Vijesti
Promovisan informatički smjer u SŠC "Nedžad Ibrišimović"
PromocijaInformatickogOdjeljenja 016U JU Srednjoškolski centar "Nedžad Ibrišimović" danas je svečano promovisan novoopremljeni informatički kabinet za odjeljenje gimnazije informatičkog smjera. Svečanosti su prisustvovali Ministar finansija Jasmin Halebić, Općinski načelnik Akif Fazlić, predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević, predstavnici Ministarstva obrazovanja nauke i mladih Kantona Sarajevo, članovi Školskog odbora škole, profesori i uposlenici Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović".
  
Srednjoškolski centar "Nedžad Ibrišimović" je početkom školske 2017/18. školske godine uveo jedno odjeljenje gimnazije informatičkog smjera, kako bi omogućili učenicima da, nakon završene srednje škole, odaberu da li će PromocijaInformatickogOdjeljenja 023nastaviti svoje obrazovanje na Visokoškolskim ustanovama ili odmah po završetku srednje škole pronaći posao u dobro plaćenom IT sektoru. 
Općina Ilijaš je za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojila 26.500,00 KM za nabavku informatičke opreme i namještaja za opremanje kabineta. 
Općinski načelnik Akif Fazlić je  čestitao menadžmentu Srednjoškolskog centra na realizaciji ovog projekta, te dodao da je ovaj  projekat jako bitan za našu općinu. "Općina Ilijaš je industrijska općina kojoj su jako potrebna nova zanimanja. Puno je potrebe za školovanje djece vezane za nove tehnologije, imamo značajan prostor da djeca kada završe ovaj smjer odmah pronađu uposlenje. Jako je bitno da se djeca školuju za zanimanja koja imaju bolju perspektivu od postojećih i koja se školuju za puno bolje plaćena zanimanja. Općina Ilijaš je opredjeljena kada je u pitanju segment obrazovanja i niz drugih društvenih djelatnosti, ali uvijek naglašavamo obrazovanje. Budžetski pratimo projekte i zahtjeve naših ustanova i takvo opredjeljenje donosi dobre rezultate", rekao je Općinski načelnik.
Pored ovog zanimanja u Srednjoškolskom centru "Nedžad Ibrišimović" uvedeno je još jedno novo zanimanje, a to je operater na CNC mašinama. U cilju podrške i stimulacije za obrazovanje deficitarnih zanimanja učenicima ovog odjeljenja pored redovnog obavljanja praktične nastave obezbjeđene su i stipendije. 
PromocijaInformatickogOdjeljenja 026Amir Džafo, direktor Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović", zahvalio se Općinskom načelniku, Općinskom vijeću, resornom Ministarstvu i Ministarstvu finansija na podršci pri realizaciji ovog projekta, te dodao: "Vremena se mijenjaju, potrebe na tržištu rada se mijenjaju, a mi pokušavamo da idemo u korak s vremenom i da pratimo nove tehnologije. Hronično je nesrazmjerna ponuda i potražnja na tržištu rada. Postoji jako velika potreba za stručnjacima iz IT sektora, kako u svijetu tako i u BiH. Mi pokušavamo da premostimo taj jaz, a jedan od načina je da pokrećemo nova zanimanja koja će biti konkurentna na tržištu, a čije će se školovanje bazirati na PromocijaInformatickogOdjeljenja 027korištenju savremenih tehnologija. U skladu s tim pokrenuli smo novi informatički smjer u gimnaziji". 
 
Ministarstvo obrazovanja nauke i mladih Kantona Sarajevo u saradnji sa Ministarstvom finansija Kantona Sarajevo je od početka školske 2017/18. godine omogućilo uvođenje informatičkog smjera pored Srednjoškolskog centra "Nedžad  Ibrišimović" u još tri srednje škole na području Kantona Sarajevo. 
Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić je izrazio zadovoljstvo uvođenjem ovih smjerova, te dodao: "Razmišljali smo zašto se jedna ovako dobra ideja koja je pokazala svoje efekte u gradovima i sredinama stranih zemalja ne bi se implementirala u Kantonu Sarajevo. Danas imamo priliku da vidimo da je osposobljen informatički kabinet, da su učenici upisani i nadamo se da će uspješno završiti svoje školovanje kako je predviđeno nastavnim planom i programom".
 
