Vijesti
U toku druga faza rekonstrukcije puta u Koritima

koritaU skladu sa Sporazumom o finansiranju projekata iz oblasti sanacije i rekonstrukcije šumskih puteva na području općine Ilijaš, potpisanom između Ministarstva privede KS i Općine Ilijaš, u toku je  druga faza rehabilitacije puta u Koritima. Ukupna vrijednost projekta iznosi 126.360,00 KM od čega je 100.000,00 KM izdvojeno iz sredstava općekorisnih funkcija šuma (OKFŠ-a), a 26.360,00 KM iz Budžeta Općine Ilijaš.

Realizacijom projekta izvršit će se rehabilitacija puta u dužini 700m. Izvođač radova je firma “ADO TRANS” d.o.o. Visoko, dok nadzor nad izvođenjem radova vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

 
Potpisan Ugovor o sufinansiranju izgradnje II faze Gradskog stadiona u Ilijašu

ugovor gradski stadionU kabinetu općinskog načelnika upriličeno je potpisivanje Ugovora o sufinansiranju izgradnje Gradskog stadiona u Ilijašu – II faza. Potpisivanju su prisustvovali načelnik Akif Fazlić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić, pomoćnica dirketora Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Sanida Pašić te ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić.

U proteklom periodu završena je prva faza zgradnje Gradskog stadiona u Ilijašu vrijednosti 1.600.000,00 KM dok će vrijednost druge faze iznositi 1.300.000,00 KM i podrazumijeva potpuno zatvaranje objekata te krovove na tribinama i objektu.

Načelnik Fazlić je istakao je značaj ovog projekta, prvenstveno za sportiste općine Ilijaš ali i cjelokupan imidž lokalne zajednice.

“Želim iskazati zadovoljstvo odlukom Vlade Kantona Sarajevo i resornog stadionministarstva da se i u ovoj kriznoj godini sa aspekta korona virusa investira u sportske objekte. Kroz ovaj Ugovor sufinansirat će se druga faza radova na Gradskom stadionu u iznosu od 500.000,00 KM dok Općina Ilijaš treba da obezbjedi dodatnih 700.000,00 KM čime bismo izgradili ključni dio objekta, dok bi se u trećoj fazi vršilo unutrašnje uređenje prostora. Ovo je jedan perspektivan sportski resurs koji će dugoročno riješiti pitanje naših sportista te donijeti novi imidž općini Ilijaš. Naše opredjeljenje je da svi sportski resuri budu besplatno na raspolaganju našim sportistima i mi ćemo kroz Budžet općine Ilijaš nastaviti obezbjeđivati finansijska sredstva za redovan rad sportskih udruženja a kroz izgradnju sportskih ojekata omogućavati najbolje uslove za sport”, istakao je načelnik Fazlić.

U proteklom periodu Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo krenulo je sa potpisivanjem ugovora za finansiranje kapitalih projekata iz oblasti kulture i sporta u lokalnim zajednicama a sve u cilju poboljšanja sportske infrastrukture. “Danas potpisujemo ugovor sa općinom Ilijaš gdje ćemo investirati 500.000,00 KM za nastavak izgradnje Gradskog stadiona, čija je ukupna vrijednost oko 4.500.000,00 KM. Realizacijom ovog projekta stanovnici Ilijaša i Kantona Sarajevo dobit će jedan novi sportski resurs, koji će im omogućiti obavljanje sportskih aktivnosti na savremenom i reprezentativnom objektu”, rekao je ministar Alikadić.

obilazak gradski stadionRealizacijom ovog projekta podršku će dobiti i lokalna građevinska preduzeća te sačuvati radna mjesta, što je od izuzetne važnosti za ekonomiju. “Ovo je jedan u nizu projekata Vlade KS i Ministarstva finansija kroz koji pokušavamo da pomognemo preduzećima koja djeluju na lokalnom nivou na način da odobravamo infrastrukture projkete koji u sebi sadrže angažman građevinske operative i kupovinu domoaćih materijala te na taj način utičemo i na lokalnu ekonomiju te održavanju prijeko potrebnih radnih mjesta”, naglasio je ministar Halebić.

Nakon potpisvanja Ugovora upriličen je obilazak Gradskog stadiona u ilijašu.

