Vijesti
Pripreme Općinske izborne komisije Ilijaš za oktobarske izbore

izbori 2018Općinska komisija Ilijaš trenutno provodi niz aktivnosti na pripremama za oktobarske izbore, kako bi se izboni proces u ovoj  izbornoj jedinici bez problema mogao provesti, potvrdio je Velid Fazlić, predsjednik Općinske izborne komisije gostujući u našem programu.

– Najveći broj aktivnosti odnosio se na uređenje biračkog spiska. Na području općine Ilijaš upisano je 20 998, 20 605 redovnih birača, 393 birača raseljena-372 glasat će lično,a 21 u odsustvu. Birača iz drugih izbornih jedinica, izbjeglih i raseljenih lica koji će glasati za svoje matične općine u školi Ljubnići upisano je 242 birača, objašnjava Fazlić.
Izvršeno je žrijebanje političkih subjekata za članove biračkih odbora, OIK je donio Odluku o biračkim odborima, ima jedan prigovor na koji se čeka odgovor, kako bi mogla početi edukacija članova biračkih odbora, koja se očekuje sljedeće sedmice.

Odlukom OIK Ilijaš za određivanje biračkih mjesta utvrđena su 33 biračka mjesta, dva mobilna tima jedan za područje Srednjeg, drugi za područje grada.

– Općinska izborna komisija će za potrebe održavanja izbora angažovati 328 lica kao članova i zamjenika članova biračkih odbora, od čega je 109 žena, odnosno 33 posto kako bi ispoštovali gender centar. U našoj izbornoj jedinici imamo 40 političkih subjekata koji su se prijavili za razne nivoe, 30 kandidata za kantonalni nivo, 710 za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, 18 političkih subjekata- 136 kandidata za Parlamentarnu skupštinu BiH, 19 političkih subjekata-101 kandidat na listama. Iz ovoga se može zaključiti da će glasački listići biti obilni. Za članove Predsjedništva BiH imamo 11 kandidata, šest za člana iz reda Bošnjaka i pet kandidata iz reda Hrvata, naglašava Fazlić.

Fazlić je još jednom pozvao sve birače koji nisu u mogućnosti doći do biračkog mjesta, da se prijave za glasanje putem mobilnog tima. Sve informacije o izborima, birači mogu dobiti putem broja telefona  OIK Ilijaš 033 403-568.

Izvor: radioilijas.ba

 
Rekonstrukcijom gradskog trga Ilijaš dobija novi vizualni identitet

gradski trg 4Brojni važni projekti trenutno se realiziraju na području općine Ilijaš. Građevinska sezona se koristi u punom jeku kako bi se što više gradilo, a time uslovi života u ovoj lokalnoj zajednici postali bolji.

Općina Ilijaš i Kanton Sarajevo zajednički realiziraju 40 projekata, od kojih su neki već završeni, drugi su u toku, a određeni broj se planira realizirati u narednom periodu.

Neki od tih projekata su izgradnja društvenog doma u Podlugovima, fiskulturne sale O.Š. "Hašim Spahić", rekonstrukcija gradskog trga, u toku su pripreme za početak rekonstrukcije projekta gradskog stadiona, izgradnja vodovoda Vrutak, rekonstrukcija filter postrojenja vodovoda Sokolina, rekonstrukcija taložnice na gradskom vodovodu na gradski trg 3Karašnici, sanacija područnih škola u Bioči, Ljubnićima i Kamenici, te brojni projekti iz oblasti saobraćajne i komunalne infrastrukture.

U toku je realizacija projekta rekonstrukcije gradskog trga koji će osigurati novi urbani prostor ispred KSC-a Ilijaš i sportske dvorane. Firma Fazum gradnja d.o.o. Ilijaš je izvođač radova na rekonstrukciji i redizajnu trga.

Vrijednost ugovorenih radova je 466.000,00 KM. Rok za izvođenje radova je 75 dana, a nadzor vrši Institut za građevinarstvo "IG" Banja Luka.

