovu godinu kao što su izgradnja gradskog stadiona, nova asfaltiranja, izgradna fiskulturne sale u SŠC "Nedžad Ibrišimović" završetak prve faze izgradnje vodoopskrbnog sistema Vrutak, rekonstrukcija društvenog doma u Podlugovima, završetak rekonstrukcije taložnika na filter postrojenju Karašnica i brojne druge vrijedne investicije. Kazao je da su prošle 23 godine od reintegracije općine Ilijaš i kraja opsade glavnog grada naše zemlje, a danas još vijek nosimo rane jer se 47 stanovnika vode kao nestali, a niko nije odgovarao za zločine počinjene u Bioči, Kadarićima, Lješevu i Luci, dok se paralelno vode politički motivirani sudski procesi 

svecana sjednica 3

protiv časnih boraca.

"Ovaj dan, 29. februar značio je povratak i početak obnove, što je trajalo jako dugo i bilo je teško, ali smo uz pomoć građana i organizacija uspjeli obnoviti Ilijaš. Danas se moramo sjetiti i iskazati zahvalnost za naša šehida i poginula borca na časnoj i hrabroj borbi za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, stoga s punim dostojanstvom danas obilježavamo ovaj dan", rekao je načelnik Fazlić.

Načelnik i predsjedavajuća OV dodijelili su priznanja i plakete za izuzetan doprinos i rad pojedincima i kolektivima.

Dobitnici ovogodišnjeg priznanja pojedinačne plakete su Meliha Mešetović, predsjednica Udruženja "Budi mi drug" i Fermiz Smajlović, vlasnik firme Sarfa. Nagradu za kolektivno priznanje preuzeo je Amar Dovadžija, predsjednik NK "Ilijaš".

 
Svečano otvorenje trga "Alije Izetbegovića" u Ilijašu

trg1Povodom Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a nakon defilea učenika Kampusa Perzijsko - bosanskog koleđa sa internatom i polaganja cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu, upriličeno je otvorenje trga koji nosi naziv po prvom predsjedniku samostale Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Aliji Izetbegoviću.

Otvorenju novoizgrađenog trga „Alije Izebtegović“ prisustvovali su načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, te mnogobrojni građani Ilijaša.

Načelnik Fazlić i predsjedavajuća Omerović obratili su se prisutnima i čestitali Dan reintegracije općine Ilijaš i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Omerović je istakla da moramo gajiti kulturu sjećanja na sve zaslužne ljude, a 

da je svakako predsjednik Izetbegović jedan od njih. I da ono što nam je on ostavio su skromnost, državnička mudrost i moralnost. Da taj put trebamo svi slijediti, a mladi posebno biti svjesni da se za bolju BiH možemo izboriti isključivo vlasitim radom, zalaganjem i znanjem.

trg2

"Izuzetna mi je čast da Vam se obratim u ime OV Ilijaš povodom svečanosti otvorenja novoizgrađenog trga u našem Ilijašu koji je još jedan u nizu iznimno važnih infrastrukturnih projekata koji su realizirani. U Bosni i Hercegovini izgrađeni su mnogobrojni trgovi, ulice pa i mostovi koji nose ime u čast prvog
predsjednika Predsjedništva Republike BiH, Alije Izetbegovića. S ponosom ističemo da će od danas zvanično i gradski trg u Ilijašu nositit veličanstveno ime „Alija Izetbegović“.  Različita su mjerila značajnosti pojedinaca i ljudske veličine, ali Alija Izetbegović je bio značajna ličnost jer je kao osoba bio dovoljno misaon, konzistentan i ljudski dosljedan, postojan i radan, da preuzme baštinu, naslijeđe svoga vremena i svijeta uvažavo je i priznavao univerzalne vrijednosti", kazala je Omerović.

Načelnik Akif Fazlić je istakao da je Ilijaš općina koja daje sliku optimizma i govori kako se vlastitim zalaganjem mogu postići dobri rezultati i da to može biti dobra osnova da mladi ljudi ovdje ostaju.

"Želim kazati da su naši građani prije svega svojim radom i zalaganjem doprinijeli obnovi ovoga grada, a i kroz pomoć prije svega Vlade Kantona, međunarodnih organizacija i nas kroz Općinu i kroz lokalni budžet. Znam da smo uspjeli dosta toga napraviti. Ilijaš ima svoj program i ono što je jako bitno imamo usvojenu strategiju razvoja općine Ilijaš. Danas smo na ovom mjestu, 

trg3

gdje otvaramo trg „Alije Izetbegovica“ koji jeste definisan strategijom i prostor koji sa urbanističkog značaja šalje lijepu poruku Ilijašu.

Projekat rekonstrukcije i redizajna trga ispred Kulturno - sportskog centra u Ilijašu bio je zahtjevan projekat s aspekta građevinske operative i finansijskih sredstava koje je trebalo obezbijediti. Završetkom ovog projekta općina Ilijaš dobila je sasvim novi izgled, koji će svakako postati prepoznatljivo obilježje", rekao je Fazlić. 

Vrijednost projekta je cca 450.000 KM. Idejno rješenje i projektnu dokumentaciju uradio je „Studio ARH“ d.o.o Sarajevo. Izvođać radova bila je firma „Fazum gradnja“ d.o.o Ilijaš. Nadzor nad izvođenjem radova vršio je Institut za građevinarstvo „IG“ Banja Luka. Projektantski nadzor vršio je „Studio ARH“ d.o.o Sarajevo. Kameni masiv sa nazivom trga izradilo je JKP „Gradska groblja“ Visoko.