PromocijaInformatickogOdjeljenja 030Da podrška Općinskog načelnika i Općinskog vijeća Ilijaš neće ni u budućnosti izostati kada je u pitanju realizacija projekata iz oblasti obrazovanja obećao je Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević. "Mi pragmatično i planski radimo ulaganje u sve naše javne i odgojno-obrazovne ustanove sa područja općine Ilijaš. Uvođenjem novog zanimanja, programera gimnazijskog smjera u Srednjoškolski centar učenici dobivaju i stručno zvanje poslije srednje škole i obezbjeđuju sebi mogućnost da nastave studij na nekom od tehničkih fakulteta", rekao je Mahir Dević
 
Azemina Njuhović – pomoćnica Ministra za informatizaciju i međunarodnu saradnju u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo PromocijaInformatickogOdjeljenja 032naglasila je da su: "Vlada Kantona Sarajevo i sva Ministarstva u proteklom periodu posvetili svu pažnju informatičkom opismenjavanju naše omladine odnosno uvođenje informaciono-komunikacionih tehnologija u srednje škole. Od ove godine po prvi put imamo jedan novi smjer u gimnazijama i Srednjoškolskom centru "Nedžad Ibrišimović". Namjera nam je u da u narednom periodu smjer programiranje bude medijski bolje praćen, da imamo što više djece zainteresovane za ovaj smjer i koji će nastaviti fakultet i biti programeri, te odgovoriti onom što od njih društvo i zajednica očekuju, a to je zapošljivost".
 
Prema riječima menadžmenta Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović" planirani su brojni projekti u 2018. godini. Već u januaru je planirana ugradnja lifta kako bi oboljeli dječak Dženan Pinjić, ali i sva druga invalidna lica mogla imati slobodan pristup svim etažama škole.
Za ugradnju lifta Općina Ilijaš je obezbijedila 30.000,00 KM, a sredstva u iznosu od 20.000,00 KM obezbijeđena su putem humanitarne akcije. 
Također, u 2018. godini najavljeno je poboljšanje materijalno-tehničkih uslova rada, a sve u cilju podizanja kvaliteta nastave. 
 
Općina Ilijaš uvodi standard ISO 9001:2015
DodjelaCertifikataISO 016Općina Ilijaš je proteklih mjeseci intenzivno radila na prelasku na novi standard međunarodne kvalitete ISO 9001:2015. Održane su radionice sa članovima Tima za kvalitet Općine Ilijaš, kojim su rukovodili ovlašteni auditor Cetifikacijske kuće "Bureau Veritas“ Nijaz Alispahić i menadžerica za kvalitet u Općini Ilijaš Muvedeta Fazlić. Također interni auditori su pristupili polaganju ispita koji si uspješno položili, te tim povodom danas je upriličena i svečana dodjela certifikata.
 
Nijaz Alispahić , auditor Certifikacijske kuće "Bureau Veritas“ je naglasio da je Općina Ilijaš jedna od prvih općina u Bosni i Hercegovini koja se pripremila za certifikaciju na novi standar. "Zahvaljujući naporima Općinskog načelnika i njegovoj viziji da stvori ambijent za život, rast i razvoj u skladu sa najvišim svjetskim standardima g. Akif Fazlić je donio odluku da se poslovni sistem uskladi sa zahtjevima najviših svjetskih standarda. Ovo je peto izdanje međunarodnog standarda koji obuhvata sve poslovne procese na način da se smanje svi mogući rizici i da se radi u skladu sa zakonom i najvećim svjetskim standardima. Ovdje sam bio u ulozi konsultanta koji je pripremao administraciju i sve poslovne procese usklađivao sa zahtjevima međunarodnog standarda, uključujući novu dokumentaciju i pripremu internih auditora, polaganje ispita za interne auditore i danas možemo reći da su DodjelaCertifikataISO 002spremni za eksterni audit koji će se zvanično utvrditi da je Općina Ilijaš uskladila svoj sistem sa najvećim međunarodnim standardima iz ove oblasti", rekao je g. Alispahić.
 
