Vijesti
Radni sastanak: Planovi za izgradnju eko kampa i sportsko – rekreativne zone na Bijambarama

sastanak lukic delic krvavacOpćinski načelnik održao je radni sastanak sa ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomirom Lukićem, pomoćnicom ministra za zaštitu okoliša Zijadom Krvavac, direktorom Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osmanom Delićem i njegovim saradnicima, te pomoćnicom u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Općine Ilijaš Melihom Avdibegović.

Teme sastanka bile su postupak tehničkog pregleda postojećih objekata i kupovina zemljišta u obuhvatu zaštićenog područja Bijambara, te povećanje kapaciteta parking mjesta za posjetitelje Bijambara.

Za dva postojeća objekta izgrađena na lokalitetu Bijambara izdata je naknadna urbanističko – građevinska dokumentacija, a u toku su i aktivnosti za izdavanje upotrebne dozvole. Planirano je rušenje pomenutih objekata, a potom na istom mjestu izgradnja edukaciono - rekreacionog EKO KAMP-a i sportsko - rekreativne zone.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je osiguralo sredstva za kupovinu zemljišta od privatnih vlasnika unutar zaštićenog prostora Bijambara. Postupak nabavke predmetnog zemljišta vodi općinska služba za imovinsko – pravne poslove, a na sastanku je potencirano da se postupak eksproprijacije ubrza.

S obzirom na ljetnu turističku sezonu i povećan broj posjetitelja Bijambara direktor Delić je iskazao potrebu povećanja kapaciteta postojećeg parking prostora. Nadležna općinska služba je pribavila projekat i izdala saglasnost za proširenje parking prostora, izgradnju autobuskih stajališta uz magistralnu cestu u oba smjera i proširenje magistralne ceste u svrhu ulazno – izlazne trake.

Daljne aktivnosti, za čiju je realizaciju Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša preuzelo obavezu, su izrada glavnog projekta, pribavljanje odobrenja za građenje i realizacija na terenu.

Direktor Delić je iskazao potrebu regulisanja upravljanja postojećim vodovodnim sistemom u okviru zakonskih procedura u zaštićenom području. Iste aktivnosti će se u narednom periodu izdefinisati sa JKP Vodostan Ilijaš.

 
Obnova i progušćavanje geodetske mreže

OBAVJEŠTENJE

Obnova i progušćavanje geodetske mreže na području općine Ilijaš

 

Operativnim planom općinskog načelnika i sužbi Općine Ilijaš za 2018. godinu planirane su aktivnosti na obnovi i progušćavanju geodetske mreže na području općine Ilijaš. Shodno navedenom, Odsjek za katastar Općine Ilijaš izvršio je provjeru stanja postojeće geodetske mreže, odnosno postojećih oznaka premjera na terenu.

Pod oznakama premjera podrazumijevaju se sve vrste biljega kojima su podzemno ili nadzemno obilježene stalne geodetske tačke: astronomske, gravimetrijske, trigonometrijske, poligonometrijske i nivelmanske, biljege stalnih geodetskih tačaka za snimanje detalja, kao i biljege kojima su označene granice posjeda (Zakon o premjeru i katastru zemljišta – Službeni list SR BiH broj 14/78, 12/87, 26/90 , Službeni list R BiH broj 4/93 i 13/94) .

Navedenom provjerom na terenu koja je obavljena u toku mjeseca juna 2018. godine utvrđeno je da je određenom broju stalnih geodetskih tačaka uništen nadzemni dio, dok je većem broju istih uništen i nadzemni i podzemni dio, odnosno geodetske tačke su u potpunosti uništene.

Članom 78. Zakona o premjeru i katastru zemljišta propisano je da se " biljege i oznake kojima su obilježene tačke premjera ne smiju uništavati, oštećivati, niti neovlašćeno pomjeriti ili izmjestiti" Takođe je propisano da su " korisnici na čijem se zemljištu nalaze biljege ili oznake premjera dužni o svakom uništenju, oštećenju, pomjeranju ili izmještanju biljega odnosno oznaka premjera obavijestiti nadležni općinski organ uprave u roku od 15. dana od dana nastalog oštećenja, uništenja, pomjeranja ili izmještanja biljega odnosno oznaka premjera".

Članom 79. istog Zakona propisano je da " ako se na zemljištu na kome se nalaze biljege kojima su obilježene tačke premjera ili njihovoj neposrednoj blizini vrše građevinski ili drugi radovi kojima bi se mogli uništiti ili oštetiti biljege ili smanjiti mogućnost njihovog korišćenja, izvođač radova je dužan da najmanje 15. dana prije otpočinjanja radova o tome pismeno obavijesti nadležni općinski organ uprave. A ako uslijed radova treba postojeću biljegu pomjerati, izmjestiti ili uništiti, ili ako se uslijed tih radova djelimično ili potpuno umanji mogućnost njenog korišćenja, investitor radova snosi sve troškove izmještanja biljega, odnosno nadoknađuje štetu".

