Vijesti
Rekonstrukcija i sanacija javne rasvjete na području Općine Ilijaš
Javna Rasvjeta 005Radovi na rekonstrukciji i sanaciji javne rasvjete po mjesnim zajednicama na području Općine Ilijaš intenzivno se izvode. 
U naselju Donja Luka sanirano je i instalirano 17 novih rasvjetnih tijela, u Gornjoj Misoči 20, Mlinima 20, Popovićima 25, S. Hanu 24, na Banovcu 30 i na putu prema Vlaškovu 15 novih rasvjetnih tijela. 
Zamijenjene su stare i dotrajale sijalice novim modernijim koje znatno štede električnu energiju, a na Banovcu su postavljene LED svjetiljke. 
 
Vrijednost radova je 141.720,00 KM, a Izvođač radova je firma Testingelektro d.o.o. Sarajevo. Nadzor nad izvođenjem radova vrši firma Construct d.o.o. Zavidovići. 
 
 
Predsjednik Savjeta MZ Mrakovo Mehmed Smajlović zahvalio se Općinskom načelniku što je uvrstio u ovogodišnji Plan rekonstrukcije i sanacije dio MZ Mrakovo. "Infrastruktura naselja S.Hana i Popovića u toku rata je bila potpuno devastirana. Nakon rata uz pomoć općine i građana ova naselja su potpuno obnovljena.  
Javna Rasvjeta 004Uvođenjem autobuskih linija za džake na relaciji Ilijaš-Mrakovo-Salkanov Han-Popovići stvoreni su uslovi da se izvrši kvalitetna rekonstrukcija ulične rasvjete na dionici Salkanov Han – Popovići, što je i bio zahtjev MZ. Instalirana su nova moderna rasvjetna tijela koja štede energiju a građanima pružaju sigurniji i bezbijednije kretanje ovom dionicom". 
 
Gradžani MZ Mrakovo zadovoljni su realizacijom ovog projekta i zahvaljuju se Općinskom načelniku i Savjetu MZ koja je uvrstila ovaj projekat u plansku dokumentaciju. 
 
Podsjetimo Općinski načelnik Akif Fazlić prošle godine potpisao je Sporazum za izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju javne rasvjete u iznosu od 580.000,00 KM, u sklopu kojeg je instalirano 800 novih rasvjetnih tijela. Prva faza rekonstrukcije i sanacije javne rasvjete realizovana je u 2016. godini.
 
Čestitka povodom Međunarodnog praznika rada
prvi-majOpćinski načelnik g. Akif Fazlić i Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš, g. Mahir Dević, upućuju čestitku povodom 1. maja Međunarodnog praznika rada, u kojoj se navodi:
 
 
“U ime Jedinstvenog organa općine Ilijaš, Općinskog vijeća Ilijaš i u lično ime svim građanima općine Ilijaš upućujemo iskrene čestitke u povodu prvog maja Međunarodnog praznika rada”.
 
JU OŠ "Srednje" obilježila Dan škole
DanSkoleSrednje10Učenici i nastavno osoblje OŠ ”Srednje” danas su uz prigodan program obilježili Dan škole. Bogat kulturno-zabavni program učenika ove škole oduševio je prisutne zvanice, koji su uživali u retrspektivi domaćih bosanskohercegovačkih filmova. Na samom početku prisutnima se obratio direktor OŠ ”Srednje” Refik Kurtović, te pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac-Jozić. Rečeno je kako je protekla godina najuspješnija u OŠ ”srednje”, uz nadu da će se infrastrukturni projekti nastaviti uz konstatno poboljšanje odgojno-obrazovnog procesa. O rezultatima postignutim u protekloj školskoj godini, kao i o planovima za naredni period razgovarali smo sa direktorom OŠ ”Srednje”, Refikom Kurtovićem.
 
