Vijesti
Održana 21. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

opcinanacelnikDanas je u Velikoj sali Općine Ilijaš održana 21. sjednica Općinskog vijeća.
Nakon usvajanja Zapisnika sa prethodne sjednice i Dnevnog reda, vijećnicima je prezentiran Izvještaj o procjeni šteta izazvanim poplavama i klizištima na području Općine Ilijaš u periodu od 13.05.2014.-20.05.2014. godine. U Izvještaju se navodi da je svakodnevno na osnovu Naredbe Općinskog štaba civilne zaštite od 15.05.2014 god.  bilo angažovano 15 mašina na sprječavanju izlijevanja rijeka i bujičnih potoka na stambene objekte i ostala dobra,kao i čišćenju putnih komunikacija od nanosa zemljišta uzrokovanih klizištima. U kritičnim trenutcima bilo je angažirano  5. članova Općinskog štaba i 12.  pripadnika jedinica civilne zaštite, koji su vršili  evakuaciju, zbrinjavanje ugroženih lica, dostavu hrane i lijekova.
Na svu sreću u ovom periodu nije bilo ljudskih žrtava, povrijeđenih kao ni oboljelih. Ukupno je procijenjena šteta na  1.098.517,50 KM.
Općinski načelnik obratio se viječnicima po ovoj tačci i rekao da: "Općina Ilijaš nije proglasila stanje prirodne nesreće u ovom periodu, rukovodili smo se time da je Vlada FBiH proglasila stanje prirodne nesreće, izuzev par općina u kojim je situacija bila dramatična. vijeceopcina
Zakonom je propisana metodologija izrade Izvještaja, ta metodologija je vrlo kompleksna i u potpunosti je ispoštovana. Komisija je izlazila na lice mjesta i vršila procjenu štete po zahtjevima stranaka. Procijenjena je šteta a naknadno ćemo razgovarati o tome kako obezbijediti sredstva za sanaciju štete. Do sada smo dobili donaciju Općine Centari Općine Novi Grad Sarajevo u ukupnom iznosu od 20.000,00 KM.
Procjenu štete izazvane klizištima niko ne može dati bez geološkog elaborata, a mi imamo obećanje Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo da će se sanirati dva klizišta na području Općine Ilijaš i to klizište u Srednjem i u Čevljanovićima".
Ovaj Izvještaj će biti proslijeđen Kantonalnoj upravi civilne zaštite, Federalnoj upravi civilne zaštite i Vladi FBiH na dalje razmatranje.
Prijedlog Odluke o usvajanju Izvještaja o procjeni šteta izazvanih poplavama i klizištima na području Općine Ilijaš jednoglasno je usvojen.
Usvojen je i prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o odobravanju prodaje motornog vozila u vlasništvu Općine Ilijaš, kao i prijedlog Odluke o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, kojom je definisano da se  raspiše javni konkurs za prodaju neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu putem javnog nadmetanja radi dogradnje, nadziđivanje i redizajna postojećih poslovnih prostora u skladu sa Regulacionim planom "Centar" Ilijaš. Površina građevinske parcele cca 30 m2  i  da se raspiše javni konkurs za prodaju neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu putem javnog nadmetanja radi izgradnje stambene zgrade kolektivnog stanovanja u skladu sa Regulacionim planom "Centar" Ilijaš. Površina građevinske parcele: 489 m2.
Na sedmoj tačci se našao prijedlog Zaključka kojim se utvrđuje Nacrt Odluke o dodjeli stanova na korištenje i stavlja se na javnu raspravu. Odlukom o dodjeli stanova na korišćenje na području Opštine Ilijaš, uređuje se:
      - koji stanovi se dodjeljuju na korišćenje i njihova struktura,
      - lica koja imaju pravo na dodjelu stana na korišćenje,
      - redosljed prioriteta za dodjelu stanova na korišćenje,
      - uslovi, kriteriji i postupak za ostvarivanje prava na dodjelu stana na korišćenje,
           - organi koji odlučuju o dodjeli stanova na korišćenje,   
- postupak zaštite prava podnosioca prijave kod dodjele stana na korišćenje
- druga pitanja koja se pojave u postupku dodjele stanova na korišćenje.
Odredbe ove Odluke odnose se na stanove vlasništvo Opštine Ilijaš, stanove privatizovanih preduzeća i preduzeća koja su prestala sa radom i brisana iz registra preduzeća, a koji su rješenjem nadležnog stambenog organa vraćeni na raspolaganje Općtini Ilijaš u skladu sa odredbama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova
Ovaj Zaključak je dobio potrebnu većinu i stavlja se na Javnu raspravu u periodu od 15.07-15.09.2014. godine. Javna rasprava će se vršit u preduzećima, ustanovama koje imaju takve stanove u svom vlasništvu.
Zaključak kojim se daje suglasnost JKP "Vodostan" d.o.o. Ilijaš da može izvršiti priključak na vodovodnu mrežu objekat farma za tov pilića OBRT "KALEM-S", nije dobio potrebnu većinu iako je JKP "Vodostan", dalo pozitivno mišljenje. Viječnici su smatrali da ukoliko izglasaju ovaj Zaključak mogu dovesti u pitanje vodosnadbijevanja područje MZ Lješevo i MZ Ljubiniće posebno u ljetnom periodu.
Na današnjoj sjednici usvojena su 2 prijedloga Rješenja iz imovinsko-pravne oblasti.

