Vijesti
Javni poziv učenicima SŠC "Nedžad Ibrišimović" za učešće u projektu “Youth in the Rocky Balkans”

156458415845148541541541Srednjoškolski centar “Nedžad Ibrišimović” u saradnji sa Omladinskom organizacijom “Iskoristi dan - Carpe Diem”, realizovati će projekat “Youth in the Rocky Balkans” podržan od strane RYCO1, u cilju promocije interkulturalnog dijaloga, regionalne saradnje i pomirenja mladih kroz programe omladinskih razmjena.

Opći cilj poziva je izbor 10 učenika radi što kvalitetnije realizacije aktivnosti koje projekat obuhvata.

KRITERIJI ZA PRIJAVU:
Poziv za učešće je namijenjen isključivo učenicima SC “Nedžad Ibrišimović”.

Ko se može prijaviti na poziv?

Prijaviti se mogu svi oni koji imaju:
- Visok nivo motivacije za učešće u projektu i učenje

- Razvijene komunikacijske vještine

- Zainteresovanost za oblast ljudskih prava i sloboda

- Zainteresovanost za međureligijski i interkulturalni dijalog

NAČIN PRIJAVE:
Zainteresovani učenici se mogu prijaviti popunjavanjem online obrasca : 
https://docs.google.com/forms/d/1ns2Lz8wtcD7DR1OSNVQYrIgkjF9FFt4bdP35kwJJLzo/edit  

ROK PRIJAVE:
Poziv ostaje otvoren osam dana od dana objave.

NAPOMENA:
Učesnici/e će se birati na osnovu navedenih kriterija nakon obavljenog intervjua, uzimajući u obzir rodnu jednakost i socijalni balans.

DATUM INTERVJUA: 27. decembar 2019. godine (ponedeljak), u 15:00 sati.
MJESTO ODRŽAVANJA: Prostorije SC “Nedžad Ibrišimović”

Eventualna pitanja mogu se postaviti na e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 
Održana Javna rasprava na Nacrt RP "Apartmansko naselje Mrakovo 1"

 

javna rasprava apartmasnko naselje mrakovo 1Nakon što je Općinsko vijeće Ilijaš na sjednici održanoj 27. novembra 2019. godine usvojilo Nacrt Odluke o usvajanju Regulacionog plana "Apartmansko naselje Mrakovo 1" i Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje Mrakovo 1", u velikoj sali Općine Ilijaš je održana Javna rasprava.

Predstavnici Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo, koji su i nosioci izrade Regulacionog plana, izložili su plan prisutnima.

Prisutni su još bili i predstavnici Savjeta mjesne zajednice Mrakovo, vijećnica u OV Ilijaš, predstavnik firme "Aldana" koja je investitor projekta Apartmaskog naselja Mrakovo 1 i finansijer izrade plana, te predstavnici općinske Službe za prostorono uređenje i zaštitu okoliša.

Predsjednik MZ Mrakovo Mehmed Smajlović se uključio u raspravu i kazao kako nema primjedbi na Regulacioni plan, ali da insistira da se prilikom planiranja prostora i prilikom izgradnje "Apartmanskog naselja Mrakovo 1" povede računa kako se ne bi narušila izgrađena infrastruktura, odnosno da je potrebnio istu poboljašti.

Smajlović je predložio sanaciju putne infrastrukture, te naglasio da je MZ Mrakovo kandidoavala ovaj projekat u Nacrt Budžeta Općine za narednu godinu. Naglasio je kako bi se svi pomenuti projekti trebali realizovati u saradnji sa predstavnicima loklane zajednice.

Sve dostavljenje primjedbe u postupku javnog uvida i javne rasprave Općina Ilijaš će dostaviti Zavodu za planiranje Kantona Sarajevo na razmatranje i daljnje postuopanje, a radi izrade prijedloga Regulacionog plana.

