Vijesti
Otvorena COVID ambulanta u Ilijašu

Danas je u Ilijašu u sklopu centralnog objekta Doma zdravlja Ilijaš počela sa radom COVID ambulanta u kojoj će se pružati pregledi, laboratorijsko i RTG dijagnosticiranje, te savjetovanja pacijenata sa sumnjom na infekciju od koronavirusa.

DSC 0469

Uz postojeće COVID ambulante te drive-in punktove za testiranje u sastavu JU Dom zdravlja KS, ovo je još jedan korak u borbi protiv pandemije koronavirusa u smislu dostupnosti ove vrste zdravstvene usluge građanima Kantona Sarajevo.

Direktor OJ Dom zdravlja Ilijaš dr.Nijaz Štitkovac istakao je podršku Općine Ilijaš u procesu opremanja ambulante te još jednom uputio apel građanima. „Uz veliku pomoć općinske administracije brzo smo uspjeli opremiti prostor za COVID ambulantu u Ilijašu koja je danas počela sa radom. Predviđeno je da u ovoj ambulanti vršimo preglede, snimanja pluća, labaratorijske pretrage te transport pacijenata. Također, dobili smo i brze antigene testove, koje ćemo također raditi ovdje. PCR testiranje i dalje će se obavljati u okviru drive-in punkta u Semizovcu. Koristim priliku da apelujem na građane da pomognu zdravstvenom sistemu tako što će poštovati epidemiološke mjere, držati distancu, smanjiti okupljanja i obavezno nositi masku“, naglasio je dr. Štitkovac.

DSC 0460

Općinski načelnik Akif Fazlić naglasio je važnost kvalitetne zdravstvene usluge kao i dostupnosti iste svim građanima Kantona Sarajevo, pogotovo u vrijeme pandemije. „Svjedoci smo velikih redova ispred Doma zdravlja Ilijaš i Covid ambulante u Semizovcu i zaista smo morali naći bolji organizacijski pristup rješenju ovog problema. Menadžment JU Dom zdravlja KS i naša organizaciona jedinica su se uključili u aktivnosti te je Općina Ilijaš sa aspekta logistike dala punu podršku na aktivnosti otvaranja COVID ambulante u Ilijašu. Stavili smo na raspolaganje sve naše resurse, a koji su bili nepohodni za otvaranje COVID ambulante, odnosno nabavili smo još jedan kontejner, izgradit ćemo tunel ispred COVID amulante te izvršiti nabavku određene opreme, od kiseoničkih boca do nepohodnih medicinskih preparata“, istakao je načelnik Fazlić.

DSC 0464

Općinski načelnik Akif Fazlić uputio je apel građanima da budu odgovorni te da kroz poštivanje mjera olakšamo i smanjimo pritisak na zdravstveni sistem.

 
Javni poziv za prikupljanje zahtjeva udruženja građana i nevladinih organizacija za 2021. godinu

Općina Ilijaš raspisala je Javni poziv za prikupljanje zahtjeva udruženja građana i nevladinih organizacija radi dodjele sredstava za finansiranje/sufinansiranje iz Budžeta općine Ilijaš za 2021. godinu.

Javni poziv
Prijavni obrazac

alt

Zahtjevi po javnom pozivu sa prijedlogom projekta i pratećom dokumentacijom (u zatvorenoj koverti sa naznakom oblasti projekta) mogu se podnijeti u roku od 15 dana od dana objavljivanja javnog poziva na web stranici i oglasnoj ploči Općine Ilijaš, a putem protokola Općine Ilijaš, sa krajnjih rokom 05.04.2021. godine do 15:00 sati.

 
Obavještenje za kandidate koji su aplicirali na Javni poziv za prijem volontera u Općini Ilijaš
Obavještavamo kandidate koji su se prijavili na Javni poziv za prijem volontera u Općini Ilijaš da u što skorije vrijeme kontaktiraju Služba za opću upravu, boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu – Šeficu odsjeka za opću upravu Muvedetu Fazlić radi dodatnih informacija. Kontakt telefon: 033/580-632.
JAVNI POZIV ZA PRIJEM VOLONTERA 1
 
JKP Vodostan Ilijaš i SŠC Nedžad Ibrišimović nagradili najbolje radove povodom Svjetskog dana voda

