Vijesti
Realizacija projekata u mjesnim zajednicama uključenim u projekat "Jačanje uloge MZ u BiH"
UNDPPRojekti 005Počela realizacija infrastrukturnih projekata u šest mjesnih zajednica sa područja Općine Ilijaš koje su uključene u Projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Projekti su predloženi od strane mjesnih zajednica, a koji su u skladu sa prioritetima definisanim na forumima građana u mjesnim zajednicama.
Građani MZ Srednje su kao prioritetan projekat definisali rekonstrukciju sportskog terena", a MZ Misoča izgradnju dječijeg igrališta. Trenutno se intenzivno izvode radovi na područjima ovih mjesnih zajednica. 
Također ovih dana dostavljen je set računarske opreme, smart tabla i set kancelarijskog namještaja u MZ Mrakovo, koja je aplicirala Projektom "Opremanje multimedijalnog centra IT opremom". 
 
UNDPPRojekti 008U sklopu ovog Projekta u MZ Stari Ilijaš planirano je postavljanje tri autobuske nadstrešnice, u MZ Ilijaš-grad izgradnja dječijeg parka, a u MZ Podlugovi ograđivanje i asfaltiranje višenamjenske plohe pored objekta Društvenog doma u Podlugovima.
 
Ukupna vrijednost radova je cca. 150.000,00 KM, a izvođač radova je firma "SELA" d.o.o. Sarajevo.
 
Pored infrastrukturnih projekata, projekat "Jačanje uloge mjesne zajednice u BiH" obuhvatio je projekte nevladinih organizacija, koje su u saradnji sa partnerskim mjesnim zajednicama kandidovale određene projekte prema UNDP-u. 
Udruženje "Iskoristi dan – Carpe diem" u partnerstvu sa Mjesnom zajednicom Mrakovo implementirat će projekat "Edukativne radionice u MZ Mrakovo",  Udruženje sporta i sportske rekreacije škola fudbala "Respect" u saradnji sa mjesnom zajednicom Srednje realizovat će projekat "Sportom za naše mjesne zajednice".  
Projekat "Learn for free" implementirat će BZK Preporod i mjesna zajednica Stari Ilijaš, a projekat "Podrška djeci i omladini ometenoj u psiho-fizičkom razvoju kroz program hipoterapije i motoričkih sposobnosti" implementirat UNDPPRojekti 015će Udruženje roditelja djece ometene u psiho-fizičkom razvoju "Budi mi drug" u saradnji sa Mjesnom zajednicom Ilijaš-grad.
 
Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana Bosne i Hercegovine u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica.
136 mjesnih zajednica i 24 jedinice lokalne samouprave širom zemlje učestvovat će u prvoj fazi projekta, čime će se doprinijeti poboljšanju kvalitete života 300.000 ljudi širom zemlje.
 
 
12. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš u četvrtak
6.sjednicaOV 014Dvanaesta sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održat će se u četvrtak, 28.09.2017. godine u 10:00 sati.  
Za Dnevni red su planirane sljedeće tačke:
 
1. Vijećnička pitanja i inicijative
2. Izvještaj o realizaciji zaključaka sa 11. sjednice
3. Izvještaj o izvršenju Budžeta općine Ilijaš za period 01.01.2017.-30.06.2017. godine
4. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na plan utroška namjenskih sredstava prikupljenih po osnovu naknade za korištenje državnih šuma 
5. Prijedlog Odluke o davanju predhodne saglasnosti u postupku dodjele koncesije na vodnom dobru za zahvatanje i korištenje podzemnih voda-EDEKA
6. Prijedlog Odluke o davanju prethodne saglasnosti u postupku dodjele koncesije za izgradnju hidroenergetskog objekta na području općine Ilijaš-mHE Podlugovi 
7. Prijedlog Odluke o davanju prethodne saglasnosti u postupku dodjele koncesije za izgradnju hidroenergetskog objekta na području općine Ilijaš-mHE Ljubnići
8. Prijedlog Plana stipendiranja izuzetno nadarenih učenika u srednjem i studenata u visokoškolskom obrazovanju u školskoj 2017/2018. godini 
9. Prijedlog Plana stipendiranja učenika u srednjem i studenata u visokoškolskom obrazovanju u stanju socijalne potrebe u školskoj 2017/2018. godini 
10. Prijedlog odluka o:
a) usvajanju Regulacionog plana "Gornji Kadarići"-Ilijaš
b) provođenju Regulacionog plana "Gornji Kadarići"-Ilijaš
11. Nacrt Odluka o:
a) usvanju Regulacionog plana "Apartmansko naselje Sovrle 2"-Ilijaš
b) provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje Sovrle 2"-Ilijaš
12. Prijedlog Rješenja iz imovinsko-pravne oblasti:
a) broj:06/1-31-294/17
b) broj:06/1-31-609-1/17
c) broj:06/1-31-701/17
d) broj:06/1-31-893/17
e) broj:06/1-31-1402/17
f) broj: 06/1-31-1879/17
g) broj:06/1-31-3195/17
 
Završeno deminiranje lokaliteta Zaseok Milovac 1 i reona Krivajevići 5
Deminiranje3Završeno je deminiranje na lokalitetu Zaseok Milovac 1 u površini od 52.382 m² i reonu Krivajevići 5 u površini od 53.286 m². Izvođač radova bila je firma "NGO STOP MINES".
 
