Vijesti
Preporuke ZZJZ FBiH

Poplave s kojima se trenutno suočava Federacija BiH nose niz opasnosti usljed oštećenja vodovodnih i kanalizacionih cijevi, prekida  vodosnabdijevanja i dispozicije otpadnih materija, izljevanja kanalizacije, oštećenja električnih vodova, prekinutih  plinskih vodova,  povećane opasnosti od ozlijeđivanja,   itd.  Posebno su ugrožene tzv. vulnerabilne grupe,  kao što su djeca, trudnice, hronični bolesnici i stariji ljudi, te skrećemo pažnju na  sprovođenje mjera kojima se sprječava širenje zaraznih bolesti putem zagađene vode i hrane, kao i mjera koje se odnose na ličnu higijenu, higijenu predmeta i mjesta stanovanja.

 Šta činiti za vrijeme poplave?

  • U poplavljenim područjima rizik od zagađenja vode za piće  je povećan, te vodu sa slavine ne treba piti dok se ne dobiju pouzdani dokazi da je sigurna za konzumaciju. Do tada je treba piti prokuhanu, dezinficiranu ili flaširanu vodu.
  • Prokuhavanje vode treba vršiti tako da se nakon sšto proključa, voda pusti da ključa najmanje 1 minut, kako bi se uništili uzročnici bolesti. Ako je voda zamućena, ne smije se piti!
  • Prokuhavanje niti dezinfekcija ne otklanjaju zagađenja uzrokovana hemikalijama te se takva voda  ne smije koristiti.
  • Kada je u pitanju dezinfekcija vode za piće, neophodno je da se ona obavi prema uputstvu za doziranje, zavisno od dezinfekcionog sredstva. U slučaju nejasnoća vezanih za doziranje dezinfekcionog sredstva obratiti se ustanovi od koje je sredstvo nabavljeno ili dobiveno.
  • Kada su u pitanju djeca koja se hrane zamjenama za majčino mlijeko, odnosno hranom koju treba priremati s vodom, koristiti isključivo prokuhanu vodu  i prema navedenim uputama.
  • Ako vode nije prokuhana ili dezinficirana,  ne smije se upotrebljavati ni za pranje suđa, zuba, lica, ruku, pranje i pripremu namirnica i pravljenje leda.
  • Lična higijena je u krizinim situacijama posebno važna, prevenstveno je važno često pranje ruku uz upotrebu sapuna (prije jela, nakon upotrebe WC-a, nakon čišćenja naplavnog otpada i nakon rukovanja artiklima koji su došli u kontakt sa naplavnom ili kanalizacijskom vodom), a pri tome posebno nadzirati održavanje higijene ruku djece.
 
Prijavite se na radnu akciju CK Ilijaš

Crveni Križ općine Ilijaš u suradnji sa općinom Ilijaš, organizuje odlazak na radnu akciju u Maglaj 21.05.2014.god. radi čišćenja grada. Pored dobre volje, bilo bi poželjno da ponesete i lopate ili bar rukavice. Sve detaljnije informacije možete dobiti kod naše volonterke Samne Širić https://www.facebook.com/samna.siric ( 061/ 866 - 360 ) ili u prostorijama Crvenog Križa općine Ilijaš ( 033/ 400 - 518 ). Broj mjesta je ograničen na 50.
Takođe volonteri CK Ilijaš i dalje prikupljaju pomoć ali isključivo u HRANI, HIGIJENI, LOPATAMA, TE PROIZVODIMA ZA BEBE, jer odjeće kao i obuće imamo u velikim količinama. Vijeme prikupljana pomoći je od 10:00h do 21:00h u prostorijama općinske organizacije CK.
Bitno je naglasiti da su i u ovom trenutku naši volonteri na četiri područja gdje odnose pomoć ( Maglaj, Žepče, Željezno Polje i Zavidovići ).
Unaprijed zahvalan tim mladih CK

 
Mladi CK Ilijaš posjetili Žepče

mlaaadiMladi Crvenog Križa Općine Ilijaš jučer su posjetili Žepče, Topčić Polje i okolna sela Maglaja i Žepča gdje su evakuisani ljudi iz Željeznog Polja.
Uručili su sakupljenu pomoć koja je dostavljena kamionom i dva kombija.
Crveni Križ Ilijaš zahvaljuje svim građanima koji su do sad donirali bilo kakav materijal i poziva da i u narednom periodu dostavljaju svoju pomoć .
Podsjećamo vas da su Mladi Crvenog Križa u svojim prostorijama 24 sata dnevno i da su uvijek spremni na vaš dolazak!

 
Zasad nema novih klizišta na području općine Ilijaš

klizisteeeNa području općine Ilijaš najveći problem predstavljaju klizišta koja su aktivirana nakon ogromnih količina padavina ,iako je nivo rijeka u opadanju.Na području Srednjeg u toku su radovi na uklanjanju granja i otpada .Elvir Osmanović iz Gornjih Ćevljanovića morao je iseliti iz svoje kuće zbog aktivacije klizišta ,sada se sa ocem nalazi u nekadašnjoj Titovoj kući . Kakvo je stanje danas pitali smo Zdravka Barića pomočnika načelnika Službe CZ Ilijaš

-Nema novih klizišta na području naše općine ,a već postojeća klizišta se i dalje kreću.Jedna familija iz Malešića je jučer iseljena . Radi se na sanaciji puteva prema Stomorinama i Lađevićima ,mašine i dalje rade .

Ekipe Civilne zaštite su na terenu i prate stanje .

 
Važniji brojevi telefona u Federaciji

O saznanjima o slučajevima koji imaju elemente krađe i pljačke, te neosnovanog podizanja cijena, građani mogu direktno informirati Vladu FBiH putem telefona 033/212-602, koji je otvoren 24 sata dnevno.

Nerealno povećanje cijena proizvoda građani mogu prijaviti Federalnoj upravi za inspekcijske poslove putem dežurnog telefona 033/226-644, koji je u funkciji 24 sata, telefona 033/563-360 i 033/563-350, kao putem otvorene e-mail adrese Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript .

S ciljem što bolje organizacije i koordinacije prikupljanja pomoći i svih ostalih humanitarnih aktivnosti, otvoreni su brojevi telefona u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke za sve građane i pravne osobe koja prikupljaju pomoć za nastradale u Federaciji BiH: dežurni brojevi u Sarajevu je 033/276-383, u Mostaru 036/355-726 (linije su otvorene od 07:00 do 21:00 sat), i 062/575-656 (od 21:00 do 07:00 sati), saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 
<< Početak < « 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas972
mod_vvisit_counterJuče2008
mod_vvisit_counterOva sedmica7402
mod_vvisit_counterOvaj mjesec56141