Vijesti
Program povodom Dana državnosti BiH

dan drzavnosti bihPovodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u petak, 23. novembra 2018. godine planiran je Program obilježavanja ovog značajnog datuma u organizaciji Općine Ilijaš.

Program obilježavanja:

12:45 – 13:00 Polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu;

13:00 – 13:45 Svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš – Velika sala Općine Ilijaš;

14:00 – 14:45 Otvorenje novoizgrađene fiskulturne sale u Osnovnoj školi "Hašim Spahić".

 
Asfaltirane dvije dionice lokalnog puta u naselju Popovići

Popovici Asfaltiranje Puta 2Završeno je asfaltiranje dvije dionice lokalnog puta u naselju Popovići, u mjesnoj zajednici Mrakovo. Prva dionica, dužine 110 metara, proteže se od rezidencijalnog naselja u Popovićima prema stadionu i izletištu Gaj.

Druga dionica u dužini 240 metara proteže se do granice sa općinom Breza, odnosno naselja Podgora. Vrijednost radova je 40.159,08 KM, a Općina Ilijaš u potpunosti finansira projekat.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Alen Hasković, pomoćnik načelnika u Službi za saobraćaj, stambeno - komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić i predsjednik Savjeta MZ Mrakovo Mehmed Smajlović posjetili su lokalitete novoizgrađenih asfaltiranih puteva.

Popovici Asfaltiranje Puta 1Predsjednik Savjeta MZ Mrakovo Mehmed Smajlović kazao je da ubrzo na području MZ Mrakovo neće biti ni metar makadamskog puta.

"Prije svega želim se zahvaliti općinskoj delegaciji na posjeti. Na prostoru MZ Mrakovo nije bilo godine da se nije ništa radilo. Ova godina je bila intenzivna, završeno je postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije, asfaltirano je nekoliko lokalnih puteva, završen je projekat postavljanja kanalizacione mreže, radi se na projektu odvodnje površinskih voda, kandidirali smo projekat izmještanja vodovoda na području Salkanovog Hana i Popovića. Vrlo brzo ćemo doći u situaciju da na području MZ Mrakovo nećemo imati ni metar makadamskog puta, sve će biti pokriveno asfaltom", rekao je Smajlović.

Adem Alić, stanovnik naselja Popovići i vijećnik Općinskog vijeća Ilijaš Popovici Bankine Direkcija Za Cesteje istakao značaj asfaltiranja dvije dionice puta.

"Želim se zahvaliti općinskom načelniku u ime građana Popovića i MZ Mrakovo. Novoasfaltirana dionica prema izletištu Gaj značajna je jer u narednom periodu želimo realizovati projekat uređenja i izgradnje sportskog centra Gaj.

Djeci i omladini Popovića i Salkanovog Hana biće olakšan pristup sportskom terenu, na kojem se održava i godišnji Memorijalni malonogometni turnir Tufo Alić. U zaseoku koji graniči sa naseljem Podgora stanuju četiri porodice, a u njima dvije osobe sa invaliditetom, nepokretne i ovisne o kolicima. Njima će put biti od izuzetne koristi", kazao Adem Alić.

Izvođač radova je firma Halilović d.o.o., a usluge nadzora vršio je Institut za građenje "IG" d.o.o. Banja Luka. Radovi su izvršeni u ugovorenom roku.

Protekle sedmice je na putu Ilijaš – Mrakovo – Salkanov Han – Popovići, u dužini 4200 metara završen projekat postavljanja horizontalne i vertikalne signalizacije. Investitor projekta je Direkcija za ceste Kantona Sarajevo.

 
UABNOR Ilijaš – Obilježavanje Dana državnosti BiH

uabnorilijasPovodom obilježavanja Dana državnosti BiH Udruženje antifašista i boraca NOR-a općine Ilijaš organizuje 22. novembra 2018. godine svečanu akademiju u KSC-u Ilijaš sa početkom u 16:00 sati.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA

15:00 sati – Polaganje cvijeća na spomen kosturnici palim borcima NOR-a 1941. – 1945. i historijski sat u Alića gaju;

15:30 sati – Polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju palim borcima OOR-a 1992. – 1995. kod SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš;

16:00 sati – Svečana akademija i prigodan program povodom Dana državnosti koji će se održati u KSC-u Ilijaš.

 
Održano 22. općinsko takmičenje iz programa “Upozoravanje na opasnost od mina”

IMG 2149Crveni križ Ilijaš organizovao je 22. općinsko takmičenje učenika VII razreda iz programa “Upozoravanje na mine”. Učešće je uzelo pet ekipa iz ilijaških osnovnih škola i to OŠ “Hašim Spahić”, OŠ “Podlugovi”, “Srednje“, OŠ “Đulistan” i OŠ “Stari Ilijaš”. Pobjednička ekipa je OŠ „Hašim Spahić“. Sejda Ćesan, sekretarka CK Ilijaš kazala je da su ekipe bile izuzetno spremne.

„Malo je teže sa slagalicama, jer se radi o fotografijama koje imaju mnogo detalja. Djeca se malo teže snalaze. Prezadovoljna sam radom odnosno ozbiljnošću s kojom djeca pristupe ovom takmičenju i njihovom srećom kada postignu dobre rezultate. Nastavit ćemo s ovim takmičenjem. Djeca su uvijek radoznala. Ako bi se susreli s minama na terenu, vrlo je upitno kako bi oni postupili. Ali se nadamo da će im ovo takmičenje pomoći ukoliko bi se našli u situaciji da se nalaze u području gdje ima mina. Od srca čestitam pobjedničkoj ekipi OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš. Oni će predstavljati našu općinu, CK Ilijaš i svoju školu na Kantonalnom takmičenju i očekujemo dobar plasman”, kazala je Ćesan.

