Vijesti
U Ilijašu obilježen "Narandžasti dan"

 

54851462486868Svaki 25. u mjesecu je "Narandžasti dan" - dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Aktivisti/ce OO „Iskoristi dan-Carpe diem“ Ilijaš na šetalištu u Ilijašu obilježili su ovaj značajan datum uličnom akcijom dijeljenja narandži sa porukama, ali i otiskom dlana kao obećanje da neće vršiti nasilje ili da će nasilje prijaviti ukoliko uoče isto.

„Narandžasti dan je dan koji se obilježava svakog 25. u mjesecu u cilju prevencije nasilja nad ženama u cilju osvještavanja, podizanja svijesti i značaja pomenutog. Kao koordinatorica mogu reći da sam zadovoljna odzivom građana i aktivnostima naših volontera. Svaki vid nasilja je nedopustiv i stalno moramo pričati o tome.

Žrtve često imaju strah i ne smiju govoriti o problemu. Mi smo ovom akcijom pokazali da smo uz njih. Aktivnost otiska dlana je mali znak da im kažemo da nisu sami i obećanje da osoba neće vršiti nasilje i da će isto prijaviti ukoliko uoči nasilje“, kazala je Đenana Šehić, koordinatorica projekta i polaznica 15. generacije „Uči, misli i djeluj“ obuke za 58946548148856485omladinske lidere koje provodi Instituta za razvoj mladih KULT.

Ilhana Draginović jedna je od aktivistica koja je danas učestvovala u  uličnoj akciji, a u cilju buđenja svijesti svih građana o ukazivanju na problem koje imamo u društvu.

„Prvo smo objasnili ljudima zašto smo tu. Napisali smo poruke na narandže koje smo dijelili. Najzanimljiviji dio bio je otisak ruke u boji. To je najviše privuklo mlade. Vjerujem da smo uspjeli u cilju i dalje ćemo raditi na ostvarenju istog", kazala je Ilhana.

Sutra se obilježava Ružičasti dan – dan kada se ukazuje na sve oblike nasilja, a ne samo na nasilje nad ženama i djevojčicama.

 
Posjeta djece vrtića "Ilijaš" općinskom načelniku u povodu Dana općine Ilijaš

 

djeca vrtic ilijasOdgajateljice i 25 mališana iz JU "Djeca Sarajeva" vrtić "Ilijaš" posjetili su Općinu Ilijaš povodom Dana nezavisnosti BiH i Dana reintegracije općine Ilijaš.

Prijem djece upriličen je u kabinetu općinskog načelnika, gdje su ih dočekali načelnik Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović i stručna saradnica za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sektor u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Enisa Mešetović.

Kao znak sjećanja na njihov dolazak mališani su načelniku uručili poklon i čestitku, koje su sami izradili.

"U ime JU "Djeca Sarajeva" i ilijaškog vrtića želim se zahvaliti načelniku Općine Ilijaš i svim uposlenicima na dugogodišnjoj brizi za naš objekat, te na tome što imaju sluha o značaju predškolskog odgoja i obrazovanja.

Djeca su budućnost i temelj ovog društva i upravo zbog toga mi svake godine u povodu Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH želimo da ih upoznamo i uključimo u društvena zbivanja", kazala je Sanja Fejzić, odgajateljica u vrtiću "Ilijaš".

Vrtić "Ilijaš" broji 66 upisane djece u cjelovitom programu, te dvije grupe u obaveznom programu koje broje 37 djece i u narednom periodu se nadaju povećanju kapaciteta. Operativnim planom općinskog načelnika i službi Općine Ilijaš za 2020. godine planiran je projekat sanacije sprata ovog vrtića.

"Ovo je zaista lijepa tradicija i mislim da je ova posjeta za mališane djeca vrtic ilijas 2posebna impresija, jer dožive nešto novo u odnosu na svakodnevni rad u vrtiću.

Zadovoljstvo i sreća je vidjeti raspoloženu i sretnu djecu. Naša profesionalana odgovornost i obaveza je da se podržava rad ove ustanove.

Općina Ilijaš kroz svoj budžet i programe nastoji stvoriti najbolje uslove u vrtiću.

