Vijesti
U Općini Ilijaš izgrađena dva nova dječija parka
djecijiparkilijasMališani sa područja Općine Ilijaš će uskoro moći provoditi vrijeme u igri i zabavi na dva potpuno novoizgrađena dječija parka. 
Naime, Općina Ilijaš jedna je od 24 Općine sa područja Bosne i Hercegovine, koja je uključena u projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH". U projektu učestvuje šest mjesnih zajednica sa područja Općine Ilijaš.
Radi se o projektu koji je iniciran i finansiran od strana Vlade Švicarske i Švedske, a sprovodi ga Razvojni program ujedinjenih nacija u BiH zajedno sa domaćim vlastima. 
Jedan od ciljeva Projekta je demokratsko učešće građana i s tim u vezi svaka od ovih 6 mjesnih zajednica krajem prošle godine je organizovala Forume građana na temu "Šta nedostaje Vašoj mjesnoj zajednici?", na kojem su građani direktno imali priliku da iskažu želju koje bi to projekte željeli realizovati i uključiti u Budžet Općine Ilijaš za 2017. godinu. Građani mjense zajednice Misoča i Ilijaš-grad kao prioritetan projekat izabralii su izgradnju dječijih parkova. 
djecijiparkilijas2Nakon niz provedenih aktivnosti ovih dana završava se izgradnja dva dječija parka u mjesnoj zajednici Misoča i Ilijaš grad. 
Vrijednost izgradnje dječijeg parka u Ilijašu je 30.017,00 KM, a u mjesnoj zajednici Misoča 26.293,00 KM. Projekat su zajednički sufinansirali Općina Ilijaš u iznosu od 22.110,00 KM, a UNDP u iznosu od 34.200,00 KM. 
Narednih dana očekuje se tehnički prijem radova i zvanično puštanje parkova na korištenje najmlađim sugrađanima Općine Ilijaš. 
Partner u Projektu MZ Ilijaš-grad je i Udruženje roditelja djece ometene u djecijiparkmisocapsiho-fizičkom razvoju "Budi mi drug", koje će kroz Projekat organizovati fizikalni tretman, angažman logopeda i hipo terapije za djecu, članove ovog udruženja. 
 
Općina Ilijaš obezbjeđenjem prostora za igru, rast i razvoj djece stvara uslove za zdravije odrastanje naših najmlađih, te apelujemo na sve korisnike ovog dječijeg parka da čuvaju i štite parkovski mobilijar i za buduće generacije. 
 
Intervju sa načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem: Svaka godina za Ilijaš uspješnija od prethodne
nacelnickihg1Građevinska sezona je u finalnoj fazi, koji projekti asfaltiranja su završeni, koji su u toku ili planu, poseban osvrt na projekte Direkcije za ceste, Ministarstva privrede i Sarajevo-šuma kao i Općine Ilijaš?
 
Mi smo ambiciozno postavili plan da nam jedna godina nije bila dovoljna da realiziramo sve ono što je planirano. Za sve te aktivnosti obezbijedili smo finansijska sredstva kroz Budžet Općine Ilijaš ili viših nivoa vlasti, direkcija, fondova ili drugih institucija.  Ova godina bila je prije svega godina projekata iz sfere saobraćajne infrastrukture i opskrbnih sistema iz kojih se naši građani snabdijevaju vodom. I to su ključni projekti. Želim iskoristiti priliku da se zahvalim kantonalnoj Direkciji za ceste i da im čestitam koja je svoj plan kada je u pitanju općina Ilijaš na određen način i premašila. Dakle, realizirano je više u odnosu na postavljene ciljeve. Završena je regionalna cesta u Lješevu u dužini 1300 metara, sa trotoarom i biciklističkom stazom. Zavšena je dionica puta od Malešićkog mosta do Donje Vogošće.  Jučer je bio drugi sloj asfalta od pružnog prelaza do Starog Ilijaša. Na tom potezu ostala je cesta kroz Stari Ilijaš i to će biti prioritet u narednoj godini. Završen je projekat asfaltiranja ceste Gornja Bioča-Ahatovići i time smo napravili alternativni pravac od naše općine do općine Novi grad. Kategorisana je kao cesta drugog reda i jako je  bitna za područje Bioče i ljudi koji žive na tom području. Urađen je jedan potez na području Gajeva. Na tom putu treba i dalje raditi. Ono št je bilo bitno u smislu prohodnosti urađeno je. Općina Ilijaš kroz svoje opsežne  projekte, obuhvatila je skoro svaku mjesnu zajednicu operativnim planom lokalnih cesta. Vrijednost tog projekta iznosio je oko 1,5 miliona KM. Ima još nekoliko putnih pravaca koji nisu realizirani i nadamo se da će nam vremenski uslovi to dozvoliti do kraja godine. Važno je spomenuti i rekonstrukciju puta Stari Ilijaš-Vlaškovo. Radi se o modernoj saobraćajnici i već sada mogu najaviti da će nastavak tog puta do općine Vogošće biti urađen u narednoj godini. Vrijednost i tog projekta će biti oko 600 000 KM.
 