 
Proglašena epizoda „Pripravnost“ u Kantonu Sarajevo

SA- 00 00 06 21 Still008Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo zabilježen je značajan rast prosječnih dnevnih koncentracija čestičnih tvari u zraku - PM10, predviđenih za epizodu „Pripravnost“ (50 µg/m3), i to na stanicama: Vijećnica 67, Otoka 64 i Ilijaš 99 µg/m3.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda, očekuje se stabilno vrijeme, bez padavina, slabim vjetrom i sa mogućnošću temperaturne inverzije te u skladu s time i daljnje pogoršanje kvaliteta zraka.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera, proglašava epizodu ¨Pripravnost¨u svim zonama na području Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje Plan, uz kontinuiran nastavak praćenja stanja kvaliteta zraka.

Mjere koje treba provoditi u okviru epizode „Pripravnost“ su: u zoni A – u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža - ispod 700 metara nadmorske visine zabrana kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a, u svim zonama intenziviranje čišćenja i pranja cesta sa primjenom mokrog postupka kalcij-hloridom, pojačavanje inspekcijskog nadzora nad gradilištima, smanjenje temperature za minimalno 2°C na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije sa Liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti, maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prijevoza koji ne zagađuju okoliš, pozivanje pravnih lica da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prijevoza i gradskih saobraćajnica.

Upućuje se i apel stanovništvu da smanji korištenje motornih vozila.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučuju stanovništvu Kantona da smanji kretanje i boravak vani, posebno u jutarnjim i večernjim satima kada je koncentracija zagađujućih materija u zraku najveća. Apeluju i  na rizične  grupe stanovništva, kao što su hronični bolesnici (plućni, srčani), bolesnici skloni alergijama, starijoj populaciji, maloj djeci i trudnicama, da reduciraju duže ili naporne aktivnosti na otvorenom, koliko im to mogućnosti dozvoljavaju.

Nepovoljna situacija kada je u pitanju kvalitet zraka se očekuje i u narednim danima što može dovesti do pogoršanja postojećih zdravstvenih tegoba te apeluje na stanovništvo da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru planiraju u skladu sa stanjem kvaliteta zraka u mjeri koliko je to provodivo.

 
Potpisan Ugovor za izvođenje radova u prostoru namjenjenom za produženi boravak u OŠ "Hašim Spahić"

79725212 777968812700584 6050457628310503424 nProstor stare sale za tjelesni odgoj u Osnovnoj školi “Hašim Spahić” bit će prenamijenjen za potrebe produženog boravka, nakon što se uradi rekonstrukcija ovog prostora.

Ovim povodom, danas je u kabinetu općinskog načelnika potpisan Ugovor za izvođenje radova na izmjeni namjene stare fiskulturne dvorane u prostorije produženog boravka.  

Ukupna vrijednost projekta je 199.000 KM, od čega je Ministarstvo osiguralo 150.000 KM, dok će Općina Ilijaš izdvojiti 49.000.00 KM za realizaciju projekta.

Potpisivanju Ugovora prisustvovao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, Tarik Smajić predstavnik izvođača radova firma „Vizija“ iz Visokog, Nihad Salkić direktor OŠ „Hašim Spahić“, Sanja Zagorac - Jozić pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš i Alma Omerović predsjedavajuća OV Ilijaš.

Načelnik Fazlić je istakao da će zahvaljujući resornom ministarstvu mališani koji pohađaju OŠ „Hašim Spahić“ imati produženi boravak.

„Jedan od naših glavnih prioriteta jeste stalno investiranje u obrazovanje. Intenzivno, dugi niz godina ulažemo u bolje uslove za naše učenike i nastavnike koji rade u sferi obrazovanja. U posljednje dvije godine u ovu školu je investirano oko 700.000,00 KM. Kada je u pitanju energetska efikasnost tu smo napravili novu fiskulturnu salu i ostao je prostor stare sale kojoj želimo dati novu namjenu i rješiti važno pitanje koje smo izdefinisali. Urađena je projektna dokumentacija, izdali smo dozvole i uspjeli sa Ministarstvom obrazovanja KS izvršiti prenamjenu sredstava za ovu vrstu potrebe. Kanton je za ovaj projekat obezbijedio 150.000,00 KM, a razliku koja se pokazala po provođenju tenderske procedure od 49.000,00 KM obezbijedit će Općina Ilijaš kroz svoj budžet. I time je zatvorena finansijska konstrukcija projekta. Očekujemo da će izvođač izvršiti radove u predviđenom roku kako bismo došli u fazu opremanja tog prostora. Po projektu, opremanje prostora je oko 70.000,00 KM i time će djeca vrlo brzo koristiti prostor,“ kazao je načelnik Fazlić.

