Vijesti
Sastanak sa predstavnicma NK "Jedinstvo" iz Ljubnića

nk jedinstvo sastanakU kabinetu općinskog načelnika održan je sastanak sa predsjednikom i članovima upravnog odbora nogometnog kluba "Jedinstvo" iz Ljubnića.

Na dnevnom redu sastanka našle su se tri tačke i to kupovina zemljišta za proširenje stadionda NK "Jedinstva" u Ljubnićima. Radi se o nabavci 2.900 kvadratnih metara zemljišta, čijom bi kupovinom stadion bio proširen i tako ispunio sve kriterije za održavanje ligaških utakmica.
Trenutno NK Jedinstvo domaće utakmice odigrava na gradskom stadionu u Ilijašu.

Aktivnosti u vezi sa nabavkom zemljišta su u završnoj fazi. Načelnik je dao punu podršku da se finaliziraju u najkraćem periodu.

Druga tačka sastanka bila je legalizacija objekta svlačionica sa pratećim sadržajem na stadiona NK "Jedinstva". Za te namjene Općina Ilijaš će izvršiti nabavku projekta izvedenog stanja.

I posljednja tema ovog sastanka bila je osiguranje nedostajućih sredstava za takmičenje kluba u drugoj ligi Federacije BiH. Općinski načelnik je u utorak, 13. marta dodijelio Ugovore o finansiranju sportskih i kulturnih udruženja koji se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš, čime je Općina preuzela obavezu da će NK "Jedinstvo" finansirati sa 25.000 KM u ovoj godini.

Načelnik je naglasio kako ova sredstva predstavljaju određenu sigurnost za rad, ali da je neophodno tražiti i dodatne izvore finansiranja. Finansijska sredstva koja će Općina Ilijaš doznačiti NK "Jedinstvu" čine 60 posto godišnje potreba kluba, a nedostajućih 40 posto sredstava klub bi trebao osigurati kroz specifične aplikacije višim nivoima vlasti, sponzorima i donatorima.

Predstavnici kluba su istakli da je ovo ujedno i vid apela prema članovima i simpatizerima kluba da i finansijski podrže njegov rad.

 
Radna posjeta ministara iz Vlade KS

zajednicka fotografija kabinetU kabinetu općinskog načelnika održan je radni sastanak sa ministrom komunalne privrede i infrastrukture u Kantonu Sarajevo Senadom Hasanspahićem i ministrom finansija KS Jasminom Halebićem.

Sastanku su pored načelnika prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća Mahir Dević, pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović i direktorica JKP "Vodostan" Belma Zukić.

Na sastanku je iskorištena prilika da se naknadno uruče priznanja koja su Općinsko vijeće i JKP "Vodostan" u povodu Dana Općine dodijelili ministru komunalne privrede i infrastrukture Senadu Hasanspahiću i ministru finansija Jasminu Halebiću.

mahir devic jasmin halebicPredsjedavajući Općinskog vijeća uručio je plaketu Općinskog vijeća ministru finansija Jasminu Halebiću, a direktorica JKP "Vodostan" zahvalnicu ministru komunalne privrede i infrastrukture Senadu Hasanspahiću.

Tokom posjete načelnik je informisao ministre o aktuelnim projektima iz sfere vodosnadbjevanja koji treba da se realiziraju u 2018. godini i koji su pozicionirani u budžetima Kantona Sarajevo i Općine Ilijaš. Pomenuti projekti su vodovod Vrutak, koji je u fazi završetka tenderske procedure, odnosno sklapanje ugovora sa izvođačem radova, potom projekat filter postrojenja na Sokolini gdje je u završnoj fazi idejni projekat i pripreme za raspisivanje tendera i projekat rekonstrukcije taložnice koji je u fazi izrade projektne dokumentacije.

senad hasanspahic belma zukicResorni ministar Senad Hasanspahić pružio je podršku u nastojanju Općine Ilijaš da rješava probleme vodosnadbjevanja na području cijele općine Ilijaš, te su dogovoreni naredni koraci u iznalaženju finansiranja budućih projekata.