Kako napreduju i kada se očekuje okončanje projekata izgradnje Gradske tržnice, Biznis centra, uređenja zgrade Doma zdravlja?
 
Tržnica je vrlo bitan projekat. Vrijednost projekta će sigurno preći 700 000 KM. Kroz finansijsku konstrukciju projekat je u punoj fazi  realiziranja i nadam se da će biti završen do kraja godine. Potaknut potrebom da imamo jedno mjesto na kojem će se promovirati sve ono što radimo u Ilijašu nazvali smo ga Biznis centar. Ali to će biti mjesto na kojem će se promovirati i sve druge aktivosti koje su bitne za našu Općinu. Realizacija tog projekta je u završnoj fazi. Prva faza rekonstrukcije objekat B u Domu zdravlja  je završena. Očekujemo početak druge faze i ovaj projekat finansiramo  u saradnji sa Budžetom KS.
 
Projekti rekonstrukcije  vodovodne mreže dugo je najavljivan i kao što smo imali priliku vidjeti realizira se, u kojoj je sada fazi i koliko novca je uloženo za tu svrhu?
 
Vrijednost projekata u toj oblasti je oko dva miliona KM. Najznačajniji projekat u ovoj godini koji realiziramo jeste rekonstrukcija i nabavka nove opreme za filter postrojenje na Karašnici. Vrijednost tog projekta je 970 000 KM. Kroz taj projekat obezbijeđujemo zdravstvenu ispravnost vode za 17 000 građana. Osim toga, ove godine intenzivno se radi na rekonstrukiji gradske vodovodne mreže kako bi smanjili gubitak vode. U 2018. godini ponovo na tom sistemu realizirat ćemo rekonstrukciju taložnice kao jednog od segmenta zdavstveno ispravne vode. Kroz rebalans Budžeta KS obezbijeđena su sredstva za nabavku filter postrojenja za vodoopskrbni sistem Sokolina iz kojeg se nabdijevaju vodom građani MZ Srednje. Vlada KS je utvrdila nacrt Budžeta za 2018. godinu. Nadam se da će Skupština usvojiti taj nacrt. U tom nacrtu je milion KM   za naš projekat vodoopskrbnog sistema Vrutak. Prva faza kojom ćemo riješiti pitanje vodozahvata voda i centralnog bazena kao osnov za dalje širenje vodovodne mreže za MZ Gajeve i za transport vode prema Nišićkoj visoravni.
 
Da li po planu teku i najavljeni projekti elektronabdijevanja ?
 
Elektrosnabdijevanje je ranijih godina za gornji kraj općine Ilijaš, u smislu sekundarnih mreža ali i onoga što su ti primarni vodovi stuje na to područje to je dobro riješeno. Ono što je problem za općinu Ilijaš jeste snabdijevanje grada i prigradskih naselja, ali zbog snabdijevanja industrijskih zona potrebno je riješiti  i dugoročno elektrosnabdijevanje izgradnjom trafostanice 110, koji je vrijedan 4,2 miliona KM. Elektroprenos je dobio potrebne dozvole i raspisan je tender za glavni projekat i izvođenje radova  i ukoliko se procedura završi do februara sljedeće godine, na proljeće se može početi sa izgradnjom tom energetskog objekta.
 
