Vijesti
Svečano otvorena "Open fun footbal school" u Ilijašu
OpebFun1Nakon pauze od pet godina, danas je na Gradskom stadionu u Ilijašu svečano otvorena  škola fudbala za djecu uzrasta do 12 godina pod nazivom ”Open fun football school”. Ove godine učešće su uzele ekipe iz Ilijaša i Vareša, sa preko dvije stotine djece. U okviru ovog projekta djeca upoznaju svoje vršnjake, uče o štetnosti današnje tehnologije, ali se kroz ovo druženje radi na spriječavanju  maloljetničke delikvencije, što predstavalja univerzalni cilj Otvorene škole fudbala. Generalni sponzor ovog projekta je općina Ilijaš, a prisutnima se u ime sponzora obratila Sanja Zagorac-Jozić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica, koja je svečano i otvorila ovu manifestaciju.
 
Posebno mi je drago da sam jutros tu sa vama, što vam mogu iskazati izraze najljepše dobrodošlice u ime općine Ilijaš, koja je generalni sponzor ovog projekta. Ovaj projekat u Ilijašu ima dugu historiju, do 2012. godine organizovali smo sedam ovakvih škola, a onda smo nažalost imali prekid od OpenFun2pet godina i evo zahvaljujući istinskim entuzijastima kao što je Halid Dizdarević i ostali treneri, uspjeli smo obnoviti ovaj projekat i ponovo ga organizovati u Ilijašu. Ovo je za mene jedan poseban projekat jer je najmasovniji u toku ljetnog raspusta, poseban je jer pored dječaka okuplja i djevojčice, te na jedan svojevrstan način, kroz igru i zabavu, omogućava da se djeca lijepo druže i da stvore nova prijateljstva”, istakla je Sanja Zagorac-Jozić.
 
”Open fun football school” sadrži dvanaest stanica na kojima će se raditi različite igre za učesnike. Lider ovog projekta u općini Ilijaš je Halid Dizdarević, koji jeukazao na važnost ovakvog projekta u našoj općini.
 
OpenFun3Ove godine u ovom projektu učestvujemo zajedno sa općinom Vareš. Ovaj projekat se u općini Ilijaš održavao sedam godina, sve do 2012. godine, nakon čega smo napravili jednu kratku pauzu zbog nekih objektivnih razloga. Uz saradnju sa općinom Ilijaš i općinskim načelnikom Akifom Fazlićem, ponovo je omogućen ovaj projekat, gdje je općina Ilijaš generalni sponzor. U ovom projektu učestvujemo sa svim klubovima i djecom sa područja naše općine, dakle Otvorena zabavna škola fudbala je škola fudbala za sve bez obzira da li neko voli ili igra nogomet. Ovdje imamo dvanaest stanica na kojima se rade različite igre prilagođene uzrastu ove djece. Učesnici Otvorene škole fudbala su NK ”Ilijaš”, NK ”Jedinstvo”iz Ljubnića, Sportska akademija Ilijaš, OFK ”Ilijaš” , ”Tempo” Ilijaš, kao i sva druga djeca koja su dobrodošla. Ove i naredne godine ovaj projekat održavat će se u Ilijašu, Ljubnićima i Varešu. U ovaj projekat uključeno je preko 200 djece i ovo je zaista nešto što treba da bude od općeg interesa za općinu, jer predstavlja jedan društveno koristan projekat”, naglasio je Halid Dizdarević, lider projekta ”Open fun football school” za općinu Ilijaš.
 
Lider ”Open fun football school” iz Vareša, Vernes Brkić pojasnio je kako je došlo do kratke pauze, ali da se škola fudbala nastavlja i naredne godine.
 
”Mi smo nakon kraćeg prekida kroz sportska udruženja, te uz razumijevanje načelnika ove dvije općine ponovo pokrenuli ovu školu fudbala i uključili se u ovaj projekat. Danas ovdje imamo 65 dječaka i djevojčica, koji će uzeti učešće u školi fudbala, a cilj je da djeca budu vesela, da se igraju i učestvuju u jednom lijepom druženju”, kazao je Vernes Brkić.
 
