Vijesti
Potpisan Ugovor za izgradnju fiskulturne sale u SŠC "Nedžad Ibrišimović"

 

potpisivanje sporazuma kabinet bogunic fazlicUgovor za izgradnju fiskulturne sale u SŠC “Nedžad Ibrišimović” potpisali su danas u Općini Ilijaš načelnik Akif Fazlić, ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić i direktor firme Fazum gradnja Muamer Fazlić.

Potpisivanju su prisustvovali i direktor SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Amir Džafo, pomoćnica načelnika u službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac – Jozić i pomoćnik načelnika u službi za građanje Aziz Fazlić.

Ministrica Bogunić je kazala da je krajnji cilj njenog ministarstva da budžetska sredstva budu ravnomjerno raspoređena na sve obrazovne institucije na području cijelog kantona.

"Ministarstvo je izdvojilo 500.000,00 KM za izgradnju ove sale te za opremanje 150.000,00 KM. Drago nam je da će Srednjoškolski centar u Ilijašu dobiti novu salu i da će ona koristiti ne samo učenicima i profesorima, nego i stanovništvu općine Ilijaš što je i krajnja intencija Vlade KS. Svakako ćemo tražiti da budžetska sredstva budu ravnomjerno raspoređena što se tiče obrazovanja na području cijelog kantona," kazala je Bogunić.

Načelnik Akif Fazlić je naglasio da su objekti obrazovanja i njihovo opremanje kontinuirani prioritet Općine Ilijaš.

"Općina Ilijaš nastavlja sa velikim i značajnim projektima u oblasti obrazovanja i ovo je jedan od tih projekata. Zadovoljstvo je da imamo nastavak dobre saradnje sa Vladom Kantona Sarajevo.

Sa ministricom Bogunić probat ćemo definisati još nekoliko značajnih projekata za općinu Ilijaš, prije svega radi se objektu OŠ "Podlugovi" i OŠ "Srednje". Želimo da objekti u sferi obrazovanja na području općine Ilijaš u konačnici budu dovršeni sa svim zadovoljavajućim standardima.

Vrijednost projekta je 740.000,00 KM, Ministarstvo obrazovanja finansira 500.000,00 KM, a Općina Ilijaš 240.000,00 KM. Model sufinansiranja daje najbolje rezultate. Naravno, mi očekujemo od Vlade KS da nastavi intenzivno investirati u oblast obrazovanja i to je naše zajedničko ključno opredjeljenje", rekao je Fazlić.

Direktor SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Amir Džafo kazao je da je projekat namjenjen mladima, kako sadašnjim učenicima, tako i budućim generacijama.

"Projekat je jako značajan jer je namjenjen mladima, a nosioci razvoja u budućnosti su upravo oni. Naša škola bila je dobra i do sada, a realizacijom ovog projekta bez sumnje će se povećati njena konkurentnost. Novi prostorni kapaciteti privući će učenike i iz drugih gradova, naših graničnih općina Visokog i Breze. Vjerujemo da će u budućnosti ovaj objekat služiti, ne samo učenicima, nego cijeloj lokalnoj zajednici. Koristim priliku da se zahvalim općinskom načelniku i službi za društvene djelatnosti, te posebno službi za građanje koja je sve potrebne procedure obavila u rekordnom roku uz dobru saradnju sa školom." rekao je Džafo.

Radovi bi trebali početi u aprili, a rok za završetak je šest mjeseci. Izvođač je firma "Fazum gradnja",  a stručni nadzor vršit će Zavod za izgradnju KS.

 
Načelnik posjetio pravoslavnu kapelu u Lješevu nakon požara

 

pravoslavno groblje tanovic fazlic neficNačelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i komandir PS Irfan Nefić obišli su pravoslavnu kapelu i groblje u Lješevu i razgovarali sa ilijaškim parohom Božidarom Tanovićem, nakon što je u noći sa petka na subotu psihički oboljeli  T.A. iz Lješeva izazvao požar u kapeli.

Prisutni su osudili čin skrnavljenja i najavili brzu sanaciju objekta.

"Drago mi je što su vatrogasci i policija djelovali brzo. Šteta nije velika, ali veća šteta se nanosi kada su u pitanju drušveni odnosi i to je loše. Mi želimo izgradnju društva koje će imati osjećaj i poštovati sve ono što se odnosi na identitet jednog naroda, u ovom slučaju srpskog naroda. Stoga će i Općina Ilijaš iznaći sredstva kako bi se što prije izvršila sanacija i ovaj objekat dodatno osigurao", poručio je Fazlić.