Upriličen je obilazak novootvorenog rekonstruisanog filter postrojenja vode za piće na Karašnici, gdje su predstavnici JKP "Vodostan" ministrima prezentirali realizirani projekat.

filter postrojenje zajednicka fotografijaOpćina Ilijaš i JKP “Vodostan” ranije su zajedničkim nastojanjima pokušavali pronaći način za obnovu filterskog postrojenja. Operativnim planom općinskog načenika za 2017. godinu planirana je realizacija projekta rekonstrukcije filter postrojenja na Karašnici. Konstrukcija
finansiranja zaokružena je iz Budžeta Općine Ilijaš sa 405.000 KM i Kantona Sarajevo, putem Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS sa 500.000 KM, kao i dijelom iz sredstava JKP “Vodostan”. Od idejnog projektnog rješenja do konačnog cilja, odnosno izgradnje filter postrojenja, prošlo je samo godinu dana.

 
Sastanak predstavnika UNDP-a BiH i općinskog načelnika

thumbnail sastanal adha sanja kabinetU kabinetu općinskog načelnika održan je sastanak sa predstavnicama UNDP-a u Bosni i Hercegovini Majdom Ganibegović menadžericom projekta i Jasminom Islambegović - Husetić koordinatoricom na projektu "Jačanje uloge mjesne zajednice u BiH".

Sastanak je održan u cilju analize dosadašnje implementacije projekta i predstavljanja plana za ovu godinu, razmatranje potreba i ideja za eventualni nastavak ili drugu fazu projekta, usvajanje neophodnih dokumenata MZ metodologije u cilju unificiranja prakse i procesa u svim mjesnim zajednicama na podrucju opcine Ilijas te dalji rad drustvenog centra.

Na sastanku je bilo riječi i o novim projektima koje će kandidovati mjesne zajednice na aktuelni javni poziv UNDP-a.

 
Održana općinska takmičenja iz geografije i matematike

geografija JU OŠ "Srednje" bila je domaćin općinskog takmičenja iz geografije koje održano danas. Takmičenje je organizovano za učenike IX razreda iz pet osnovnih škola sa područja općine Ilijaš, a prema kalendaru takmičenja, smotri i drugih manifestacija u organizaciji i učešću u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo za školsku 2017./2018. godinu.

Učenici su se takmičili za prva tri mjesta koja vode na kantonalno takmičenje i mogućnost za nastavak takmičenja iz geografije na višim nivoima.

Učenik OŠ "Podlugovi" Muhamed Jusupović osvojio je 95 bodova i zauzeo prvo mjesto, učenici OŠ "Hašim Spahić" Džanin Dević, sa osvojena 93 boda i Almedina Dugić, sa 92 boda, zauzeli su drugo i treće mjesto.

U skladu sa propozicijama za općinsko takmičenje iz geografije, učenici koji su na takmičenju osvojili više od 80 bodova od maksimalnih 100 stekli su pravo na učešće na kantonalom takmičenju, a oni su Emin Šukrija i Hana Begić iz OŠ "Podlugovi", te Lejla Smajić iz OŠ "Đulistan".

takmicenje geografija nastavnik direktorNastavnik geografije u OŠ "Srednje" Mahir Mališević pripremio je i upriličio za učenike i kolege iz drugih škola prezentaciju sistema Augmented Reality Sandbox ili Sistem povećane realnosti.

Naime, u kutiji sa pijeskom formira se željeni reljef, a potom ga sistem automatski pretvara u topgrafsku kartu, koju djeca uobičajeno vide u 2D obliku, a ovaj sistem omogućava prikaz reljefa u 3D-u.

