Vijesti
U nedjelju godišnjica obilježavanja stradanja stanovnika Bioče
BiocaObilježavanje 25.godišnjice stradanja mjesnog-Bošnjačkog stanovništva Gornje Bioče – ”Da se ne zaboravi Bioča 1992-2017.”, održat će se 28.05.2017.godine (nedjelja) sa početkom u 10,00 sati.
 
PROGRAM OBILJEŽAVANJA
 
09:00-10:00 – okupljanje učesnika kod centralnog spomen obilježja šehidima Bioče
 
10:00 – polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju, te formiranje kolone učesnika obilježavanja koja će nastaviti put prema spomen obilježju u zaseoku Selimovići
 
11:00 – polaganje cvijeća i učenje Fatihe na spomen obilježju u zaseoku Selimovići
 
12:00 – polaganje cvijeća i učenje Fatihe na spomen obilježju na brdu Trešnjice
 
Isti dan, nakon akšam namaza biće organizovan iftar za sve mještane Bioče i sve ostale drage goste, gdje će se nakon iftara proučiti Ja'sin svim šehidima, te klanjati Teravih namaz.
 
U toku rekonstrukcija Regionalnog puta u Lješevu
Ljesevo17Intenzivno se izvode radovi na rekonstrukciji  puta u Lješevu. Ovih dana postavljen je noseći sloj asfalta, urađena je potpuna odvodnja i rekonstruisana postojeća cesta, a u planu je da se radi pješačka , kao i biciklistička staza, potvrdio je Emir Alić, zamjenik rukovoditelja radova.
 
On dodaje da završetak planiranih radova najviše ovisi o vremenu, ali ako vremenski uslovi budu pogodovali građevinskim radovima,  druga faza mogla bi biti završena za 15 dana.  
 
Investitor radova je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo – Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, a ukupna vrijednost Projekta je oko 600.000,00 KM sa PDV-om.
Izvođač radova je firma “Citar produkt” d.o.o. Ilijaš, a nadzor nad izvođenjem radova vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
Asfaltiran pristupni put u zaštičenom pejsažu Bijambare
Bijambare1Ovih dana intenzivno se radi na potpunoj sanaciji i rekonstrukciji putne komunikacije od naplatne rampe prema vojnoj kasarnoj na Bijambarama, platou ispred samog ulaza u zaštićeno prirodno područje i uređenju parking prostora. 
 
Nakon potpune sanacije i rekonstrukcije pristupnog puta danas je počelo asfaltiranje  puta kojom saobraća turistički voz, u dužini od 600 m, širine puta 3 m, a ugrađen je asfalt debljine 7 cm. 
 
U sklopu sanacije uređen je i parking prostor dužine 100 m, širine 19 m, a ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali sutra je planirano i asfaltiranje ulaznog platoa u zaštićeni pejsaž Bijambare. 
 
Ukupna vrijednost radova je 135.000,00 KM, od čega je Kantonalna javna ustanova za  zaštićena prirodna područja izdvojila 85.000,00 KM, a Općina Ilijaš 50.000,00 KM. 
 
Izvođač radova je firma "Halilović" d.o.o. Ilijaš, a nadzor nad izvođenjem radova vrši firma "CONSTRUCT" d.o.o. Zavidovići.
 
Konstantnim zajedničkim ativnostima Općine Ilijaš i Kantonalne javne ustanove za  zaštićena prirodna područja nastoje se obezbijediti sredstva Bijamba2za uređenje ovog prostora, stvaranje uslova za bezbjedniji saobraćaj na
potezu raskrsnice za Bijambare kao i riješiti nedostajući parking prostor, a sve u cilju da se ovaj prostor učini još atraktivnijim u smislu povećanja broja posjetilaca, što ima za cilj širenje pozitivnog imidža kako Općine Ilijaš tako i Kantona Sarajevo kao značajne turističke destinacije. 
 
Bitno je napomenuti da je JU Zaštičena prirodna područja na Bijambarama od nedavno pustila u pogon i novi turistički voz, koji je jačih kapaciteta od prethodnog. 
 
Bh Telecom otvorio poslovnicu u Ilijašu
telekom-1-300x225Prodajnu mrežu BH Telecoma čine Telecom centri koji su raspoređeni na području cijele BiH. Danas je i Ilijaš dobio poslovnicu koja se nalazi u TC Bingo, a namjera je da građanima Ilijaša budu dostupne i pristupačne sve usluge koje BH Telekom pruža.
 