 
U toku isplata sredstava za podsticaj za proljetnu sjetvu na području općine Ilijaš

sjetvaU Općini Ilijaš je u toku realizacija programa proljetne sjetve za 2020. godinu. Program se provodi na osnovu Sporazuma koji je potpisan između Općinskog načelnika i Ministra Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Program obuhvata sufinansiranje troškova proljetne sjetve i to nabavku sjemena, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava, a realizuje se zajedničkim sredstvima iz Budžeta Općine Ilijaš (40%) i sredstvima Vlade Federacije BiH (60%).

Korisnici ovog vida podrške su poljoprivredni proizvođači koji se nalaze na preliminarnoj listi i koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u nadležnoj općinskoj službi. Za realizaciju zahtjeva, svi korisnici su obavezni dostaviti ključne dokaze za ostvarivanje novčanog vida podrške o kupovini repromaterijala koji uključuje (nabavku sjemena, mineralnih đubiva i zaštitnih sredstava).

Dokaz uključuje:

1. Za pravna lica i obrte koji posluju putem računa potrebna je faktura i dokaz o plaćanju po fakturi za kupljeni repromaterijal izdan na njihovo ime;

2. za fizička lica dovoljan je fiskalni račun na kome je vidljiv prodavac, vrsta i cijena kupljenog repromaterijala.

U nadležnoj općinskoj službi do sada je zaprimljen 131 zahtjev za proljetnu sjetvu i sa današnjim danom isplaćena su sredstva u iznosu od 75.000,00 KM.

Ovim putem se obavještavaju poljoprivredni proizvođači, koji to još nisu učinili, da je podnošenje zahtjeva u toku i da traje do kraja mjeseca augusta 2020. godine.

 
Održan deseti sastanak Komisije za izradu Strategije razvoja Općine Ilijaš

Strategija-640x335U svrhu izrade Strategije razvoja Općine Ilijaš, u četvrtak 13.08.2020. godine u prostorijama Općine Ilijaš održan je deseti sastanak Komisije za izradu Strategije razvoja općine Ilijaš za period 2021-2027. godina. U proteklom periodu Komisija je finalizirala analizu stanja u oblastima životna sredine i infrastruktura, ekonomski i ruralni te društveni razvoj, nakon čega se pristupilo izradi PEST i SWOT analize navedenih oblasti.

Rok za izradu prijedloga ovog veoma bitnog dokumenta za našu općinu 30. novembar 2020. godine a iz Komisije za izradu Strategije podsjećaju da je postupak izrade Strategije je u potpunosti otvore, javan i svim sastancima Komisije mogu prisustvovati svi zainteresovani građani, predstavnici institucija i organizacija, predstavnici nevladinog sektora, medija, javnih i privatnih preduzeća, javnih ustanova, razvojnih agencija i sl.

Naredni sastanak Komisije održat će se u četvrtak, 20.08.2020. godine sa početkom u 13:00 sati u prostorijama Općine Ilijaš.

 
Čestitka povodom Međunarodnog dana mladih

mađunarodni dan mladihGeneralna skupština Ujedinjenih naroda je 1999. godine donijela rezoluciju o proglašenju Međunarodnog dana mladih te se on kontinuirano obilježava svake godine 12. augusta sa ciljem da mladi pokažu svoj potencijal, znanje, da svojim idejama, entuzijazmom, aktivnostima i svojom snagom privuku pažnju na važna pitanja koja se tiču kvalitete života mladih i drugih globalnih pitanja.

Općina Ilijaš pozitivan je primjer lokalne zajednice, koja kreira i provodi politike koje pružaju podršku mladim ljudima i ulažu u razvoj zajednica u kojim mlada osoba može živjeti, napredovati i biti odgovoran/na građanka bh. društva te je u julu 2020. godine dobila priznanje za ukupan doprinos na unapređenju položaja mladih u Bosni i Hercegovini u kategoriji Lider u podršci razvoju potencijala mladih.

Općina Ilijaš ovim putem čestita Međunarodni dan mladih svim mladima koji svojim znanjem, idejama i aktivnostima doprinose unaprijeđenju politika za mlade te poboljšanju kvalitete života svih građana općine Ilijaš.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 


 
Odluka o određivanju biračkih mjesta na području Općine Ilijaš
 

 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1939
mod_vvisit_counterJuče2379
mod_vvisit_counterOva sedmica11795
mod_vvisit_counterOvaj mjesec40845