Sistem je razvijen u Sjedinjenim Američkim Državama na Univerzitetu UC Davis, u Kaliforniji i jedan je od od najmodernijih u geografskoj nauci u svijetu. OŠ "Srednje" prva je u BiH koja posjeduje ovaj sistem, a u susjednim državama nalazi se u Beogradu na Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti i na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

"Softver sam preuzeo preko interneta, potom samostalno kompletirao hardver i prezentovao učenicima. Na ovaj način moguće je učenje kroz takmicenje geografija sistem topografske karteigru, što je najbolja i najlakša metoda i za učenike i nastavnike. Znatno mi pomaže kada učenici vide u stvarnosti topgrafski kartu, a ne samo na crtežima", rekao je Mališević.

Tačmičenje iz matematike

U prostorijama JU OŠ "Hašim Spahić" prošlog petka, 9. marta, održano je općinsko takmičenje iz matematike. Takmičenje je organizovano za učenike VII, VIII i IX razreda iz pet osnovnih škola sa područja općine Ilijaš.

Učenica sedmog razreda OŠ "Stari Ilijaš" Adla Matoruga osvojila je prvo mjesto, Sarah Smajlović učenica OŠ "Srednje" drugo i Ajsela Šehić iz OŠ "Stari Ilijaš" treće mjesto.

Učenici osmih razreda OŠ "Hašim Spahić" zauzeli su prva tri mjesta i to Šaćir Mešetović prvo mjesto, Sendin Pašović drugo i treće mjesto Medina Porić.

takmicenje matematikaKada su u pitanju učenici devetih razreda najuspješnija je bila učenica OŠ "Đulistan" Merdijja Zarean, drugo mjesto osvojila je Ivona Jozić učenica OŠ "Stari Ilijaš" i treće mjesto Emina Muratović iz OŠ "Stari Ilijaš".

Općina Ilijaš je učenicima takmičarima osigurala užinu, osvježenje, te za osvojena prva tri mjesta novčane nagrade i priznanja. Ovakva okupljanja su prava prilika za druženje učenika i nastavnika iz svih škola i razmjenu brojnih iskustava među nastavnicima.

Takmičenja se održavaju u svim općinama KS u isto vrijeme, a zadatke za takmičenje pripremaju savjetnici Prosvjetno-pedagoškog zavoda.

 
Sastanak predstavnika šest MZ i načelnika Akifa Fazlića

MZSastanak 173Općinski načelnik Akif Fazlić održao je sastanaka sa predsjednicima šestih mjesnih zajednica sa području općine Ilijaš uključenih u projekat "Jačanje uloge mjesne zajednce u BiH".

Sastanku je prisustvovala pomoćnica načelnika u Sužbi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić i koordinatroica na projektu "Jačanje uloge mjesne zajednce u BiH" Adha Masnopita.

Povod sastanka bio je dogovor u vezi sa pripremom projektnih prijedloga koji su na održanim forumima građana dobili najviše podrške.

Javni poziv je objavljen 05. marta i otvoren je do 26. marta 2018. godine. Opšti cilj ovog Javnog poziva je podrška realizaciji prioriteta i inicijativa na lokanom nivou koji imaju za cilj da doprinesu izgradnji MZSastanak 169dinamičnih i socijalno inkluzivnih zajednica koje karakteriše volonterizam, aktivno uključivanje žena, inovativne ideje što će omogućiti bolji život za stanovnike u tim zajednicama a posebno za one koje su u stanju veće potrebe.

U skladu sa tim, Javni poziv ima za cilj poticanje inicijativa organizacija u zajednici, uključujući i partnerske projekte, koje doprinose poboljšanju socijalnih aspekata te dobrobiti zajednice.

Finansijska sredstva će biti dodijeljena za one projekte koji su u skladu sa zadanim okvirnim kriterijima i uklapaju se u raspoloživa sredstva namjenjena za svaku mjesnu zajednicu u okviru projektnog fonda za lokalne incijative.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Na osnovu člana 7. Odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostorija u vlasništvu Općine Ilijaš (Službene novine Kantona Sarajevo br.10/18) Općinski načelnik objavljuje:
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas374
mod_vvisit_counterJuče1296
mod_vvisit_counterOva sedmica11374
mod_vvisit_counterOvaj mjesec32160