Vijesti
Otvoreno moderno filter postrojenje vode za piće na Karašnici
karasnicafilterpostrojenjeotvaranjeSvečano otvorenje rekonstruiranog filter postrojenja vode za piće upriličeno je na Karašnici u okviru obilježavanja Dana reintegracije Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH
 
Na početku se prisutnima obratio predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević čestitavši svima zaslužnim za kapitalni projekat milionske investicije, na njegovog uspješnoj realizaciji, te poželjevši više ovakvih i sličnih projekata na području općine Ilijaš.
 
Općina Ilijaš i JKP “Vodostan” zajedničkim nastojanjima već određeni period pokušavali su pronaći način za obnovu filterskog postrojenja. Operativnim planom općinskog načenika za 2017. godinu planirana je realizacija projekta filterpostrojenjekarasnicarekonstrukcije filter postrojenja na Karašnici. Konstrukcija finansiranja zaokružena je iz Budžeta Općine Ilijaš sa 405.000 KM i Kantona Sarajevo, putem Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS sa 500.000 KM, kao i dijelom iz sredstava JKP “Vodostan”. Od idejnog projektnog rješenja do konačnog cilja, odnosno izgradnje filter postrojenja, prošlo je samo godinu dana.
 
"Naši sugrađani imaju dodatni razlog za slavlje, ovo je poklon i garancija da ćemo i u budućnosti piti vodu najboljeg kvaliteta. Ovo postrojenje kapaciteta 100 litara sekundnih ima zadatak da otkloni mutnoću i omogući da voda koja se isporučuje bude zdravstveno ispravno. Postrojenje je zamijenjeno koje je staro 50 godina i pretrpio je devastacije i oštećenja i u proteklom ratu. Projekat je trajao godinu dana i naši građani su u tom periodu imali redovno vodosnabdijevanje", kazala je direktorica JKP Vodostan Ilijaš Belma Zukić.
 
DanOpcine2018FilterSvecanaSjednica 005U sklopu svečanog otvorenja predstavnici certifikacijske kuće Bureau Veritas direktorici Zukić zvanično su uručili certifikat HACPP standarda.
 
U  narednom periodu će Općina Ilijaš i JKP Vodostan pokrenuti nove projekte na obnovi taložnice, utopljavanju i poboljšanju energijske efikasnosti na objektu “Karašnica” i obezbjeđenju novih količina vode za piće, te izgradnju filter postrojenja Sokolina.
 
"Kada rijeka Misoča danima mutna teče i mi je mutimo mi i tada imamo čistu i pitku vodu jer imamo ovaj sistem i naše je opredjeljenje da nastavitimo modernizaciju i ulaganje u nove i bolje sisteme jer imamo te kapacitete, da obezbjedimo ambijent i finansijska sredstva uz pomoć Vlade Kantona Sarajevo. Pravi lideri ovog projekta bile su pomoćnica za privredu i finansije Merima Osmanović i direktorica Vodostana Ilijaš i ja im zaista čestitam i želim da nastavimo ovim putem i novim projektima unapređenja vodosnabdijevanja i u budućnosti", rekao je načelnik Akif Fazlić. 
 
Prisutni su posjetili  objekat u kojem je smješteno filter postrojenje, gdje su načelnik Akif Fazlić i direktorica JKP “Vodostan” Belma Zukić pritiskom na taster pokrenuli filter u rad.
 
 
 
 
Obilježen četvrti rođendan OŠ „Stari Ilijaš“
skolaDan Osnovne škole „Stari Ilijaš“ tradicionalno se obilježava na Dan Općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BiH. Učenici, nastavnici i gosti zajedno su uz  prigodan  kulturno-zabavni  program  obilježili četvrtu godišnjicu uspješnog rada ove odgojno-obrazovne ustanove. Bio je to divan kolaž sjećanja na historijske činjenice o Bosni i Hercegovini i općini Ilijaš i različitih učeničkih talenata.
 
"Zadovoljan sam a vjerujem i da ste i vi onim što smo postigli u našem radu za ove četiri godine. Odlučili smo da uvedemo praksu i nagradimo naše najbolje učenike upravo na Dan škole. U obezbjeđivanju nagrada starinedimpomogli su nam ministar finasija KS Jasmin Halebić, kao i izvršni direktor BH Pošte Nedim Matoruga. Naša djeca pokazala su  svoje najbolje umijeće i talente u svojim izvedbama i na taj način čestitali svima Dan nezavisnosti i dan Općine Ilijaš", kazao je direktor OŠ „Stari Ilijaš“ Mahir Dević.
 
Osnovna škola ‘Stari Ilijaš’ je nova i savremeno opremljena, radi po evropskim standardima i veliku pažnju posvećuje inkluzivnim procesima u obrazovanju.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
Posjeta šehidskim mezarjima i katoličkom groblju u Brezi povodom Dana Općine Ilijaš

DanOpcineSehidskoMezarjeBreza1U okviru obilježavanja Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine delegacija Općine, na čelu sa općinskim načelnikom Akifom Fazlićem i zamjenikom predsjedavajućeg Općinskog vijeća Alenom Haskovićem, te predstavnicima boračkih udruženja obišla je šehidska mezarja i katoličko groblje u Brezi, gdje su položili cvijeće i odali počast šehidima i poginulim borcima tokom proteklog rata.

DanOpcineSehidskoMezarje2Delegacija je prvo obišla dva šehidksa mezarja, gdje su položili cvijeće i proučili Fatihe na mezarima šehida.

Potom su posjetili katoličko groblje u Brezi gdje su sahranjeni poginuli borci Armije BiH u proteklom ratu, te položili vijence i odali počast poginulima.