 Bh Telekom danas otvara prodajni punkt u Ilijašu što će biti četvrti u Kantonu Sarajevo. Sretni smo zbog građana Ilijaša koji više neće morati ići u susjednu Vogošću kako bi realizovali sve ono što BH Telekom pruža . Pored toga ove godine završavamo jedan veliki projekat izgradnje optičke savremene mreže u četiri mjesne zajednice :Mrakovo , Ljubnići , Lješevo i Podlugovi gdje će građani dobiti optimalne uslove za korištenje telekomunikacionih usluga koje pruža naša kompanija . Zahvaljujemo se zaposlenim u Općini Ilijaš na čelu sa načelnikom kao i ljubaznom osoblju TC Bingo na velikoj podršci – kazao je za Radio Ilijaš Kemal Avdagić , direktor direkcije Sarajevo BH Telekoma.
 
merima-300x225Merima Osmanović , pomoćnica  načelnika za privredu i finansije Općine Ilijaš je u ime općinskog načelnika i svoje lično ime čestitala kompaniji BH Telekom na realizaciji jednog ovakvog značajnog projekta kazavši da ova kompanija  vodi računa o svojim korisnicima i da je otvaranje poslovnice u Ilijašu potvrda tome .
 
U Telecom centru zainteresirani građani mogu: zasnovati pretplatnički odnos za sve usluge BH Telecoma, kupiti aparat iz asemblirane usluge, obaviti plaćanje računa za sve usluge bez naknade, podnijeti reklamaciju na usluge, dopuniti prepaid račun, itd.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
Općina Ilijaš podržala sa 26.500,00 KM uvođenje informatičkog smjera u SŠC "Nedžad Ibrišimović"
InformatickiSmjerUgovor 009Općinski načelnik Akif Fazlić danas je potpisao Ugovor o dodjeli finansijskih sredstava u iznosu od 26.500,00 KM za nabavku IT opreme za uvođenje informatičkog smjera u gimnaziji u Ilijašu. 
Općinski načelnik Akif Fazlić je izrazio zadovoljstvo uvođenjem novog smjera u Srednjoškolski centar "Nedžad Ibrišimović" i istakao da je neophodno uvođenje novih smjerova u obrazovne ustanove kako bi se uskladila obrazovna politika s potrebama tržišta rada. 
Direktor SŠC "Nedžad Ibrišimović" Amir Džafo, zahvalio se Općinskom načelniku na značajnim sredstvima i dodao:"SŠC "Nedžad Ibrišimović" dobio je saglasnost za uvođenje informatičkog smjera u gimnaziji. Od naredne školske godine ćemo upisivati jedno odjeljenje na ovaj smjer. Akcenat školovanja učenika na ovom smjeru će biti stavljen na to da učenici budu osposobljeni prije svega za programiranje što je trenutno najtraženije i najprofitabilnije zanimanje koje se može naći na tržištu rada. Postoji ogromna potreba za ovim kadrom, a trenutno osim Elektrotehničkog i Informatičkog fakulteta se ne školuju nigdje ovi kadrovi. Ovo će svim učenicima koji se upišu na ovaj smjer omogućiti ne samo da rade u najprofitabilnijim firmama nego da doslovno rade od svoje kuće za najbolje svjetske kompanije i da zato budu dobro plaćeni. Neće morati napuštati svoju zemlju kako bi obezbijedili sebi egzistenciju. Imat će mogućnost da uspješno savladaju nastavne sadržaje predviđene ovim smjerom i da sebi obezbijede bolju budućnost, a naravno ako žele da usavršavaju svoje znanje imat će odlične osnove za nastavak studiranja na Elektrotehničkom i sličnim fakultetima".
 
Menadžment SŠC "Nedžad Ibrišimović" vodi intenzivne aktivnosti sa nadležnim Ministarstvom obrazovanja za uvođenje zanimanja operate na CNC mašinama u SŠC "Nedžad Ibrišimović"
Na današnjem sastanku je naglašeno da prilikom obrazovanja kadrova poseban akcenat treba staviti na održavanje praktične nastave te raditi na uspostavljanju saradnje sa firmama iz metalne i drvne industrije u kojoj bi učenici mogli pohađati praktičnu nastavu. 
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredstava sportskim udruženjima koja se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredtava za programe iz oblasti kulture koji se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas851
mod_vvisit_counterJuče1028
mod_vvisit_counterOva sedmica1879
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28080