Svjetski dan voda obilježava se 22. marta s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pažnje na značaj i važnost vode te promocije održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Svjetski dan voda, svake godine obilježava uz drugi moto, a ove godine glasi: ”Vrednovanje vode”. Šta voda znači za vas? Šta znači ljudima, njenoj istinskoj vrijednosti, na koji način je zaštiti, a potom fokus usmjeriti na njenu komercijalnu, ekološku, socijalnu i kulturnu vrijednost. Poseban značaj i važnost ima čista i pitka voda koju ne smijemo uzimati ”zdravo za gotovo” s obzirom na činjenicu da u mnogim zemljama i regijama svijeta, njihovi stanovnici su pogođeni nestašicom vode ili uopšte nemaju pristup pitkoj vodi.Voda je resurs koji znači život, zbog toga se mora zaštititi i čuvati. Na ovaj dan se organiziraju širom svijeta brojni događaji i stručni skupovi, koji su ove godine nažalost zbog pandemije covid 19 reducirani i odvijaju virtuelno ili su potpuno izostali.

vodostan

JKP ”Vodostan” d.o.o. Ilijaš svake godine kroz različite aktivnosti povodom Svjetskog dana vode, promoviše važnost čuvanja i zaštite vode i naše rijeke Misoče, našeg osnovnog izvorišta. Cilj je da skrenemo pažnju javnosti na značaj vode kao prirodnog resursa koja je osnova opstanka i održivog razvoja, te da potaknemo naše sugrađane, a naročito mlade generacije, da djeluju i razmišljaju u pravcu zaštite životne sredine, da štite i štede vodu jer su količine vode ograničene, a i one su svakodnevno, na različite načine ugrožene.

Ove godine je preduzeće JKP ”Vodostan” d.o.o. Ilijaš Svjetski dan voda obilježilo u suradnji sa učenicima i ekološkom sekcijom SŠC ”Nedžad Ibrišimović” Ilijaš. Raspisan je konkurs za sve učenike škole za likovni i literarni rad na temu ”Vodo, moje si ogledalo”. Izabrani su najbolji radovi u obje kategorije a preduzeće je najbolje radove i novčano nagradilo.

Imenovana je Komisija za izbor najboljih radova, u sastavu:

1. Aida Krhan, profesor bosanskog jezika,

2. Aida Velić, akademski slikar - profesor likovne kulture i

3. Dr.sci. Mirzeta Kašić Lelo, profesor biologije.

Komisija je imala težak zadatak. Na konkurs je prispjelo 19 likovnih i 12 literarnih radova, među kojima je bilo mnogo dobrih umjetničkih ostvarenja i teško je bilo izabrati najbolje. Ipak, članovi Komisije jednoglasno su donijeli Odluku o izboru najboljih radova.

U kategoriji literarnih radova:

1. mjesto – Fadila Begić, učenica lll razreda gimnazije,

2. mjesto – Tarik Kamenjaš, učenik IV razreda MT,

3. mjesto – Sendin Pašović, učenik ll razreda gimnazije.

7-620x324

U kategoriji likovnih radova:

1. Mjesto – Emina Muratović, učenica lll razreda gimnazije,

2. Mjesto – Adla Matoruga, učenica l razreda gimnazije,

3. mjesto – Meryem Čović, učenica l razreda gimnazije.

Za najbolje radove JKP “Vodostan” d.o.o. Ilijaš pripremilo je vrijedne nagrade a diplome im je danas, u ime JKP “Vodostan” uručila direktorica Belma Zukić.

I za kraj upućujemo Vam aktuelnu pandemijsku poruku:

Voda je život i zdravlje. Čiste ruke mogu spasiti ljudski život. Jedan od najboljih načina za odstranjivanje virusa i bakterija, preveniranja bolesti i sprječavanja zaraza je redovito i pravilno pranje ruku.