Politika kvalitete Općine usklađena je sa novim standardom, kao i Poslovnik kvaliteta, a pristupilo se i usklađivanje ostale dokumentacije
 
Muvedeta Fazlić, vodeći interni auditor u Općini Ilijaš je naglasila da su auditori uradili veliki dio posla, te dodala: "Završili smo jedan dio pripreme za uvođenje ISO standarda 9001:2015.  Na samom početku imali smo tim koji je sadržavao veći broj uposlenika koji se upoznao sa ovim sistemom, održali smo niz radionica, pripremili smo sve za donošenje Poslovnika kvaliteta kojeg je Općinski načelnik prihvatio i potpisao. Nakon toga smo krenuli na obuku internih auditora koji su također prošli niz vježbi i sastanaka na kojem smo se pripremali za ispit. Ispit smo svi položili i danas je prilika da dobijemo certifikate kao interni auditori. Nakon položenog ispita proveli smo interni audit, uradili smo ustvari auditiranje "nas nad nama" gdje smo na jedan novi način auditirali sve službe i važne procese u tim službama".
 
Općina Ilijaš je do sada primjenjivala ISO 9001:2008, a prelaskom na novi standard teži se unaprjeđenju rada organa uprave, njegovom poboljšanju, a u cilju pružanja što kvalitetnije usluge građanima. 
Općinski načelnik Akif Fazlić zahvalio se g. Nijazu Alispahiću i Cetifikacijskoj kući "Bureau Veritas“ koji su vodili sve procese sa internim auditorima Općina Ilijaš, te izrazio zadovoljstvo današnjim uručivanjem certifikata. 
DodjelaCertifikataISO 009"Mi u svom opredjeljenju nastojim da gradimo imidž općine onakav kakav treba da bude prema zahtjevima građane koje imamo te u tom smislu provodi se niz aktivnosti. Jedna od aktivnosti jeste i uvođenje ovog petog ciklusa sistema kvaliteta, ISO standard 9001:2015. Novombar je mjesec kvaliteta i to je koincidiralo da danas imamo jedan lijep trenutak, kada je grupa uposlenika općine Ilijaš, koje inače vode procese u općini položili ispit za interne auditore i oni će danas dobiti certifikate. Time će dobiti još jednu dodatnu obavezu unaprjeđenja svih procedura koje mi provodimo, a to sve treba da rezultira povećanim imidžom i transparentnošću i svemu onom što jedna efikasna administracija opredjeljenja ka uspjehu treba da pruža", rekao je Općinski načelnik Akif Fazlić.
 
Internim auditorima ćijim aktivnim radom i zalaganjem je usklađen sistem sa zahtjevima najnovijeg međunarodnog standarda ISO 9001:2015 Općinski načelnik Akif Fazlić i Nijaz Alispahić uručili su certifikate.
U narednih mjesec dana da Certifikacijska kuća "Bureau Veritas“ zvanično će potvrditi prelazak Općine Ilijaš na novi standard ISO 9001:2015 i izdati certifikat.
 
Delegacija Kraljevine Jordan u posjeti Općini Ilijaš
PosjetaDelegacijeSvjetskeBankeIJordana 004Općinu Ilijaš danas je posjetila delegacija Svjetska banka iz ureda Kraljevine Jordana, predstavnici Gradske uprave Grada Amana i predstavnici Grupacije Svjetske banke iz Sarajeva. 
Povod posjete je bila razmjena iskustva s Općinom Ilijaš u kojoj se već godinu dana realizuje projekat poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou u BiH (LIFE), koji implementira Grupacija Svjetske banke u saradnji s Britanskom ambasadom u BiH, a u cilju povećanja konkurentnosti i privlačenja većeg broja investitora u Općini Ilijaš. 
 
