Vijesti
Radovi na rekonstrukciji Regionalne saobraćajnice R445 u Malešićima odvijaju se planiranom dinamikom
 
Radovi na rekonstrukciji Regionalne saobraćajnice R 445, na dionici od pružnog prijelaza do mosta u Malešićima odvijaju se planiranom dinamikom. Esad Fejzić, šef gradilišta iz firme „Orman“ d.o.o.  kazao je da se radovi na rekonstrukciji ove dionice izvode nesmetano.
 
malesicippDo sada su izvedeni radovi na proširenju mosta, završeno je oko 500 metara oborinskog kolektora i zamjena kolovozne konstrukcije oko 400 metara.  U sklopu projekta planirana je izgradnja i uređenje pješačkih staza“, kazao je Fejzić.
 
Dužina koja će biti rekonstruisana u ovoj fazi iznosi 650 m, a vrijednosti radova iznosi 420.000,00 KM.  Sredstva za realizaciju Projekta obezbijedila je Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, izvođač radova je firma “Orman” d.o.o. Kiseljak, a nadzor nad izvođenjem radova vršit će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.
 
Za vrijeme radova na ovom dijelu saobraćaj će se odvijati naizmjenično jednom trakom, te apelujemo na vozače da imaju strpljenja te da se pridržavaju privremeno postavljene saobraćajne signalizacije.
 
Jačanje ekonomskih i trgovinskih odnosa BiH i Turske–rezime posjete načelnika iz BiH Turskoj
TurskaPosjeta1Načelnik općine Ilijaš, Akif Fazlić sa još 15 gradonačelnika/načelnika gradova i općina članica TDBB iz BiH u organizaciji Upravnog odbora TDBB iz Istanbula imali su niz zvaničnih susreta sa predstvnicima institucija Republike Turske.
 
U Ankari, osim posjete općinama Kećioren i Altindag, upriličen je prijem u direkciji TIKA i parlamentu Republike Turske. Na oba sastanka najviše se razgovaralao o modalitetima saradnje između lokalnih zajednica BiH i Turske.
 
PosjetaTurska2U Istanbulu u sjedištu TDBB održan je sastanak sa ministraom privrede Republike Turske Nihadom Zejbekčijem na kome se najviše govorilo o jačanju ekonomskih i trgovinskih odnosa između dvije države. Cilj je da robna razmjena između BiH i Turske pređe milijardu eura sa težišterm što većeg izvoza iz BiH. U cilju stvaranja preduslova za takve rezultate intenzivno se radi na trilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini između Turske, BiH i Srbije. Doprinos lokalnih zajednica za ovaj kao i za druge programe je u stalnom poboljšanju poslovnog ambijenta za investiranje .
 
PosjetaTurska3Ova tema je potpuno preovladavala i  na sastanku u generalnom konzulatu BiH u Istanbulu gdje se razgovaralao o vrlo konkretnim aktivnostima vezanim za investiranje turskih firmi u BiH.
 
Završetak posjete obilježen je ceremonijalnim prijemom koji je priredio gradonačelnik Istanbula Kadir Topbaş simboličnom dodjelom cetifikata učesnicima.
 
OPĆINA ILIJAŠ: održani pregovori u vezi nove lokacije Arhiva Notarske komore KS

U kabinetu Općinskog načelnika, održan je sastanak sa predstavnicima Ministarstva pravde i upave KS i Notarske komore FBiH. Pored načelnika Fazlića, sastanku su prisustvovali Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić, Sefedin Suljević iz Notarske komore KS, direktor JU KSC i Radio Ilijaš Benis Fazlić i Muvedeta Fazlić iz Službe za opću upravu Općine Ilijaš.

Na inicijativu Notarske komore FBiH,  Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo i predstavnici Općine Ilijaš, upriličili su ovaj stastanak kako bi počeli pregovori kojima bi se osigurao prostor za arhiviranje predmeta notara u KS.