Obzirom da se radi u zatvorenom prostoru, izvođač radova će moći raditi i u zimskom periodu. Tarik Smajić predstavnik izvođača radova firme „Vizija“ iz Visokog istakao je da je prednost izvođenje radova što se radi o već postojećem objektu.

„Firma „Vizija“ Visoko se obavezala da će ovaj Ugovor realizovati u 120 radnih dana od uvođenja izvođača u posao. Uslovi za radove su jako povoljni jer se radi o već postojećem objektu gdje se vrši prenamjena objekta. Zaista vjerujemo i trudit ćemo se da ispoštujemo definisane rokove za izvođenje radova“, kazao je Smajić. 

Nihad Salkić direktor OŠ „Hašim Spahić“ zahvalio se Općinkom načelniku i resornoj ministrici jer su prepoznali značaj ovog projekta.

„Želim se zahvaliti Općini Ilijaš na čelu sa općinskim načelnikom Akifom Fazlićem, Ministarstvu za obrazovanje, mlade i nauku KS i ministrici Bogunić što su prepoznali značaj jednog ovakvog projekta. Produženi boravak će omogućiti našim učenicima cjelodnevni boravak te prehranu učenika, kao nastavne i vannastavne aktivnosti. Vlada veliko interesovanje roditelja da se uradi ovaj značajan projekat. Očekujem da ćemo početkom naredne godine moći koristiti produženi boravak“, kazao je Salkić.

 
Milion i 300 hiljada KM za sufinansiranje sanacije i rekonstrukcije šumskih puteva

ilijas 0Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić potpisao je danas sporazume o sufinansiranju projekata sanacije i rekonstrukcije šumskih puteva na području općina Vogošća, Ilijaš, Trnovo, Hadžići i Ilidža sa općinskim načelnicima Edinom Smajićem, Akifom Fazlićem, Ibrom Berilom, Hamdom Ejubovićem i Senaidom Memićem.

Vlada Kantona Sarajevo je za pomenute sanacije planirala sredstva u iznosu oko 1.300.000 KM. Potpisani sporazumi će se odnositi na sanaciju i rekonstrukciju šumskog puta Motka, šumskog puta prema Briješću-Gornja Jošanica II i Gornja Jošanica I - krak u općini Vogošća, sanaciju šumskog puta Korita - II faza, Vrutci, Vladajevići, Dragorad – Spoemen obilježje, Ravne – Šišići i makadamskog puta Meljine na području Općine Ilijaš. Također je planirana sanacija i rekonstrukcija šumskih puteva Rakitnica – Zarije, Staro groblje -Jastrebine, te Bare – Omenik u Trnovu, kao i šumskog puta Hrasnice – Osmice poznatijeg kao ratni put u Ilidži, te Donji Zovik – Lokve na području Hadžića.

“Rekonstrukcija i sanacija šumskih puteva proizilazi iz programa opće korisne funkcije šuma koje je Vlada KS nedavno usvojila. Riječ je dva programa, od kojih jedan realizira preduzeće Sarajevo-šume za regeneriranje šuma, a drugi ide direktno općinama za rekonstrukciju puteva”, istakao je ministar Bašić.

Naglasio je da je Nacrt o izmjenama zakona o šumama u proceduri usvajanja. Poslovna zajednica će biti rasterećena jednog parafiskalnog nameta, a novac će biti osiguran u budžetu.

“Ostat će i dalje dovoljno sredstava za finansiranje rekonstrukcije šumskih puteva, samo će se u konačnici promijeniti izvor finansiranja”, poručio je ministar Bašić.

Izvor: Press Vlade KS

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas465
mod_vvisit_counterJuče2125
mod_vvisit_counterOva sedmica9217
mod_vvisit_counterOvaj mjesec49436