”Osnovna škola ”Srednje” nalazi se u naseljenom mjestu Srednje, a po tome je i dobila naziv. Nastava je organizovana u četiri školska objekta, centralni objekat u Srednjem, te tri područne škole jedna u Gajevima, Dragoradima i treća u Kamenici. škola pod ovim imenom egzistira od 2002. godine, dakle ove godine obilježavamo petnaest godina, iako historijat
školstva ovog područja datira iz 19. stoljeća, tačnije od 1979. godine. Godina iza nas je jedna os uspješnijih godina u našoj školi, drago mi je da smo i ove godine uspjeli da realizujemo planirano, čak u nekim segmentima i da premašimo očekivano. Što se tiče odgojno-obrazovnog rada koji je naša primarna djelatnost možemo se pohvaliti osvajanjem prvog mjesta iz informatike, tehničke kulture, horskog muziciranja, NUS-a, te drugim mjestom iz matematike za devete razrede. U okviru konkursa na nivou FBiH koji je raspisao BIHAMK na temu ”Sigurnost učenika u saobraćaju”, naši učenici su osvojili tablet i još mnogo vrijednih nagrada. Zaključak je da se možemo pohvaliti rezultatima naših učenika, te sam jako zadovoljan na tom planu. Kada govorimo o infrastrukturnim projektima, ove godine smo završili najbitniji projekat uz pomoć Vlade KS, a to je Projekat utopljavanja škole, gdje je ugrađena i termofasada, nova stolarija, zamijenjena su grejna tijela, LED rasvjeta a sanirana je i kotlovnica koja je svakog proljeća bila potopljena. Na infrastrukturnom dijelu postigli smo sve one efekte koje smo priželjkivali sve ove godine. Po pitanju bezbjednosti učenika smo uz pomoć općinskog načelnika postavili zaštitnu ogradu na potpornom zidu, DanSkoleSrednje2odnosno na koritu rijeke Rače koju smo sanirali uz pomoć Ministarstva privrede KS. Također je postavljena i zaštitna ograda visoka 6m ispod gola, pored rijeke kako bi učenici mogli nesmetano da se igraju’‘, istakao je direktor.
 
Geografski položaj OŠ ”Srednje” je vrlo kompleksan, s obzirom da djeca putuju s velikih kilometarskih razdaljina. Direkor Refik Kurtović, naglasio je kako nije zadovoljan upisom djece u OŠ ”Srednje” koji proteklih godina stagnira.
 
”Što se tiče broja učenika, nismo zadovoljni upisom s obzirom da je naše školsko područje najveće u Kantonu Sarajevo, koje pokriva 4/5 općine Ilijaš ili oko 260m2. Teren je jako razuđen i imamo učenike koji do škole putuju i do 25km u jednom smjeru. Iako teren pokriva veliki prostor, naseljenost je jako slaba, nemamo onaj broj stanovnika koji smo imali prije rata. Tada je ova škola brojala i do 700 učenika, sa još jednom područnom školom u Podlipniku koja je brojala oko 300 učenika. Dakle, govorimo o području koje je brojalo preko 1000 učenika, dok sada imamo tek 265 učenika. Broj učenika zadnjih par godina stagnira, upisujemo oko 30 prvačića, a ove godine smo u aprilskom roku upisali 28 učenika”, kazao je direktor.
 
Kada je riječ o planovima i projektima za naredni period, direktor ističe kako će akcenat biti stavljen na odgojno-obrazovni proces, kako bi svaki učenik imao dobar temelj pri upisu u srednju školu.
 
”Obzirom da smo riješili goruće infrastrukturne projekte u našoj školi, sigurno ćemo akcenat staviti na onaj obrazovni dio, da unaprijedimo nastavu, popravimo ishode učenja kako bi naši učenici pri upisu u srednje škole imali dobar temelj. Što se tiče infrastrukturnih projekata, tu ćemo akcenat  staviti na područne škole, utopljavanje i način zagrijavanja tih DanSkoleSrednje3škola su svakako prioritet. Školsku plohu u Dragoradima ove godine finansirat će općina Ilijaš, a u planu je i ploha na Gajevima a voljeli bi sanirati i našu plohu ovdje u Srednjem koja je poprilično dotrajala. Mogu da kažem da osim opremljenosti naših kabineta, OŠ ”Srednje” infrastrukturno jako dobro stoji” , naglašava direktor Refik Kurtović.
 
OŠ ”Srednje” ima višedecenijsku tradiciju, prije rata zvala se OŠ “Evgenije Spahić Željko”, a na današnjoj lokaciji egzistira od 1979. godine, sa prekidom rada u toku agresije na BiH. Poslije rata pa sve do 2002. godine škola je egzistirala kao područna škola OŠ ”Hašim Spahić” Ilijaš. U toku rata u školi su boravili pripadnici srpske vojske, a poslije 1995. godine armija RBiH koristila je školsku zgradu, tako da je objekat bio poprilično devastiran i neuslovan. Kao samostalna počinje sa radom 7. novembra 2002. godine i od tada egzistira pod nazivom OŠ “Srednje”.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
 
 
PRVI JAVNI POZIV ZA DODJELU GRANT SREDSTAVA IZ CHALLENGE FONDA ZA INOVATIVNE POSLOVNE IDEJE
 
ChalangeZahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/ Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini, uspostavljen je Challenge program koji će u naredne četiri godine kroz projekt Challenge to change - C2C implementirati Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća-RARS. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska.
 