“Dan reintegracije općine Ilijaš ili dan povratka naših građana u Ilijaš nije, nažalost, dočekalo 323 šehida i poginula borca. Mnogi od njih su ukopani u mezarijima izvan naše općine. Ovo je najmanje što možemo učiniti kako bismo iskazali pijetet šehidima i borcima. Oni su omogućili DanOpcineKatolickoGrobljeda se vratimo u naš Ilijaš, obnovimo ga i izgradimo bolju i prosperitetniju budućnost, te društvo i državu u kojima se više nikada neće desiti 1992.-1995. godina. Želim da gradimo prosperitetnu državu koja će mladim ljudima osigurati ljepši život, u takvim očekivanjima koristim priliku da građanim Ilijaša čestitam Dan reintegracije i Dan nezavisnosti BiH”, kazao je načelnik Fazlić.

Načelnik je istaknuo da je borba naših boraca u svakom trenutku bila časna, te da se zato sa ponosom dočekuje i Dan Općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BiH.

 
Održana svečana dodjela stipendija za učenike i studente općine Ilijaš

stipendije11111Tradicionalno, kao i svake godine, u sklopu programa obilježavanja Dana reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH u kino sali JU Kulturno-sportskog centra Ilijaš upriličena je svečana dodjela stipendija za učenike i studente sa područja općine Ilijaš. Dodjeljeno je ukupno 241 ugovor o stipendiranju. Od toga za učenike 109 stipendija, za studente 127, te pet sportskih stipendija. Ove godine u budžetu Općine Ilijaš izdvojeno je 185.000 KM za stipendiranje učenika i studenata. Ovim projektom Općina Ilijaš nastavila je davati podršku za obrazovanje mladim ljudima i u 2018. godini.

Stipendiranje za učenike i studente traje devet mjeseci, studentska stipendija iznosi 100 KM, učenička 50 KM, a sportska 80 KM.

stipendije21111111„Tradicionalno svake godine organiziramo svečanu dodjelu stipendija našim stipendistima. Nastojimo da obezbjedimo fond za stipendiranje i ove godine je on respektabilan i najveći 185 hiljada KM. Nastojimo pomoći i obezbjediti materijalne uslove mladima za obrazovanje i školovanje, to je ono što Ilijašu i našoj državi treba i što donosi novu nadu, progres i zaista sam presretan što vidim punu salu onih koji su svojim trudom i znanjem zaslužili stipendije i priznanja“, kazao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Ugovore o stipendiranju dodijelili su predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Alen Hasković i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić. Najboljim i najvrijednijim učenicima koji postižu zapažene rezultate na kantonalnim i federalnim takmičenjima Općina Ilijaš dodjelila je i novčane nagrade.

Posebna čestitka upućena je studentima koji su u prethodnoj godini ostvarili prosjek ocjena preko devet. Jedna od njih je i studentica turskog jezika i književnosti sa prosjekom 10 Emina Mostić, koja je kazala: „Već šest godina sam stipendista Općine Ilijaš i to mi mnogo znači jer sebi mogu priuštiti neko studijsko putovanje ili nešto za što bi me bilo stid pitati roditelje koji finasiraju moj studij. Sada sam peta godina fakulteta, a u budućnosti razmišljam da apliciram za neki doktorski studij.“

stipedije333333U sklopu programa dodjeljene su nagrade mladim ilijaškim stvaraocima koji su se pokazali na polju literarnog stvaralaštva. Ranije je JU KSC i Radio Ilijaš objavio literarni natječaj na koji je prispjelo 36 radova, a najboljima iz kategorija proze i poezije nagrade su uručili direktor JU KSC i Radio Ilijaš Benis Fazlić i načelnik Akif Fazlić. Uz svesrdnu pomoć načelnika, koji je finansijski podržao ovaj projekat štampana je knjiga čiji su autori mladi ilijaški osnovci, pod nazivom „Tu, gdje rodih se“.

Svečanost su izvedbama kompozicija upotpunili Atif Krdžić, učenik šestog razreda Osnovne muzičke i baletske škole ''Novo Sarajevo'' - područno odjeljenje Ilijaš u klasi nastavnika Enesa Fazlića i Amar Abaz, učenik šestog razreda u klasi nastavnika Izudina Rahića.

 
Odigrane dvije pozorišne predstave u KSC-u Ilijaš

28534109 1644390365598048 136975143 n-300x225U sklopu obilježavanja Dana reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH jučer su prikazane dvije pozorišne predstave na pozornici Kulturno-sportskog centra Ilijaš. U popodnevnom terminu upriličena je dječja predstava “Mačak Vova i Mačak Ćiro”, rađena prema priči "Angorac Vova i obični Ćira" iz knjige „100 Zlatnih priča o životinjama“. Autorica i rediteljica predstave je Elma Islamović, a produkciju potpisuje East West Centar Sarajevo.

U večerenjem terminu izvedena je predstava “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla”, nastala u koprodukciji East West Centra Sarajevo i BNP Zenica. U predstavi učestvuju mladi bh. glumci Saša Handžić, Dženana Džanić, Lamija Salihović i Ajna Kadrić. Na zabavan način predstava ohrabruje samostalno promišljenje o politici, društvu, medijima, a prije svega slobodi.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Na osnovu člana 7. Odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostorija u vlasništvu Općine Ilijaš (Službene novine Kantona Sarajevo br.10/18) Općinski načelnik objavljuje:
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas376
mod_vvisit_counterJuče1296
mod_vvisit_counterOva sedmica11376
mod_vvisit_counterOvaj mjesec32162