Lider projekta ”Open fun football school” za općinu Ilijaš Halid Dizdarević zahvalio se sponzorima ovog projekta; općini Ilijaš, firmi ”Niskogradnja Durmić”, veterinarskoj stanici ”Di-vet” Ilijaš, Caffe bar ”Mistik” iz Ilijaša, kao i svima koji su doprinijeli realziciji ovog masovnog projekta za najmlađe u Ilijašu. Otvorena zabavna škola fudbala nastavlja se sutra na stadionu NK ”Jedinstvo” iz Ljubnića, nakon čega će u srijedu, domaćin škole fudbala biti općina Vareš.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
Asfaltiran dio putnog pravca Gajevi-Dragoradi
DRagoradiGajevi1Lijepo vrijeme pogoduje realizaciji brojnih infrastrukturnih projekata na području Općine Ilijaš.  Nakon što je završeno asfaltiranje lokalnih puteva u mjesnoj zajednici Kamenica, u naseljima Nanići u dužini od 330 m, Dautovićima u dužini od 240 m, Borju u dužini od 450 m i krivina za Ladževiće u dužini od 260 m, asfaltiran je i put u mjesnoj zajednici Srednje naselju Sabanci u dužini od 480 m. Vrijednost ovih projekata je oko 500.000,00 KM, a projekat finansira Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo preko Uprave za šumarstvo i Općina Ilijaš. Implementator projekta je KJKP “Sarajevo-šume” d.o.o. Sarajevo.
 
DragoradiGajevi2Radovi na rekonstrukciji i asfaltiranju dijela putnog pravca Gajevi – Dragoradi, na potezu raskrižje za Sabanke – Gobelja u dužini od 1000m završeni su 23. augusta 2017. godine. Širina ove kolovozne trake je 4,5m sa proširenjima u krivinama. Investitor projekta je KJKP ”Sarajevo-šume” d.o.o. Sarajevo, uz finansijsku pomoć općine Ilijaš. Vrijednost projekta je oko 200.000,00 KM, a  izvođač radova je firma “Halilović” d.o.o. Ilijaš, dok je nadzor nad izvođenjem radova vršio Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.
 
 
 
Novoizabrani komandir VII Policijske uprave u posjeti Općini Ilijaš. Razgovarano o budućim planovima
AsfaltiranjePutevaIlijas 017Općinski načelnik Akif Fazlić i Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević održali su danas sastanak sa novoizabranim komandirom VII Policijske uprave Ilijaš Amirom Halilovićem i zamjenikom komandira Azizom Pašićem. 
Općinski načelnik i Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš na samom početku sastanka čestitali su novoizabranom komandiru na imenovanju i poželjeli puno sreće i uspjeha u radu, kao i prethodnom komandiru Omeru Kadriću s kojim je Općina Ilijaš imala dobru saradnju.
Na sastanku je razgovarano o planovima i projektima koje Policijska uprava Ilijaš namjerava realizovati do kraja ove i u 2018. godini. 
U Budžetu Kantona Sarajevo planirana su novčana sredstva za izgradnju objekta odjeljenja Policijske stanice u Srednjem za koji je izdata urbanistička suglasnost. 
Realizacija projekta planirana je u ovoj i narednoj godini, a u 2018. godini VII Policijska uprava u saradnji sa Općinom Ilijaš planira instaliranje video nadzora po teritoriji Općine Ilijaš. Općinski načelnik i Predsjedavajući Općinskog vijeća podržali su u potpunosti ove Projekte. 
 
