Vijesti
Poziv na dostavu pisma namjere za zakup poslovnog prostora
 
U Kantonu Sarajevo se ukida epizoda "Upozorenje", na snazi ostaje epizoda "Pripravnost"

 

zagađenje zraka ksZbog pada koncentracija čvrstih čestica u zraku PM10, Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo ukinuo je epizodu "Upozorenje" iz Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo, dok na snazi ostaje epizoda "Pripravnost".

Kako navode iz Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera, mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području KS-a bilježe prosječne dnevne koncentracije PM10 ispod vrijednosti predviđenih za proglašenje druge epizode ‘Upozorenje’ (150 µg/m3).

“Do kraja ovog dana usljed temperaturne inverzije u sarajevskoj kotlini može se očekivati povećanje koncentracija zagađujućih materija, ali već od sutra u poslijepodnevnim satima očekuje se jak vjetar koji će usloviti ponovni pad koncentracije zagađujućih materija u zraku, zbog čega je i data preporuka da se ukine epizoda ‘Upozorenje’”, navode iz Stručnog tijela.

Mjere koje treba preduzimati u okviru epizode "Pripravnost" su slijedeće:

- Intenziviranje aktivnosti komunalnih preduzeća i drugih pravnih lica koji vrše redovno (mehaničko i ručno čišćenje i pranje cesta), kao i zimsko održavanje cesta uz upotrebu "mokrog postupka", radi smanjenja emisija prašine;

 - Intenziviranje aktivnosti komunalnih preduzeća i drugih pravnih lica na čišćenju javnih površina u smislu Zakona o komunalnoj čistoći;

- Poziv pravnim licima da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena, kako bi se doprinijelo rasterećenju kapaciteta javnog gradskog prevoza i gradskih saobraćajnica;

- Zabrana kretanja automobila (na potezu Baščaršija- Ilidža u oba smjera), čiji benzinski motori imaju normu EURO1 i manju ili dizel motori normu EURO2 i manju, uz pojačane kontrole prometne inspekcije uz asistenciju organa MUP-a, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu EURO2 i manju. Ovo se ne odnosi na električna i hibridna vozila, vozila na plin, vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila sa diplomatskim tablicama, vozila invalidnih lica, taxi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca);

- Zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu na potezu od Baščaršije do Nedžarića sa preusmjerenjem saobraćaja na alternativne pravce kretanja. Tehnička regulacija saobraćaja za vrijeme zabrana vršit će se privremenom saobraćajnom signalizacijom i opremom, znacima i naredbama koje daju ovlaštena policijska lica MUP-a Kantona Sarajevo. Ovo se ne odnosi na vozila javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila hitnih intervencija i dostavna vozila za prehrambene proizvode. Za vrijeme trajanja zabrane saobraćaja, upravitelji cesta su dužni svaki iz svoje nadležnosti izvršiti postavljanje privremene saobraćajne signalizacije i opreme, uključujući i održavanje iste.

- Upozorenje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i pozivanje, da se u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave na Eko-telefon br. 033/66 00 00 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite br: 121, radi daljnjeg djelovanja nadležnih inspekcija općina i Kantona;

- Upozorenje da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50 kW koja koriste čvrsta goriva i lož ulja, smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 2ºC;

- Upozorenje da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 10 MW koja koriste prirodni gas, smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 1ºC,

- Upozorenje stanovništvu da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka;

- Apeli vozačima za racionalno i odgovorno korištenja privatnih automobila,

- Pojačan inspekcijski nadzor nad gradilištima;

- Upozorenje rizičnim grupama stanovništva za smanjenje kretanja;

- Upozorenje osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo, da djeca ne borave na otvorenom prostoru van zgrade škole za vrijeme velikih i malih odmora, kao i da se časovi tjelesnog odgoja ne odvijaju u dvorištu škole;

- Zabranjuje se bilo kakvo loženje vatre na otvorenom prostoru. S obzirom da se do kraja dana očekuje rast koncentracija zagađujućih materija, stanovnicima se preporučuje dau tom periodu smanje kretanje.

Ostale preporuke za stanovništvo se nalaze na stranici Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo: http://www.zzjzks.ba/.

Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici http://kvalitetzraka.ba/.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

 
Odbojkaški klub "Ilijaš" organizuje II Turnir prijateljstva

 

ok ilijasOdbojkaški klub "Ilijaš" u subotu 19. januara 2019. godine u Sportskoj dvorani Ilijaš, sa početkom u 11:00 sati, pred nastavak nove sezone, kao poklon vjernim navijačima i svim ljubiteljima odbojke, organizuje II Turnir prijeteljstva "Ilijaš 2019".

Na ovom turniru, osime ekipe domaćina, učestvuju premijerligaška i dvije najbolje superligaške ekipe u BiH: OK "Sloboda" iz Tuzle (Premijer liga BiH), te ekipe Super lige FBiH OK "Novi Grad" i ŽOK "Kakanj".

 

 

 

 

 
Pušten u rad uređaj za regulisanje prometa na pružnom prelazu Alića Han

alica han pruzni prelazNa željezničko – cestovnom prelazu Alića Han u Ilijašu danas je pušten u rad automatski uređaj za regulisanje prometa sa svjetlosno – zvučnom signalizacijom i polubranicima.

Postavljanjem ovog modernog uređaja povećava se sigurnost u odvijanju željezničkog i cestovnog saobraćaja, vozovi se neće više zaustavljati ispred prelaza i skratit će se vrijeme zadržavanja vozila.

U finansiranju ovog projekta vrijednosti Ugovora sa PDV-om u iznosu od 359.766,11 KM, Željeznice FBiH učestvovale su sa 50 posto sredstava, a Općina Ilijaš i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo sa po 25 posto. Izvođač radova je kompanije STEP d.d. Sarajevo.

Svi učesnici u saobraćju dužni su poštovati postavljenu cestovnu i željezničku signalizaciju na mjestu ukrštanja u nivou željezničke pruge i ceste.

Svečano puštanja u rad signalizacije na pružnom prelazu planirano je za sljedeću sedmicu.

 
Javni poziv udruženja i nevladine organizacije
  Javni poziv                          Prijavni obrazac
 
Javni poziv ostaje otvoren do 25. januara 2019. godine, do 15 sati. Svi aplikanti potrebne formulare i obrasce mogu preuzeti i na info pultu u zgradi Općine Ilijaš, kao i u resornim službama.
 

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas932
mod_vvisit_counterJuče1860
mod_vvisit_counterOva sedmica16001
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33603