"Radovi teku planiranom dinamikom. Izvršili smo skidanje starih betonskih ploča i trenutno vršimo radove na izradi temeljnih greda vanjskog amfiteatra. Nakon toga ćemo izvršiti popločavanje ostalog gradski trg 2dijela platoa", kazao je Muhamed Žiga, magistar građevine i voditelj na rekonstrukciji glavnog trga u Ilijašu.

U konačnici trg će se prostirati na površini 2200 metara kvadratnih, a biće omeđen ulicama 126. Ilijaške brigade na istoku, te ulicom Hašima Spahića na jugu.

U sklopu trga planirana je izgradnja amfiteatra i prostora za scenu koji će biti natkriven nadstrešnicom, te urbani mobilijar.

Navedenim intervencijama stvorit će se skladan prostor koji oživljava, danas napušteni, prostor između dva važna objekta. Pored toga prostor će nuditi različite mogućnosti od jednostavnog korištenja gradski trg 5mobilijara i amfiteatra kao centralnih tačaka skupljanja u većem obuhvatu općine, do stvaranja multimedijalnih prostora koja omogućava održavanja različitih manifestacija.

"Trg će postati centralno mjesto okupljanja stanovnika, te urbani prostor za održavanje različitih manifestacija. Srce svakog grada, te njegov vizualni simbol predstavlja centralni trg, nadam se da će nakon završetka ovog projekta upravo to postati i naš novi trg", kazao je Aziz Fazlić, pomoćnik načelnika u Službi za saobraćaj, stambeno - komunalne poslove i građenje.

 
Realizacija projekata uređenja korita rijeka Bosne, Stavinje i Misoče na području općine Ilijaš

korito rijeke bosne 2Na području općine Ilijaš u toku je realizacija nekoliko projekata uređenja korita rijeka.

Krajem protekle sedmice otpočeli su radovi na realizaciji projekta uređenja korita rijeke Bosne, na dionici od ušća Gnionice do restorana Diana.

S obzirom na veliku vrijednost projekta u ovoj godini planirano je uređenje dionice u dužini 123 metra, što podrazumijeva četiri profila – od P9 do P12. Nakon cjelokupne realizacije ovog projekta dužina uređenog korita iznosit će 500 metara.

Vrijednost radova koji se trenutno izvode je 171.405,00 KM, a investitor je Agencija za vodno područje rijeke Save, u čijoj su nadležnosti vodotoci prve kategorije. Izvođač radova je firma Termo beton d.o.o. iz Breze, a rok za izvođenje radova je 60 dana.

uredjenje korita rijeke stavinjeU velikoj sali Općine Ilijaš danas je održana prezentacija projekta Uređenja korita rijeke Bosne u Ilijašu, dionica od restorana Diana do mosta za Kadariće u dužini 260 metara, a koji predstavlja nastavak prethodnog projekta. Firma Ibis d.o.o. iz Zavidovića izradila je i prezentovala projekat.

Potpunom realizacijom prethodno pomenuta dva projekta uredit će se korito rijeke Bosne u dužini od 800 metara. Radi se o kompleksnim projektima čijom će se realizacijom postići brojni benefiti za općinu Ilijaš. Zaštit će se stambeni objekti, regionalna cesta Ilijaš – Visoko, te poljoprivredno zemljište. Također će se omogućit izgradnja šetnice duž korito rijeke bosnekorita rijeke Bosne, te izgradnja drugih sadržaja koji će definisati RP Banovac čija je izmjena u toku.

Trenutno se na području općine Ilijaš izvode i radovi na realizaciji projekta uređenja rijeke Misoče u naselju Mlini, ukupne dužine 150 metara.

Vrijednost projekta je 105.000,00 KM, a investitor je Vlada KS. Radove izvodi firma Bosman d.o.o. Sarajevo, a nadzor nad izvođenjem radova vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Projekat podrazumijeva uređenje obale u neposrednoj blizini naselja Mlini, čime će se zaštiti stambeni i gospodarski objekti od uticaja velikih voda rijeke Misoče.