Osuđujući čin paljenja jerej Božidar Tanović kazao je: "Nažalost desio se ovaj nemili događaj u kome je lice, iz samo njemu poznatih razloga, oskrnavio vjerski objekat. Ružne stvari se dešavaju, mada ne možemo osuđivati ljude u globalu, nego su pojedinačni incidenti koje osuđujemo. Nadamo se da se ovo neće ponoviti i da ćemo nastaviti da gradimo lijep način života jedni sa drugima. Načelnik Fazlić je došao da zajedno obiđemo kapelu i da sagledamo nastalu štetu i najvio da će finansijski pomoći u saniranju nastale štete i  boljeg osiguranja kapelice."

Četrdesettrogodišnji T. A. uhapšen je, a potom i smješten u bolnicu na Jagomiru. On je pokušao zapaliti vatru i ugrijati se, ali vatra se proširila. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je brzo ugašen.

 
Održano općinsko takmičenje iz Bosanskog, Hrvatskog i Srpskog jezika i književnosti

 

opcinsko takmicenje bosanski hrvatski srpski jezik i knjizevnostU prostorijama OŠ „Đulistan“ održano je općinsko takmičenje iz nastavnog predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost i Srpski jezik i književnost za učenike sedmih i osmih razreda.

Ove godine na takmičenju je učestvovalo po dva učenika iz pet ilijaških osnovnih škola.

U kategoriji osmih razreda učenica OŠ “Stari Ilijaš” Ajsela Šehić zauzela je prvo mjesta, drugo mjesto osvojila je učenica OŠ "Đulistan" Sukejna Hodžić, a učenica Sarah Smajlović iz OŠ "Srednje" treće mjesto.

Prvo mjesto na ovogodišnjem takmičenju za sedme razrede dijele Ines Jozić iz OŠ "Stari Ilijaš" i Ajla Gljiva iz OŠ "Srednje", drugo mjesto zauzela učenica OŠ "Đulistan" Emina Kaplan i treće mjesto učenica Fatima Džafić iz OŠ "Hašim Spahić".

Općina Ilijaš je učenicima takmičarima osigurala užinu i osvježenje, te za osvojena prva tri mjesta novčane nagrade i priznanja.

 
Poziv za upis u Registar pčelara i pčelinjaka

 

kosnice pcelariFederalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uspostavilo je Registar pčelara i pčelinjaka. U skladu sa Pravilnikom o pčelarstvu (Sl.novine FBiH br.31/18) svi pčelari su obavezni izvršiti upis u Registar pčelara i pčelinjaka.

Stoga se pozivaju svi pčelari sa područja općine Ilijaš da izvrše upis u Registar pčelara i pčelinjaka koji je prema Pravilniku o pčelarstvu obavezan za sve pčelare i pčelinjake.

Prijava za upis se podnosi u Službi za privredu i finansije Općine Ilijaš, soba br.13 na propisanom obrascu.

Uslov za upis u Registar pčelara i pčelinjaka je predhodna registracija gazdinstva u RPG. Nadležna služba izdaje potvrdu o upisu u Registar pčelara i pčelinjaka sa dodjeljenim jedinstvenim identifikacionim brojem pčelinjaka (JIBP).

Sve promjene iz prijave u Registar pčelara i pčelinjaka, osim broja pčelinjih zajednica, pčelar je dužan prijaviti nadležnoj Općinskoj službi u roku od 30 dana od dana nastale promjene. Upis u Registar pčelara i pčelinjaka vrši se u  toku cijele godine.

Prijava o broju pčelinjih zajednica vrši se u nadležnoj Općinskoj službi na propisanom obrascuna na dan 15.10. prethodne godine i u periodu od 15. aprila tekuće godine, a najkasnije do 15. maja tekuće godine.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Službi za privredu i finansije, soba br.13.

 
Javni poziv za vlasnike individualnih stambenih objekata i objekata kolektivnog stanovanja

javni poziv prepolovi racun utopli zgraduMinistarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u partnerstvu sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA implementira Model poboljšanja energetske efikasnosti (Model EE), kojim želi doprinijeti da što veći broj građana pod povoljnijim uslovima izvrši utopljavanje svojih objekata.

Građani Kantona Sarajevo koji žele aplicirati na Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo, to mogu učiniti do 30. aprila 2019. godine. Neophodne informacije i dokumentaciju za apliciranje građani mogu dobiti putem internet stranice www.uredee.ba, e-mailom: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript , ili direktno u Uredu za energetsku efikasnost pri SERDA-i, Kolodvorska 6 ili na telefon 033/652-935.

Javni poziv u cijelosti možete naći na linku: https://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.ba/files/javni_poziv_model_ee_za_objavu.pdf

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2026
mod_vvisit_counterJuče2117
mod_vvisit_counterOva sedmica8134
mod_vvisit_counterOvaj mjesec36743