Izgradnjom trga dodatno se urbaniziralo središte Ilijaša, a gradski trg bit će mjesto za okupljanje i druženje na radost svih njegovih građana, s predviđenim klupama i stalnom pozornicom kojom će biti riješen problem održavanja kulturnih događaja kroz godinu.

Izvor: radioilijas.ba

 
Pušten u rad centar za videonadzor u PU Ilijaš

kamere pu ilijasDanas je u prostorijama PU Ilijaš, u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH i Dana reintegracije općine Ilijaš, upriličeno svečano puštanje u rad savremenog centra za videonadzor.

Osnovna svrha ovog centra je efikasnija zaštita javnih površina, sprečavanje narušavanja javnog reda i mira, nadzora svih važnih raskrsnica, te preveniranju i otkrivanju počinilaca krivičnih djela.

Treba napomenuti, da je riječ o visoko-kvalitetnoj opremi, kamerama visoke HD rezolucije, sa infra-red osvjetljenjem, što će omogućiti kvalitetno snimanje i u noćnim satima, samostalnim izvorom energije i mogućnošću trajnog pohranjivanja snimljenog materijala.

Svečanom puštanju u rad sistema videonadzora prisustvovali načelnik Općine Akif Fazlić, predsjedavajuća OV Alma Omerović, dopredsjedavajući OV Alen Hasković i zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević.

Prisutnim se obratio općinski načelnik Fazlić, naglasivši da je ovaj projekat kamere pu ilijas 2realiziran u saradnji sa nadležnim službama Sedme PU i u cijelosti finansiran iz budžeta Općine Ilijaš, uz konstataciju da realizacija ovog projekta predstavlja primjer kvalitetne saradnje predstavnika lokalne zajednice i nadležne policijske uprave, što čini veoma mnogo na ukupnom poboljšanju sigurnosne situacije na području općine Ilijaš.

Vrijednost projekat je 69.577.98 KM. Ukupno je 10 kamera na sedam lokacija i to dvije u ulici Bosanski put u blizini autobuske stanice u Starom Ilijašu i lokacija u blizini autobuske stanice i pravoslavne crkve. Potom tri kamere u ulici 126. Ilijaške brigade na centralnoj pješačkoj zoni, kamera u blizini SŠC "Nedžad Ibrišimović, kamera u ulici Banovac u blizini katoličke crkve, dvije kamere u ulici Moševićka - lokacija u blizini autobuske stanice u Podlugovima i ambulante Podlugovi te kamera na lokaciji raskrsnice puteva R445 – R444, tačnije na raskrsnici za Brezu – Visoko – Ilijaš.

Od 10 kamera, sedam je nadzornih, a tri sa mogućnošću očitanja registarskih tablica i sistemom koji kontroliše da li je automobil registrovan te da li je vozilo ukradeno. 

 
Obilježen peti rođendan OŠ „Stari Ilijaš"

52840345 2726176280756069 6025219863608295424 nDan Osnovne škole „Stari Ilijaš“ tradicionalno se obilježava na Dan Općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BiH. Učenici, nastavnici i gosti zajedno su uz prigodan kulturno - zabavni program obilježili petu godišnjicu uspješnog rada ove odgojno - obrazovne ustanove.

Čestitajući Dan nezavisnosti BiH i Dan Općine Ilijaš direktorica OŠ "Stari Ilijaš" Alma Salketić kazala je da poruka koju šalje iz ove škole glasi da volimo svoju domovinu, te je sa istakla da sa ponosom obilježavaju peti rođendan. 

"Danas slavimo petu godišnjicu postojanja, a ujedno i Dan Općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BiH, tri praznika koja ćemo obilježiti na svečan način. Učenici naše škole vrijedno su radili i pripremali se za današnju priredbu. Zadovoljni smo radom i trudom djece, a nastavnisi se svakodnevno trude da ih motivišu na razne načine, Rezultate koje postižu sa na visokom nivou", kazala je direktorica Salketić.

Svim uposlenicima i učenicima, u ime načelnika Općine Ilijaš, čestitku povodom Dana škole uputila je i Sanja Zagorac - Jozić, pomoćnica načelnika u Službi za 

53196660 2726177417422622 7468808343738384384 o

društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica.

"Posebna mi je čast što ovom prilikom mogu svim učenicima i nastavnicima čestitati Dan škole. Također vam čestitam i Dan Općine Ilijaš koji obilježavamo danas i Dan nezavisnosti naše lije Bosne i Hercegovine, Direktorici želim mnogo sreće i uspjeha, te da nastavi onim putem kojim je išao bivši direktor. Ponosna sam što djeca iz ove škole nose znanje koje će im trebati u budućnosti", istakal je Zagorac -Jozić.

Osnovna škola "Stari Ilijaš" je nova i savremeno opremljena, radi po evropskim standardima i veliku pažnju posvjećuje inkluzivnim procesima u obrazovanju. Škola je za kratak vremenski period postigla visoke standarde, počevši od produženog boravka za učenike, pa do stomatološke ordinacije koju na području KS pored ove škole posjeduju još samo dvije škole.

Izvor: radioilijas.ba

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2069
mod_vvisit_counterJuče2117
mod_vvisit_counterOva sedmica8177
mod_vvisit_counterOvaj mjesec36786