Na samom početku sastanka Općinski načelnik Akif Fazlić prisutne je upoznao s geo-političkim položajem Općine Ilijaš, demografskom strukturom stanovništva i privrednim potencijalima. Načelnik je istakao da je Općina Ilijaš, Općina sa izvoznom orjentacijom u kojoj prednjače metalna i drvno-prerađivačka proizvodnja. Također na području Općine Ilijaš registrovano je oko 800 poljoprivrednih gazdinstava i općina je koja ima poljoprivredni potencijal. 
Aktivnosti Općine Ilijaš su vezane za poduzetništvo i privlačenje investicija, a jedan od projekata koje Općina Ilijaš implementira je LIFE projekat sa Svjetskom bankom gdje se nastoji poboljšati poduzetnički ambijent, skratiti i pojeftiniti procedure. Ovim Projektom općina je pozicionirana da u ime investitora pribavlja sve potrebne dozvole i saglasnosti i time je napravljena proaktivna administracija, ali nailazi se na problem administracije na višim nivoima vlasti. 
 
PosjetaDelegacijeSvjetskeBankeIJordana 011Predstavnici Grupacije Svjetske banke predložili su Općinu Ilijaš u cilju razmjene iskustava, smatrajući da je Općina Ilijaš jedna od općina s najboljim postignutim rezultatima u sklopu projekta LIFE. Općina Ilijaš je općina u kojoj je prepoznata spremnost ljudi da podijele i razmjene svoja iskustva kao i da primjene druga pozitivna iskustva. U Kraljevini Jordan implementira se sličan projekat koji se sastoji od par komponenti, a tiču se pojednastovljenja zakonske regulative u izdavanju dozvola za privrednike, jačanja transparentnosti lokalne administricije u cilju povećanja ekonomskih efekata kroz investicije. To su gotov podudarne komponete s projektom LIFE. 
 
PosjetaDelegacijeSvjetskeBankeIJordana 014Predstavnica Svjetske banke grada Amana na sastanku je naglasila je da Svjetska banka u Jordanu pomaže vlastima Jordana sa nekoliko reformskih projekata, a sve u cilju podizanja konkurentnosti i privlačenju  investicija. Fokus je na poboljšanju poslovnog ambijenta i pojednostavljenju  procedura. 
 
Zamjenik Gradonačelnika za planiranje Grada Amana zahvalio se Općinskom načelniku na prijemu, te znajući da se ovdje desio užas rata i destrukcija prvi utisak je veoma pozitivan.  Ono što je privuklo pažnju gostima Kraljevine Jordan jeste orjentisanost prema razvoju i napretku. 
 
PosjetaDelegacijeSvjetskeBankeIJordana 018Direktor Direkcije za zanastvo Grada Amana također se zahvalio na prijemu i istakao da je zakonska regulativa BiH slična sa regulativom Gradske uprave Amana. Samo izdavanje dozvole za obavljanje obrta ili zanatstva u Gradu Amanu ima veze sa 20 zakona i različitih regulativa na nivou grada. "Mi danas ozbiljno razmatramo sa našim kolegama iz Svjetske banke kako da pojednostavimo tj. prevaziđemo tu situaciju. Što se tiče novog izdavanja zanatskih djelatnosti neke stvari smo uspjeli regulisati. Uspostavljen je sistem E-Vlade koja  pomaže da sve obuhvatimo elektronski što znatno olakšava procedure", istakao je direktor Direkcije za zanatstvo. 
Na sastanku je bilo riječi o komparaciji funkcionisanja administrativnog aparata u Kraljevini Jordan i Gradu Amanu sa Općinom Ilijaš i Kantonom Sarajevo. 
Grad Aman se dijeli na 22 područja, a područje predstavlja jednu malu gradsku upravu koja servisira korisnike u svim segmentima. 
 
Predstavnici Grada Amana su u Službi za privredu i finansije, Odsjeku za lokalni razvoj i Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Općine Ilijaš pogledali način izdavanja pojedinih dozvola i procedura za investitore te nastojat će prenijeti modele pozitivne prakse iz Općine Ilijaš u Grad Aman. 
 