 U proteklom periodu mnogo se uradilo na unaprijeđivanju uslova infrastrukture kada su školski objekti u pitanju? Čime ste posebno zadovoljni i šta planirate u predstojećem periodu kada su u pitanju školske ustanove?
 
-Prošle godine milion i 200 000 KM uloženo  je u školske objekte u centralnim objektima u Ilijašu, Starom  Ilijašu, Srednjem i u Podlugovima . Ono što je ostalo i što nismo do kraja sagledali je problem područnih škola i tome ćemo dati poseban akcenat i na to ćemo posebno obratiti pažnju u budžetu za sljedeću godinu, a posebno mislim na škole u Ljubnićima, Bioči,Kamenici. Radili smo grijanje u Dragoradima i Malešićima i želimo da i tu napravimo uslove primjere današnjem vremenu.
 
Tokom cijele godine Budžet Općine Ilijaš bio je u suficitu, na sjednici Općinskog vijeća prije dva dana usvojen je rebalans, a uskoro će biti kreiran i nacrt za 2018. godinu, ostaje li na istom nivou kao ovogodišnji ili je moguće očekivati i njegovo povećanje s obzirom na dosadašnje pokazatelje?
 
–Porast budžeta govori o intenzitetu aktivnosti na području naše općine u sferi ekonomije, urbanizma, građenja, katastra donijeli su porast vlastitih prihoda Općine Ilijaš, kao i sredstva za viših instanci vlasti što me čini posebno zadovoljnim. Došli smo do nivoa Budžeta kojeg i ja nisam očekivao  što nas obavezuje u implementaciji i već pomalo osjećam problem kapaciteta za realizaciju ovog nivoa Budžeta za što ćemo morati napraviti poseban plan. Ja očekujem ovakav nivo Budžeta za 2018. godinu i uvijek težimo realnom planiranju, lahko je rebalansirati Budžet kada ide uzlaznom putanjom, ali nacrt budžeta treba planirati na realnim pokazateljima i osnovama.
 
Modernizacija saobraćajnica, nastavak projekata vodosnabdijevanja-privlačenje investitora, ulaganja u razvoj i modernizaciju industrijskih zona, poticaj zapošljavanja, izgradnja Gradskog stadiona i sportskog centra, rekonstrukcija trga ispred KSC-a i mnogi drugi manji projekti planovi su koje je načelnik Fazlić najavio za 2018. godinu.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
Obavijest o podnošenju zahtjeva za poljoprivredne podsticaje
poljoprivreda-370x223Obavještavaju se poljoprivredni proizvođači sa područja općine Ilijaš da su u skladu sa članom 6. Pravilnika o  načinu i uslovima ostvarivanja novčane podrške po modelu poticaja proizvodnji  (“Službene novine Federacije BiH“, broj.32/17 ) nositelji poljoprivrednih gazdinstava dužni da do 15.11.2017. godine izvrše prijavu plana proizvodnje za narednu godinu na svojim gazdinstvima kako bi blagovremeno mogli podnositi zahtjeve za federalne podsticaje u 2018. godini.
       Prijavu  plana animalne i biljne  proizvodnje klijenti mogu izvršiti u nadležnom ministarstvu za poslove poljoprivrede Kantona Sarajevo- protokol na predviđenom obrascu( PPP).
 
Posjeta delegacije Općine Ilijaš i boračkih udruženja grobljima povodom blagdana Svi sveti
svsveti1Katolici 01. novembra  obilježavaju svetkovinu Svi sveti, a drugog dana ovog mjeseca Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih.
Na Sve svete katolici slave sve svece. Običaji koji obilježavaju dan Svih svetih je posjećivanje grobova obitelji i prijatelja koji više nisu s nama, polaganje cvijeća i paljenje svijeća na njihovim vječnim počivalištima.  Cvijećem i svijećama okitit će grobove bližnjih, u crkvama će se održati posebne mise, a na grobljima blagoslov grobova.
Katolici koji žive u Ilijašu od ranog jutra odlaze na groblje u Podlugovima i nose cvijeće, uglavnom krizanteme, te svijeće na grobove svojih najmilijih.
 