Kerim Tatar, učenik iz pobjedničke ekipe OŠ “Hašim Spahić” kazao je da su se skoro svaki dan pripremali za ovo takmičenje što su i dokazali svojim znanjem.

„Tri sedmice skoro svaki dan, pripremali smo se za općinsko takmičenje. Pitanja nisu bila teška. Imao sam dobar tim. Moje kolegice su pomogle da pobijedimo. Spremni smo i za Kantonalno takmičenje. Pripremali su nas nastavnica Alić Mediha i nastavnik Nurija Delić“, kazao je Kerim.

Nurija Delić, profesor geografije i voditelj sekcije NUS - prva pomoć, pripremao je pobjedničku ekipu te ukazao na važnost ovog takmičenja.

„Crveni križ općine Ilijaš je dobro organizovao takmičenje. Sa učenicima sam radio oko tri sedmice. Mišljenja sam da je ovo takmičenje veoma važno s obzirom na to da su prostori naše domovine još uvijek pod minama i sumnjivim površinama. Djeca će sa ovog takmičenja imati dobru edukaciju o tome. Kada smo počeli sa prvim satovima sekcije, učenici su znali nešto površno o minama. I na satovima geografije upozoravam ih na mine. Ovakva takmičenja su od izuzetne važnosti za naše najmlađe građane“, kazao je Delić.

Kantonalno takmičenje iz programa “Upozoravanje na mine” je u subotu 17. novembra 2018. godine i učenici OŠ „Hašim Spahić“ predstavljat će općinu Ilijaš i CK Ilijaš.

Izvor: radioilijas.ba

 
Obilježena 25. godišnjica stradanja stanovništva Crne Rijeke

crna rijeka 1Devetog novembra 1993. godine izvršen je agresorski napad na Crnu Rijeku, a počela patnja, progon i stradanje mahom civilnog stanovništva. Podsjetili su na to kod spomen obilježja članovi Udruženja „Patriotska liga ‘91.“ organiziravši dan sjećanja na 25. godišnjicu stradanja i napada u Crnoj Rijeci.

Program je počeo učenjem tevhida u mjesnoj džamiji, polaganjem cvijeća i obilaskom lokaliteta Solana, gdje su zatvarani zarobljenici, muškarci, žene, djeca i starci.

Šerif Ćatić, predsjednik Udruženja „Patriotska liga ‘91. Ilijaš“ je podsjetio na stradanje crnoriječkog stanovništva.

"Svake godine obilježavamo godišnjicu stradanja. Drago mi je da je ove godine bilo više naroda i poručio bih svima da vode računa o onima koji su dali svoje živote i dijelove svog tijela da bi nama danas bilo bolje", rekao je Ćatić.

Vejsil Šehić član Udruženja „Patriotska liga ‘91. Ilijaš“ i ove godine je održao kratak historijski čas za sve prisutne.

"Dvadeset pet godina poslije žao mi je što još uvijek nema zvaničnog spiska zarobljenih i nestalih od strane bilo koje institucije. Već godinama tražim da napravimo spomenik sa imenima , prezimenima i godištima koji bio poruka mlađim generacijama da ne zaborave nacelnik crna rijekastradanja. U Solani je boravilo dijete od šest mjeseci i dedo stariji od 90 godina, a većina zarobljenih bila je maloljetna. To se mora znati i ta ploča bit će opomena", kazao je Šehić.

Općinski načelnik se obratio prisutnima te naglasio važnost građenja i isticanja bošnjačkog identiteta.

"Ovo je veoma tužan datum za stanovnike općine Ilijaš i Crne Rijeke, želimo njegovati kulturu sjećanja, prenositi ono što se događalo, zbog toga smo se ovdje i okupili i obilježili veoma značajan datum. Svi mi moramo raditi na građenju identiteta Bošnjaka i patriotizma prema državi u želji da se ona počne razvijati u smjeru civilizacijskog prosperiteta i da to bude lijep prostor za mlade ljude koji dolaze i koji treba da ostvare svoje životne ciljeve" rekao je za Akif Fazlić, načelnik Općine Ilijaš.

Dječak Bilal Begić, ime dobio po svom amidži koji je stradao u Crnoj Rijeci, napisao je i pročitao emotivan sastav koji je podsjetio na stradanje i sve prisutne naveo na razmišljanje o tom kobnom devetom novembru.

Obilježavanju godišnjice stradanja u Crnoj Rijeci pored mnogobrojnih građana, porodica šehida, prisustvovali su i predstavnici brojnih boračkih organizacija, vijećnik Rasim Šehić i drugi.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 


za stipendiranje izuzetno nadarenih učenika i studenata u 2018/2019


za stipendiranje učenika i studenata u stanju socijalne potrebe 2018/2019


Molba i izjava studenti školska godina 2018/2019


Molba i izjava Učenici školska godina 2018/2019

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1442
mod_vvisit_counterJuče2022
mod_vvisit_counterOva sedmica3464
mod_vvisit_counterOvaj mjesec36966