Cilj implementacije ovog projekta je jačanje privrednog razvoja u BiH kroz realizaciju inovativnih ideja,kao i jačanje saradnje Švedske i BiH. Challenge fond ima na raspolaganju 2.3 miliona EUR, koji će biti dostupan privrednim subjektima sa područja Bosne i Hercegovine i Švedske, koji imaju inovativne poslovne ideje, koji mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.  U okviru projekta C2C, objavljuje :
 
 
PRVI JAVNI POZIV ZA DODJELU GRANT SREDSTAVA IZ CHALLENGE FONDA
ZA INOVATIVNE POSLOVNE IDEJE
 
 
Ukoliko ste preduzetni i inovativni, prepoznajete mogućnosti i prilike za razvoj novih proizvoda, usluga ili unapređenje postojećih procesa, kojima možete unaprijediti svoje poslovanje ili omogućiti pristup širim društvenim skupinama, onda Challenge fond predstavlja pravog partnera za saradnju i podrušku u realizaciji vaših inovativnih ideja.
 
Iznosi sredstava iz Challenge fonda koji mogu biti dodjeljeni prihvatljivim korisnicima:
 
·         za Startupe koji su registrovani najmanje 6 mjeseci i ne starije od 2
          godine, maksimalan iznos granta: 10.000,00 EUR 
·         za mikro, mala i srednja preuzeća do 250 zaposlenih, maksimalan
          iznos granta: 30.000,00 EUR
 
Aplikanti moraju obezbjediti minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije projekta ne može trajati duže od 12 mjeseci.
 
 Sve predložene prijave biće ocijenjene u skladu sa tri osnovna kriterija:
 
1.      Inovativnost poslovne ideje  
2.      Izvodljivost  i održivost poslovne ideje
3.      Društvena korist
 
Aplikacije na ovaj poziv moraju biti podnesene u elektronskoj formi u skladu s uputama koje se nalaze u dokumentu Smjernice/Vodič za aplikante, koji se može preuzeti na www.c2c.ba.
 
Samo aplikacije dostavljene putem elektronske forme, koja se nalazi na www.c2c.ba će biti uzete u razmatranje, dok se štampane aplikacije ili aplikacije dostavljene  mail-om neće razmatrati.
 
Rok za podnošenje aplikacija  je 12. juni 2017. godine, do 16 sati.
 
Izvor: www.serda.ba 
 
Usvojeni Izvještaji JKP"Vodostan" i JU "KSC i Radio Ilijaš"


Održana je osma sjednica Općinskog vijeća Ilijaš sa osam tačaka dnevnog reda . Poslije vijećničkih pitanja i inicijativa prešlo se na Dnevni  red . Posebnu pažnju na današnjoj sjednici imali su Izvještaji JKP „ Vodostan „  Ilijaš i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju za 2016. godinu JU „KSC i Radio Ilijaš „.

DSC03202Izvještaj JKP „Vodostan „ je prezentirala direktorica Belma Zukić  , rekavši da je ovo preduzeće prvi put poslije deset godina poslovalo pozitivno . U pomenutom periodu preduzeće je obavljalo aktivnosti  distribucije , analize vode te održavanje vodovodne mreže . U protekloj godini vodosnadbijavanje je bilo redovno izuzev dva dana kada je bila redukcija zbog nenamjenske potrošnje vode . Izvršene su značajne rekonstrukcije na vodozahvatu Junakovac  kao i na fekalnoj i kanalizacionj mreži .

Mnogobrojni su uzroci nastanka kvarova na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži  kao što je starost mreže , oštećenja , nelegalno i nestručno priključenje na mrežu  kao i mnogobrojni drugi faktori .

Ovo predužeće je nabavilo opremu za detekciju kvarova  te formiralo tim za otkrivanje gubitaka u sistemu i radi na hitnoj sanaciji otkrivenih kvarova  i ono što je najbitnije voda zadovoljava sve standarde za korištenje .

Vijećnici su pohvalili Izvještaj JKP“Vodostan „ napomenuvši da  je vidljiv napredak u pomenutom preduzeću .

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredstava sportskim udruženjima koja se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredtava za programe iz oblasti kulture koji se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas851
mod_vvisit_counterJuče1028
mod_vvisit_counterOva sedmica1879
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28080