Prilikom izvođenja radova na ovim lokalitetima pronađena su brojna neeksplodirana ubojita sredstva.
Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini potvrdio je da je površine bez utvrđenog rizika u tehničkom izviđanju, a u toku rada ispoštovani su zahtjevi Standarda BiH. 
Tokom izvođenja zadataka izveden je stručni nadzor od strane inspekcijskih organa za osiguranje kvaliteta BHMAC-a. 
Sredstva za izvođenje radova i deminiranje ovih lokaliteta obezbijedila je Vlada Japana u iznosu od 55.000,00 $ koja je pored ovih finansirala i deminiranje lokaliteta Lijepa Luka u Srednjem u površini od 52 382 m².  
Implementacijom ovog Projekta stvorit će se bezbijedniji uslovi života stanovnika ovog područja. 
Općina Ilijaš je jedna od najugroženijih općina po pitanju minske opasnosti na području Kantona Sarajevo i oko 30 000 000 m² se vodi kao sumnjiva površina. 
 
U toku rekonstrukcija puta u MZ Stari Ilijaš i MZ Podlugovi
PutMalesiciOvih dana intenzivno se radi na rekonstukciji puta u MZ Stari Ilijaš, put Malešički most iznad "Intal" u dužini od 1.050 m, i put u dužini od 700 m u MZ Podlugovi u naselju Sovrle od česme pored Arhaza. 
Izvođač radova je firma "GEO PUT" d.o.o. Maglaj, a nadzor nad izvođenjem radova vrši "Pronasa" d.o.o. Sarajevo. 
U sklopu ovog projekta planirana je rekonstrukcija i asfaltiranje puta u MZ Srednje od Mjesnog ureda u Srednjem do stare željezničke stanice u dužini od 600 m i u MZ Malešići, pored područne škole u Malešićima u dužini od 520 m.
PutSovrleUkupna vrijednost radova je 519.984,41 KM, a sredstva su obezbjeđena u Budžetu Općine Ilijaš. 
Rok za završetak radova je 90 dana od dana potpisivanja Ugovora, a prema riječima izvođača radovi se odvijaju planiranom dinamikom i ukoliko vremenski uslovi budu zadovoljavali svi rokovi će biti ispoštovani. 
 
Počela sa radom Fondacija "Learn" u Starom Ilijašu

learnslikaFondacija „Learn“ koja se nalazi u Starom Ilijašu, preko puta Osnovne škole počela je sa radom.Organizovan je Dan otvorenih vrata na kojem su pojedinci i firme imali priliku da se upoznaju sa radom Fondacije i mogućnostima koje ona pruža .

Naime Fondacija „Learn“ će u narednom peridu održavati kurseve stranih jezika (turski , arapski, njemački, engleski , francuski , italijanski) poslovne edukacije , prekvalifikacije … .

Hadžira Bučo , izvršna direktorica Fondacije je kazala da je veoma zadovoljna posjetom .

Imali smo priliku prezentovati  kurseve engleskog, njemačkog, turskog , arapskog i francuskog jezika uz dodatne poslovne edukacije kao što su digitalni marketing , poslovna korespodencija i još mnogo toga . Poslovni inkubator“ Firma“ je spreman za useljenje, osim  kancelarijskog prostora nudimo i kompletnu registraciju pravnog lica i rjesavanje svih drugih statusno pravnih pitanja  prije samog otpočinjanja posla , zatim usluge consaltinga i poslovnih usluga kasnije . Svi zainteresovani nas mogu posjetiti svakim danom od 08-17 sati ili nas kontaktirati putem naših telefona . Dio prostora  u kojem će se vršiti prekvalifikacije je još u fazi priprema, očekujemo da će taj program početi krajem idućeg mjeseca „kazala je Bučo za Radio Ilijaš.

Oblasti djelovanja Fondacije LEARN uključuju suradnju sa eminentnim institutima za izučavanje jezika u svrhu što kvalitetnijeg programa nastave i omogućavanja sticanja najpriznatijih certifikata za strane jezike. Također, u okviru programa zainteresirane osobe će se moći prekvalifikovati za zanimanja kao što su konobar, kuhar, vodoinstalater, keramičar, bravar, varioc, krojač/ica, njegovatelj/ica, dadilja, kozmetičar/ka i frizer/ka. Na polju poslovnih edukacija i prekvalifikacija suradnju smo uspostavili sa stručnjacima u različitim oblastima kako bi fokus stavili na praktičnu primjenu stečenih znanja i vještina.

Fondacija će se baviti različitim projektima iz oblasti kulture, privrede, obrazovanja i razvoja lokalne zajednice.

U okviru Fondacije, Kanton Sarajevo je dobio i novi poslovni inkubator, pod nazivom FIRMA. Ovaj, u svijetu sve popularniji koncept poslovanja, podrazumjeva okupljanje većeg broja kompanija na jednoj lokaciji, a prednosti ovog modela poslovanja su su široke i sežu od značajne uštede u troškovima iznajmljivanja poslovnog prostora i režijama za iste, preko slobodnog pristupa svim poslovnim uslugama i savjetima potrebnim svakom preduzeću na početku poslovanja, kao i specijaliziranim edukacijama i poslovnim treninzima, pa do mogućnosti za intenzivnu saradnju, bržu razmjenu informacija i zajedničko djelovanje – a sve radi jačanja konkurentnosti i sveobuhvatnijeg pristupa novim i većim tržištima i stvaranja novih radnih mjesta. Aktivnostima Fondacije LEARN želimo smanjiti odliv naših kadrova u druge zemlje i osposobiti zainteresirane za obavljanje djelatnosti koje su tražene na našem tržištu rada,  a samim time doprinijeti razvoju domaće ekonomije.

alt

Fondacija „Learn „ se nalazi u Starom Ilijašu, ul.Bosanski put  114.

Za više informacija posjetite www.learn.ba .

Kontakt telefoni za informacije 033/766-920; 060/318-6333

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas750
mod_vvisit_counterJuče1270
mod_vvisit_counterOva sedmica2020
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28869