Projekat uređenja korita rijeke Stavinje je također u toku i podrazumijeva uređenje dionice od Željezničkog mosta do mosta na regionalnoj cesti Sarajevo - Visoko u dužini od 50 metara.

Vrijednost projekta je cca 50.000,00 KM, a radove finansira Vlada KS. Izvođač je firma TB inženjering Breza, a nadzor je Zavod za izgradnju KS.

 
Prijava za glasanje putem mobilnog tima

izbori 2018Obavještavaju se birači – lica čije zdravstveno stanje je takvo da nisu u mogućnosti na dan izbora, zakazanih za 7. oktobar 2018. godine, lično doći na biračko mjesto, da se mogu prijaviti za glasnaje putem mobilnog tima na sljedeći način:

Ovlaštena osoba, uz priložen svoj identikacioni dokument i osobe koju prijavljuje za glasanje putem mobilnog tima potrebno je da se javi u prostorije Općinske izborne komisije Ilijaš koja se nalazi u zgradi Općine Ilijaš, III sprat, kako bi se izvršila potrebna prijava.

Uz prijavu je potrebno dostaviti:

1. Izjavu o prihvatanju glasanja putem mobilnog tima
2. Medicinsku dokumentaciju (za bolesna lica)
3. Tačnu adresu i broj telefona

Detaljne informacije mogu se dobiti na broj telefona 033 403 568.

 
Realizovan projekat "Colere" - Mladi pokazali da im je stalo do naslijeđa općine Ilijaš

coelere bijambareMladi općine Ilijaš su u okviru projekta “Colere” posjetili Nekroplu stećaka Kopošići, Stari grad Dubrovnik i Bijambare. "Colere" je projekat Omladinske organizacija “Iskoristi dan - Carpe diem” finansiran od strane Općine Ilijaš. Projekat se sastojao od tri faze i oko 30 mladih je bilo uključeno u ovaj projekat.

Prva faza projekta realizovana je posjetom Starom gradu Dubrovniku i Nekropoli stećaka Kopošići 24. juna 2018. godine. Učesnici su imali priliku da vide ostatke srednjovjekovnog grada Dubrovnika za koji se vjeruje da je „mjesto gdje je nastala ideja i potekla inicijativa za izdavanje Povelje Kulina bana“. Pored kule, posjetili smo i nekropolu stećaka kneza Bosnskog Batića i Batićeve supruge i stećak djeteta i oca kneza Batića. Na ovom lokalitetu su pronađeni fregmenti baroknog coelre koposiciplašta sa zlatinim i srebrenim nitima.

U drugoj fazi projekta učesnici su posjetili značajno prirodno područje - Bijambare i imali su priliku ući u bijambarske pećine. Glavi cilj projekta je bio promocija općine Ilijaš kroz promotivni materijal - cekeri sa motivima stećaka.

Ilijašanka i učesnica projekta Amra Muhović je doprinijela na poseban način projektu.

“Bilo mi je zadovoljstvo biti dio projekta "Colere", te dati umjetnički doprinos u izradi cekera. Nadam se da svaki put kad neko od građana kupi namirnice, da će upotrijebiti ceker umjesto najlonske kese i pogledom upućenim na moj crtež sjetiti se naše historije i šta je to Bosna. Historijsko nasljeđe Bosne i Hercegovine je neiscrpan izvor colere nacelnikinspiracije i ideja za umjetnike poput mene. Svaki detalj koje oko ugleda, ruka ima želju da ga prenese na papir, a detalja je mnoštvo. Neka moj papir bude jedan od čuvara da naša kultura nikad ne iščezne”, kazala je Amra Muhović.

Cekeri su podijeljeni učesnicima projekta kao i građanima Ilijaša. Predstavnici Omladinske organizacije "Iskoristi dan - Carpe diem” se zahvaljuju svim mladima koji su učestvovali u projektu te na taj način dali svoj značajni doprinos promociji općine Ilijaš.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1578
mod_vvisit_counterJuče1953
mod_vvisit_counterOva sedmica10204
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28759