Vijesti
Upriličen sastanak predstavnika Općine Ilijaš i direktora ilijaških škola

DSC 1909Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS donijelo je odluku da školska 2020/2021. godina počinje 1. septembra 2020. godine. Nastava u prve dvije sedmice, prilagođena trenutnoj epidemiološkoj situaciji u KS odvijat će se prema Smjernicama za prevenciju i kontrolu infekcije COVID-19 u osnovnim i srednjim školama u KS donesenih od strane Zavoda za javno zdravstvo KS.
Prijem prvačića će biti održan 1. septembra po odjeljenjima u fiskulturnim salama ili dvorištu ili holu škole, a prema planu prijema prvačića, koji će pripremiti škole uz poštivanje donesenih epidemioloških mjera.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, upriličili su sastanak sa direktoricama i direktorima ilijaških osnovnih škola i direktorom SŠC „Nedžad Ibrišimović“kako bi se upoznali sa problematikom vezanom za početak nove školske godine.

Izneseno je dosta dobrih prijedloga, ukazano je na određene probleme koje u kratkom vremenskom periodu treba riješiti. Problemi su vezani za trenutnu epidemiološku situaciju. Jedan od ključnih zadataka svih struktura jeste pitanje adekvatnog prevoza učenika. U rješavanje ovog problema uključit će se Opština i Kanton Sarajevo sa ugovorenim prevoznikom. Taj segment treba biti riješen na način da to bude u skladu sa preporukama i mjerama. Prevoz isključivo treba da bude definisan kao prevoz učenika. Govorili smo i o stanju internet mreža i tehničke opreme. Početkom pandemije koronavirusa obezbijedili smo određenu tehničku opremu ali u predstojećem periodu treba definisati sistemska rješenja kako za učenike tako i za škole.Zajedno sa operaterima ćemo raditi na poboljšanju internet mreže. Također, obezbijedili smo i ruksake sa opremom koji će biti dodijeljeni prvačićima na samom prijemu. To je jedna vrsta čestitke našim prvačićima uz želju za uspješnim obrazovanjem kao i njihovim porodicama. Cilj je da se nastava odvija u najsigurnijim epidemiološkim uslovima. Općina će podržati sve vrste potreba koje iskažu predstavnici škola.

Direktorica OŠ „Srednje“ Dženita Čehajić – Kulo istakla je da se raduje početku školske godine bez obzira na kompletnu situaciju ali da je zdravlje djece u poselnika prioritetan zadatak.„Ono čemu se posebno radujemo jeste prijem 25 prvačića. Posebnu zahvalnost iskazujemo predsjedavajućoj Općinskog vijeća Ilijaš i Općinskom načelniku na donaciji vrijednoj pomena odnosno za ruksake i školski pribor. U ovoj situaciji to je od posebnog značaja kada su roditelji izloženi materijalnim troškovima. Svakako na taj način ćemo upotpuniti i prijem prvačića na najbolji način. Ono što moramo imati na umu u svakom trenutku jeste zdravlje naših učenika. Poštivat ćemo sve mjere i preporuke i u skladu s tim realizovati nastavu. Ono što nam je trenutno ključni zadatak jeste da organizujemo siguran i poudan prevoz učenika. Na školskom području OŠ „Srednje“ djeluju tri područne škole, uglavom naši učenici vozare kako do područnih, tako i do centralne škole. Uz sve druge epodemiološke mjere, to nam je jedan od prioriteta za rješavanje“, kazala je Čehajić – Kulo.

Admir Abadžija direktor OŠ „Podlugovi“istakao je da se početak školske godine priprema u skladu sa Smjernicama i uputama resornog ministarstva.

„Stalno ćemo biti u kontaktu sa resornim ministarstvom i pratiti upute i smjernice. Apelujemo na roditelje da također prate smjernice i upute. Također, ovom prilikom se zahvaljujem Predsjedvajućoj i Načelniku općine Ilijaš s obzirom da ove godine imamo i opremu za prvačiće i to je najsvečaniji čin za početak školske godine. Jako je bitno da djeca osjete prvi dan u školi i to ćemo organizovati u skladu s mjerama i preporukama. Akcenat je prije svega na zdravlju učenika i uposlenika“, kazao je Abadžija.

Učenici razredne nastave, što podrazumjeva učenike od I-IV razreda, odnosno i V razreda u onim školama u kojima se razredna nastava odvija i u V razredu, će u periodu od 1. do 14. septembra pohađati redovnu nastavu.Učenici predmetne nastave, što podrazumjeva učenike od VI-IX razreda, odnosno i V razreda u onim školama u kojima se predmetna nastava odvija i u V razredu, nastavu će pohađati „online“.