Ove godine je planirano da se investira oko 80.000 KM u proširenje kapaciteta vrtića i time će se doprinijeti da nemamo liste čekanja", rekao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Kao poklon ilijaškim mališanima za Dan općine Ilijaš u petak, 28. februara, na Trgu Alije Izetbegovića sa početkom u 13 sati planiran je zabavni program sa animatorima i maskotama.

 
Škola plivanja za 196 učenika četvrtih razreda osnovnih škola sa područja općine Ilijaš

 

skola plivanja1Učenici četvrtih razreda osnovnih škola sa područja Ilijaša dio su ovogodišnjeg projekta obavezne škole plivanja koju u periodu od 24. februara do 6. marta, prema nastavnom planu, provodi Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Škola plivanja se realizuje na Olimpijskom bazenu na Otoci, a prva grupa učenika iz OŠ "Hašim Spahić" ima termin jutros u 9 sati, potom je termin u 10:45 rezervisan za OŠ "Stari Ilijaš", u 12 sati je termin OŠ "Srednje" i od 15 sati termin za učenike OŠ "Podlugovi".

Školu plivanja je pored resornog ministarstva podržala Općina Ilijaš sa 4.270, 00 KM, kao i roditelji djece sa 3.920,00 KM.

Projekt Škole plivanja pratit će mala knjižica “Priručnik o plivanju za budućeg plivača sa plivačkom značkom“ u kojem autori objašnjavaju metodiku rada po časovima, potrebe djece za odlazak na bazen i pravila ponašanja na bazenu, a koji će ostati trajno vlasništvo djece.

 
Najava 39. sjednice Općinskog vijeća Ilijaš

 

38.sjednicaOV 11U srijedu, 26. februara 2020. godine, u 10:00 sati planirana je 39. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš.

Za Dnevni red planirane su sljedeće tačke:

1. Vijećnička pitanja i inicijative;

2. Izvještaj o realizaciji zaključaka sa 38. sjednice;

3. Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019. godinu;

4. Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020. godinu;

5. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o povjeravanju na upravljanje i korištenje općinskih objekata za vodosnabdjevanje koji su u isključivom ili pretežnom vlasništvu Općine;

6. Prijedlog Rješenje iz imovinsko – pravne oblasti kojim se utvrđuje javni interes:

a) broj:06/1-31-2276/19;
b) broj:06/1-31-2629/19;
c) broj:06/1-31-2629/19-1;
d) broj:06/1-31-2641/19;

7. Prijedlog Rješenje o formiranju Komisije za izlaganje na javni uvid podataka premjera i katastarskog klasiranja za:

a) K.O. Bijamabare;
b) K.O. Dragoradi;
c) K.O. Srednje;
d) K.O. Stomorine;
e) K.O. Čevljanovići.

 
Rekonstrukcija svlačionica i mokrih čvorova u fiskulturnoj sali JU SŠC “Nedžad Ibrišimović”

svlacionice kolaz 55Đaci SŠC "Nedžad Ibrišimović" u Ilijašu dugi niz godina pohađali su časove tjelesnog odgoja u neuslovnoj sali.

Stara sala ove škole, svlačionice i mokri čvorovi izgrađeni 1961. godine, bili su u veoma lošem stanju i potpuno nefunkcionalni za izvođenje nastave.

Nakon rušenja za sedam mjeseci je sagrađena nova, moderno opremljena sala koja će učenicima i nastavnom osoblju pružati mnogo bolje uslove za rad.

Novosagrađena sala zauzima 640 kvadratnih metara korisne površine. Paralelno sa završnim radovima na izgradnji sale u toku su radovi na rekonstrukciji mokrih čvorova i svlačionica.

Vrijednost tih radova je 36.270,00 KM, a finansijer i implementator projekta je u potpunosti Općina Ilijaš.

Izvođač radova je firma “Fazum gradnja” d.o.o. Ilijaš. Nadzor nad izvođenjem radova vrši “IG” d.o.o. Banja Luka.

Rok za završetka radova je 25 dana.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje Ljubnići - QTR-BS" Ilijaš
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas450
mod_vvisit_counterJuče2433
mod_vvisit_counterOva sedmica5282
mod_vvisit_counterOvaj mjesec52852