Vijesti
U kino sali Ilijaš odigrana predstava “Emigranti”

emigrantiU kino sali u Ilijašu odigrana je predstava“ Emigratnti“ koja je nastala u produkciji Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj (JU KSC).

Predstava na ljudski i autentičan način obrađuje temu odlaska i napuštanja rodne zemlje koja danas uveliko muči Bosnu i Hercegovinu. Drama Emigranti poljskog pisca Slavomira Mrožeka spada u red klasika moderne evropske drame, a njena aktuelnost je veoma primjetna u današnjem svijetu, naročito u našem okruženju. Ljudi sa ovih prostora već decenijama odlaze na Zapad da rade, a nerijetko u prošlosti i zbog neslaganja sa političkim sistemom. Ipak pitanje je šta je krajnji motiv i cilj toga, i do koje mjere smo spremni žrtvovati svoje dostojanstvo u takvoj situaciji.

Kakanjski glumci Mirza Mušija i Mirza Bajramović su odličan izbor za ove likove, a sama predstava sadrži niz komičnih situacija tako da je publika zaista uživala. 

Izvor: radioilijas.ba

 
Izložba slika Safije i Dine Beširevića

safija-300x225U okviru manifestacije „Ilijaški dani 2018“ otvorena je stalna postavka slika akademske slikarice Safije Beširević. Posjetiteli će imati priliku da vide i radove mladog slikara Dine Beširevića. Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije i direktor KSC i Radio Ilijaša Benis Fazlić čestitao je Safiji i Dini te zaželio još mogo uspjeha u daljnjem radu i pozvao sve građane da posjete pomenutu izložbu. Izložba je i prodajnog karaktera, tako da će svi zainteresovani moći kupiti njihove radove.

Izvor: radioilijas.ba 

 
Obilježena godišnjica 126. Ilijaške brigade

text2Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu bivši pripadnici 126. Ilijaške brigade odali su počast šehidima i poginulim borcima. Time su započeli obilježavanje 1. jula, dana kada je formirana 126. Ilijaška brigada. Obilježavanjem ovog datuma organizatori žele ukazati na značaj onih koji su dali svoje živote za BiH, te na značaj boračke populacije.

Više od dvije godine ilijaški i vogošćanski borci sami su branili teritorij ne dozvoljavajući neprijatelju da ostvari svoj cilj. Na platou KSC Ilijaš upriličena je svečana akademija povodom godišnjice formiranja brigade. Prisutnima se obratio načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić koji je naglasio značaj ovog datuma.

„Ovaj datum jedan je od najznačajnijih datuma kada je upitanju vojno organizovanje građana općine Ilijaš. To je jedan vrhunac organizacije koje su civilne vlasti uspostavile poslije okupacije ovih prostora. Na ovaj način pokazali smo svu našu odgovornost, zrelost i patriotizam prema odbrani Bosne i Hercegovine, ali i emociju tako što smo učestvovali na ratištu koje je bilo jedno od najtežih i imali smo najznačajniju poziciju kada je upitanju odbrana ove države. Želim čestitati ovaj dan svim pripadnicima 126. Ilijaške brigade, komandnoj nacelnik 126 ilijaska brigadastrukturi koja je vodila sve to i građanima općine“, rekao je načelnik Fazlić.

Bego Durić, predsjednik Udruženja 126. Ilijaške brigade i penzionisani brigadir podsjetio je na početke formiranja brigade, ratni put ilijaških gazija i ciljeve koji su imali.

„Prije dvije godine formirano je Udruženje 126. Ilijaška brigada, koje je za svoj cilj imalo okupljanje svih pripadnika brigade, te vraćanje digniteta borcima jer su najugroženija kategorija i ne mogu ostvariti svoja prava. Brigada, jedina ilijaška, je formirana od dotadašnjih jedinica opštinskih štabova. Ratni put je počeo kada su patrioti odlučili da stanu u odbranu zemlje, s ciljem da brane goli život od nadolazeće agresije. Imala je veoma zahtjevnu liniju odbrane. Težišno 126. brigada imala je odbrambena borbena dejstva jer smo se nalazili na pravcu koji je bio strateški, jer je neprijatelj htio da preko Čemerske planine razdvoji dva korpusa Armije BiH. Na stotine borbenih dejstava su izvođeno je u jednom danu na Nabožiću, Moševićkom brdu ili Jasenu. Znalo je biti desetine napada, a pješadijskim dejstvima prethodila su artiljerijska. Po nekim evidencijama Ilijaš ima 20 zlatnih ljiljana i šest najvećih priznanja Zlatna policijska značka što dovoljno govori o hrabrosti naših boraca“, naglasio je Durić.