U toku sedmice planirani su sastanci predstavika škola, Općinskog načelnika i nadležne Općinske službe u cilju rješavanja problema kako bi početak školske godine dočekali adekvatno prema preporukama Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

 
Nastavljeni radovi na izgradnji i rekonstrukciji javne rasvjete

led
U toku je projekat izgradnje,rekonstrukcije i sanacije javne rasvjete u mjesnim zajednicama na području Općine Ilijaš.
Izvršena je izgradnja nove javne rasvjete na sljedećim lokacijama: Donji Čevljanovići 18 rasvjetnih tijela i naselje Srednje 8 rasvjetnih tijela.
Realizacijom ovog projekta poboljšan je cjelokupan ambijent, sigurnost za stanovništvo i učesnike u saobraćaju. Nastavak radova se očekuje u narednom periodu.

 
Završena rekonstrukcija regionalnog puta R 445 u Lješevu

l2Danas su završeni radovi putne infrastrukture jedne od modernijih saobraćajnica na području MZ Lješevo. Svečanom otvorenju putne komunikacije prisustvovali su načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, ministar za saobraćaj u Vladi Kantona Sarajevo Adi Kalem i direktor Direkcije za puteve Selmir Kovač.

Na području granice općine Ilijaš sa Zeničko-dobojskim kantonom završeno je asfaltiranje posljednih 280 metara rekonstrukcije putne komunikacije, sa kompletnom zamjenom kolovoznog stroja i pješačke staze.

„Ovo je jedna od najznačajnih dionica rekonstrukcije puta R445 koja je završena. Već dvije i pol godine se radi na ovoj dionici, a radovi su išli po fazama. Ovo je granica KS prema Zeničko-dobojskom kantonu i time smo napravili iskorak da čitavu regionalnu cestu dovedemo u fazu jedne moderne saobraćajnice. Također, tender je u završnoj fazi što se tiče puta Stari Ilijaš – Malešići. Mi ćemo nastaviti dalje projekte koji su vezani za potpunu rekonstrukciju regionalne ceste na području općine Ilijaš. Cjelokupan iznos ovog projekta od mosta na rijeci Stavnji do granice prema Zeničko-dobojskom kantonu iznosio je oko 3.000.000 KM, a ova zadnja faza je bila i najkraća i koštala je oko 250.000 KM. Ovo je jedna od najmodernijih saobraćajnica općine, te se nadam da ćemo i u daljem periodu nastaviti raditi na projektima koji su vezani za potpunu rekonstrukciju saobraćajnica na području naše Općine.“ kazao je načelnik Fazlić.

Ilijaš je područje gdje je izuzetno radilište svih projekata, a direktor Direkcije za ceste Selmir Kovač govorio je o realizaciji i ostalih projekata.

Ono što imam u najavi jeste da će u narednih 10 do 15 dana izvođači radova obići naš sljedeći projekat, a to je rekonstrukcija puta Ilijaš – Malešići most i to je vrijednost radova oko 2,8 miliona i s tim projektom završavamo godinu i onih obećanih četiri miliona općini Ilijaš“ rekao je.l1

Kako je i sam ministar za saobraćaj KS Adi Kalem kazao ovo je jedan od najznačajnih projekata na području KS koji je završen.

„ Ovo je jedan od dobrih projekata koji se nastavljaju kroz praksu KS. U proteklom periodu investirali smo 3,1 milion u regionalnu saobraćajnicu, te je bitno istaći da je ovo projekat koji spaja dva kantona“ istakao je Kalem.

Elma Masnopita,mještanin MZ Lješevo istakla je veliki značaj ovog infrastrukturnog projekta, te važnost izgradnje biciklističke staze.

Danas svjedočimo realizaciji jednog značajnog projekta koji je u proteklom periodu bio planiran kroz operativni plan Općine Ilijaš. Istakla bi da je to produkt uspješne saradnje i realizacije između predstavnika MZ Lješevo, općinskih službenika na čelu s načelnikom Akifom Fazlićem kao i resornog ministarstva KS“ kazala je.

 
Javn poziv za dodjelu stana

alt

alt
 
Izgrađena nova fekalna i oborinska kanalizaciona mreža

fekalna mreža 1Završeni su radovi na izgradnji feklane i oborinske kanalizacione mreže u Mjesnoj zajednici Ilijaš Grad, od spoja ulica 126. Ilijaške brigade i Bogumilske do spoja sa Regionalnim putem R445, dužine 432 metra.

Ukupna vrijednost radova iznosila je 105.000,00 KM od čega je 80.000,00 KM obezbjedilo Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS a 25.000,00 KM Općina Ilijaš.

Izvođač radova bio je JKP “Vodostan” d.o.o Ilijaš dok nadzor jer nad izvođenjem radova vršio Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Izgradnjom fekalne i oborinske kanalizacione mreže omogućava se izgradnja saobraćajne infrastrukture i stambeno-poslovnim objekata na ovom području.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 


 
Odluka o određivanju biračkih mjesta na području Općine Ilijaš
 

 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1844
mod_vvisit_counterJuče2379
mod_vvisit_counterOva sedmica11700
mod_vvisit_counterOvaj mjesec40750