Općinski načelnik je istakao: "Na današnjem sastanku napravili smo jednu procjenu bezbjednosnog stanja na području naše općine i razgovorali o Planovima i potrebama koje su jako bitni za unaprjeđenje i rada policijske stanice i veća bezbjednost i sigurnost na našoj općini. Praktično imamo identične stavove. Želimo da u svim segmentima gradimo imidž općine u kojoj prije svega imamo ambijent ugodnog življenja i za takav ambijent potrebna je i da sigurnosna situacija bude pod kontrolom. Nažalost imali smo jedan ozbiljan slučaj u kojem su dva mlada čovjeka poginula gdje vjerovatno ni policijska uprava nije mogla adekvatno reagovati. Bitno je da preventivne mjere širimo i naš današnji dogovor jeste da idemo u jedan sistem postavljanja video nadzora i da konačno realizujemo projekat izgradnje objekta odjeljenja Policijske stanice u Srednjem što će biti dva ključna projekta za naredni period ". 
Za život građana u lokalnoj zajednici ključnu ulogu ima sigurnost. Ta činjenica obavezuje lokalnu zajednicu da pomaže rad Policijske uprave iako nema ingerencije nad njom. Nedavni vandalski napadi na pravoslavnu crkvu, a u cilju prevencije takvih i sličnih krivičnih djela nameću obavezu za osiguranje sredstava za poboljšanje uslova rada policijske stanice radi njenog efikasnijeg djelovanja. 
 
 
Potpisan Ugovor za rekonstrukciju i asfaltiranje četiri puta u Općini Ilijaš
AsfaltiranjePutevaIlijas 005Općinski načelnik Akif Fazlić danas je potpisao Ugovor za nabavku radova na rekonstrukciji i asfaltiranju puteva na području Općine Ilijaš. Radi se o putu u Malešićima pored škole u dužini od 520 m, putu u naselju Sovrle od česme pored "Arhaza" u dužini od 700 m, dionici puta Malešićki most – "Intal" u dužini od 1050 m i putu u samom naselju Srednje od mjesnog ureda do stare željezničke stanice u dužini od 660 m. 
 
Općinski načelnik Akif Fazlić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem današnjeg Ugovora, te dodao: "Želimo da potpisivanjem Ugovora izvođača uvedemo na ove lokalitete, s sve u želji da radove u ove četiri putne trase završimo u građevinskoj sezoni. Rokovi za izvođenje radova su 90 dana i nadam se da će izvođač ispoštovati rok kako bi građani dobili rekonstruisane saobraćajnice na korištenje za bolje uslove života u tim naseljima".
 
AsfaltiranjePutevaIlijas 009Izvođač radova je firma "GEO-PUT" d.o.o. Maglaj, a ukupna vrijednost radova je 519.981,41 KM. Sredstva su obezbjeđena u Budžetu Općine Ilijaš. 
Nadzor nad izvođenjem radova vršit će firma "Pronasa" d.o.o. Sarajevo. 
 
Rok za izvođenje radova je 90 dana, a prema riječima Mirze Hasanića, predstavnika izvođača radova, radovi će početi uskoro. 
Izvođač je sačinio dinamički plan radova i nastojat će ispoštovati ugovorene rokove i kvalitetno izvesti radove. 
 
Asfaltiranje puteva u MZ Kamenica i Srednje
Sabanci1Lijepo vrijeme pogoduje realizaciji brojnih infrastrukturnih projekata na području Općine Ilijaš. 
Nakon što je završeno asfaltiranje lokalnih puteva u mjesnoj zajednici Kamenica, u naseljima Nanići u dužini od 330 m, Dautovićima u dužini od 240 m, Borju u dužini od 450 m i krivina za Ladževiće u dužini od 260 m, danas se asfaltira u put u mjesnoj zajednici Srednje naselju Sabanci u dužini od 480 m. Vrijednost Projekata je cca. 500.000,00 KM, a projekat finansira Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo preko Uprave za šumarstvo i Općina Ilijaš. Implementator Projekta je KJKP "Sarajevo-šume" d.o.o. Sarajevo. Izvođač radova je Sabanci2firma "Halilović" d.o.o. Ilijaš, a nadzor nad izvođenjem radova vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. 
  
U toku su pripreme i na asfaltiranju puta od raskrsnice u Sabancima prema Dragoradima, u dužini od 1 km koji će također finansirati Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Općina Ilijaš. 
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas743
mod_vvisit_counterJuče1398
mod_vvisit_counterOva sedmica10756
mod_vvisit_counterOvaj mjesec26284