 
Danas sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

Danas će se u velikoj sali Općine Ilijaš održati 21. sjednica Općinskog vijeća. Na dnevnom redu će se naći slijedeće tačke:

1. Vijećnička pitanja i inicijative
2. Izvještaj o realizaciji zaključaka sa 20.sjednice
3. Prijedlog Odluke o usvajanju Izvještaja o procjeni šteta izazvanim poplavama i klizištima na području općine Ilijaš
4. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o odobravanju prodaje motornog vozila
5. Prijedlog Odluke o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta (dio k.č.br.259/1 K.O. Ilijaš Grad)
6. Prijedlog Odluke o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta (dio k.č.br.270 K.O. Ilijaš Grad)
7. Prijedlog Zaključka kojim se utvrđuje Nacrt Odluke o dodjeli stanova na korišćenje i stavlja na javnu raspravu
8. Prijedlog Zaključka kojim se daje suglasnost JKP "Vodostan" d.o.o. Ilijaš da može izvršiti priključak na vodovodnu mrežu objekat-farmu za tov pilića OBRT "KALEM-S"
9. Prijedlog Rješenja iz imovinsko-pravne oblasti:
a) rješenje broj:06/1-31-531/14
b) rješenje broj:06/1-31-658/14
c) rješenje broj:06/1-31-954/13/EH

 
Dani moga zavičaja –Taračin do sa okolicom

TARACINDONa Taračin Dolu i okolici živa aktivnost. Osim raznih akcija i napora koji se čine na sanaciji posljedica od nedavnih majskih poplava, sprovode se obimne pripreme za obilježavanje Ilindana i najvećeg godišnjeg susreta "Čemernjaka" u zavičaju.

Naime, u cilju realiziranja programa tog susreta i pohoda uoči Ilindana do nekropole stećaka u Kopošićima, HKD Ilijaš je inicirao aktivnosti na pročišćavanju i stavljanja u funkciju puta od Taračin Dola do Kopošića. Općinski načelnik Ilijaša, sa suradnicima je, i pored mnogih drugih potreba i zahtijeva, odobrio i naložio firmi D.o.o Halilović iz Ilijaša da izvrši taj zadatak. Predveče, 10.07.2014., moćni dozer u vještim rukama vlasnika firme Almira Halilovića, je stigao sa Taračin Dola, preko Kruga u Zenik, pročistivši staru (ratnu) trasu puta do pod Kopošiće (Brajkov Do). Ostalo je (za sada) da se za jedan dan još malo "ispegla" dio trase i rekonstruiše drveni most na Zeniku. Inače, već se od večeras može iz Ljubine, preko Taračin Dola i Kruga, svakim terenskim i većinom putničkih automobila stići u Kopošiće, Nasiće..., jer je u Zeniku napravljen alternativni prelaz preko potoka, piše Iljko Barić na www.taracin-do.com.

 
Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l.Bedr

bedr2Večeras, 17. noći mjeseca ramazana, obilježava se Noć bitke na Bedru, Lejletul Bedr. Druge godine po preseljenju Muhammeda a.s. iz Meke u Medinu, odnosno 624. godine, na Bedru se dogodila bitka koja je jedna od najpresudnijih pobjeda muslimana u istoriji. Ova bitka imala je presudan značaj za muslimane budući da su pobjedom nad daleko jačim neprijateljem dobili svoju punu prepoznatljivost kao zajednica u svijetu.

 
Nogometni turnir ilijaških džemata

turnirdzematiU okviru ramazanskih aktivnosti rada sa omladinom, džemati sa područja Ilijaša (MIZ Sarajevo) su organizirali nogometni turnir u nogometu. Turnir je održan u nedjelju, 06.07.2014., nakon teravih-namza na igralištu u džematu Misoča. Učestvovalo je osam ekipa iz džamata Podlugovi, Stari Ilijaš, Mrakovo, Misoča i Malešići. Nakon razigravanja najviše sreće imala je ekipa iz Malešića koji su i osvojili turnir. Ono što je vrijedno pohvaliti je odziv prisutne omladine na posttravijskom turniru i „fair play“ u toku igranja, tako da su neke utakmice bile bez ijednog prekršaja. Čestitke imamima koji su animirali ekipe iz svojih džamata da učestvuju na turniru, posebna zahvalnost Sejid ef. Striki koji je vodio protokol takmičenja i naravno džematu Misoča na čelu sa Dženan ef. Mahmutovićem na ustupljenom igralištu.

 
<< Početak < « 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas374
mod_vvisit_counterJuče2156
mod_vvisit_counterOva sedmica5312
mod_vvisit_counterOvaj mjesec31485