Delegacija Općine Ilijaš položila cvijeće na groblja poginulim pripadnicima Armije BiH
 
Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš Nijaz Spahić te predstavnici boračkih organizacija posjetili su groblje u Brezi gdje su sahranjeni poginuli borci Armije BiH u proteklom ratu, te položili vijence. Nakon toga posjetili su groblje Sv. Josip Desava u Stupama i obiteljsku grobnicu Vidaković, gdje je sahranjen zlatni ljiljan Velimir Vidaković, koji je svoj život dao za domovinu Bosnu i Hercegovinu.
 
svsveti2"Svake godine, 01. novembra, delegacija Općine Ilijaš  i boračka udruženja posjeti groblje gdje su ukopani pripadnici oružanih snaga Armije BiH druge vjeroispovjesti. Danas smo ovdje u Brezi gdje su ukopani Ilić Mijo, Martinović Drago i Lajner Josip. Nakon toga, posjetimo na groblju Sv. Josip grob našeg zlatnog ljiljana Velimira Vidakovića koji je premješten u porodičnu grobnicu. Kao što za Dan šehida posjećujemo mezarja šehida, danas posjećujemo grobove poginulih boraca katolika koji su svakako zaslužni i pokazali su svoj patriotizam i dali najveću žrtvu kada je to bilo najpotrebnije", kazao je Nijaz Spahić.
 
Načelnik  Općine Ilijaš  Akif Fazlić kazao je da je ovaj dan prilika da se oda počast ljudima,  pripadnicima jedinica Armije BiH koji su dali živote za današnju slobodu i odbranu Bosne i Hercegovine.
 
"Oni su u ključnom trenutku stali u odbranu svoje države i ovom prilikom upućujemo pijetet prema njima i upućujemo sućut njihovim porodicama u nadi da ćemo izgraditi bolji život i suživot i da će generacije koje dolaze imati puno bolje i ljepše uslove za život", kazao je načelnik Fazlić.
 
svisveti3 Ovaj blagdan datira još iz 4. stoljeća, a nastao je u spomen mučenicima te se od tada slavi u različitim crkvama. Dušni dan se obilježava sutra. Kršćanin vjeruje da se život duše nastavlja nakon tjelesne smrti iako u drukčijem vidu. Stoga je Dušni dan, koji se slavi nakon Svih svetih, posebno posvećen molitvi i sjećanju na pokojne.
 
Za potrebe Udruženja "BUDI MI DRUG" Općina Ilijaš obezbijedila sredstva za kupovinu vozila
13SjednicaOV 066Općinski načelnik Akif Fazlić, simboličnom predajom ključeva, predsjednici Udruženja roditelja ometenim u psiho-fizičkom razvoju "BUDI MI DRUG" Melihi Mešetović uručio je specijalizovano vozilo za djecu članove ovog Udruženja. 
Svečana predaja ključeva upriličena je u prisustvu Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Mahira Devića, Pomoćnice načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanje Zagorac – Jozić, djece, i roditelja Udruženja roditelja djece ometene u psiho-fizičkom razvoju "BUDI MI DRUG" Ilijaš. 
 
Riječ je o adaptiranom vozilu za osobe s invaliditetom za koje je Općina Ilijaš iz svog Budžeta izdvojila 25.000,00 KM. 
 
Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš, Mahir Dević Mahir čestitao je ovom Udruženju na dosadašnjem radu, te dodao: "Mi, ispred lokalne politike i zakonodavnog organa, u svakom slučaju pokušavamo uvijek da izađemo u susret ovakvim projektima i zaista nas raduje bilo koja vrsta inicijative koja dolazi od strane ovog udruženja. 
Sretni smo da iz dana u dan ovo Udruženje sve više napreduje i naravno danas je poseban i svečan dan. Jedno ovakvo vozilo je njima bilo zaista potrebno, kako za prijevoz djece koja trebaju da budu svakodnevno u centru, tako i za organizaciju izleta, eventualno godišnjih odmora, tako da je sigurno ova insvesticija 13SjednicaOV 064potpuno opravdana. I u narednom periodu ćemo se truditi da pomažemo rad ovog Udruženja. Redovan rad ovog Udruženje se finansira iz Budžeta, ali ovakve sistemske i dobro osmišljene projekte ćemo uvijek podržati. Imamo dobru saradnju škola sa područja Općine Ilijaš sa ovim Udruženjem, što ćemo i u budućnosti održavati, kako bi ovih naših 50-tak korisnika centra na svaki mogući način bili integrisani i u odgoj i obrazovanje kao i sva ostala djeca".
 
Udruženje roditelja djece ometene u psiho-fizičkom razvoju “BUDI MI DRUG”, osnovano je 2006.godine u svrhu pomoći djeci sa smetnjama u psiho-fizičkom razvoju. Udruženje dobrovoljno okuplja roditelje djece sa posebnim potrebama, stručne saradnike kao i druge zainteresovane osobe koje žele dati svoj doprinos u radu Udruženja. Udruženje broji 55 članova različitog uzrasta i različitog tjelesnog i mentalnog oštećenja od dvije do četrdeset godina starosti.
 
13SjednicaOV 026Predsjednica Udruženja Meliha Mešetović, je naglasila da je ove godine Udruženje iniciralo nabavku kombi vozila  i zahvalila se Općini Ilijaš koja je odobrila novčana sredstva za njegovu nabavku. 
"Vozilo će se koristiti kako za izlete tako i organizovanje odlazaka na more i za svakodnevne potrebe, odvoz i dovoz djece od kuće do udruženja i nazad.
Mi u sklopu našeg udruženja radimo kreativne radionice, imamo fizikalni tretman, na tretman hipoterapije odlazimo u Visoko, a trenutno smo uključeni u projekat "Jačanje uloge mjesne zajednice u BiH", koji sprovodi UNDP. 
Na tretman hipoterapije odlazimo dva puta sedmično, slavimo rođendane družimo se, igramo, organizujemo radionice kuhanja čitanja, pisanja. Još jednom želim da se zahvalim Općini Ilijaš, Općinskom načelniku što je prepoznao rad ovog Udruženja i  olakšao ovoj djeci njihov svakodnevni život", rekla je Meliha Mešetović.
 
Oduševljenje i sreću nabavljenim vozilom nisu krili roditelji i djeca, članovi Udruženja kojim će ovo vozilo uveliko olakšati svakodnevni dolazak u prostorije Udruženja. 
 
13SjednicaOV 038Dževada Čelik, majka dječaka s posebnim potrema istakla je da: "nama u Udruženju nabavka ovakvog vozila puno znači. Stanje u Udruženju se svakodnevno popravlja i jako smo zahvalni Općini Ilijaš. Ponosni smo na ovaj grad, na načelnika i sve ostale koji svakodnevno pomažu djeci s poteškoćama u razvoju. Ovoj djeci bi trebalo više usluga defektologa i psihologa da olakšaju i djeci i roditeljima. Mi roditelji smo 24h uključeni u rad sa ovom djecom i nama znači puno kad možemo negdje dovesti svoje dijete 8 sati. Oni se tako socijalizuju, druže, odlaze na izlete, imaju sportske i druge aktivnosti". 
 
U saradnji sa JU”Djeca Sarajeva” Udruženje je dobilo na korištenje bez naknade prostor od 100m2. Prostorije su bile potpuno devastirane, u izuzetno lošim sanitarno-higijenskim uslovima i nisu imale nikakvu funkciju.  Prostor je adaptirala Općina Ilijaš u toku 2014. godine, a sve u cilju integracije djece s posebnim potrebama u društvo. 
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
Nacrt strategije
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1824
mod_vvisit_counterJuče1303
mod_vvisit_counterOva sedmica7576
mod_vvisit_counterOvaj mjesec22424