Tarifnim brojem 1. Odluke o naknadama za vršenje usluge iz oblasti premjera i katastra (Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine broj 49/15) određene su naknade za obnovu tačaka geodetske osnove, po jednoj tački i to:

 

Usluga

Jedinica mjere

Cijena (KM)

Trigonometrijska tačka 3. popunjavajućeg ili 4. reda

tačka

1000

Referentna GPS tačka

tačka

1000

Tačka relativne gravimetrijske mreže

tačka

1500

Vezna (orijentaciona) tačka

tačka

500

Pologonometrijska tačka

tačka

500

Poligonska tačka

tačka

200

Linijska tačka

tačka

100

Reper preciznog gradskog ili generalnog nivelmana

tačka

200

 Ovim putem apelujemo na posjednike, a posebno na investitore i izvođače radova da krajnje ozbiljno shvate ovo obavještenje. Stalne geodetske tačke predstavljaju javno dobro. Za oštećene ili uništene biljege Općina Ilijaš je u obavezi da provede zakonsku proceduru i sankcioniše sve one koji svojim ne/djelovanjem doprinesu njihovom oštećenju ili uništavanju.

 
Dom kulture Ljubina: Promocija knjige Jača od vučice autorice Nataše Bartula

jaca od vucice natasa bartulaU subotu, 21. jula 2018. godine, u prostorijama Doma kulture u Ljubini, sa početkom u 17 sati bit će održana promocija knjige "Jača od vučice", u organizaciji Udruženja žena "San" Ljubina i HKD "Napredak" Ilijaš.

Autorica Nataša Bartula posvetila je knjigu majci, učiteljici Novki Bartula, koja je cijeli radni staž radila u Ljubini i kao učiteljica izvela mnogobrojne generacije učenike, bila je čovjek i savjetnik, žena i prijatelj roditeljima i njihovoj djeci. Emotivno vezana za ljude, prijatelje, komšije, rijeku, svaki grm i kamen u Ljubini.

Autorica je za mjesto promocije odabrala staru školu koja je pretvorena u Dom kulture Ljubina. Nataša Bartula rođena je i odrasla u staroj osnovnoj školi u Ljubini, u stanu koji je bio dograđen uz školu. Trenutno živi i radi u Montrealu.

 
KUD Ilijaš nastupio na Baščaršijskim noćima

kud-ilijas-bascarsijske-nociU okviru programa Festivala Baščaršijske noći, u nedjelju je održano Veče folklora Bosne i Hercegovine u velikoj dvorani BKC-a, saopćeno je iz Direkcije festivala.

Prije početka cjelovečernjeg programa izveden je tradicionalni folklorni defile, koji je ove godine krenuo od Vječne vatre u 19 sati. Uz izvrsnu muzičku pratnju, svi ansambli su pokazali visok stepen kvaliteta, urednosti, igre i prekrasnih narodnih nošnji. A publika je sve propratila gromoglasnim aplauzima, te zaista uživala u izvedenim koreografijama.

KUD “Ilijaš” se predstavilo sa Igrama iz Kraljeve Sutjeske, te na taj način su predstavili rad ovog Udruženja i po ko zna koji put pokazali da su najbolji ambasadori kulture općine Ilijaš, kao i da njeguju tradiciju, običaje i igre naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine. U programu su učestvovali: KUD Krajina (Bihać), GKUD Bosna (Tuzla), KUD Čajavec (Banja Luka), KUD Mladost (Pale), KUD Ilijaš (Ilijaš) i Ansambl narodnih igara i pjesama Kolo bosansko (Sarajevo), kao i gost Ajna Kasumović.

Izvor: radioilijas.ba

 
U četvrtak, 19. jula - Manifestacija Dan tenka u Misoči

misoca dzamijaPovodom obilježavanja Dana tenka 19. jula kada je u Misoči zarobljen prvi tenk u toku odbrambeno - oslobodilačkog rata, bit će upriličen prigodan program.

Program obilježavanja godišnjice:

19.07.2018. godine / četvrtak

18:00 sati - Okupljanje u haremu džamije u Misoči;

18:15 sati - Polaganje cvijeća na šehidskoj česmi u Misoči;

18:45 sati - Polaganje cvijeća na šehidskom mezarju u Gornjoj Misoči;

19:15 sati - Polaganje cvijeća na Memorijalnom spomen obilježju u haremu džamije u Misoči;

19:30 sati - Kulturni program;

20:30 sati - Akšam namaz i Tevhid;

21:30 sati - Zabavni program.

20.07.2018. godine / petak

18:00 sati - Turnir u malom nogometu za pionire.

21.07.2018. godine / subota

18:00 sati - Turnir u malom nogometu za seniore, te dodjela nagrada.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas145
mod_vvisit_counterJuče1352
mod_vvisit_counterOva sedmica145
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28423