Zbog toga zaštitimo i čuvajmo vodu!

emina optimized optimized

 
Održan radni sastanak sa v.d. direktoricom JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo

Danas je u kabinetu Općinskog načelnika Akifa Fazlića, održan radni sastanak sa v.d. direktoricom JU Dom zdravlja KS, mr. sci. med. dr. Amelom Kečo. Pored općinskog načelnika i generalne direktorice, sastanku su prisustvovali glavni tehničar JU Dom zdravlja KS Ademir Spahić, koordinatorica Covid ambulanti na području KS Azra Muharemović, direktor OJ Dom zdravlja Ilijaš prim.dr. Nijaz Štitkovac i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić.DSC 0447

U okviru posjete Općini Ilijaš razgovarano je o unaprijeđenju saradnje sa lokalnom zajednicom, definirani su detalji otvaranja Terapijske ambulante za pacijente sa lakšom i srednje teškom simptomatskom slikom koji su oboljeli od Korona virusa, mogućnostima otvaranja Covid ambulante u Ilijašu, organizaciji procesa vakcijancije te nedostatku medicinskog kadra.

Direktorica JU Dom zdravlja KS istakla je važnost porodične medicine te jednake dostupnosti zdravstvene zaštite svim stanovicima KS. “Zdravstvena zaštita stanovnika mora biti ista u svim dijelovima Kantona Sarajevo, a pogotovo kada je u pitanju porodična medicina, koja je ulaz u zdravstveni sistem te prvi kontakt pacijenata sa ljekarom. Zato je jako važno uključivanje lokalne zajednice, Općine, civilne zaštite i mjesnih zajednica, koji će nam ukazati na potrebe i probleme lokalnog stanovištva u pogledu omogućavanja kvalitetne zdravstvene zaštite. U tom smislu očekujemo da nam Općine budu podrška, input i korektivni faktor”, istakla je dr. Kečo.

Općinski načelnik Akif Fazlić predstavio je aktivnosti koje Općina Ilijaš realizuje u pogledu podrške Domu zdravlja Ilijaš kao i važnost približavanja svih usluga doma zdravlja građanima. “Moramo obezbjediti uslove da svi stanovnici općine imaju iste i kvalitetne zdravstvene usluge. Općina Ilijaš uvijek je i intezivno bila vezana za zdravstvo, jer je ono, pored obrazovanja, nulti prioritet te su iz našeg budžeta uvijek izdvajana značajna sredstva da se stvore bolji uslovi za rad Doma zdravlja Ilijaš", naglasio je načelnik Fazlić.

DSC 0444

Tokom sastanka razgovarno je i problemu zatvaranja područne ambulante u Podlugovima. U proteklom periodu, zbog nedostatka medicinskog kadra zatvorena je područna ambulanta u Podlugovima. Direktor OJ Dom zdravlja Ilijaš najavio je da će u ponedjeljak, 22. marta 2021. godine ambulante u Podlugovima ponovo početi sa radom. Također, dr. Štitkovac najavio je da će se sljedeće sedmice otvoriti Terapijska ambulanta za covid pacijente u Ilijaš, a zatim i COVID ambulanta uz mogućnost drive in testiranja.

“Moram naglasiti da smo u saradnji sa općinskom administracijom u proteklom periodu uradili mnogo projekata i poboljšali rad Doma zdravlja Ilijaš. Mi smo nažalost morali zatvoriti ambulante u Podlugovima i Mrakovu zbog nedostatka medicinskog kadra. Naredne sedmice planiramo otvaranje Terapijske ambulante, a zatim i COVID ambulante u Ilijašu. Mi smo već stvorili prostorne uslove ali veliki problem predstavlja nam nedostatak medicinskog kadra i određene opreme. Zajednička Covid ambulanta u Semizovcu pokazala se uspješnom i funkcionalnom u momentima kada je bio manji priliv pacijenata te kada je epidemiloška slika bila povoljnija. Nažalost, sada imamo jako velik priliv pacijenata i izuzetno tešku epidemilošku sliku. Otvaranjem Terapijske ambulante za covid pacijente olakšat ćemo podjelu terapija, tako da covid pacijenti više neće morati ići u Semizovac” , objasnio je dr. Štitkovac.

Općina Ilijaš pružit će podršku u realizaciji navedenih aktivnosti i finansirati nabavku kontejnera, koji će služiti za potrebe drive in testiranja.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 Odluka o pristupanju izradi Regulaiconog plana "Apartmansko naselje Mrakovo II"
 
 
   
Izvod iz prostornog plana Kantona Sarajevo za period 2003-2023 za Lokalitet Regulacionog plana "Mrakovo II"
 
 

 
 Z A K LJ U Č A K"
 
 
   
Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 
 
 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1884
mod_vvisit_counterJuče2224
mod_vvisit_counterOva sedmica4108
mod_vvisit_counterOvaj mjesec25303