Nastavak aktivnosti za izgradnju prečistača za Općine Ilijaš, Vogošća i Breza
SastanakSPredstavnicimaIzSlovenije 005Danas su u Općini Ilijaš,  Općinski načelnik  Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje Meliha Avdibegović održali sastanak sa načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem i njegovim saradnicima, načelnikom Općine Breza Munibom Zaimovićem i saradnicima i predstavnicima Slovenačke firme "Projekt" iz Nove Gorice. Povod sastanka je nastavak aktivnosti na pripremi projektne dokumentacije i pribavljanju potrebnih dozvola za izgradnju zajedničkog sistema za prečišćavanje otpadnih voda na području Općina Ilijaš, Vogošća i Breza. 
 
SastanakSPredstavnicimaIzSlovenije 004Podsjetimo, načelnici općina Vogošća, Ilijaš i Breza s partnerima iz Slovenije ranije su potpisali protokol o izradi dokumentacije za pripremu investicijskog projekta "Izgradnja zajedničkog prečistača i kolektorske mreže otpadnih voda na području općina Vogošća, Ilijaš i Breza u BiH”.
Firma "Projekt" iz Nove Gorice je izradila fizibiliti studiju, studiju uticaja na okoliš i idejno rješenje za izgradnju kanalizacionog sistema odnosno kolektora i prečistača koji treba da riješe pitanja otpadnih voda za Općine Vogošća, Ilijaš i Breza, a izrada dokumentacije  finansirana je iz sredstava donacije Republike Slovenije.
 
Na današnjem sastanku načelnici općina Ilijaš, Vogošća i Breza izrazili su spremnost za nastavak saradnje na ovom projektu sa Republikom Slovenijom, te na bazi dogovora usaglašeno je da načelnici tri općine potpišu pismo namjere o nastavku projkta i isto upute Vladi Republike Slovenije.  
 
SastanakSPredstavnicimaIzSlovenije 001O Projektu su već upoznata i nadležna Kantonalna i Federalna Ministarstva, a izradu idejnog rješenja koordiniralo je zajedničko tijelo, koje je svojim smjernicama učestvovalo u izradi prijedloga, a sama tehnička rješenja dala je firma iz Nove Gorice".
 
Obzirom da se radi o projektu velike vrijednosti njegova realizacija je planirana po fazama.
 
Održana četvrta sjednica Privrednog vijeća Općine Ilijaš
4 Sjednica Privrednog vijeca 001U utorak 14. novembra Privredno vijeće Općine Ilijaš održalo je svoju četvrtu redovnu sjednicu i predstavilo informaciju o progresu u implementaciji ranijih zaključaka Vijeća, te razmatralo daljnje korake u radu.
 
Sjednicu je vodio Predsjednik Privrednog vijeća, Općinski načelnik Akif Fazlić, a sastanku su pored članova Vijeća prisustvovali i predstavnici LRC-BIS (Business Intelligence System-a), te Fondacije LEARN iz Ilijaša kako bi prezentirali mogućnosti podrške lokalnoj privrednoj zajednici u Ilijašu, kroz različite oblike prekvalifikacije i stručnog osposobljavanja, te dijeljenja troškova kroz poslovne inkubatore.
 
4 Sjednica Privrednog vijeca 005Podsjetimo, Privredno vijeće okuplja najeminentnije privrednike općine Ilijaš i formirano je s ciljem njihovog aktivnog sudjelovanja u procesu unapređenje poslovnog okruženja ove općine. Osnivanje Vijeća i provedene reforme konkretni su rezultati Projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja (LIFE) kojeg provodi IFC, članica Grupacije Svjetske banke u saradnji sa Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, a kojem je Općina Ilijaš pristupila u februaru prošle godine.
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 

ODLUKA
o stipendiranju izuzetno nadarenih učenika i studenata u školskoj
2017-2018. godini

 

ODLUKA
o stipendiranju učenika i studenata u stanju socijalne potrebe u školskoj
2017-2018. godini

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1129
mod_vvisit_counterJuče1960
mod_vvisit_counterOva sedmica3089
mod_vvisit_counterOvaj mjesec35531