„Nakon sastanka veoma smo zadovoljni zaključcima. Radi se o zakonskoj obavezi Notarske komore FBiH a u jednom dijelu tu odgovornost ima i Ministarstvo pravde i uprave KS da se osigura prostor za arhiviranje predmeta notara u KS. Radi se o dvije vrste predmeta i arhiva. altJedna je predmet onih notara koji su završili svoj radi iz različitih razloga a druga je arhiva notara koji još uvijek funkcionišu. Naišli smo na odličan menadžerski odgovor Načelnika općine Ilijaš koji je ponudio određene prostore javnih preduzeća u općini Ilijaš. Mislim da smo blizu dogovora oko preuređenja jednog prostora u JU KSC i Radio Ilijaš gdje je direktor ove ustanove predstavio mogućnosti i kapacitete. Ostaju još menadžerski i finansijski dogovori za koje očekujemo da neće biti u potpunosti tržišni jer se radi o Javnoj službi odnosno Javnom notarijatu i da ćemo doći do određenih dogovora, po mojoj procjeni već u narednih mjesec dana“, kazao je ministar Nenadić.

Ministar Nenadić je pozvao građane da aktivno prate rad Ministarstva pravde i uprave KS te da svojim sugestijama pomažu u ispunjavanju obaveza i ciljeva a i potreba građana, kako kaže Ministar, za koje možda u kancelarijama  u Sarajevu, uposlenici ne znaju.

 
Postavljena bušotina za ispitivanje podzemnih voda u Misoči

Kako bi se poboljšalo vodosnabdijevnje općine Ilijaš u narednom periodu pokrenute su mnogobrojne aktivnosti. Jedna od njih je i postavljanje bušotine na lokaliteu Misoče,  gdje su predhodna geološka i hidrogeološka ispitivanja pokazala da je to potencijalna lokacija za pronalazak podzemnih voda .

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić , pomočnica načelnika  Službe za privredu i finansije  Merima Osmanović i Belma Zukić  direktorica JKP „Vodostan „ su obišli potencijano nalazište vode.

Ovo je jedan u nizu projekata predviđenih u Budžetu za 2017. Godinu, čija vrijednost je 80.000 KM. Ova lokacija je kroz prethodna istraživanja postavljena kao potencijalno nalazište vode, te se provode daljni istražni radovi. Predviđena je buštotina na 250 metara koja bi omogućila da se dobiju određene količine podzemnih voda. Svaka dodatna količina bi dobro došla za naše stanovnike –kazala je za Radio Ilijaš Merima Osmanović .

Radove izvodi firma Geoservis iz Tuzle .

 
Počeli radovi na rekonstrukciji filter stanice Karašnica

 Počeli su radovi na  rekonstrukciji filterskog postrojenja “Karašnica” a  izvođač radova je firma ”MIBRAL” d.o.o Sarajevo.   Danas su ovaj lokalitet posjetili općinski načelnik Akif Fazlić i Belma Zukić, direktorica JKP „Vodostan“ Ilijaš.

Projekat rekonstukcije filterskog postrojenja Karašnica se realizuje po principu inženjeringa što znači  da  izvođač radova ima  i zadatak  izrade glavnog projekta. Izrada glavnog  projekta odnosno prva faza je završena, projekat je gotov i revidiran i mi smo ušli u drugu fazu a to je izvođenje radova na terenu. Reviziju projekta je radila firma Saraj Inženjering Sarajevo, kao i cjelokupan nadzor.  Kada je u pitanju JKP „Vodostan“ mi smo izvršili demontažu i uklanjanje postojećih filterskih modula.  Dva preostala modula koja su još uvjek tu imaju zadatak da omoguće neometano vodosnabdijevanje naših korisnika sve do momenta izgradnje novog filterskog postrojenja odnosno njegove probno-ekspolatacione faze. Rok za izvođenje radova je 180 dana, dosta pripremnih radova je napravljeno i nadamo se da će  vremenske prilike poslužiti   kako bi se oni  priveli kraju-kazala je za Radio Ilijaš Belma Zukić, direktorica JKP „Vodostan „ Ilijaš.   

 Riječ je o projektu vrijednosti 963.861,56 KM, a sredstva su obezbijedli Vlada Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvo komunalne privrede Kantona Sarajevo 500.000,00 KM i Općina Ilijaš 463.861,00 KM. Kada uzmemo u obzir da voda, kao osnovna životna namirnica koja je od izuzetnog fiziološkog značaja i nezamjenjiva bilo čim drugim onda je jasno da se radi o projektu izuzetne važnosti u vodosnabdijevanju i isporuci pitke i čiste vode krajnjim korisnicima.

 

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas743
mod_vvisit_counterJuče1398
mod_vvisit_counterOva sedmica10756
mod_vvisit_counterOvaj mjesec26284