Prisutnima se obratio i prvi ratni komadant 126. Ilijaške brigade Enes Durak.
„Imali smo zonu odgovornosti na koju su četnici atakovali sve vrijeme rata. O 126. Ilijaškoj brigadi zaista se može mnogo govoriti, ali ono najvažnije jeste da je ona formirana u vrijeme kada je na ilijaškom ratištu bio veoma težak period. Da nije bilo onih koji su dali svoje živote, koji su dali svoje dijelove tijela i onih koji su danas ovdje živi, mi ne bismo ovdje stajali. Svim pripadnicima 126. Ilijaške brigade sretan Dan brigade“, rekao je Durak.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo je istakao da zbog neostvarenih snova naših šehida i boraca ne treba dozvoliti da naša durak 126 ilijaska brigadaomladina odlazi iz ove države.

„Možemo reći da danas slavimo dan pobjede, a sve to zahvaljujući vatrenim i čelićnim momcima koji su ovo branili. U posljednje vrijeme imamo te mračne sile koje pokušavaju našoj djeci da na neki način ogade našu državu Bosnu i Hercegovinu. Zbog neostvarenih snova naših šehida i boraca ne treba dozvoliti da naša omladina odlazi iz ove države. Želim svima čestitati ovaj dan i nadam se da ćemo čuvati ovu tradiciju u budućnosti“, izjavio je ministar Fišo.

Povodom Dana 126. Ilijaške brigade, učenici osnovnih škola pročitali su literarne radove kroz koje su iskazali svoju bol i razumijevanje događaja od 1992.-1995. godine na ovim prostorima.

Danu obilježavanja 126. Ilijaške brigade prisustovala su i druga boračka udruženja koja su položila cvijeće i odala počast, te vijećnici i porodice poginulih boraca.

Pripadnici i borci 126. Ilijaške brigade su se zakleli da će braniti nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine, to su i uradili i baš zbog toga ćemo ih veličati uvijek i odavati im počast.

Izvor: radioilijas.ba

 
Počela podjela kanti za selektivno prikupljanje otpada u MZ Misoča i MZ Ljubnići

pehd kanteNa području općine Ilijaš počela je podjela 1500 kanti za selektivno prikupljanje otpada u individualnim stambenim objektima koja će trajati do sredine augusta. 

Uposlenici KJKP Rad krenuli su s podjelom kanti u MZ Ljubnići i MZ Misoča, a mještani će dobiti žutu kantu za reciklažni otpad i crnu za komunalni. Građani se mole da radi lakše evidencije pripreme na uvid svoje račune.

Općina Ilijaš ranije je potpisala Sporazum o isporuci PEHD kanti za otpatke od dobavljača "Faro" d.o.o. iz Zenice, u vrijednosti od 44.963,10 KM

KJKP RAD će postojeće kontejnere ukloniti i stanovnici će moći svoj otpad odlagati isključivo u kante koje će biti podijeljene.

Odvoz otpada vršit će se srijedom u navedenim mjesnim zajednicama.

 
Uz koncert ilijaških tamburaša svečano otvoreni 18. Ilijaški dani

tamb2Na platou KSC Ilijaš sinoć su svečano otvoreni 18. Ilijaški dani uz koncert i divne melodije ilijaških tamburaša. Ove godine, Manifestacija kulture, sporta i trgovine “Ilijaški dani“, održava se uperiodu od 01. do 07. jula.

Predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije kulture, sporta i trgovine „Ilijaški dani“ Benis Fazlić kazao je da je narod onaj koji pravi pravi svečarski ugođaj.

"Vjerujemo da ćemo i ove godine opravdati vaša očekivanja, te da ćete uživati u raznovrsnom kulturno-zabavnom i sportskom programu, koji smo pripremili za vas. U narednih sedam dana Manifestacije “Ilijaški dani“, očekuju nas i dani trgovine, te vas
savjetujemo da nas posjetite i provjerite ovogodišnju ponudu. Naravno, kao i svake godine, očekujemo veliki broj posjetitelja , kako iz naše domovine, tako i iz dijaspore.Očekuju vas pozorišne predstave, filmske projekcije, koncerti, umjetničke izložbe, ukratko ilijaski dani fazlic beniskultura i zabava svih sedam dana"
, kazao je Fazlić.

Ilijaški dani su manifestacija koja promovira vrijednosti lokalne zajednice i koja želi da klubovi, udruženja, privrednici, turistička zajednica iskoriste ovih sedam dana kako bi se predstavili u najljepšem svjetlu. Ilijaški dani nose i onu nekadašnju čar gradskih sajmova, koji su odmor za srce i dušu, gdje svi posjetitelji mogu pronaći neki sadržaj za sebe.

Tradicionalne tamburaške melodije, starogradske pjesme i sevdalinke su bile dio repertoara koncerta. Da tambura nije instrument koji nestaje na našim prostorima i da iako se smatra “instrumentom ravnice” može donijeti ugođaj i veselje na svim prostorima dokazali su ilijaški tamburaši, koji su priredili cjelovečernji koncert.

Izvor: radioilijas.ba

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas418
mod_vvisit_counterJuče1333
mod_vvisit_counterOva sedmica6629
mod_vvisit_counterOvaj mjesec29765